www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Priklop elektromotorja
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
promehanik
Član
Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41
Aktiv.: 2.58

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 26, 2008 9:17 pm    Naslov sporočila:  Priklop elektromotorja Odgovori s citatom

Nabavil sem rabljen transporter ostružkov iz Nemčije, izdelan pa je na Taivanu. Priklopil bi ga kar direkt na omrežje preko ustreznega ročnega stikala. Drugače ima 10 polni priključek, da ga lahko priključiš na CNC stroj, vendar konektorja na stroju in transporterju nista enake oblike. Pa tudi ne vidim nobene prednosti, da bi ga vklapljal s krmilnikom stroja.
Sedaj me samo zanima kakšno stikalo naj nabavim in kako naj priključim. Rad bi, da imam možnost vrtenja v obe smeri, če se slučajno "zagozdijo" odrezki.

lp, prom

P1010288.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  558.31 KB
 Pogledana:  28 krat

P1010288.JPG

P1010289.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  541.08 KB
 Pogledana:  9 krat

P1010289.JPG

P1010293.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  636.08 KB
 Pogledana:  24 krat

P1010293.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rkulcar2
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Feb 2007 23:15
Aktiv.: 0.54
Kraj: Lendava

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 26, 2008 9:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na poklopcu imaš narisano shemo,motor priklopiš v zvezdi L1,L2,L3.Za zamenjavo
smeri vrtenja pa uporabiš grebenasto stikalo 1-0-2.

LP.
Nazaj na vrh
ikar
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Dec 2007 12:32
Aktiv.: 0.78
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 26, 2008 9:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Motor priključis v vezavo zvezda (star). Uporabi stikalo 1--0-2 za menjavo smeri.
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 26, 2008 9:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na tvojem mestu bi ga raje priključil na stroj kjer imaš verjetno zanj že dva kontaktorja (Levo/Desno), ustrezen bimetal in krmiljenje, da deluje le po potrebi. Wink

Če vztrajaš na samostojnem priklopu pa moraš dodat zunanji bimetal, trifazno stikalo 1-0-2, ga vezat v trikot (ploščice vodoravno zgoraj - desna skica) ... in ročno vključevat in izključevat, da ne bo po nepotrebnem trošil elektrike, reduktorja, jermenov, trkov, itd. ... Smile
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
promehanik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 26, 2008 9:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako naj torej vežem v zvezdo ali trikot? 2 glasova sta za zvezdo in 1 za trikot.
Najprej to razčistimo, potem pa gremo naprej.
Na nalepki piše zvezda za zagon in trikot za delovanje.

lp, prom
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 26, 2008 9:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se opravičujem ... jaz sem zamočil Embarassed ... mislil sem zvezda - sem pa pravilno omenil desno skico s ploščicami vodoravno kjer je napajalna 380V.
Nazaj na vrh
promehanik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 26, 2008 9:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sprejmem opravičilo Laughing ni problema, vsak se lahko zmoti

Vseeno pa me zanima, zakaj piše na nalepki:
zvezda za zagon in
trikot za delovanje

lp, prom
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 26, 2008 10:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tista nalepka je najbrž univerzalna in jo izdelovalec motorja uporablja tudi pri večjih motorjih, kjer mora biti motor v startu vezan v zvezdo potem pa čez nekaj sekund v trikot za stalno obratovanje. Tega pri tako majhnem motorju ne rabiš, niti pri nas nimaš medfazne 220.
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.87
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 26, 2008 11:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na pokrovu kjer je slika se tudi vidi kakšna je napetost v posamezni vezavi.
promehanik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 27, 2008 12:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OK. Samo potem je popolnoma brezpredmeten tisti napis RUN in START, ker odločitev je torej odvisna samo od medfazne napetosti.
Če je 230V medf. napetost vežeš v trikot, če pa je 380V medf. pa v zvezdo.
Očitno so proizvajalci malo "šlampasti" pri dokumentiranju zadev.

lp, prom
Nazaj na vrh
promehanik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 27, 2008 10:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako je po vaše motor sedaj vezan? Po moje je v trikot, kar pa mi je čudno, ker je dosedaj bil priklopljen v Nemčiji. Dvomim, da bi kdo pri odklopu prevezal motor.

Mogoče je bolj slabo razvidna vezava na sliki. V priključno dozo pride 6 žic iz elektromotorja. Na vsako fazo so priključene dve.

lp, prom
Nazaj na vrh
Speed King
Član
Član

Pridružen-a: Tor 19 Okt 2004 0:49
Aktiv.: 0.49
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 27, 2008 10:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi rad naredil za prav, ga priključi na stroj, ker ne rabiš drugega, kot odpret sheme, ali pa malo pomerit vtičnico. Na stroju imaš tudi izklop v sili, če te zgrabi za rokav.....
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.40

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 27, 2008 11:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni tudi izgleda, kot da bi bil vezan v trikot... možno je, da je bil vezan na enofazni frekvenčnik.
Za vsak slučaj preveri način vezave, da ne bo pokalo...

Vojko
Član
Član

Pridružen-a: Ned 05 Nov 2006 13:08
Aktiv.: 0.25
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 27, 2008 11:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Motor priklopi v zvezdo (desna skica) vse ostalo zanemari. Motor je narejen za razna tržišča. Mi imamo medfazno 380-400VAC. Za menjavo smeri sicer vzameš stikalo 1-0-2 vendar nimaš zaščite za preobremenitev motorja. V kolikor se bo zadeva zagozdila bo tudi crknil. Če hočeš mirno delo vzami komplet motorskega stikala z tokovno zaščito in smer manjalno stikalo 1-2. lahko pa to izvedeš z kontaktorji, ki je sicer najdražja oblika vendar najboljša.

l.p.
Enegetik

promehanik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 27, 2008 1:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še nekaj me zanima pri vezavi v zvezdo.
Ali je potrebno točko, kjer pridejo vsa 3 navitja skupaj priključiti na NUL-o?
Videl sem že variante, da je bilo priključeno na nulo, pa tudi, da ni bilo.

lp, prom
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Stran 1 od 7

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni