|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Pon Feb 18, 2008 9:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bi bilo lepo ohišje,če bi to uporabil tole. Mogoče bi bil problem dobiti kemikalije?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ID Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17 Prispevkov: 865 Aktiv.: 3.65 Kraj: Ljubljana-Podpeč
|
Objavljeno: Pon Feb 18, 2008 11:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Andrej, to sem jaz poskušal doma in je kar v redu uspelo. Kar se tiče kemikalij pa lahko uporabiš tudi barvila za tkanine. Sicer ne pride tako intenzivna barva a je kar sprejemljivo. Če te zanima kaj več pa v drugi temi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.00 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Feb 19, 2008 12:46 am Naslov sporočila: |
|
|
_ID_, tema je ustvarjena, kar nadaljuj. Vse nas zanima.
Lepo narejeno ohišje ima vedno svoj čar !
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 19, 2008 9:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Na hitro: rabiš H2SO4 (žveplova VI kislina), eno Pb elektrodo, malo NaOH in led. Zmešaš ~15% H2SO4 in raztopino dobro ohladiš. Aluminijast kos najprej malo obdelaš v razredčeni raztopini NaOH (postane lepo mat), prtirdiš na aluminijasto žico in pomočiš v raztopino. Za drugo elektrodo uporabiš Pb.
Priključiš na cca. 12 V in pustiš kako uro. Raztopina mora biti hladna!
Eloksiran kos pobarvaš v neki barvi (recimo za obleko, živilski) in pore zapreš v vreli vodi.
Zelo je treba pazit na čistočo. Vsak prstni odtis se pozna.
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ID Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17 Prispevkov: 865 Aktiv.: 3.65 Kraj: Ljubljana-Podpeč
|
Objavljeno: Tor Feb 19, 2008 5:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej kot je že piroman na hitro napisal...
Pred nekaj časa nazaj sem naletel na stran, do katere je dal Andrej link. Zdelo se mi je zelo zanimivo in sem si mislil da bi še sam poskusil. Malo sem še pobrskal in prišel do nekaj ugotovitev in zadevo sprobal. Za eloksiranje se uporablja H2SO4. Kar se tiče same kisline, je verjetno uporabna tudi tista, ki se vliva v akumulatorje. Sam sem uporabil koncentrirano 93%, ki sem jo razredčil na 15%. Za elektrode sem uporabil aluminijaste trakove. S svincem se mi nekako ne zdi logično, saj potem svinec preide na aluminij, kar pa ne želimo!? Za izvor električne energije pa sem eksperimentalno uporabil 12V linijo od računalniškega napajalnika. Drugače sta napetost in tok odvisna od površine obdelovanca. Dalj časa ko imamo zadevo priključeno, debelejši sloj oksida se ustvarja. Vendar pa ta čas tudi ni dobro v nedogled povečevati, saj se začne oksid topiti in s tem tanjšati obdelovanec. Elektrolit mora biti čim hladnejši če hočemo, da je oksid res zelo trd in prodre globlje v obdelovanec. A to v domači delavnici ni izvedljivo. Gre do določene mere z ledom in soljo, ki ga nasujemo okrog posode v kateri je elektrolit, a se zadeva čez nekaj časa vseeno zagreje. Ker pa je za nas pomembnejši estetski vidik kot funkcionalni, ne izgubimo nič. Mogoče kdo misli, da se z eloksacijo dajo zakriti razne napake in risi na aluminiju. Temu žal ni tako. Med postopkom namreč enakomerno "odnaša" material in se tvori oksid. S tem pa ostanejo v obdelovancu tudi vse napake. Tako je sam obdelovanec potrebno kar dobro pripraviti. Najprej ga je dobro spolirati, da odstranimo morebitne rise, potem pa še razmastiti. Sam sem za razmaščevanje uporabil denaturiran etilni alkohol in aceton. Razredčilo ni primerno ker je mastno! Po določenem času opazimo, da je obdelovanec v elektrolitu zbledel. To je dober znak, da se tvori oksid. Po pretečenem času, ki ga določimo s formulo ali iz tabel, glede na površino obdelovanca, ga vzamemo iz elektrolita in ga operemo v čisti destilirani vodi. Paziti moramo na prstne odtise in na morebitne mehanske poškodbe. Nato damo obdelovanec v barvo. Uporabimo lahko barvo za jajca (pirhe), za tkanino, razna vodna lužila za les...Obdelovanec potopimo v željeno barvo, ki mora biti mrzla (sobna temperatura), da jo lahko pore ki so nastale v oksidu vsrkajo vase. Nato pa vse skupaj zagrejemo da zavre in s tem zapremo pore v oksidu. Posledično se barva "ujame" v pore. Tako onemogočimo, da bi obdelovanec izgubil barvo ob raznem brisanju s krpo ipd. Če hočemo naravno barvo aluminija, pa uporabimo čisto destilirano vodo in jo zagrejemo (brez barve). To bi bilo nekako o tem. Mogoče sem še kaj izpustil. če koga še kaj zanima, pa kar na dan z besedo. Mogoče še beseda o vrtanju, navojih,..., glede oksida. Vse kar ne želimo da oksidira med postopkom eloksacije moramo zavarovati, da elektrolit ne more prodreti do obdelovanca. Tukaj imam v mislih predvsem razne navoje in luknje. Sam oksid je za svedre živi strup, ker je zelo trd. Zato je mogoče pametno če luknje izvrtamo predem gremo v postopek eloksacije in jih primerno zaščitimo. Sam sem probal z žebljem potegniti po površini po končanem postopku. Moral sem se krepko potruditi, da se je sploh kaj videlo! Poskusil sem eloksirati tudi na črno. Uspelo mi je le delno. Mogoče zato, ker nisem uporabil primerne barve. Barva mora imeti čim bolj fino barvilo, da lažje prodre v pore!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 19, 2008 6:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tale tipček je uporabil Pb katodo in dobil precej dobre rezultate: http://astro.neutral.org/anodise.shtml
S kolegom sva tudi uporabila Pb ploščo in dobila uporabne rezultate.
Dodal bi še, da je pri hlajenju z ledom/soljo treba led čim bolj zdrobiti in obilno nasoliti. Ta zmes doseže do -20°C. Za ekstremiste pa bo mešanica acetona in suhega ledu kar prava. Ta gre do -78°C
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.98
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.00 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Feb 21, 2008 12:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Noro - to moram preizkusit !
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DrRogla Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2005 18:00 Prispevkov: 336 Aktiv.: 1.42 Kraj: Hrastnik, Maribor
|
Objavljeno: Čet Feb 21, 2008 4:34 am Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Noro - to moram preizkusit ! |
_________________ LP, Božo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Čet Feb 21, 2008 8:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Lepo se izgleda,to bi še Al ohišje obdelati.Pa me zanima kako bi izgledalo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Čet Feb 21, 2008 8:41 am Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Noro - to moram preizkusit ! |
Kaj enostavnejšega z tako spektakularnim efektom redko srečaš!
Je pa verjetno potem nareditri res lepo in brez napak malo težje- sledi en malo bolj resni test v kakem tednu dni.
lp
_________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.81 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Čet Feb 21, 2008 9:05 am Naslov sporočila: re |
|
|
Imam nekaj vzorcev ročajev ki jih moram eloksirati - sicer za morsko vodo , bi bilo pa zares to za probat glede na dostopnost kemikalj.
Mislil sem da bi glede posode za led bila idealna poceni prenosna skrinja za živila s malo predelanim nosilcem da se vloži še ena posoda s kislino. Pa en odvod zaka za strupene pare.
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.68
|
Objavljeno: Čet Feb 21, 2008 10:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Je že kdo poizkusil na ta način tudi označiti ohišje? Npr. z lakom, pozitivom, tonerjem,... bi napisal oznake, nato pa ostali del normalno eloksiral z temnejšo barvo. Tako bi ostali deli neeloksiranega aluminija. Ali pa obratno, zaščitil bi celoten aluminij in eloksiral samo črke, vendar bi bila poraba zaščitne snovi za ta način precej večja, pa še večina aluminija ni zaščiten pred poškodbami.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

|
Objavljeno: Čet Feb 21, 2008 11:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Eloksacija v večih barvah se prakticira. Išči pod "multi color anodising" oz. "splash anodising"
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gavran Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16 Prispevkov: 415 Aktiv.: 1.75 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: Sob Feb 23, 2008 11:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če kdo rabi žvepleno kislino - PM
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni