|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.77 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 9:05 pm Naslov sporočila: Spajkalna konica |
|
|
Upam da tema spada sem.
Imam spajkalnik Weller sp25L, 25W, samostojen spajkalnik,brez postaje.
Ima tako konico:
Zaenkrat še nisem videl, da bi kje prodajali konice posebej, ali drugačnih oblik.
Ta konica je sicer vredu, vendar rad nastane kakšen mostiček na čipu, saj je precej široka.
Zanima me, kako je konica narejena, da doseže maksimalno vročino točno na koncu konice, in, ali se bi jo dalo kar postružiti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.35 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 9:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če misliš SMD čipe, sam nikoli ne spajkam pin po pin ampak potegnem s konico čez pine. Tako, da imam raje malo večjo konico.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.72 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 10:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ponavadi so konice prevlečene z dodatnimi nanosi in tudi delane so v slojih, tako da struženje kar odpade. Že pri spajkanju lahko opaziš, da je špic konice iz drugega materiala, kot preostali del.
_________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.99
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 10:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko sem nazadnje videl malega wellerčka s tako konico, je bil to žgalnik za les na polici s spajkalniki.
Sicer je primeren tudi za spajkanje, ampak neke hude zveze s spajkalniki v pravem pomenu besede pa nima, razen firme morda.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14675 Aktiv.: 61.85 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Jan 08, 2008 10:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kataloške ne vem, sam sem nekemu članu s foruma prinesel tako konico s Conrada. ((zraven sem imel vzorec) Kataloško bo vedel Iztok.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.96 Kraj: LJ
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.67 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2008 11:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Če konico piliš, šmirglaš, stružiš, odstraniš namenski površinski zaščitni sloj, ki konico ščiti pred spajko. Konica je narejena iz bakra, ki dobro prevaja toploto. Spajka pa topi baker in zato konico počasi požre. Zaradi tega je bolje, če kupiš novo konico manjše dimenzije za bolj fino spajkanje.
Točno na koncu konice ni maksimalna vročina (temperatura), ampak je tam najnižja. Najbolj vroča je temperatura pri grelcu, potem pa tenperatura pada. Če lotaš nekaj debelega z tanko konico, se lahko temperatura konice preveč ohladi, pa spoj ne bo v redu. V takem primeru vzameš debelejšo konico.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piflar Član

Pridružen-a: Čet 06 Dec 2007 17:56 Prispevkov: 246 Aktiv.: 1.15 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2008 1:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako čisto btw, me zanima koliko konic imate vi, ki ste že bolj izkušeni štromarji. Jaz imam dve. Eno sem dobil zraven svoje Weller ročke, ta konica je bolj debela. Drugo sem pa kupil, ko sem "friziral" svoj HP kalkulator in sem moral odlotat ter prilotat smd ram. Me zanima informativno, če mogoče obstajajo kakšne konice, ki znatno olajšajo (določeno) delo.
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.67 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2008 2:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za vsako delo je primerna svoja konica. Z konico za SMD sicer lahko pociniš konce kabla preseka 2.5 mm2, ampak z težavo. Z predebelo konico narediš stike med finimi povezavami in tako naprej. Prava konica olajša določeno delo. Z petimi spajkalnimi konicami lahko mirno shajaš večino časa. Potem pa so še odspajkovalne konice, pa pincetne konice,....
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piflar Član

|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2008 2:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odspajkovalne konice? Prvič slišim, bom si pogledal. Večkrat kaj odspajkujem, sploh ker je v mojem kraju pomanjkanje elementov, moram pleniti po drugih napravah.
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2008 2:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odspajkovalne konice so konice, ki imajo v sredini luknjo. Luknja je priključena na zračno črpalko. Z konico se dotakneš komponente, da se lot segreje. Pritisneš na gumb in podtlak posesa lot stran. Komponenta sama pade iz vezja, ko odlotaš vse noge.
Jur
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
2.1 KB |
Pogledana: |
5730 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piflar Član

|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2008 3:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kul, hvala Jur. Bom si jo kupil, le črpalko bo še potrebno naredit.
lp
edit: Ali je to isti princip kot pri pumpici za odspajkovanje? Brez ekstra črpalke za zrak, na fedr?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.77 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2008 5:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
To rabim za navadne čipe.
Ja, najbrž sem jo odrgnil, in je ratala konica nekam debela
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.92 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2008 5:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker tukaj piše za konico,sem spomnil in šel iskat.To je konica za Weller spajkalo in ne vem ,čemu to služi?Dobil sem prej v službi,ko so naročili koničasto in je bilo še zraven to konico.Premer je 5 mm.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
2.3 MB |
Pogledana: |
2 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

|
Objavljeno: Sre Jan 09, 2008 7:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Točno na koncu konice ni maksimalna vročina (temperatura), ampak je tam najnižja. Najbolj vroča je temperatura pri grelcu, potem pa tenperatura pada.
Jur |
Jaz sem mislil s tem, da spajko stopi le čisto na konici.
Obstajajo tudi železne(iron) konice. Tam noter ni bakra. Se bi jo dalo novo narediti iz železa na stružnici?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 1 dni