www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

osvetlitev LCD monitorja
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
joe di maggio
Član
Član

Pridružen-a: Pon 06 Avg 2007 1:03
Aktiv.: 0.73
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2008 12:59 am    Naslov sporočila:  osvetlitev LCD monitorja Odgovori s citatom

nabavil sem Lcd monitor 17" z napako

ko prižgem hladen monitor deluje vse ok ene 20 minut, potem se pa v ozadju zelo slabo in čisto temno vidi slika, tako da je zgleda šla osvetlitev lcd-ja.
Če pa iztaknem napajanje 220v in čez par sekund priklopim nazaj se slika spet vidi za nekaj trenutkov.

Računal sem na kakšen mrzel lot ali kakšen vidno pregoren element ampak, ko sem podrl vse skup zgleda ok.

če se da komu na hitro malo pogledat sem priložil slikce.
če bi mi pa še zraven povedal kje naj iščem napako bi bil pa sploh vesel.

komplet.JPG
 Opis:
takole izgleda komplet vezje
 Velikost datoteke:  1.95 MB
 Pogledana:  25 krat

komplet.JPG

napajanje.JPG
 Opis:
tole je napajalni del
 Velikost datoteke:  2.03 MB
 Pogledana:  16 krat

napajanje.JPG

osvetlitev.JPG
 Opis:
tale del je pa po moje odgovoren za napajanje osvetlitve
 Velikost datoteke:  2.11 MB
 Pogledana:  25 krat

osvetlitev.JPG

Nazadnje urejal/a joe di maggio Pet Dec 05, 2008 11:32 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.90
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2008 1:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Očitno se nekaj pregreva. Verjetno v visokonapetostnem generatorju za backlight.
Povej še kaj se zgodi, ko se napaka pojavi ? Se zaslon nenadoma zatemni ali počasi izgine ? Osvetlitev je očitno narejena z dvemi cevmi. Alo ugasneta obe ali samo ena ?

No vsekakor se izplača poskušati ohlajevati posamezne dele vezja - čipe in fete in tako locirati napako.

[g0ran24]
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 11:27
Aktiv.: 2.12
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2008 8:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poskusi prvo zamenjati elektrolite na izhodu usmernika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
joe di maggio
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2008 1:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Očitno se nekaj pregreva. Verjetno v visokonapetostnem generatorju za backlight.
Povej še kaj se zgodi, ko se napaka pojavi ? Se zaslon nenadoma zatemni ali počasi izgine ? Osvetlitev je očitno narejena z dvemi cevmi. Alo ugasneta obe ali samo ena ?

No vsekakor se izplača poskušati ohlajevati posamezne dele vezja - čipe in fete in tako locirati napako.
Omega

obe luči ugasneta in to v trenutku.
Nazaj na vrh
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.87
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2008 1:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na inverterju za napajanje žarnice zna biti problematičen elektrolitski kondenzator C1 in C14. Vem zato ker sem imel tri podobne inverterje istega proizvajalca (Ambit), sicer za 15", ki so bili narejeni na enak princip. Izmeri kondenzator z ESR metrom.

8 pinska povezava med glavnim napajalnikom in tem inverterjem lahko nosi naslednje signale:

-plus in minus 12V (mogoče tudi 5V) za napajanje - tu so nekatere žice pač podvojene.
- on/off signal za vklop in izklop inverterja oziroma celotne osvetlitve
- 0 do 3,3V spremenljiva napetost, odvisno od nastavljene svetlosti iz menija

Imej monitor priključen in opazuj te napetosti, če so stabilne. Pa pazi da ne narediš kratkih stikov!
Nazaj na vrh
joe di maggio
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2008 2:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zdaj sem zamenjal C1 in C14 in je dalj časa prižgana osvetlitev ceknr cca pa pol ure

elementi se pa sploh ne grejejo vse je mlačno.
Nazaj na vrh
[g0ran24]
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2008 3:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

joe di maggio je napisal/a:
zdaj sem zamenjal C1 in C14 in je dalj časa prižgana osvetlitev ceknr cca pa pol ure

elementi se pa sploh ne grejejo vse je mlačno.

Poskusi zamenjati še serijo kondenzatorjev ki so pri hladilnem rebru na usmerniku (5 kosov je)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
joe di maggio
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2008 3:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zgleda da sem se prehitro veselil Very Happy

malo je bolje ampak v bistvu je enako

ja tistih 5 kondenzatorjev bom tudi menjal- sporočim o napredku Laughing
Nazaj na vrh
joe di maggio
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2008 3:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

stanje kondenzatorjev je tako

vsi elektroliti v sistemu so enaki in sicer 11X 470uf/25v razen dveh ki sta 47uf/33v

zdaj grem nabavt pol pa jih zamenjam kae vse
Nazaj na vrh
[g0ran24]
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2008 3:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

joe di maggio je napisal/a:
stanje kondenzatorjev je tako

vsi elektroliti v sistemu so enaki in sicer 11X 470uf/25v razen dveh ki sta 47uf/33v

zdaj grem nabavt pol pa jih zamenjam kae vse

Hja če bi imel osciloskop pa na njemu komponent tester bi videl kateri je recimo zanič. Tako pa zamenji vseh 5 saj ni velik strošek.
Nazaj na vrh
frapor
Član
Član

Pridružen-a: Pon 02 Apr 2007 17:24
Aktiv.: 1.08
Kraj: okolica Kranja

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2008 3:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi pomeril napetosti na konektorju, ki povezuje napajalni del z visokonapetnostnim delom v času, ko LCD normalno dela in potem, ko ugasne.
Ker ugasneta obe lučki hkrati predvidevam , da je napaka v napajalnem delu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
joe di maggio
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2008 9:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

komplet kondenzatorji menjani napaka ostaja!!
Nazaj na vrh
joe di maggio
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2008 11:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

frapor je napisal/a:
Jaz bi pomeril napetosti na konektorju, ki povezuje napajalni del z visokonapetnostnim delom v času, ko LCD normalno dela in potem, ko ugasne.
Ker ugasneta obe lučki hkrati predvidevam , da je napaka v napajalnem delu.

sem izmeril in vrednosti so popolnoma enake ko lcd dela in ko ne dela, tako da sedaj vemo da je fora nekje na . zadnjem vezju ki napaja žarnice

osvetlitev.JPG
 Opis:
tukaj nekje bo napaka kaj priporočate menjat oz preverit
 Velikost datoteke:  1.9 MB
 Pogledana:  14 krat

osvetlitev.JPG

Nazaj na vrh
StricGeza
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53
Aktiv.: 4.71
Kraj: Gradišče pri Divači

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 05, 2008 11:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa izdelava osvetlitve z LED icami
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.87
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 10, 2008 8:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ga je kupil kdo iz foruma, upam da bo objavil kako ga je popravil, če mu bo uspelo.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni