BojanR je napisal/a: |
Nekdo je na forumu opozoril, da se ene vrste motorji ne smejo razstavljati, ker se nekaj zgodi z magnetenjem/razmagnetenjem.
In ker sem pozabil za katere vrste motor gre, vas sprašujem, ali je ok, da razstavim BLDC motor. (ventilator toplotne črpalke). Kontroler je že vgrajen v njem. Zamenjal bi namreč rad ležaje. |
Citiram: |
Domnevno razmagnetenje naj bi veljalo za koračne motorje, za BLDC pa tega še nisem slišal in tudi veliko teh motorjev sem odprl in noben ni izgubil na moči ali efektivnosti. Tudi koračnega sem že razmontiral... potem, ko sem slišal da naj bi se razmagnetil, sem ga razmontiral še 2x nalašč in potem navor primerjal z enakim, ki še ni bil razmontiran. Razlike nisem opazil |
1dva3 je napisal/a: |
Napajanje je dc 320V, krmiljenje pa 0-15VDC ali PWM. |
bostjang je napisal/a: |
Pri Mitsubishi in Sanyo je tudi krmilno napajanje +15V. Masa je skupna. Poleg krmilnega signala je tudi tacho izhod. Skupaj 5 vodnikov na 6 pinskem konektorju (prost pin je med +320V in ostalimi). Mogoče zvečer najdem razpored, sicer se pa da razbrati iz vezja. |
DusanK je napisal/a: |
Poglej si service manual za neko npr. xxx/TČ/klimo , ki ima MFE-54VVT ventilatorski motor.
Konektor CN81/CN82, pogledaš načrt... barve vodnikov ni rečeno, da so iste kot pri tvojem, imaš polno podobnih shem... 1= +340VDC 2= ni priklopljeno (NC) 3= GND 4= +15V 5= PWM 6= FB |