|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
slanek Član

Pridružen-a: Sre 08 Jun 2005 13:29 Prispevkov: 201 Aktiv.: 0.85 Kraj: Selnica ob Dravi
|
Objavljeno: Sre Nov 05, 2008 7:54 pm Naslov sporočila: Načrt za elektronski taster |
|
|
Pozdravljeni,
prosim za kakšno shemo za elektronski taster. Ima mogoče kdo shemo od tasterja, ki ga je delala ZRS?
Za odgovore se najlepše zahvaljujem.
LP, Jaka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spy Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43 Prispevkov: 403 Aktiv.: 1.76 Kraj: Tržič
|
Objavljeno: Čet Nov 06, 2008 11:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
V SE (glej letnik 1994/95, oz. tam nekje), je bil nek načrt za elektronski taster. Lahko si dobil tudi TIV. Sam sem ga izdelal tisti čas in še danes služi svojemu namenu. Narejen s čisto navadno logiko, s cenenimi dobavljivimi čipi. Poišči na njihovi strani.
Če se ti pa da kaj programirat, pa lahko narediš svojega z uC, majhnega, enostavnega, z obilico dodatnimi funkcijami, recimo "memory-keyer", ...ipd.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.91 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Nov 07, 2008 1:07 am Naslov sporočila: |
|
|
V preteklih letih sem objavil v SE radijsko postajo katere sestavni del je bil tudi elektronski taster. Za nameček pa je na isti ploščici še papiga.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

Pridružen-a: Sre 08 Jun 2005 13:29 Prispevkov: 201 Aktiv.: 0.85 Kraj: Selnica ob Dravi
|
Objavljeno: Pet Nov 07, 2008 5:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej hvala za odgovore. Bom pregledal.
Pa tudi sam sem nekaj našel. Prosil bi še, če mi kdo bolj podrobno opiše delovanje vezja. Hvala.
LP, Jaka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.91 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Nov 08, 2008 12:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Hmm tole je pa zelo stara stvar. Tale taster nima memorije pike in memorije črte. Nima tudi možnosti priključitve sqeez ročice. To je ročica, z dvema peresoma. Če stisnemo oba nam elektronski taster daje ti-ta-ti-ta-ti-ta,....
Prav tako tu ni rešen debouncing.
Prav tako te ta taster ne sili oddajati pravilne morse kode. Omogoča namreč, da "lepiš" posamezne znake skupaj. Tako lahko nehote oddaš TA, ki ga nekdo drug sprejme kot K, ker je razmak med črkami premajhen.
Telegrafija je sicer čisto enostavna stvar, sestavljena je zgolj iz pikic in črtic. To vse, dokler se ne poglobimo vanjo, potem pa ugotovimo, da so tu še presledki med šrticami in pikicami, med črkami in med besedami.
Lepo je če zba elektronski taster upoštevati vse to in po možnosti vse to tudi shraniti v spomin.
Kot dodatno funkcijo ima pa lahko še generator naključnih znakov, ki še kako prav pride pri učenju telegrafije.. Ampak zdaj sem pa res že preveč zahteven.
Je pa vse to izvedljivo le z mikrokontrolerjem.
Tak taster je bil kot sem že povedal objavljen v SE nekaj let nazaj. SW zanj dobiš pri meni.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s59ma Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31 Prispevkov: 634 Aktiv.: 3.00 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Sob Nov 08, 2008 9:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Majhen in luštkan taster s PICem:
http://freenet-homepage.de/dl4yhf/pic_key.html
Za ročko so uporabljeni kontakti od starega Siemensovega releja (so se nekoč uporabljali v telefonskih centralah).
_________________ Na napakah se učimo (pametni se na tujih). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Sob Nov 08, 2008 11:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore.
Zaenkrat ne bi delal tasterja s PIC-em, temveč čisto enostavnega.
Sam iščem po internetu, vendar ne najdem nič koristnega, zato vas prosim, če ima kdo kakšno shemo in še boljše načrt za tiskano vezje, ga naj prilepi tukaj na forum.
Hvala in LP, Jaka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Sob Nov 08, 2008 1:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
V kolikor jaz poznam zadevo je razmerje med piko in črtico 1:3. Se motim? Torej je lahko duty-cycle oscilatorja nastavljen na 20 in 80%?
Zanima me še kakšna je ponavadi minimalna in maksimalna frekvenca s katero se oddaja pike in črice.
LP, Jaka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2008 10:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Se res ne da dobit kakšne preproste sheme?
LP, Jaka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkatmir Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 7.90 Kraj: Ribnica (JN75IR)
|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2008 10:47 am Naslov sporočila: |
|
|
slanek je napisal/a: |
LP, Jaka |
Na hitro poiskano na Googlu: Keyer
_________________ lp, Miran (Miro - S51SK) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.33 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2008 3:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
slanek je napisal/a: |
LP, Jaka |
Včasih je navidez enostavna shema težje izvedljiva kot shema, ki se je na prvi pogled ustrašiš. Pojavi se tudi vprašanje kakovosti in kvalitete, tako oddanega signala, (pri povečanju hitrosti povečanje sorazmerno pika pavza črta), porabe itd. Priporočam ti, da si izdelaš, ali če sam ne zmoreš prosiš nekoga za pomoč pri izdelavi TEGA elektronskega tasterja. Zadeva deluje odlično, poraba je par A v mirovanju in nekaj mA med delovanjem. Za vklop ne potrebuješ nobenega stikala, vklopi se avtomatsko ob pritisku na taster, pika ali črta, po par sekundah neuporabe, se sam preklopi v mirovanje, na ta način ti zdrži baterija več let. Sploh pa nisem nikjer zasledil ali potrebuješ taster za radijsko postajo ali zgolj za testiranje- treniranje, v tem, zgoraj omenjenem je namreč oboje, če pa izhod za postajo ne potrebuješ, ga enostavno izpustiš pri izdelavi.
_________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.33 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2008 3:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
V prilogi še moja verzija načrta (v splan-u) in tiskanega vezja (v sprintlayout-u), za Microbug taster. Še enkrat, priporočam, da si izdelaš tega, dela odlično. Taster pa si kupi na sejmu v Italiji, ali če nisi vešč v izdelavi kupiš kar izdelanega v celoti, na sejmu (Pordenone), je velika izbira.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Microbug.zip |
Velikost datoteke: |
13.88 KB |
Downloadano: |
50 krat |
_________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2008 8:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
@robertos
Stvar je taka. Dedek je radioamater in me je prosil za tastaer, da mu ga izdelam, ker ima enega zelo starega, ki se je pokvaril in že v osnovi je imel precej napak. Potrebuje pa ga za postajo.
Tega tasterja, ki si ga omenil se ne bi lotil, saj nimam programatorja za mikrokontroler, zato pa iščem nekaj preprostega s CMOS-i oz. kaj podobnega.
Hvala in LP, Jaka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkatmir Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 7.90 Kraj: Ribnica (JN75IR)
|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2008 11:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaka, tole bo pravi naslov za vprašanja.
_________________ lp, Miran (Miro - S51SK) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Pon Nov 10, 2008 10:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala bom pogledal.
LP, Jaka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni