|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
pero Član

Pridružen-a: Sob 02 Avg 2003 10:03 Prispevkov: 145 Aktiv.: 0.61 Kraj: Sevnica
|
Objavljeno: Sre Okt 27, 2004 12:38 am Naslov sporočila: PIC12F629 se mi resetira zaradi moten iz omrezja |
|
|
Zdravo,
Delam en regulator za luc z pic12F629 napajanje je izvedena iz 230V preko kondenzatorja + upora. MCRL pin je uporabljen kot GPIO. Imam sledec problem: PIC se mi resetira ko vklopim neonko(ko starter vklaplja). Res da je priklopljen preko istega razdelilca vendar se to vseeno nebi smel dogajat. Na napajanju so dovolj veliki kondenratorji prav tako je 100nF cisto zraven PICa. Powerup timer in BOD sta vkljucena.
Ima kdo kako idejo kako zadevo resit, oz se mu sanja kaj bi lahko blo narobe?
Hvala in lp,
Pero |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Okt 27, 2004 7:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Poskusi dati na vzporedno z samin napajanjem z mrežne strani mrežni RC filter. Vzok za motnjo je vrjetno močno magnetno polje, ki ga povzroča dušilka. Vse to ti pobira tiskanina, ki je kot antena. Če gre za tovrstno motnjo lahko preveriš, če vezje daš v kovinsko škatlo ali pa ga oviješ z alu folijo. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pero Član

|
Objavljeno: Čet Okt 28, 2004 9:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
tole s filtrom bom se [slovenščina je zame španska vas]. dusilke pa itak ni. (ceprav vem da bi mogla bit). JE pa res da je en 0.33uF kondenzator zraven uporabljen za zmansevanje 230 V na 5V.Zaporedno z njim pa 2k2 upor.
Se kaka ideja? Ni mi jasno zakaj bi se kr resetiru. Napajanje je skor 100% v redu.
pa blo je sproban s tremi pici, tako da verjetno ni problem zarad defektnega cipa. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mdogsa Član

Pridružen-a: Ned 07 Dec 2003 16:17 Prispevkov: 46 Aktiv.: 0.19 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Nov 02, 2004 9:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Imam enak problem kar se tiče resetiranja, v mojem primeru pa imam priklopljeno preko kontaktorja črpalko moči 3kW. Ko le to vklopim in izklopim se mi včasih resetira pic ???
Težavo sem že poskusil odstranit z dodajanjem večjih gladilnih kondenzatorjev, mrežnih filtrov,... vendar to očitno ne pomaga.
Zanima me če bi kdo vedel kaj bi to lahko bilo??  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.34 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Tor Nov 02, 2004 7:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
pero je napisal/a: |
dusilke pa itak ni. (ceprav vem da bi mogla bit).
|
Silvo je verjetno mislil, da ti motnje povzroča dušilka od fluorescenčne svetilke, v kateri jo pa verjetno imaš, razen če je luč novejše izvedbe z vžigalnim transformatorjem ali elektronskim vezjem.
Vsekakor pa ti motnje prihajajo preko napajanja. Najprej vgradi vhodni filter z dušilkami, kondenzatorji in varistorji, dovodni kabel zapelji skozi feritno jedro, na nizkonapetostnem delu pa vgradi pred regulator (verjetno je to 7805) supresor diodo in tantal kondenzatorje. Celotno tiskano vezje naj bo z veliko mase in z na več mestih nameščenih keramičnih kondenzatorjev 100nF med plusom napajanja in maso, prav tako naj bo 100nF čim bolj blizu napajanja PIC-a.
Celotno vezje pa vgradi v kovinsko (železno) in ne aluminijasto ohišje. Ohišje pa poveži z maso tiskanega vezja na več mestih. Če to ne bo pomagalo potem boš moral narediti drugačen napajalnik.
"Mdogsa" ti pa preveri če imaš na tuljavi releja zaščitno diodo in pa seveda upoštevaj tudi vsa prej našteta navodila.
Sam sem imel podobne probleme, ko sem želel na vsako črpalko centralnega ogrevanja vgradit LED diodo, kjer je vsaka že po kakšnem mesecu dni pregorela.
Nato pa sem izdelal preprosto vezje zaporedno k kondenzatorju 220nF min 250V AC sem povezal d od fet tranzistor bf 245 ali bf 256c. povezal g in s skupaj na anodo led diode, katodo led diode na anodo diode 1n 4007, katodo 1n diode pa na drugo stran napajanje. Upam, da bom z mojim pisanjem kaj pomagal... _________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pero Član

|
Objavljeno: Tor Nov 09, 2004 7:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malo sem se se poigral, motja je zaradi napajanja, po moje v kombinaciji z notranjim reset vezjem. Problem se pojavi samo kada uporabljam MCLR pin kot vhod. Ce ga skonfiguriram kot reset in nanj vezem RC tega problema ni. Problem je sedaj, ker jaz ta pin rabim kot vhod.
Na napajanju sem poskusil tudi z RC filtrom 56E upor + 1000uF kondenzator, pa ni pomagalo. 100nF sem nalotal direktno na pine cipa.
Na omenim da mi je ista flourescentna luc, vcasih znala resetirati tudi racunalnik(pri novi mamiplati tega problema ni vec).
lp,
Pero |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni