|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.33 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 1:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glitch je napisal/a: |
Predvidevam, da je delo samo začasno in zato iščeš študente? |
Študentje so poceni delovna sila. Dajmo jih izkoristiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14679 Aktiv.: 61.78
|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 2:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
MarkoM je napisal/a: |
O pa ja... ravno mi pravi kolega, da mu hčerka dela kot kelnarca - 5€/h to je moja osnovna plača brez dodatkov - zato prosim ne trapaj.  _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.39 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 2:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo, poglej koliko plača firma državi, da ti dobiš 5€ na uro. Študentski servis pobere samo 10% pa še študenta lahko vržeš na cesto kadar hočeš... pravzaprav so kar ugodna delovna sila  _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.33 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 2:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
O pa ja... ravno mi pravi kolega, da mu hčerka dela kot kelnarca - 5€/h to je moja osnovna plača brez dodatkov - zato prosim ne trapaj.  |
Ja, brez dajatev. To se delodajalcu zelo pozna. Največ dela na črno se vrši ravno preko študentskih napotnic oz. se je, zdaj so zaostrili pogoje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40 Prispevkov: 1477 Aktiv.: 6.30
|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 3:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vključno z 4. besedilom bi lahko premaknili v novo temo, ker smo zasmetili oglas. To je moj predlog. Moje vprašanje (3. besedilo) se je vseeno on topic zaradi tega, ker ni jasno ali bo delo samo začasno.
Če nadaljujem off-topic, bi rekel samo to: študentske servise je treba ukinit. Delo kot študent? Ni problema, vendar ne tako kot je sedaj. Naj se jim omogoči delo, vendar pod normalnimi pogoji. Dajatve se plačujejo normalno, upošteva se tudi delovna doba. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14679 Aktiv.: 61.78
|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 4:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
O pa ja... ravno mi pravi kolega, da mu hčerka dela kot kelnarca - 5€/h to je moja osnovna plača brez dodatkov - zato prosim ne trapaj.  |
Ja, brez dajatev. To se delodajalcu zelo pozna. Največ dela na črno se vrši ravno preko študentskih napotnic oz. se je, zdaj so zaostrili pogoje. |
Ne vem koliko se pozna to delodajalcu - glede na napisano domnevam, da si študent? Zakaj mi je tole sporočilo dvignilo pritisk? Ravno zadnjič je bila debata v službi glede plač. Študentje so praktično čisto enako plačani za enako delo, kot redno zaposleni. Imajo bistveno manj odgovornosti. Glede tega sam ne vidim novenega izkoriščanja študentov. Če že gre za izkoriščanje, gre za izkoriščanje zakononodaje, pri čemer pa študentje niso oškodovani. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19 Prispevkov: 1184 Aktiv.: 5.63 Kraj: Koroška-Mežica
|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 4:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da malo preusmerim temo, ker je že itaq offtopic in je bila premaknjena ter da preprečim morebitni prepir :
Citiram: |
Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom |
Po moje, pa ta tema ima vezo z elektroniko in računalništvom. Zakaj? Kdo bi pa šel na spletni naslov www.elektronik.si iskat študenta, ki bi pomagal pri gostinskih in kuharskih opravilih? Dobro, ker se ne navezuje na elektrotehniko res nima veze, ampak po moje je bolj vse, kar je na tem forumu v zvezi zudi z elektroniko ali pa z nečim od vseh tem, ki so gor, če že drugače ne, zaradi avtorjev, ker ti pa absolutno imajo vezo... Drugače verjetno ne bi bili na tem forumu.
To je moje mnenje, da malo posmetim temo. Pa brez zamere,
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 4:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem podiplomski izredni študent. Sem zaposeln in plačujem vse kar pripada državi. Neprevidnega študenta pa tako ali tako obdavčijo pri dohodnini. Kolegica je morala plačati samo zaradi napotnic več kot 300€ dohodnine. Nekateri plačajo še več, če imajo več nakazil. Bi bilo zanimivo preračunati koliko bi plačal študent dohodnine, če bi 12 mesecev polni delovnik delal preko napotnic.
Druga stvar je pa izkoriščanje študentov na ta način, da nimajo več časa dokončati študij. Tukaj je pa več primerov v informatiki, kjer firme poberejo skoraj večino študentov že v 2. 3. letniku in veliko od teh sploh ne diplomira. To je tudi neke vrste izkoriščanje, ker ga lahko manj plačuje (če ga nato redno vzame), ker ima nižjo izobrazbo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.89 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 7:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po drugi strani pa je tako študentsko delo, predvsem na področju elektronike zelo dobra stvar za oba, tako študenta, kot delodajalca, ki kasneje potrebuje redno zaposlovati.
Študent se mogoče navadi v roki držati celo spajkalnik in uspe celo ločiti tuljave od uporov.
Delodajalec pa ugotovi kakega človeka ima - in če je dober ga prav sigurno tudi v bodoče čaka delo.
Nevarnost, da bi študent bil prezaseden in zato zanemaril študij, vedno obstaja. Študent je namreč lahko prezaseden tudi z žuri ! _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19 Prispevkov: 1184 Aktiv.: 5.63 Kraj: Koroška-Mežica
|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 10:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se popolnoma strnjam. To, da zanemariš študij zaradi dela, je pa čisto od tebe odvisno. Če imaš nek odnos, boš verjetno študiju posvečal več časa in interesa, kot pa delu. Če pa te delodajalec sili v nasprotno, te pa verjetno ne more siliti, da delaš pri njem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mujo Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24 Prispevkov: 746 Aktiv.: 3.14 Kraj: MB
|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Študentsko delo sploh ni izkoriščanje študentov. Ravno nasprotno - gre za dober zaslužek.
Sam sem do zdaj delal med počitnicami (do zdaj 3 leta). V tem času sem dobil ogromno dodatnega znanja, reference in tudi kar lep kupček denarja. Posebnega pritiska sploh nisem čutil. Še manj pa izkoriščanje.
Delal sem pa kot programer/vzdrževalec programske opreme.
Glede dohodnine pa treba pazit da se ne preseže več kot 400€ na napotnico in določen znesek na leto. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GregorN Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48 Prispevkov: 1162 Aktiv.: 5.41 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Jun 03, 2008 10:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
mujo je napisal/a: |
Študentsko delo sploh ni izkoriščanje študentov. Ravno nasprotno - gre za dober zaslužek.
Sam sem do zdaj delal med počitnicami (do zdaj 3 leta). V tem času sem dobil ogromno dodatnega znanja, reference in tudi kar lep kupček denarja. Posebnega pritiska sploh nisem čutil. Še manj pa izkoriščanje.
Delal sem pa kot programer/vzdrževalec programske opreme.
Glede dohodnine pa treba pazit da se ne preseže več kot 400€ na napotnico in določen znesek na leto. |
Katerega zanima .... ***KLIK*** _________________ LP! Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kranjc Član

Pridružen-a: Pon 29 Mar 2004 20:13 Prispevkov: 233 Aktiv.: 0.98 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Sre Jun 04, 2008 1:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Živjo.
Tudi jaz sem študent in vsake poletne počitnice delam preko študentskega servisa. Izkušnje... na firmi na kateri sem do sedaj delal (in bom se bom po študiju tudi zaposlil) mislim, da sploh ne vejo nič o izkoriščanju. Jaz sem po treh letih Vegove delal v skladišču, kolega po gimnaziji in 1 letu fakultete za elektrotehniko (UNI program) pa je prišel med vzdrževalce-elektronike. Sreča je to da ni poznal niti spajkalnika, niti cina, niti nič. Praktično je poznal le žico. O urni postavki na teh firmi nebi-ni nek biser.
Vsem študentom in dijakom pa priporočam, da si poskušajo poiskati delo pri manjših firmah (do 30 ljudi). Tako bodo imeli možnost razvijati same sebe.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
diehart Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 17:46 Prispevkov: 501 Aktiv.: 2.11 Kraj: okolica I G
|
Objavljeno: Sre Jun 04, 2008 2:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor sem jaz gledal in bral, je za delodajalca strošek naslednji.
Če ima oseba plačo 1000€, potem mora delodajalec plačati ~1100€ za študenta, ~1500€ za honorarno delo in ~1900€ za redno zaposlenega delavca.
Tako da ja, v vsakem primeru so študentje poceni delovna sila, zato pa so urne postavke dokaj dobre v večini primerov. Poznam pa kar nekaj ljudi ki dela prek študenta za malo več kot 2€/h. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.03 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Jun 04, 2008 9:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če nadaljujem off-topic, bi rekel samo to: študentske servise je treba ukinit. Delo kot študent? Ni problema, vendar ne tako kot je sedaj. Naj se jim omogoči delo, vendar pod normalnimi pogoji. Dajatve se plačujejo normalno, upošteva se tudi delovna doba. |
Kakšni pa so zate normalni pogoji?
8 urni delavnik? Delodajalec za študenta plačuje enak davek kot za rednega zaposlenega?
To mogoče? Povej prosim, kaj še vse drugega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni