|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jakar Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:34 Prispevkov: 190 Aktiv.: 0.80 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: Čet Jan 03, 2008 5:13 pm Naslov sporočila: vezje ki zazna preobremenitev |
|
|
Zdravo,
Gre za kotel za kurjenje lesnih sekancev (biomase)
Imam naslednji problem. Z fotouporom krmilim silosni transportni polž ki polni kotel. Polža poganja tri fazni motor, ker se med sekanci nahajajo tudi majhni kosi lesa se le ti ujamejo med polža in ohišje in zablokirajo motor (imam bimetal da ni nevarnosti za motor), zanima me pa na kakšen način bi realiziral elektroniko, ki bi ob obremenitvi (ali ko zablokira) zavrtelo polža npr. za dve sekundi v obratni smeri to se pravi da bi preko »kontaktrorja« zamenjalo faze. Naj bol me zanima ta močnostni del, ki bi zaznal to obremenitev, potem naprej bi že realiziral verjetno z kakšnim mikrokomtrolerjem.
Upam da ste prepoznali problem in da mi boste dali kakšen uporaben nasvet.
Hvala in lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Čet Jan 03, 2008 5:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bimetal ima preklopni kontakt, ki se sproži ob preobremenitvi.
Če je nastavljeno na samodejni reset, se bo čez cca 30-60sekund motor sam ponovno zagnal.
Znotraj tega časa pa:
Delovni kontakt bimetala (aktiven ob preobremenitvi) vklopi kontaktor za vklop motorja v nasprotno smer za čas T1. Hkrati se ob preobremenitvi izklopi mirovni kontakt bimetala (aktiven ves običajen čas), ki je vezan na časovni rele z zakasnjenim izklopom. Ko zakasnjen izklop po času T1 poteče, izklopi kontaktor za nasprotno smer.
Potrebno je še navzkrižno vezati kontakte, da ne moreta biti hkrati vklopljena oba kontaktorja za smer motorja.
Pa tok bimetala naj bo nastavljen tako nizko, da se motor ne bo pregreval, ampak povsem normalno tekel naprej in občasno nazaj.
LP,
Igor _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Damoneny Neznanec

Pridružen-a: Ned 09 Dec 2007 16:53 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.04
|
Objavljeno: Čet Jan 03, 2008 7:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa, če bi meril tok na eni ali vseh fazah? To lahko izvedeš tako da meriš padec napetosti na "delu priključnega vodnika" motorja, ki služi kot predupor. To napetost usmeriš in skalibriraš.
Ko se stvar zagozdi in motor ustavi, tok naraste, potrebno ga je le zaznati. Z mikrokontrolerjem lahko meriš, prikažeš in narediš ustrezno logiko za rešitev problema. Začetni zagonski tok mora elektronika v tem primeru ignorirati.
To je samo ideja, nimam pa nobene ustrezne, preverjene sheme.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jakar Član

|
Objavljeno: Čet Jan 03, 2008 9:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede preklopa preko bimetala imam naslednji problem:
če imam bimetal nastavljen na najmajšo vrednost izkluču komaj po cca 20s (imam pa bimetal vrednosti 1,5A do 2,5A majnšega mi ni uspelo dobiti) polž pa je prižgan cca 10s.
Damoneny
Ta tvoja ideja se mi kar dopade. Samo malo podrobneje me zanima kako bi fazno napetost preko usmernika pripeljal do A/D pretvornika kontrolerja da bi to zaznal. Sem naredil ene par meritev ko se polž prosto vrti in ko je zablokiran je na fazni napetosti padca samo za 2,5V. tako da če naredim delilnik se ta razlika še zmajnša.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.38
|
Objavljeno: Čet Jan 03, 2008 9:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa kontrola vrtenja osi?
IMO precej lažje izvedljivo _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.85 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Čet Jan 03, 2008 9:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
K delilniku dodaš še kak op-amp. Ali pa s tem padcem napetosti prožiš optokopler, pri katerih zadošča že 1.2V. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jakar Član

|
Objavljeno: Čet Jan 03, 2008 10:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
gumby
Hvala za dobro idejo. V predalu se dobil eno staro 6V dinamo od kolesa verjetno bom kar to uporabil kot senzor vrtenja. Tako bo vezjo dosti bol preprosto.
hvala za dobre ideje
lp Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.38
|
Objavljeno: Čet Jan 03, 2008 10:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Namesto dinama bi lahko naredil nekaj v stilu miške - torej jeziček na os in optični ali induktivni senzor.
Induktivni senzor je bolj počasen, zato bo primeren samo za os polža. Optičnega pa lahko tudi na os motorja montiraš, boš več impulzov na sekundo dobil... _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jakar Član

|
Objavljeno: Čet Jan 03, 2008 10:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
se mi zdi da bo bolje nekaj v stilu dinama ali pa kakšnega dc motorčka, ker je majn občutlivo(bolj robustno). Optika je problematična zaradi prahu in žagovine. Sej tako natančnega odčitavanja ne rabim zadovoljivo bo že, če se bo polž za cca 0,5s ustavil bo to kontroler preko ad pretvornika zaznal in bo dal znak za drgo smer. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.19
|
Objavljeno: Čet Jan 03, 2008 11:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odgovor na tvoje vprašanje je zelo enostaven:
Siemens SIMOCODE
http://www.automation.siemens.com/cd/simocode/index_00.htm
V sebi združuje prav vse kar rabiš:
- preobremenitev (na osnovi meritve toka motorja),
- vrtenje motorja naprej nazaj,
- vhode za priključitev zunanjih senzorjev,
- interno logiko za izvedbo enostavne avtomatizacije,
- itd... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 2 dni