www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

3d led cube
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.68
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 21, 2008 10:01 pm    Naslov sporočila: icon_question 3d led cube Odgovori s citatom

pozdravljeni.
tole sem zagledal na youtube http://www.youtube.com/watch?v=Aj3_v7xCyJ0&feature=related in me je zelo privleklo.
zanima me ali je kdo to ze delal ali ve kdo kako se to naredi?
probal bi eno narediti za zacetek bolj enostavno
hvala vsem

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
madzi
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 10:46
Aktiv.: 1.33
Kraj: Pragersko, Dragonja vas, Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 21, 2008 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimiv projekt. Ampak zelo zahteven. Kontrolirati 4096 RGB LED-diod ni ravno lahko. To znese 12288 "ledic" ki bi naj prikazale vsaj 15 slik na sekundo. Veliko multiplekserjev in kakšen ARM ali pa kaj hitrejšega pa bi morda šlo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.30

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 21, 2008 10:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gre tudi z slabšim kontrolerjem, saj ne počne nič pomembnega. IMHO je največji trik pravilno prižigati LED, da ne dobiš občutka da zadeva utripa (flicker) ali pa se LED ne "začnejo prižigati v napačni smeri". Tako kot kolo pri vzporedno vozečem avtomobilu, ko se ti zdi, da se vrti nazaj.

Podobna zadeva: http://www.instructables.com/id/SpokePOV%3a-LED-Bike-Wheel-Images/

Nekaj o tem je imel povedati že nek član tega foruma.

start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.68
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 21, 2008 10:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja je mi je kar zdelo da ni to [slovenščina je zame švedska vas] lahko, kaj pa neki takega?
http://www.youtube.com/watch?v=Acsq25a_seo&feature=related
ta se mi ne zdi [slovenščina je zame švedska vas] zakompliciran!?
samo me zanima ali ma kdo kaj takega?

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
madzi
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 10:46
Aktiv.: 1.33
Kraj: Pragersko, Dragonja vas, Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 21, 2008 10:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To pa je narejeno z WinAmp-omin je enostavno. Na netu je nekje gonilnik za vizalizacijo ki na lpt portu prižiga ledice po glasbi.

Prej sem se zmotil in sem imel v mislih demultipleskerje.
Glitch zdaj nevem če je to glavni problem. To se reši z multiplekserji ki imajo output_enable funkcijo. Pač napolniš vse "zadnje" multiplekserje z podatki in jih vključiš.

Ta projekt je v praksi izveden s čem drugom kot z DMUX. Saj bi potreboval cca 430 DMUX z procesorjem ki ima 50 I/O pinov.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.30

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 21, 2008 11:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

O kakšnih demuxih to govoriš sedaj? Če lahko, bolj jasno napiši svoje sporočilo.

Če te dobro zastopim, si nazadnje skočil na problematiko števila IO pinov, katero se da enostavo rešit. Jaz govorim o časovnih uskladitvah prižiganja in ugašanja LED, da ne pride do ti. flickerja. O tem so se nekateri že pritoževali na tem forumu, ki jih je motilo utripanje LED na stop "lučeh" avtomobilov.

T42
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Avg 2008 21:37
Aktiv.: 0.70
Kraj: Cerknica

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 22, 2008 4:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim da si 3x3x3 led cube narediš z arduinotom... nisem čist 100% glede dimenzij. malo poguglaj in youtubaj.

EDIT:
da te malo razvajam:
http://www.embedds.com/arduino-led-cube/ <tale je opensourse koda za mirkokontroler
http://www.youtube.com/watch?v=1CblxOaG1Es
arduino.cc
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.76
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 22, 2008 3:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tu imaš za 100 ledic:
4x4x4
http://www.instructables.com/id/LED-Cube-4x4x4/

spodaj še razširitev na 8x8x8. Moraš pa upoštevat, da bo 100 ledic koštalo cca 20€ če bodo visokosvetilne.

Ima kdov kakšen link do tiste reči z winampom?

program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.30
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 22, 2008 4:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jule je napisal/a:

Ima kdov kakšen link do tiste reči z winampom?

www.discolitez.com

Če boš imel kakšne probleme z nestardnimi naslovi LPT vrat, kot sem jih imel jaz, reči in ti pošljem plugin, kjer lahko sam napišeš poljuben naslov LPT vrat.

Sam sem naredil svojo verzijo in deluje BP, pa še špilaš se lahko, ker imaš veliko funkcij.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 22, 2008 4:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmm, ampak piše, da ni za superbright taenostavna verzija.

Citiram:
A buffer circuit should be used if you wish to drive these LEDs or electromechanical relays.

kaj je buffer circuit ter kako naj bi jo naredil?

program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 22, 2008 4:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eh, jaz gonil Super svetle LED brez problema.

Drugače pa lahko narediš tole verzijo, le da uporabiš (če hočeš imeti samo 8 LEDic) samo en čip, napetost +5V pa tako ali tako imaš zunanjo, ki napaja LEDice.

Samo na izhode namesto optokoplerja veži LEDice preko upora.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 22, 2008 4:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta verzija je predraga za teh par ledic. Bom naredil prvo preprosto, da vidim kako dela.
če bo vredu se bom se lotil tiste z releji. To mora bit "low current" rele?

program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 22, 2008 4:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jule je napisal/a:
Ta verzija je predraga za teh par ledic. Bom naredil prvo preprosto, da vidim kako dela.

Ja, jaz imam tudi kar tako. Wink Cool Poleg tega, imam super svetle LED, pa še brez preupora, da bolj svetijo. Pa LPT vrata še vedno delujejo BP.

program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 22, 2008 4:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čakaj malo, ti hočeš gonit žarnice ali LED?
program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 22, 2008 4:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako sem jaz mislil, da bi ti vezal LED. To vezje ni nič predrago, pa še do 32 LEDic lahko imaš, in v programu lahko krmiliš vsako posebej. Narisam sem samo za eno, ampak tako bi naredil na vseh izhodih.

Vezava.jpg
 Opis:
Tako!
 Velikost datoteke:  27.86 KB
 Pogledana:  6 krat

Vezava.jpg

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni