www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

GSM modemska povezava

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.36
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 03, 2008 11:09 am    Naslov sporočila:  GSM modemska povezava Odgovori s citatom

Imam težavo, ne vem pa, ali je problem v mojem znanju in razumevanju problema ali v tehniki. Imam napravo, v kateri je vgrajen GSM vmesnik, vstavljena pa je SIM kartica s paketom "prenos podatkov". SIM ne omogoča govornega klica, je pa možno pošiljanje SMS in podatkovna povezava. Naprava se na strežnik poveže in pošilja podatke, tako da dileme ali reč dela ali ne mislim da ni. Zadeva naj bi omogočala tudi možnost oddaljenega dostopa, preko katerega bi rad pogledal neke nastavitve in statuse. Tule me pa stvar malo za...bava. S čem in na kakšen način naj poskusim vzpostaviti klic, da bom videl kje se stvar ustavi?

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Roadracer
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Okt 2005 18:41
Aktiv.: 2.03
Kraj: LJ/Litija

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 03, 2008 11:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Huh! S podatki si bolj skop ampak poskusimo. Nekaj let sem se ukvarjal z sledenjem vozil na podoben princip tako da mi je stvar znana. Kako stvar nastavljaš? Preko SMS ali preko računalnika in kabla? Katerega ponudnika kartica je? Pri simobilu imam kontakt, ki lahko preveri kaj se dogaja z gprsjem na tej številki. Ampak kot si omenil ti stvar v eno smer deluje. Razlog zakaj ti ne deluje v drugo smer je v tem ker so po defaultu porti zaprti na strani SIM kartice. To je zaradi tega ker bi v primeru sniffanja preko interneta tebi potrošilo ogromno prenosa in ti povzročilo škodo. Simobil ima zato M2M ponudbo kartic, ki so med seboj v lokalnem omrežju in nimajo dostopa na internet(odprti vsi porti), težava je le v tem ker potrebuješ še serversko kartico. Pri Mobitelu se mislim da lahko dogovoriš da odprejo porte, samo tvegaš stroške. Kakorkoli že problem je v zaprtih portih za sprejem. Če te zanima še kaj pa lahko tudi preko ZS.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.58
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 03, 2008 12:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa če drug mobitel poskusiš povezat na PC in preko klicne povezave vzpostaviš podatkovno povezavo s tem modulom?
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2008 11:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OK, po nekaj ponovno prebrane literature o modemih, ... sem prišel skozi tole. Zadevo lahko pokličem, naprava se oglasi in dobim potrebne podatke. Načeloma reč lepo dela. Zdaj pa korak naprej Confused . Tole sem počel s puttyjem, ki pa nima scriptinga. Ima kdo kakšen predlog, kaj bi lahko uporabil za avtomatizacijo tegale postopka?

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
eddie
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02
Aktiv.: 3.04
Kraj: Severna primorska

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2008 11:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

docklight scripting

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
chaos
Član
Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12
Aktiv.: 4.64
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 06, 2008 12:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

plink + BAT skripta?

LP!
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 08, 2008 6:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

eddie je napisal/a:
docklight scripting

Tole prvič vidim. Če si delal s tem bi prosil za primer skripte.

chaos je napisal/a:
plink + BAT skripta?

Tole bi šlo, če bi našel način, kako naj ga prepričam, da bo po "ATD 041XXXXXX" počakal s pošiljanjem komand do "CONNECT", ...

Kakšna ideja?

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
smatjaz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33
Aktiv.: 3.58

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 08, 2008 11:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem, če sem te prav razumel: če imaš voice klic moraš komando zaključiti z ";" V nasprotnem (CRLF) imaš data call.

LP M.

eddie
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 09, 2008 9:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Primeri skript so zraven ko stvar instaliraš. S skriptami nisem prav dosti delal, saj do sedaj ni bilo potrebe. Če rabiš samo par paketov različnih podatkov, ki jih pošiljaš jih napišeš na levi strani in jih potem s klikom pošlješ. Možno je seveda tudi direktno tipkati iz tipkovnice. Brez scriptinga je možno spisati send/receive sekvence.

Precej uporabna stvar pa je "poslušanje" na liniji, ko se "pogovarjata" dve napravi.
Predvsem za "dekodiranje" raznih neznanih protokolov,... Rabiš samo dva com porta na računalniku, s katerima poslušaš na rx in tx liniji.
Prikaz prometa lahko preklapljaš med ASCII, HEX, DEC, BIN.

Skratka zelo uporaben programček.
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 09, 2008 10:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eddie ne vem ali si prebral moja vprašanja, ampak tale odgovor ima bolj malo s temo Confused . Za poslušanje in pa dekodiranje serijskega porta uporabljam terminal slovenskega avtorja in člana našega foruma. Deluje lepo in ne rabim preizkušat nekih "novosti".

Še o samem problemu in rešitvi: Najprej me je malo to, da sem enostavno pozabil, kako se streže modemskim komunikacijam. Znanje sem obnovil in komunikacija je stekla po pričakovanjih. Ok, prvi del naloge je bil s tem rešen. Zdaj pa drugi del: Zadevo ponoviti na nekaj 100 napravah, ki jih je potrebno poklicati in podelati nekaj malenkosti glede konfiguracije. Nekaterim "... še pomnite tovariši .." bo verjetno jasno, če omenim kak Kermit ali pa Telix iz časov prastarega DOS-a, ki je imel skripting lepo rešen. No, elegantne rešitve med M$ skropucali kljub kar intenzivnemu iskanju nisem našel. Takšnih variant a-la eddie ... poskusi - piše da dela, probal pa nisem ... pa nekako ne prakticiram. Na marsikakšnem zidu piše WC, pa se nekako ne odločamo za tovrstno uporabo Rolling Eyes .

Še rešitev: enostavna shell skripta in pingvin sta zadevo rešila elegantno in hitro. Je pa tale peripetija še razlog več za moje simpatije comp3 do M$ okolja.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
eddie
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 09, 2008 10:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pokličeš, počakaš da se zveza vzpostavi, pošlješ par ukazov in zaključiš komunikacijo - vse to je možno narediti brez scriptinga!
Lp
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 09, 2008 10:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi iz Ljubljane v Maribor se je možno z biciklom peljat ... Daj no pojasni malo kako bi tole izvedel. Same oči in ušesa so me ...

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
eddie
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 10, 2008 10:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nevem zakaj bi ti razlagal, ko pa nastopaš s takim tonom pa sploh ne.

Glej, na vprašanje ki si ga postavil sem ti dal zelo preprost odgovor ime programa in link. To je bila ena od ponujenih možnosti, ki si jih dobil - od tebe odvisno ali pogledaš ali ne, sprobaš ali pa poiščeš kaj drugega.

Spraševal si po programu ki podpira skripte(docklight jih) in to je to.
Je pa možno brez skript, z določenimi "vprašanji" in pričakovanimi "odgovori" narediti preprosto sekvenco vprašanj/odgovorov.

Sam ga s pridom uporabljam in sem rešil že marsikater problem(hitro).
Če bi te zanimalo(kar te verjetno ne ker imaš za to že nek svoj program) bi ti povedal da ima nova verzija že tudi podporo na TCP/UDP komunikaciji(tale podatek je bil za koga ki ga bo mogoče zanimal).

Tukaj se debata z moje strani končuje.
Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni