|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Homer Član

Pridružen-a: Čet 10 Maj 2007 22:51 Prispevkov: 19 Aktiv.: 0.09
|
Objavljeno: Pon Jan 21, 2008 11:32 pm Naslov sporočila: USB primeri kode za GNU prevajalnik |
|
|
Zanima me če ve kdo mogoče za kakšen delujoč USB primer (lahko HID, VCOM), ki je namenjen za GNU prevajalnik.
Poskušal sem prevesti USB HID primer od Keila, pa mi očitno ni preveč uspelo
ker zadeva ne deluje.
Možne napake pa so lahko povezane z direktivama:
__packed ali pa #pragma diag_suppress (te ne znam prevest v obliko za GNU) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alessio Član

Pridružen-a: Pon 04 Dec 2006 8:39 Prispevkov: 363 Aktiv.: 1.60 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jan 21, 2008 11:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
http://sourceforge.net/projects/lpcusb
Citiram: |
This is a USB core stack for the built-in USB device of LPC214x microcontrollers. It handles the hardware interface and USB enumeration/configuration. Also included are examples like USB joystick HID, USB virtual COM port and USB mass storage on SD-card. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Homer Član

|
Objavljeno: Tor Jan 22, 2008 2:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
he he, nekako sem kar vedu kdo bo odgovoru na tole...
tebi sem še eno pivo dolžan od zadnjič...
tole kodo sem pa videl ja, a si jo mogoče tudi preiskusil?
obstaja kak dober usb analizator za windowse ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alessio Član

|
Objavljeno: Tor Jan 22, 2008 2:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Homer je napisal/a: |
tole kodo sem pa videl ja, a si jo mogoče tudi preiskusil?
|
Tole sem tudi preizkusil in sicer na MCB214x virtual COM port in Mass Storage.
Načeloma ta stack dela, vendar se za implementacijo v končni izdelek nisem odločil zaradi komplikacij z USB certificiranjem, nakupom VID in PID, device driver-jev itd. Uporabil sem dobri stari FT232 ali FT245 in sem bil miren, kar se tiče USB dela.
obstaja kak dober usb analizator za windowse ? |
Enkrat sem pri enem designu, kjer sem imel navezo FPGA in FT245BM, uporabil sledeči software-ski USB monitor:
http://www.hhdsoftware.com/Products/home/usb-monitor.html
in s tem našel problem. Sicer stane polna verzija okoli 100$, vendar je na voljo
še polna, časovno omejena trial verzija.
Testiral sem še open-source USB Snoopy-ja:
http://sourceforge.net/projects/usbsnoop/
This is a tool that log the usb data exchange between hardware and device driver! |
Sicer pa išči na googlu pod USB monitor za več variant, načeloma so vse dobre plačljive, vendar imajo ponavadi trial verzijo.
Aleš |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Homer Član

|
Objavljeno: Sre Jan 23, 2008 9:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
No pa mi je uspelo, tud tisto kodo od keila prevest na gnu,
sem malo globlje pogledal po netu - vse se najde.
Zadnjič je kolega po koncu žura opazil da ima v trupu kitare
skoraj pol litra piva in je pogledal na net če kaj piše o takih
zadevah in seveda lahko takoj uganeš da je najdu kako se reši problem...
Sicer sem pa videl ja:
You can purchase a vendor ID from their website (www.usb.org) for $1500 administration charge (they must be very
heavy) or $2500 if you want to use the USB logo on your product.
Se pravi četudi zadeva deluje z obstoječimi windows driverji moraš
pridobiti svoj vendor ID medtem ko pri uporabi ft232 to ni potrebno ?
Kaj pa če bi popravil kodo da bi delovala naprimer z ft232 drajverjem ali
kakšna podobna rešitev ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PeterC Član

Pridružen-a: Tor 14 Dec 2004 20:22 Prispevkov: 204 Aktiv.: 0.86
|
Objavljeno: Sre Jan 23, 2008 9:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če boš izdelek uradno prodajal na trgu, potrebuješ VID (vendor ID), potem pa lahko uporabiš cel nabor PID (product ID). Mislim da obstaja možnost, da za nek manjši denar kupiš VID neke firme ter določeno število PID, ne vem pa koliko je to legalno.
Za domačo uporabo si ta dva IDja izmisliš, važno je da ID ni isti kot kakšna druga usb naprava, ki jo uporabljaš, drugače znajo biti problemi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70655.63
|
Objavljeno: Sre Jan 23, 2008 9:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40 Prispevkov: 1477 Aktiv.: 6.31
|
Objavljeno: Čet Jan 24, 2008 12:29 am Naslov sporočila: |
|
|
borisz, kako to mislis:
PID je najcenejša varianta 2000$ |
AFAIK je plačljiv samo VID. S tem postaneš vendor, ki dodeljuje ID svojim produktom, torej PID. Načeloma za PID ne plačaš nič, saj si vendor oz. če najdeš vendorja, ki ti dovoli uporabljati njegov VID, bo PID koštal precej precej manj (recimo... 20EUR), za 2000$ je pa IMHO dobavljiv celo VID (za določen čas). Pri tem upaš, da ima vendor dobro kontrolo nad dodeljevanjem PIDov (beri FAQ). Sem pa zasledil (ampak se res ne spomnim kje), da je proizvajalec "silicija" napisal, da se v času razvoja lahko uporabi njegov VID in katerikoli PID brezplačno. Ni mi pa jasno, kakšen pomen ima certificiranje (verjetno samo lažja pot do priznanja driverjev pri MS), ker tisti znakec za USB na produktu tako in tako nobeden od kupcev ne pogleda.
Sicer pa neposredno iz http://www.usb.org/developers/usbfaq/
12. How do I get a USB VID, TID and PID?
A: Vendor IDs (VIDs) are owned by the vendor company and are assigned and maintained by the USB-IF only. Email admin@usb.org for more information on USB-IF membership and obtaining a VID. Test IDs (TIDs) are assigned by the USB-IF or by the certified independent test lab at the time of testing. Product IDs (PIDs) are assigned by each vendor as they see fit; the USB-IF recommends each vendor set up a coordinated allocation scheme for PIDs so different teams don't inadvertently choose the same PID for different products. Duplicate numbers may cause driver error. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

|
Objavljeno: Čet Jan 24, 2008 12:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Malce sem še pobrskal:
Getting a Vendor ID
If you are a new USB product developer looking to get a vendor ID for your company, there are two preferred options for doing this:
1) Become a member of the USB-IF. Among the many benefits of being a member is the assignment of a vendor ID to your company (if one has not been previously assigned). The annual membership fee is US$4,000. Download the membership application.
2) Become a USB-IF non-member logo licensee. Logo licensees are eligible to use the USB logo in conjunction with products that pass USB-IF compliance testing. In addition, a vendor ID is assigned to your company if one has not been previously assigned. The licensing fee is US$2,000 for a two year term (this fee is waived for USB-IF members). Click on the link to download the Logo Trademark License Agreement and vendor ID form in order to become a logo licensee. Your company must execute and return the Vendor ID form along with your USB-IF Trademark License Agreement. Please keep in mind that becoming a USB-IF Logo Licensee alone does not entitle your company to USB-IF membership benefits.
If you would like to purchase a vendor ID without signing the logo license agreement, the administration fee for this purchase is US$2,000. However, if you do not execute the logo license agreement, you are not authorized to use the USB logo in conjunction with your products regardless of their testing status. |
Proizvajalci silicija so pa v prejšnih postih npr. FTDI ali Texas Instruments, ki imata svoje produkte z "hardwired" USB protokolom (npr. VCP). Oba ponujata, da kupec teh čipov uporabi njun VID in pa drugi PID, katerega pa spet dodelita proizvajalca čipov (to smo že povedali).
Vem pa, da obstajajo tudi "privatniki" ki so kupili VID in sedaj prodajajo PIDe (mislim, da je za en VID na voljo 64K PIDov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

|
Objavljeno: Čet Jan 24, 2008 8:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

|
Objavljeno: Čet Jan 24, 2008 9:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Borisz...
Prebral sem FAQ na USB.org in skopiral od tam. Če bi ti zares dobro prebral, kar sem skopiral od tam oz. tudi napisal, se ne bi spraševal kdo govori na pamet, kajne? Lahko si pa prebereš še enkrat kaj si ti napisal. Ti bom ponovil:
PID je najcenejša varianta 2000$ - gledal pred kakšnim tednom. |
Da ti Silabs oz. Microchip ne bi dodelila PIDa brezplačno, nihče ni rekel. Ker to počneta tudi FTDI in Texas. To, da PID ne smeš dajati ali prodajati drugim... to si mislil samo za ta tvoj konkreten primer, kjer ti proizvajalec mikrokontrolerjev dodeli PID, VID je pa njihov?
Če je tudi VID tvoj, je PID prosto na razpolago. Nekateri tudi prodajajo, vendar zakaj bi kupil nekaj, kar je lahko tudi brezplačno (kot sva že ugotovila in ponovila n-krat). Če bi kdo rad povezavo, naj pove.
Časovna omejitev sledi iz tega (FAQ na USB.org):
The licensing fee is US$2,000 for a two year term (this fee is waived for USB-IF members). |
Kaj se zgodi, če licenčnine ne plačaš? Verjetno nisi več upravičen do svojega VID. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

|
Objavljeno: Čet Jan 24, 2008 8:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazadnje urejal/a . Čet Jan 24, 2008 9:17 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

|
Objavljeno: Čet Jan 24, 2008 9:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
V to te nihče ne sili, sploh, če nimaš časa prebrati niti lastnih umotvorov. Najprej pomešaš pojme, nato bluziš, ne prebereš kaj napišejo drugi, na koncu se pa umakneš iz debate brez pravih argumentov.
Še nekaj...
V glavnem tule piše nekaj, drugo si pa sam poišči. |
Kje je tule? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

|
Objavljeno: Čet Jan 24, 2008 9:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Homer, imaš kontroler že izbran ali te zanima katerikoli delujoča koda?
Načeloma ta stack dela, vendar se za implementacijo v končni izdelek nisem odločil zaradi komplikacij z USB certificiranjem, nakupom VID in PID, device driver-jev itd. Uporabil sem dobri stari FT232 ali FT245 in sem bil miren, kar se tiče USB dela. |
Alessio, o tem sva se sicer ze pogovarjala, vendar pa nisva nobene rekla o tem koliko časa si "preizkusal" ta stack. Si mogoče preizkusil ali je stabilen tudi pri daljšem obratovanju? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alessio Član

|
Objavljeno: Čet Jan 24, 2008 10:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glitch je napisal/a: |
Alessio, o tem sva se sicer ze pogovarjala, vendar pa nisva nobene rekla o tem koliko časa si "preizkusal" ta stack. Si mogoče preizkusil ali je stabilen tudi pri daljšem obratovanju? |
Ja, LPCUSB stack in vsaj njegovo implementacijo VCP sem preizkusil z enostavnim stress testom. Pošiljal sem večje količine podatkov sem ter tja, kjer pa je znal včasih kateri byte oz. karakter zmanjkati. Na yahoo grupi sem takrat od avtorja stack-a pobral sledeče:
I'm sorry to hear you spent so much time on the interrupt part.
Indeed this does not seem to work well yet and was not
exhaustively tested.
I suspect the problem has something to do with the order or clearing
interrupts that is going wrong somewhere (perhaps in combination with
the NAK handling). There are quite some levels where it can go wrong:
1) USB interrupt on VIC
2) EP_SLOW interrupt on USB peripheral
3) endpoint interrupt
For example, the EP_SLOW interrupt bit is cleared before the cause
of the interrupt is removed. The basic idea of this is to make sure
that events that happen while the interrupt is still busy are never
missed.
Regards,
Bertrik
|
Moji testi in ta njegov message je star vsaj okoli 1 leto, v tem času naj bi bile zadeve popravljene.
Ta zadnji commit v SVN na SF pa je star 3 mesece.
Moje težave so verjetno odpravljene z naslednjima dvema commitoma:
------------------------------------------------------------------------
r158 | bertrik | 2007-10-21 22:29:13 +0200 (ned, 21 okt 2007) | 1 line
Serial port no longer needs the NAK interrupts. Data sent now always ends with a short packet (possibly ZLP) to improve compatibility with windows usbser.sys
------------------------------------------------------------------------
r142 | bertrik | 2007-02-04 15:22:50 +0100 (ned, 04 feb 2007) | 1 line
Reduced interrupt-flood in main_serial.c by disabling the bulk-in NAK interrupt when no more data is available and enabling it again at the start of a new frame.
|
Tega pa trenutno nimam časa testirati, še ena postavka na to-do listi
Aleš |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 6 dni