|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
drcine Član

Pridružen-a: Sob 11 Avg 2007 13:22 Prispevkov: 97 Aktiv.: 0.45 Kraj: Moravče
|
Objavljeno: Čet Jan 24, 2008 1:56 pm Naslov sporočila: TV antenski sistem |
|
|
Pozdravljeni
Zanima me če ima kdo kaj izkušenj s postavitvijo hišnega antenskega sistema. Zanimajo me predvsem informacije v zvezi montažo, postavitvijo antene, meritvami...
Izredno bi bil hvaležen če bi mi svetovali kaj glede literature, sicer sem je nekaj že našel, toda bi je rad imel nekoliko več.
lp...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.76 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Jan 24, 2008 2:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če boš delal sam, potem pač namontiraš anteno, prineseš zraven majhen TV, vklopiš in anteno vrtiš da dobiš najboljši signal. Glede meritev---to so drage speicalne zadeve in če imaš dober signal, potem ni potrebe po tem. Bolj kriza je če je signal slab, kjer loviš vsak delček decibela.
Recimo Lukež antenski sistemi Šenčur ti glede na tvoj kraj pove kaj loviš in kaj ne ter kakšno opremo rabiš. On ima celo SLO v glavi, pa ga lahko pokličeš.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drcine Član

|
Objavljeno: Čet Jan 24, 2008 5:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za to finto s TV-jem sem že slišal in jo bom tudi uporabil.
Kaj pa kaj literature, navodil za montažo..ima kod kaj takega...?
lp, drcine
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Čet Jan 24, 2008 6:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
hm...saj niti ne rabiš kaj dosti, razen vedeti na katerem kanalu je kaj - recimo krvavec ima 5=SLO1, 21=SLO2, 34=A kanal, 58=POP, 68=TV3, Krim pa 31=SLO1, 44=SLO2, 55=Akanal, 62=Pop, 46=TV3. Nastaviš na kanal, anteno vrtiš da dobiš najlepšo sliko, pritrdiš. Voila! Za to se itak največkrat uporablja samo ena antena in ojačevalnik. Ojačevalnik pride čim bližje antenam (na podstrešju), napajalnik pa zraven TV-ja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dr.1m Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30 Prispevkov: 454 Aktiv.: 2.14 Kraj: Goriška Primorska
|
Objavljeno: Čet Jan 24, 2008 7:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede literature ti priporočam da malo pobrskaš in povprašaš strica Googla
Sicer, pa je montaža zahtevno odvisno od lokacije in stanja signalov. Brez ustreznega instrumenta in pa prakse, boš bolj težko naredil sam.
No pa veliko sreče.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drcine Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dr.1m Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30 Prispevkov: 454 Aktiv.: 2.14 Kraj: Goriška Primorska
|
Objavljeno: Čet Jan 24, 2008 10:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Res je.
No četudi, vidim, da so navodila predvsem za Ameriški standard, pa se večinoma ne razlikuje od Evropskih.
Zelo rad bi ti postregel s kakšnimi slovenskimi navodili, saj sem še leto dni nazaj delal pri družbi, ki se ukvarja z antenskimi sistemi in je bila moja pobožna želja narediti izvleček navodil iz tujih priročnikov. Žal pa mi to ni nikoli uspelo. To pa predvsem zaradi pomanjkanja časa
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drcine Član

|
Objavljeno: Ned Jan 27, 2008 12:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj me je zbegalo....
Na Iskrini strani sem našel toel anteno za UHF področje UHF-71X ( link do strani ) Tu piše, da ta antena spada pod kategorijo tako imenovanih "X" anten.
Toda na neki tuji strani sem našel nekoliko podobno anteno, le da se tam imanuje YAGI-UDA antena (link do strani)
Sicer sta anteni različno polarizirani, vendar vseeno... zanima me če sta to anteni, ki spadata v isto kategorijo, ali sta popolnoma različni ??
lp, drcine
Opis: |
Iskrina UHF-47X --> "X" antena |
|
Velikost datoteke: |
8.04 KB |
Pogledana: |
18751 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
27.1 KB |
Pogledana: |
3 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Ned Jan 27, 2008 12:26 am Naslov sporočila: |
|
|
spodnja antena bo postala enako polarizirana če jo obrneš za 90 stopinj drugače je antena lahko kanalska (en kanal ali ozek pas) ali širokopasovna, (reče se ji tudi logaritemska). Odvisno za katere kanale rabiš, kje pač stanuješ. Če rabiš širokopasovno anteno, recimo k21 do 69 potem ti bo taka lovila vse kanale na UHF-u v eni smeri, važno je potem še pridobitek same antene, ki je pač odvisen od situacije - če je signal slabši, mora biti čim večji (daljša antena), če je močan pa je antena lahko krajša (včasih je celo dobro da je kratka če je signal preblizu - premočan), in s tem je tudi pridobitek manjši. Ni važno, kakšen sistem kupiš, samo da je za prave kanale in obrnit jo moraš horizontalno
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
promehanik Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41 Prispevkov: 611 Aktiv.: 2.58
|
Objavljeno: Ned Jan 27, 2008 12:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Kje bi pa lahko dobil številke kanalov za Trdinov Vrh?
lp, prom
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drcine Član

|
Objavljeno: Ned Jan 27, 2008 1:17 am Naslov sporočila: |
|
|
promehanik je napisal/a: |
Kje bi pa lahko dobil številke kanalov za Trdinov Vrh?
lp, prom |
nekaj jih imaš tukaj....
TRDINOV VRH
SLO1...... ch-35
SLO2...... ch48
POPTV........ch29
KANAL A .....ch69
@protonček
Ali sta potem obe anteni sodita v isto kategorijo... Iskrine "X" antene so v bitvu YAGI-UDA antene ??
lp,drcine
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Ned Jan 27, 2008 10:41 am Naslov sporočila: |
|
|
100% ne bom trdil, ampak načeloma sta to pač dve različni tehnologiji anten. Kot recimo Gorenje je včasih delal antene, ki so imele elemente v obliki črke X, Iskra pa je delala standardne yagi antene z paličastimi dipol elementi (kot je narisana na drugem linku). takrat so bile antene povečini kanalske in si rabil za 6 programov 6 anten na strehi . Potem so prišle logaritmične antene, ki so bile širokopasovne (te ki so na isrkini strani, (npr. P2845 - odlična antena za področje s slabim signalom). Jaz imam na strehi 6 anten (ki jih sicer letos nameravam vreči dol in dati samo eno na krim).
Kot rečeno, načeloma sploh ni tako važno kakšen sistem je, pomembno je kanalsko območje (kje lovi) in pa dobitek. Če recimo zdaj s sobno anteno solidno loviš vse, kar potrebuješ, potem ne rabiš najdaljše (daljša je, večji je dobitek) ker se lahko zgodi da bo signal premočan in boš dobil sence v sliki.
Kanali so povečini napisani na spletnih straneh posameznih TV programov, rtvslo.si, poptv.si----
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dr.1m Član

|
Objavljeno: Ned Jan 27, 2008 3:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Antene se na grobo ločujejo po področjih.
Se pravi:
1.področje (2-4Ch)VHF
3.področje (5-12Ch)VHF
4.področje (21-37Ch)UHF
in
5.področje (38-69Ch)UHF
Obstajajo pa antene ki dokaj enakomerno lovijo ves UHF in pa tri področja 3.,4.in 5.
Če imaš kanale le iz 5. področja, potem priporočam, da uporabiš dobro anteno za to področje. Če imaš še kakšnega na VHF-u potem dodaš še dobro anteno za to področje in ju združiš z eno VHF+UHF kretnico. Če pa smatraš, da imaš signale dovolj močne in kakovostne lahko uporabiš kar široko pasovno anteno za 3.področje in UHF. Navadno so to logaritemske antene.
To pa velja predvsem če imaš kanale le iz ene smeri. Če so iz večih smeri je stvar nekoliko bolj komplicirana....
P.S. so tudi t.i. ozkopasovne antene, a se jih poredkoma uporablja. Kolikor mi je znano jih je Inglar in pa Iskra Antene že zdavnaj opustil iz svojega programa. Edino še FRACARRO deloma vztraja na teh, a vprašanje časa koliko še.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drcine Član

|
Objavljeno: Ned Jan 27, 2008 9:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
... je mogoče ta delitev primerna (našel na iskrini strani) ??
Primer delitve UHF anten (delijo jih glede na obliko)
- YAGI/LOG ANTENE
- LOG ANTENE
- "X" ANTENE
- MREŽNE ANTENE
Ta delitev me zanima predvsem zato, ker imam za seminarsko nalogo temo o TV antenskih sistemih... tema je seveda zelo zanimiva, le problem je, da ni skoraj nič slovenske literature... no vsaj jaz je nisem kaj preveč našel...
lp, drcine
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dr.1m Član

|
Objavljeno: Ned Jan 27, 2008 10:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
drcine je napisal/a: |
... je mogoče ta delitev primerna (našel na iskrini strani) ??
Primer delitve UHF anten (delijo jih glede na obliko)
- YAGI/LOG ANTENE
- LOG ANTENE
- "X" ANTENE
- MREŽNE ANTENE
Ta delitev me zanima predvsem zato, ker imam za seminarsko nalogo temo o TV antenskih sistemih... tema je seveda zelo zanimiva, le problem je, da ni skoraj nič slovenske literature... no vsaj jaz je nisem kaj preveč našel...
lp, drcine |
V večini so UHF antene:
YAGI
LOGARITMIČNE ali LOGPERIODIČNE
in
PANELNE (mogoče se jim reče tudi mrežne)
Ostele izvedbe so le izpeljanke iz teh in jih vsak proizvajalec posebej poimenuje. Tako da kakšnih X ne bi omenjal, razen če greš omenjat le ISKRINE. Sicer pa ima, recimo FRACARRO en kup teh ki se imenujejo BLU, Delta ali Lambda.
Slovenske literature obstajajo, le poiskati jih je treba. Pa ne na medmrežju, ker tam jih po moje zagotovo ni. V času obstoja Elrada je bilo izdanih kar nekaj priročnikov na to temo....
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni