www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Programiranje AVR
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
markc
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 18:02
Aktiv.: 0.37
Kraj: Dobropolje

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 16, 2008 9:54 pm    Naslov sporočila:  Programiranje AVR Odgovori s citatom

Sem začetnik pri AVR mi C. Nekaj let nazaj sem se nekoliko bolj poglobljeno ukvarjal z 8051. Preskok na AVR se mi je sprva zdel nekoliko enostavnejši, pa ne samo v programski kodi (bascom- no saj ni nekaj posebnega..samo navajen sem razmišljanja po 8051), vendar tudi kar se tiče samega programiranja.

Fuse biti! Gledal sem že po menualu od atmega8, vendar ko berem, mi nič bistvenega ne pove, ne zastopim! Vem da imajo funkcijo glede oscilatorja, samo v kakšni konbinaciji se jih postavlja za določeno nastavitev pa nevem.

2. problem. Imam od ELNEC-a T51prog, in sem najprej poskušal programirat atmego8 z SPI. mi C sem postavil na protobord, stabilizirano napajanje pa potegnil iz Minipina. Ko masi dam skupaj se napetost sesede!...kakor da je u kratkem stiku!!!
Sem poskusil še z STK200....isto...ko dam masi skupaj...se sesede napetost...celo na ekranu skoči kakšna črta:DVery Happy....se pravi nekje se teli masi kregajo!

Kakšna ideja?

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
markc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 18, 2008 4:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem postavil vprašanje pod napačno rubriko? bi moral pod začetki programiranja AVR-jev? Zakaj se masi od računalnika in napajalnika ne marajo?

Urejeno. :adminedit:

HVALA!. Mare
Nazaj na vrh
markc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 21, 2008 12:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

uspelo mi je zaprogramirat.......paralelno z notranjim clockom.....ki pa je nekoliko počasen......

Kako moram mastavit fuze bite? sedaj nevem kateri so za nastavljanje. Sta samo 2 bita ali jih je 8?
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 21, 2008 8:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš ATmega8?
Kaj bi rad nastavil s fuse biti?
Nazaj na vrh
markc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 21, 2008 9:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot prvo mi stvari niso se najbolj jasne.
Predvidevam da se z njimi nastavlja samo clock...imam prav?

Rad bi nastavil zunanji clock....za kristal...sedaj nisem nic obkljukal zato imam verjetno notranji clock (odklopil sem kvarc pa je se vedno delovalo).

Splosno me zanima kako se dela z njimi.

Zanima me tudi ce ste tudi Vi kdaj imeli probleme pri SPI programiranju, problem z GND kod sem napisal v prejsnih postih.

AVR se krmili z log 1...ravno nasprotno kot pri 8051..kajne?

Kaksni osnovni napotki za programiranje AVRjev?

$regfile v bascomu je nujno pisat za dolocen kontroler?
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 21, 2008 3:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Kot prvo mi stvari niso se najbolj jasne.
Predvidevam da se z njimi nastavlja samo clock...imam prav?

Ni samo nastavitev za clock.
Če odpreš pdf dokumenta od ATmega8 je v poglavju "Memory programming"/"Fuse bits" pregled vseh nastavitev.

Citiram:
Rad bi nastavil zunanji clock....za kristal...sedaj nisem nic obkljukal zato imam verjetno notranji clock (odklopil sem kvarc pa je se vedno delovalo).

Nastaviti je potrebno CKOPT in CKSEL bite.
Glej isti pdf kot zgoraj, str. 26 "Clock sources"; oz str.27 "Crystal Oscillator".

Citiram:
Zanima me tudi ce ste tudi Vi kdaj imeli probleme pri SPI programiranju, problem z GND kod sem napisal v prejsnih postih.

Vzrok je verjetno v povezavi dveh GND, ki nista nujno na istem potencialu.

Citiram:
AVR se krmili z log 1...ravno nasprotno kot pri 8051..kajne?

Vprašanje ni najbolj jasno.
Če gledaš fuse bite: '0' pomeni sprogramiran bit. Zato je potrebno malo pazit.

Bascoma ne poznam. Gotovo je priložen help, ali priročnik, v katerem je kaj napisano o "$regfile"
Nazaj na vrh
markc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 21, 2008 4:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

em prebral......samo vse eno nevem kateri so kateri biti.....
Nevem katiri so CKOPT, CKSEL.
evo slika..

High pa low fuze biti?

at mega.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  75.04 KB
 Pogledana:  63 krat

at mega.jpg

Nazaj na vrh
int47
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 21, 2008 5:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Od leve proti desni: MSB ...... LSB

fuse_biti1.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  84.42 KB
 Pogledana:  43 krat

fuse_biti1.JPG

Nazaj na vrh
markc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 06, 2008 1:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj sem vsposobil STK200...sedaj se masi ne kregajo ko sem zamenjal napajalnik.

Sedaj je problem, da mi ne zazna kontrolerja.
Kupil sem novo ATmega8535 in at 90s2323.....katerega koli priklopim mi v bascomu na program funkciji izpiše "could not indentify chip with ID:000000".....če sploh nič ne priklopim mi napiše ID:FFFFFF. Se pravi če so same ničle........kaj gre narobe?? Na nek način potem programator zazna neko vezje....saj v nasprotnem primeru napiše ID:FFFFFF.

Kontroler je pod napetostjo...masi skupni, mi,mo,sc, reset...vse je priklopljeno. Kje je problem??
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 08, 2008 7:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še enkrat preveri:
-Če je vse prav priklopljeno.
-Da nimaš kje kakšnega kratkega stika.
-Da si v razvojnem okolju izbral pravi programator in prave nastavitve zanj (port...).
-Če imaš možnost nastavljanja hitrosti SCK, preveri, da ni previsoka (max = Fosc/4).
-Če imaš možnost nastavljanja polaritete signalov, preveri tudi to.
-Poskusi še s kakšnim drugim računalnikom. Težave se rade pojavljajo pri uporabi portov na USB pretvornikih, PCMCIA karticah in prenosnih računalnikih.

Če nič od tega ne deluje, lahko poskusiš s kakšnim drugim SW za programator: AVR STUDIO, PonyProg, IC-PROG...

P.S. Ali z drugim programatorjem lahko sprogramiraš uC?
Če ne, kako imaš izveden RESET uC-ja? Je kateri od MISO, MOSI, SCK pinov uporabljen še za kaj drugega, razen programiranja? Mogoče kot vhod?
Nazaj na vrh
markc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 08, 2008 9:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Priklopljeno pravilno,kratkega stika ni, izbral sem v bascomu programator STK200, nastavitve bascoma so baje ok, prijatelj ko ga je priklopil doma je lahko normalno programiral z njim, mi C je nov...tako da verjetno nebi smela biti težava, samo okolje kontrolerja je pa na protobordu, samo Vcc reset pin je vezan preko 10K proti Vcc....iz reseta proti masi je vmes 10 mi F kondenzator. Kontroler skušam prvo samo zaprogramirat da se potem malo prilagodim na AVR bascom, tako da trenutno ne programiram kontrolerja v kakšnem vezju.

Kdor pozna bascom verjetno ve kaj pomeni če je ID:000000.
Za SCK pa nevem.... mislim trenutno nimam oscilatorja gor ker je še nov...pa verjetno dela še z notranjim clockom.
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 08, 2008 9:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iz reseta na maso 10 mikro?
Že 100nF zna delat težave...
Odstrani in poročaj kako gre brez kondenzatorja.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
int47
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 08, 2008 9:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da 90S2323 (za razliko od 90S2343) nima internega RC oscilatorja.

Glede na to, da imata oba uC-ja POWER ON RESET, poskusi odstraniti 10u kondenzator.

Interni RC navadno deluje z okoli 1MHz. Če SCK nastaviš na 250KHz, ali manj, bi moralo delovati.
Nazaj na vrh
tozir
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Mar 2008 19:10
Aktiv.: 0.89
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 31, 2008 4:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LP

Malo si bom sposodil temo za eno vprašanje.
Jaz sem sprogramiral Atmega8 na zunanji kvarc (v vezju imam kvarc 11,0592MHz) in sedaj mi ga noče programator sprogramirati. Katerokoli frekvenco SCK-ja nastavim mi ga noče sprogramirati. Kaj bi lahko bil problem? Uporabljam STK500 preko USBja.

int47
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 01, 2008 8:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si spreminjal fuse bite ?
Če si, kaj si nastavil?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni