www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

žarnica
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gmarko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 11:15
Aktiv.: 0.08
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 25, 2008 11:30 am    Naslov sporočila:  žarnica Odgovori s citatom

lp vsem..

je možno, da 50w žarnica, ko le ta pregori, da pregori v kratek stik?? saj mi vedno izklopi avtomatasko varovalko ko pregori?

žarnica je takšna kot se vidi na tem naslovu: http://www.svetila.com/eProdaja/product_info.php/cPath/66_79/products_id/951

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 25, 2008 1:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Navedeni link ne dela, ampak žarnica lahko tako pregori. Ko crkne lahko raztaljena kovina pljuskne na napačno mesto in naredi stik. Če odpreš žarnico, se bo videlo že od daleč.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gmarko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 11:15
Aktiv.: 0.08
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 25, 2008 2:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hm, meni sicer deluje link.. dobro, verjamem tvojim besedam.

hvala za odgovor
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 25, 2008 9:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S takimi 230V halogenkami imam samo probleme. Pregorita 2 na mesec, ponavadi hkrati, občasno tudi vzameta 10A varovalko s sabo. Skratka, nikoli več ne kupim luči s takimi žarnicami ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 25, 2008 9:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali imas tezave s temi specificnimi halogenkami ali s 230V halogenkami nasplosno ? Sprasujem zato, ker jih imam namen nabaviti, pa kolebam med 12V in 230V, zato je vsako mnenje dobrodoslo.

*edit* zatipki d'oh!

Nazadnje urejal/a Sokrat Sob Jan 26, 2008 10:52 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 26, 2008 10:15 am    Naslov sporočila:  Podobne žarnice uporabljam brez problemov Odgovori s citatom

Podobne žarnice uporabljam brez problemov

Kupujem jih v Intersparu. Ni se mi še zgodilo, da bi pregorele v 'kratek stik'.
Imam jih obrnjene od stropa navzodol.

Razmišljam, da če bi jih obrnil od tal navzgor, bi morda se to lahko zgodilo, saj je taline v taki žarnici, če pregori, več, kot pri običajni žarnici, in tudi manj prostora ima za se razpršiti.
Nazaj na vrh
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 26, 2008 11:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz imam v sobi takšno "marijo sedem žalosti" Evil or Very Mad Pregorele žarnice dajem na kup, in v teh 4 letih si jih je že nabralo kakih 12. Zato pa iščem neko vezje, ki bi mi te žarnice prižgalo bolj "na mehko" ko vklopim stikalo. Torej od 0 do 100 % v približno eni sekundi. Je že kdo naredil kaj podobnega? Vezje lahko ima tudi ločeno funkcijo dimmerja, ampak glavno mi je, da bodo vklopi bolj mehki.

Da vidim če bo to kaj pomagalo...
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 26, 2008 11:43 am    Naslov sporočila:  Ideja mi je všeč Odgovori s citatom

Ideja mi je všeč. O mehkem vklopu namreč. Verjetno so res hitri skoki temperature krivi, da gredo žarnice prej, kot zaželjeno.

Jaz sicer nimam kaj zelo nadpovprečno pregorelih žarnic, in jih ne dajem na kup. Vklaplja mi jih PIR senzor, pa mislim, da prav nič mehko. Zato je tudi ugašanja in ponovnega prižiganja precej.

Vendar. če mi bo kdo pokazal pot do mehkega prižiganja, si jo bom ogledal.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 26, 2008 11:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nečakinja ima v sobi luster s tremi takimi žarnicami. V enem letu zamenja najmanj vse tri...Vse kaže da imajo te sorte halogenke izredno kratko življenjsko dobo.
Za soft start je recimo vezje SLB0586 - to je dimmer čip, na dotik ali tipko, soft start...SLB0587 je pa menda primeren za induktivna bremena (trafo in 12V halogenke). Malce si preberi v datasheet-ih (alldatasheet.com, datasheetarchive.com ali celo google).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 26, 2008 11:55 am    Naslov sporočila:  uf Odgovori s citatom

Uf, to kar je videti v data sheetu, zame ni preprosto.

snap.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  43.35 KB
 Pogledana:  42 krat

snap.jpg

Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 26, 2008 12:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hja...je pa ni...
načeloma je to v stikalu, ki ga lahko tudi kupiš---če vidiš v trgovini senzorsko zatemnilno stikalo, potem je to to. Deluje da dotik roke - kratek dotik = vklop/izklop, dolg dotik je večanje/manjšanje svetlosti. Če si ne upaš delati, potem poglej v trgovinah za cene.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.62
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 26, 2008 1:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za navadno žarnico z žarilno nitko to čisto lepo deluje. Za halogenke, ki se napajajo preko transformatorja, pa bolj težko.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 26, 2008 1:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SLB0587 je namenjen prav induktivnim bremenom, torej transformatorjem, ker ima fazno regulacijo itd...poglej datasheet, je vse lepo razloženo. Sicer sam še nisem poskusil, ampak ne vidim razloga da ne bi verjel proizvajalcu. JE pa res da je v trgovinskih senzorskih regulatorjih večinoma notri SLB0586, ne 0587. Confused
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.43
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 26, 2008 3:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po mojih izkušnjah s halogenkami je takole: 12V so zelo dolgožive in poceni (v 4 letih mi je v kopalnici od šestih pregorela ena), 230V so strašansko kratkožive (vse znamke približno enako zanič: Philips, GE, Osram, no-name...) in izredno drage za menjavo (imaš srečo, da najdeš pod 6€ komad)...
Ni čudno, da stane luč s tremi 230V halogenkami manj, kot sama zamenjava žarnic Laughing

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 26, 2008 3:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po eni strani je to čudno -->ker 230V halogenke ob zagonu spustijo dosti manj toka kot 12V in bi zato morale trajati dalj, po drugi strani je pa logično-->230V imajo dosti tanjšo nitko in zato ob zagonu težje prenašajo velik zagonski tok, kar pomeni da trajajo manj...
Očitno to drugo bolj velja Mad
Vam rečem, LED varianta je zakon (samo ko pa ne sveti toliko Sad )
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni