www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pošiljanje podatkov v omrežje 230VAC ?!!

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
DAVIDMAN
Član
Član

Pridružen-a: Pet 16 Nov 2007 0:22
Aktiv.: 0.24
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2008 1:33 pm    Naslov sporočila:  Pošiljanje podatkov v omrežje 230VAC ?!! Odgovori s citatom

Pozdravljeni !

Zanima me, če ima kdo iskušnje z pošiljanjem podatkov (paketov) v naše omrežje 230 VAC ? Kjeri naj bi bil najboljši konverter med CPU in omrežno napetostjo ?
Npr. kaj pravitr za ic TDA 5051, ga je kdo testiral, ocenil, obstaja še boljši ??

Za odgovore se vam zahvaljujem v naprej....->

Peter
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Jun 2004 12:55
Aktiv.: 1.58
Kraj: Pod krvavcem nekje

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2008 2:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

KLIK
Mogoče ti tole pride v poštev

Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.31

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2008 2:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred leti sem uporabljal ST7538.

Kaj bi pa rad pocel s tem? Moras vedeti, da je prenos dokaj pocasen in kratkega dosega.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
DAVIDMAN
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2008 2:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvala...

Za mojo aplikacijo je več kot dovolj 600 boud-ov. No čip, ki sim mi ga objavil vidim da zmore tudi 4800. Kaj pa zanesljivost, kako se kaj obnaša v bližini el.motorjev cc 1KW, si kaj poskušal?

No, rabil bi za npr. vklaplajti in izklapjati določene naprave v omrežju, seveda na isti galvanski liniji. Izedlal bi koder/dekoder in obratno. Paketi pa bi bili dolgi 5byte-ov.

Glitch
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2008 3:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še nekaj, dobro moraš pogledati na kateri frekvenci lahko delaš, ker so močnostne linije razdeljene na pasove in tudi rezervirane za različne namene. Če se še prav spomnim, je od 95 pa do 125kHz prosto in ni potrebno uporabiti protokolov za dostop. Ampak... preveri. Jaz sem delal na 132.5 kHz. Neke hude aplikacije nisem delal, tako da tudi samih meritev nisem opravil. Tako in tako sem se kasneje prešaltal na čisto druge razvojne zadeve.

Motnje? Mislim, da se FSK modulacija precej bolje obnese na omrezju kot pa ASK (ki jo uporablja TDA5051).

6 bytov? To je koristnih podatkov? Priporočam uporabo kakšnega protokol oz. si ga izmisli, če ti bodo komplicirani. Nekaj v stilu: preamble, header, podatki ščiteni s FEC (forward error correction).
Nazaj na vrh
DAVIDMAN
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2008 3:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja npr, paket 6 byte bi izgledal : Sync 1X | Addresa 2X | Data 1x | Crc 2x .
Mislim, da zadostuje.....!

Kaj pa dolžina ? npr.. v bloku iz 1 v 5 nadstorpje, FSK komunikacija bi segla ?
Ali podobne razdalje si že kaj poskušal ?? Predvsem me to zanima, če bi sosedu
enako aplikacijo postavil, bi ga moja komunikacija motila ?! No, za vsak slučaj sem dal v paket 2 Byte Addrese !

Glitch
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2008 3:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse to boš moral pač preizkusiti, ker nisem toliko testiral. Vseeno mislim, da taka razdalja ni problem, če pomisliš, da se lahko uporablja tudi na drugih frekvencah, kjer so razdalje precej večje.

Ja, protokol dostopa do omrežja in sama komunikacija morata biti zasnovana tako, da ne pride do motenj. Zoprno bi bilo, da bi sosedu izklopil elektriko sredi ... kaj pa vem ... prenosa razprave v parlamentu Smile
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.17
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 06, 2008 10:20 am    Naslov sporočila:  Tako bo verjetno Odgovori s citatom

z TDA5051 imam nezadovoljive izkušnje. Uporablja amplitudno modulacijo.
Če imaš inostavne ukaze, take, ki se dajo pošiljati v obliki enega bajta in to v neskončnost, pač tokliko časa, da vidiš, da je zadeva preklopila, potem bo šlo.
Jaz sem skušal pošiljati 8 bajtne telegrame z crc8 kontrolo in je zadeva včasih šla, pogosto pa ne.

Torej če hočeš recimo odpreti garažo, pritisneš tipko na oddajniku, oddajnik oddaja kar naprej en bajt, ki pomeni odpri garažo, bo sprejemnik prej ali slej sprejel zaporedje enakih bajtov, spoznal, da gre za odpiranje garaže in preklopil rele.

Sicer si dobi veliko dražje fsk module. Verjam da delujejo, a nisem probal. So enostavno predragi.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DAVIDMAN
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 06, 2008 9:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadeva bi morala biti robustna... paketi bodo dolgi od 6 do 10 Byte-ov.
Ja, zaželjeno bi bilo da bi sprejemnik vsaj v 10 poskusih spejel komplet paket.

Komunikacija je zame boljša počasna 600 Boud-ov temveč zanesljiva...

Za enkrat sem se odločil, da bi probal z "ST7538 " pa bomo videli kaj bo ?!!

No, če pozna kdo še bolši čip....?? hvala

milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.08
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 06, 2008 9:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali ni ST7538 "obsolete" ?

LP

Glitch
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 06, 2008 10:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na najnovejsi datasheet je to res. Ampak, vseeno se jih dobi, pa se nekaj casa se jih bo.

Obsolete je zato, ker ga je nadomestil ST7540. Slednji, ima drugo ohisje, malce spremenjen vmesnik do mikrokrmilnika. Performanse so pa skoraj enake.
Nazaj na vrh
DAVIDMAN
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2008 11:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala lepa... Se pravi, bi bilo za probati z ic-om ST7540 !! OK
Smile

Za par vzorcev, kje bi se dalo zaprosisti... pozna kdo kakšnega distributerja ?

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 1 dni