|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
dr.1m Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30 Prispevkov: 454 Aktiv.: 2.13 Kraj: Goriška Primorska
|
Objavljeno: Tor Jan 29, 2008 9:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Kako bo, ko bo... Mislim, da je nesmiselno razpravljat kako bo, ko se bo pojavil DTT kanal, in le to sklepati na podlagi sprejema analognih kanalov.
Kdor še ne ve, je DVB-T zelo robusten in neobčutljiv na odboje in do (neke mere) ostalih motenj. Tako da pričakovat slab signal samo zaradi tega ker je teletekst na enem od programov slab je res pesimistično.
Z uveljavitvijo Digitalne Teresterne Televizije se bo začelo novo poglavje tudi pri sprejemu le teh. Saj se bo zgodilo, da bo marsikje signal odličen kjer se je analogni signal za silo sprejemal. Ali pa (menim da redkeje) bo signal DTT veliko slabši od analogne.
Torej pustimo času čas, in počakajmo do trenutka ko bo v "naš" kraj prilezel signal DTT-ja in bomo imeli ustrezne sprejemnike po sprejemljivi ceni.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Tor Jan 29, 2008 9:17 am Naslov sporočila: |
|
|
igo je napisal/a: |
Jaz kakovost slike določam po teletekstu.
|
To ne more biti prevec zanesljiv test, ker je isto tudi tam, kjer je v bloku kabelska TV (vcasih je bolj "defekten" teletekst, drugic manj).
Jaz kakovost slike dolocam po sliki - ce je OK, je OK.
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.67 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Tor Jan 29, 2008 1:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
sicer to ni smešno
zate obstaja rešitev - total TV
http://www.totaltv.tv/slo/
oni ponujajo programe po solidni ceni preko satelita.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drcine Član

Pridružen-a: Sob 11 Avg 2007 13:22 Prispevkov: 97 Aktiv.: 0.45 Kraj: Moravče
|
Objavljeno: Sob Feb 02, 2008 11:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
..sicer to ni tema o oddajnikih, toda bom vseeno vprašal...
Je prav, da se za video prenos uporablja AM modulacija, za ton pa FM modulacija, nato pa sta oba signala preko kretnice združena na eno anteno ??
Zanima me predvsem zato, ker sem ta podatek našel v nekoliko stari knjig in sedaj ne vem, če se ta način še vedno uporablja...
Opis: |
shema vezave TV oddajnika |
|
 Download |
Ime datoteke: |
vezava TV oddajnika.gif |
Velikost datoteke: |
6.59 KB |
Downloadano: |
36 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.94 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Feb 02, 2008 11:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Solidno je to, da vso njihovo ponudbo vidim na 15 let starem NORDMENDEju na 8 let starem HUMAXu, ki ga updejtam na http://www.crosat.org/aploud/
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 12:46 am Naslov sporočila: |
|
|
a nimajo nič kodirano ? ali pa narobe razumem da je tale humax digi sat receiver (no, morda malce "popravljen")...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dr.1m Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30 Prispevkov: 454 Aktiv.: 2.13 Kraj: Goriška Primorska
|
Objavljeno: Pon Feb 04, 2008 12:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
drcine je napisal/a: |
Je prav, da se za video prenos uporablja AM modulacija, za ton pa FM modulacija, nato pa sta oba signala preko kretnice združena na eno anteno ??
Zanima me predvsem zato, ker sem ta podatek našel v nekoliko stari knjig in sedaj ne vem, če se ta način še vedno uporablja... |
Je pravilno, sa se tehnika od uvedbe PAL-a ni prav nič spremenila. No mogoče le v tem da sedaj nekateri oddajajo dva avdio noslica in s tem dobijo stereofonijo.
protoncek, vsekakor je kodirano in je tisit HUMAX malce sfriziran
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Feb 04, 2008 6:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
aha..."malce". OK, jasno
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.29 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Pon Feb 04, 2008 7:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanima me predvsem zato, ker sem ta podatek našel v nekoliko stari knjig in sedaj ne vem, če se ta način še vedno uporablja... |
Najverjetneje ne, nisem pa 100%. V polprofesionalnem modulatorju je recimo zadeva napravljena tako, da se ton najprej frekvenčno modulira na 5,5MHz (pri stereo še drug kanal z 6,5MHz). To se doda k video zapisu in potem vse skupaj modulira AM na željeni TV kanal. Uporablja se v ta namen recimo vezje TDA6800.
V tvojem primeru bi se naj video in tonski signal direktno modulirala na TV kanal. To bi načeloma verjetno šlo, vendar ti prinese dvojne težave.
_________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dr.1m Član

|
Objavljeno: Tor Feb 05, 2008 11:32 am Naslov sporočila: |
|
|
japek, nisem sicer strokovnjak, a s to izjavo:
Citiram: |
To se doda k video zapisu in potem vse skupaj modulira AM na željeni TV kanal. |
se ne morem strinjati. Ker če bi vseskupaj (sicer ne vem kako) modulirali, bi imeli en sam nosilec v AM modulaciji. Kar pa najbrž veš da ni res.
En nosilec in to največji predstavlja video v AM modulaciji drugi, manjši nekaj kHz višje pa je tonski nosilec v FM modulaciji (lahko sta tudi dva če ge za stereo signal).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.29 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Tor Feb 05, 2008 3:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, da ne bomo ravno preveč na pamet. Morda pa slika pove več kot besede.
Prej sem narobe napisal, drugi tonski nosilec je moduliran na 5,75MHz, prvi pa na 5,5MHz FM. Za modulatorjem, pred druženjem z video signalom je pasovno prepustni filter (oznaka MS), v primeru dveh tonskih nosilcev sta pač FM tonska modulatorja dva.
Razlika glede na sliko od drcine je ta, da se tu modulira slika in ton na MF (medfrekvenco) in ne direktno na TV kanal. Ta sistem modulacije z MF se uporablja pri modulatorjih v kabelsko razdelilnih sistemih (morda še kje).
Opis: |
TV modulator na MF in potem na kanal. |
|
Velikost datoteke: |
24.34 KB |
Pogledana: |
7 krat |

|
_________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drcine Član

|
Objavljeno: Čet Feb 07, 2008 1:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za sprejem TV signalov poleg YAGI in log-periodičnih anten uporabljajo tudi magnetne antene ???
Te naj bi bile izredno dobre za sprejem zelo šibkih signalov, poleg tega pa so zelo ozko usmerjene.
Ali se te antene še uporabljajo ??
lp, drcine
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.90 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Feb 07, 2008 9:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za sprejem TV signalov poleg YAGI in log-periodičnih anten uporabljajo tudi magnetne antene ???
Te naj bi bile izredno dobre za sprejem zelo šibkih signalov, poleg tega pa so zelo ozko usmerjene.
Ali se te antene še uporabljajo ??
|
? ? ? ? ?
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
integrerc Član

Pridružen-a: Sob 23 Sep 2006 14:50 Prispevkov: 424 Aktiv.: 1.85 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Čet Feb 07, 2008 9:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, po dolgoletni praksi z montažo anten nisem še slišal za "magnetne" TV antene, pa bi verjetno, saj je bil velikokrat problem premajhen signal!
_________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drcine Član

|
Objavljeno: Pet Feb 08, 2008 12:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče se vam zdi čudno, vendar v neki knjigi sem našel te antene in ker tudi sam še nikoli prej nisem slišal zanje, sem pač vprašal, če se sploh uporabljajo...
lp, drcine
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni