www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Eloksacija aluminija
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.94
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2008 9:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bi bilo lepo ohišje,če bi to uporabil tole. Mogoče bi bil problem dobiti kemikalije?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ID
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17
Aktiv.: 3.65
Kraj: Ljubljana-Podpeč

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2008 11:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Andrej, to sem jaz poskušal doma in je kar v redu uspelo. Kar se tiče kemikalij pa lahko uporabiš tudi barvila za tkanine. Sicer ne pride tako intenzivna barva a je kar sprejemljivo. Če te zanima kaj več pa v drugi temi.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.00
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 19, 2008 12:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

_ID_, tema je ustvarjena, kar nadaljuj. Vse nas zanima.
Lepo narejeno ohišje ima vedno svoj čar !

piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.42
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 19, 2008 9:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na hitro: rabiš H2SO4 (žveplova VI kislina), eno Pb elektrodo, malo NaOH in led. Zmešaš ~15% H2SO4 in raztopino dobro ohladiš. Aluminijast kos najprej malo obdelaš v razredčeni raztopini NaOH (postane lepo mat), prtirdiš na aluminijasto žico in pomočiš v raztopino. Za drugo elektrodo uporabiš Pb.
Priključiš na cca. 12 V in pustiš kako uro. Raztopina mora biti hladna!
Eloksiran kos pobarvaš v neki barvi (recimo za obleko, živilski) in pore zapreš v vreli vodi.
Zelo je treba pazit na čistočo. Vsak prstni odtis se pozna.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ID
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17
Aktiv.: 3.65
Kraj: Ljubljana-Podpeč

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 19, 2008 5:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej kot je že piroman na hitro napisal...

Pred nekaj časa nazaj sem naletel na stran, do katere je dal Andrej link. Zdelo se mi je zelo zanimivo in sem si mislil da bi še sam poskusil. Malo sem še pobrskal in prišel do nekaj ugotovitev in zadevo sprobal. Za eloksiranje se uporablja H2SO4. Kar se tiče same kisline, je verjetno uporabna tudi tista, ki se vliva v akumulatorje. Sam sem uporabil koncentrirano 93%, ki sem jo razredčil na 15%. Za elektrode sem uporabil aluminijaste trakove. S svincem se mi nekako ne zdi logično, saj potem svinec preide na aluminij, kar pa ne želimo!? Za izvor električne energije pa sem eksperimentalno uporabil 12V linijo od računalniškega napajalnika. Drugače sta napetost in tok odvisna od površine obdelovanca. Dalj časa ko imamo zadevo priključeno, debelejši sloj oksida se ustvarja. Vendar pa ta čas tudi ni dobro v nedogled povečevati, saj se začne oksid topiti in s tem tanjšati obdelovanec. Elektrolit mora biti čim hladnejši če hočemo, da je oksid res zelo trd in prodre globlje v obdelovanec. A to v domači delavnici ni izvedljivo. Gre do določene mere z ledom in soljo, ki ga nasujemo okrog posode v kateri je elektrolit, a se zadeva čez nekaj časa vseeno zagreje. Ker pa je za nas pomembnejši estetski vidik kot funkcionalni, ne izgubimo nič. Mogoče kdo misli, da se z eloksacijo dajo zakriti razne napake in risi na aluminiju. Temu žal ni tako. Med postopkom namreč enakomerno "odnaša" material in se tvori oksid. S tem pa ostanejo v obdelovancu tudi vse napake. Tako je sam obdelovanec potrebno kar dobro pripraviti. Najprej ga je dobro spolirati, da odstranimo morebitne rise, potem pa še razmastiti. Sam sem za razmaščevanje uporabil denaturiran etilni alkohol in aceton. Razredčilo ni primerno ker je mastno! Po določenem času opazimo, da je obdelovanec v elektrolitu zbledel. To je dober znak, da se tvori oksid. Po pretečenem času, ki ga določimo s formulo ali iz tabel, glede na površino obdelovanca, ga vzamemo iz elektrolita in ga operemo v čisti destilirani vodi. Paziti moramo na prstne odtise in na morebitne mehanske poškodbe. Nato damo obdelovanec v barvo. Uporabimo lahko barvo za jajca (pirhe), za tkanino, razna vodna lužila za les...Obdelovanec potopimo v željeno barvo, ki mora biti mrzla (sobna temperatura), da jo lahko pore ki so nastale v oksidu vsrkajo vase. Nato pa vse skupaj zagrejemo da zavre in s tem zapremo pore v oksidu. Posledično se barva "ujame" v pore. Tako onemogočimo, da bi obdelovanec izgubil barvo ob raznem brisanju s krpo ipd. Če hočemo naravno barvo aluminija, pa uporabimo čisto destilirano vodo in jo zagrejemo (brez barve). To bi bilo nekako o tem. Mogoče sem še kaj izpustil. če koga še kaj zanima, pa kar na dan z besedo. Mogoče še beseda o vrtanju, navojih,..., glede oksida. Vse kar ne želimo da oksidira med postopkom eloksacije moramo zavarovati, da elektrolit ne more prodreti do obdelovanca. Tukaj imam v mislih predvsem razne navoje in luknje. Sam oksid je za svedre živi strup, ker je zelo trd. Zato je mogoče pametno če luknje izvrtamo predem gremo v postopek eloksacije in jih primerno zaščitimo. Sam sem probal z žebljem potegniti po površini po končanem postopku. Moral sem se krepko potruditi, da se je sploh kaj videlo! Poskusil sem eloksirati tudi na črno. Uspelo mi je le delno. Mogoče zato, ker nisem uporabil primerne barve. Barva mora imeti čim bolj fino barvilo, da lažje prodre v pore!
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 19, 2008 6:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale tipček je uporabil Pb katodo in dobil precej dobre rezultate: http://astro.neutral.org/anodise.shtml
S kolegom sva tudi uporabila Pb ploščo in dobila uporabne rezultate.

Dodal bi še, da je pri hlajenju z ledom/soljo treba led čim bolj zdrobiti in obilno nasoliti. Ta zmes doseže do -20°C. Za ekstremiste pa bo mešanica acetona in suhega ledu kar prava. Ta gre do -78°C Wink

ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 21, 2008 12:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

En test na hitro. Bilo je premalo časa v elektrolitu in tok je bil premajhen, a je površina vseeno zelo trda, barva pa ne gre stran Smile

IMG_4622-copy.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  117.44 KB
 Pogledana:  29 krat

IMG_4622-copy.jpg

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.00
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 21, 2008 12:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Noro - to moram preizkusit !
DrRogla
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2005 18:00
Aktiv.: 1.42
Kraj: Hrastnik, Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 21, 2008 4:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:

Very Happy

andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.94
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 21, 2008 8:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lepo se izgleda,to bi še Al ohišje obdelati.Pa me zanima kako bi izgledalo.
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 21, 2008 8:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:

Kaj enostavnejšega z tako spektakularnim efektom redko srečaš!

Je pa verjetno potem nareditri res lepo in brez napak malo težje- sledi en malo bolj resni test v kakem tednu dni.
lp

lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.81
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 21, 2008 9:05 am    Naslov sporočila:  re Odgovori s citatom

Imam nekaj vzorcev ročajev ki jih moram eloksirati - sicer za morsko vodo , bi bilo pa zares to za probat glede na dostopnost kemikalj.

Mislil sem da bi glede posode za led bila idealna poceni prenosna skrinja za živila s malo predelanim nosilcem da se vloži še ena posoda s kislino. Pa en odvod zaka za strupene pare.

jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.68

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 21, 2008 10:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je že kdo poizkusil na ta način tudi označiti ohišje? Npr. z lakom, pozitivom, tonerjem,... bi napisal oznake, nato pa ostali del normalno eloksiral z temnejšo barvo. Tako bi ostali deli neeloksiranega aluminija. Ali pa obratno, zaščitil bi celoten aluminij in eloksiral samo črke, vendar bi bila poraba zaščitne snovi za ta način precej večja, pa še večina aluminija ni zaščiten pred poškodbami.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
piroman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 21, 2008 11:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eloksacija v večih barvah se prakticira. Išči pod "multi color anodising" oz. "splash anodising"
Gavran
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16
Aktiv.: 1.75
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 23, 2008 11:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če kdo rabi žvepleno kislino - PM
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni