|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kosjoze Neznanec

Pridružen-a: Ned 03 Feb 2008 14:31 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.01 Kraj: ptuj
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 7:12 pm Naslov sporočila: Kako na novo naložit Windowse |
|
|
Zanima me , kako lahko na novo naložim Windowse , če mi ne dela cd/dvd pogon.Poskusil sem vsebino inštalacijskega cd-ja presnet na d-particijo in od tam inštalirat, pa se ne zgodi nič.? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chaos Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12 Prispevkov: 1063 Aktiv.: 4.64 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 7:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preko mreže -- na odjemalcu rabiš PXE podporo ali mrežno, ki je podprta z RIS disketo, če imaš disketnik. Rabiš se server - win2000 server ali novejši. Da se tudi z linuxom, a je veliko dela + potrebuješ nekaj datotek iz win200 server.
Temu service-u se reče Remote Installation Services, kako se pa namesti / uporablja pa:
http://support.microsoft.com/?kbid=300483
Še lažje je, če najdeš en dokaj podoben računalnik, daš disk iz računalnika brez CD-ROMa v ta računalnik in namestiš windowse -- moraš pa še na roke namestiti vse gonilnike, ki jih normalno potrebuješ na originalnem računalniku. Potem samo daš disk nazaj in to je to.
Edit: tole sem se še spomnil:
Lahko tudi na enem drugem računalniku narediš samo prvi del instalacije - formatiranje in kopiranje datotek, potem pa daš disk nazaj v originalen računalnik.
Teoretično bi se dalo tudi tako, da skopiraš inštalacijski cd na drugo particijo (fat32), potem pa nekako poženeš dos in iz dosa zaženeš i386\winnt.exe.
LP! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kosjoze Neznanec

Pridružen-a: Ned 03 Feb 2008 14:31 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.01 Kraj: ptuj
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 7:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanima me , če mi znaš podrobno razložit tisto zadnjo varianto: Teoretično bi se dalo tudi tako, da skopiraš inštalacijski cd na drugo particijo (fat32), potem pa nekako poženeš dos in iz dosa zaženeš i386\winnt.exe. ,ker jaz imam že skopiran cd na drugi particiji ampak ne vem kako bi to uredil z dosa. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chaos Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12 Prispevkov: 1063 Aktiv.: 4.64 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 8:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če si pravilno skopiral cd -- se pravi, skopiral si vsaj i386 direktorij v celoti na drugo particijo, recimo d:, ki je formatirana s fat32.
Potem moraš samo na en način zagnati dos
- s pomočjo dos diskete (disketnik v računalniku ali usb disketnik),
- s pomočjo boot cd-ja (narediš ga s pomočjo slike diskete z dosom v nerotu -- ta opcija za tebe očitno ne pride v poštev),
- ali pa dos zbootaš preko mreže (če obvladaš linux, nastavitev dhcp, tftp in pxelinux ti lahko pošljem fajl, v katerem je slika dos diskete in se jo da naložiti preko mreže -- če tvoja mrežna podpira pxe).
Ko imaš dos enkrat naložen, narediš samo:
D:
CD D:\i386
winnt.exe
to je to ...
Upam, da imaš disketnik, drugače boš moral kupiti ali pa si sposoditi usb disketnik oz. še bolje usb cd-rom ... pa še imeti srečo, da ti matična plošča podpira bootanje iz usb naprav ...
Hja, tale dos pride za takšne probleme zelo prav - zato ga imam jaz na disketi, na cd-ju in nameščenega na računalniku + lahko ga zbootam preko mreže ...
LP! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42 Prispevkov: 919 Aktiv.: 3.87 Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 05, 2008 11:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Oziroma, če malo manj kompliciraš in dodaš eno CD -enoto, ki so skoraj že zastonj pa si se rešil vsega.
LP
Boco
p.s. Če nimaš denarja za CD enoto, ti bodo sigurno na kakšnem servisu z veseljem kakšno odstopili |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.59 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Feb 06, 2008 9:33 am Naslov sporočila: |
|
|
CD enote so zastonj! le na odpad moraš ponjo. Če kdo rabi, pri meni dobi za enako ceno
Moj odgovor sicer ni ravno konstruktiven, vsekakor pa predlagam, da nekje, lahko tudi iz drugega računalnika, če imaš, vzameš eno CD enoto, pa poinštaliraš na enostaven in tebi znan način. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Feb 06, 2008 1:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
CDji in dvdji v glavnem ne delajo zato, ker so narobe priključeni, ne zato, ker so pokvarjeni. Narobe nataknjen data kabel, napol nataknjen data kabel, slabo nataknjen power kabel, narobe nastavljen jumper master/slave, v biosu izključena (disable) naprava. V vsakem primeru moraš imeti CD/DVD, saj danes brez tega ne gre več.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MrPizza Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2003 11:17 Prispevkov: 57 Aktiv.: 0.24 Kraj: Okolica MB
|
Objavljeno: Čet Feb 07, 2008 12:47 am Naslov sporočila: |
|
|
chaos je napisal/a: |
Če si pravilno skopiral cd -- se pravi, skopiral si vsaj i386 direktorij v celoti na drugo particijo, recimo d:, ki je formatirana s fat32.
Potem moraš samo na en način zagnati dos.
LP! |
http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm
Na zgornji strani so slike boot disket. Če je datotečni sistem FAT32 je dovol slika 98SE , 1 disketa ter rač. z operacijskim sistemom windows kjer si izdelaš boot disketo. Vstaviš narejeno disketo v disketnik na katerega želiš namestit OS ter vključiš računalnik. V kolikor slišiš ropotanje disketnika in se zelena lučka na disketniku prižge bo zagnalo z diskete. V primeru da se lučka na disketniku ne prižge, pa so lahko težave z disketnikom (disketnik v biosu ni izbran kot "first boot device", pokvarjen disketnik ali napačno priključen...) Ostalo je tako kot je opisal chaos. _________________ Lep pozdrav,
Boštjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gašper Član

Pridružen-a: Čet 07 Feb 2008 0:32 Prispevkov: 29 Aktiv.: 0.14 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Čet Feb 07, 2008 1:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem si nazadnje naredil USB ključ boot. Zadeva deluje. _________________ http://zz-efekti.blogspot.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
harum Član

Pridružen-a: Sre 22 Feb 2006 8:25 Prispevkov: 172 Aktiv.: 0.73 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: Čet Feb 07, 2008 9:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Gašper ali lahko na kratko opišeš postopek.
Jaz sem pred kakimi 14 dnevi tudi poskušal narediti boot USB ključ, po 2 različnih postopkih, a mi ni uspelo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chaos Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Feb 07, 2008 10:36 am Naslov sporočila: |
|
|
samo če se ne motim se to boota v DOS, kar pomeni da pri tem ne boš videl HDD-jev, ki so formatirani z NTFS, kar naprej pomeni da ti to nič ne koristi ker ne prideš do instalacijskih datotek...
Ne vem če bi bilo mogoče spraviti "Ultimate Boot CD for windows" na ključek namesto na CD....mislim da je link tale za UBCD
EDIT: našel sem tole stran kjer opisuje kako spraviti UBCD4Win na ključek. UBCD4WIN je drugače program, ki izgleda kot XP, s tem da se namesti v RAM (RAMDRIVE) in s tem pusti vse diske da delaš z njimi kar hočeš. Dobro orodje za reševanje vseh mogočih težav, posebno če ti XPji ne startajo - tu imaš orodja za popravilo datotek, popravilo registrov itd...ni da ni. Vredno ogleda. Jaz imam kopijo najnovejšega UBCD4Win vedno na CD-RW-ju--parkrat mi je že prav prišel - če ne doma, pa drugje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chaos Član

|
Objavljeno: Čet Feb 07, 2008 11:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Sicer sem že prej napisal, da bi moral imeti disk z inštalacijskimi datotekami foramtiran s fat32.
Drugače se da tudi iz dosa brat NTFS particije (če kdo rabi gonilnik, naj me kontaktira na privat).
UBCD je tudi dober pripomoček, sam bi pa predlagal BartPE -- če ga iščete na primernem mestu, dobite že zgrajen iso z veliko 'dodatki'.
LP! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Feb 07, 2008 5:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
chaos je napisal/a: |
Sicer sem že prej napisal, da bi moral imeti disk z inštalacijskimi datotekami foramtiran s fat32. |
aha...sori, nisem opazil...
drugače je UBCD v bistvu PartPE (katerega imam tudi na zalogi), samo malce prirejen, tako da vse skupaj ni v DOS-u ampak teče kot da bi bil v XP-jih. Ravno zaradi tega mora tudi vsak sam izdelati ta CD, ker so v njem pač njegovi (licenčni) XP-ji in zato na strani UBCD4win ne sme biti že končana ISO datoteka. Je pa celoten postopek zelo enostaven, navodila so jasna in pregledna.
Prednost je mogoče v tem, da tak vmesnik lahko poganja vse programe, ki drugače tečejo samo v XP-jih, kot so av programi, razna orodja. Če se malce potrudiš, lahko sam dodaš program po želji zraven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chaos Član

|
Objavljeno: Čet Feb 07, 2008 7:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja pol sta pa UBCD in BartPE isti šmorn, ker ima tudi BartPE (Preinstaller Environment) grafični vmesnik od windowsov.
Citiram: |
Bart's PE Builder helps you build a "BartPE" (Bart Preinstalled Environment) bootable Windows CD-Rom or DVD from the original Windows XP or Windows Server 2003 installation/setup CD, very suitable for PC maintenance tasks.
It will give you a complete Win32 environment with network support, a graphical user interface (800x600) and FAT/NTFS/CDFS filesystem support. Very handy for burn-in testing systems with no OS, rescuing files to a network share, virus scan and so on.
This will replace any Dos bootdisk in no time! |
LP! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni