|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Dec 22, 2008 11:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
tiny2313 je že na testni plošči. Včeraj sem spisal že del kode. Ko bo vse skupaj do take meje da bo uporabno, pom kodo pripel na forum. Pisano bo v assemblerju.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stursc Član

Pridružen-a: Tor 08 Jun 2004 14:29 Prispevkov: 323 Aktiv.: 1.36
|
Objavljeno: Tor Dec 23, 2008 11:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Traflc- Hvala !
To je tisto, kar sem iskal.
Sicer je potrebno malo kalibracije, delujeta pa oba kanala.
Silvo, se bom pridružil v atmelovemu .asm, mogoče me bo pritegnil še ta način programiranja, čeravno se mi zdi "zamuden".
Hvala za sodelovanje
LP, stursc
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Dec 25, 2008 3:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
stursc je napisal/a: |
Silvo, se bom pridružil v atmelovemu .asm, mogoče me bo pritegnil še ta način programiranja, čeravno se mi zdi "zamuden".
|
Evo zmetal program skupaj. Vse skupaj je na testni plošči, načrta še nisem risal tudi tiskanine ni. Ker je vezje zelo enostavno ga bom kar opisal. Kot je bilo že rečeno - Uporabil sem tiny2313. Kakih drugih zunajih elementov praktično ni. Izhod Ir sprejemnika SFH5110 (ali sličen) se drektno priključi na pin 2 (PD0) Izhodi so na portuB PB0(12) , PB1(13), PB2(14), PB3(15). Sam imam gor led diode preko 270R upora. Na PD1 (pin3) se priključi tipka, ki sklene proti masi ter služi za "učenje". Še ena ledica se priključi na pin7( PD3)
"Učenje" je zelo preprosto. Ko pritisnemo tipko, se prižge prej omenjen led. Na daljincu stistemo tipko za vklop 1. izhoda. Le ta se bo vključil. Nato določimo tipko za izklop. Izhod se po določitvi izključi. Postopek ponovimo dokler ne določimo vseh štirjih izhodov. (8 tipk) Ko je postopek končan, led za "učenje" ugasne. Tipke se shranejo v eeprom, tako da ob izklopu napetosti podatki ostanejo shranjeni.
Pomembno:
Daljinski upravljalec MORA biti za RC5 protokol. V prilogi je izvorna koda. Ker je uporabljen interni oscilator je le tega potrebno kalibrirati. Tovarniško kalibrirno vrednost preberemo v zavhku "Advanced" - gumb Read Cal. Byte (menuja kjer določimo programator AVR studia) Oscilator se nastavi na 4MHz! Vrenost vpišemo na začetku programa. Moja je bila 0x5C. Lahko se uporabi tudi zunanji 4MHz kristal.
Koda: |
ldi tmp,0x5c
out osccal,tmp ;kalibiriranje internega oscilatorja
|
Če te bo karkoli zanimalo, oz. ne bo jasno napišiši- bom skušal razložit.
Porabljenega pomnilnika je ca 23% zato je možno še marsikaj dopisati.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
419.07 KB |
Pogledana: |
6 krat |

|
|
 Download |
Ime datoteke: |
tiny2313rc5.zip |
2.69 KB |
Downloadano: |
12 krat |
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stursc Član

|
Objavljeno: Pet Dec 26, 2008 11:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Silvo, od kje dobiti .inc, datoteko za AVR-je ?
Tiny-ja nimam na zalogi, bi pa zadevo testiral na katerem drugem (mega8-).
Mislim pa, da RC5 protokol ni več tako aktualen (zastarel).
Naredil sem sprejemnik iz linka ki ga je pripel Traflc. Deluje lepo, le zakanitve bi moral podaljšati (seveda na voljo je le .hex)
Sem zaprosil za "asm", vendar ni še odgovora.
LP, stursc
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pet Dec 26, 2008 12:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za delo v assembelrju boš moral poinstalirat AVR Studio. Dobiš ga free na atmelovi strani (Avr studo dela lepo z darkotovem programatorjem) Ini datoteke se nahajajo v mapi "Appnotes" . Sicer to ni pomembno - prevajalnik jih bo našel sam. (ko pridem v delavnico bom pripel celo mapo s projektom, katero skopiraš nekam. ter jo potem odpreš kot "Open project")
Glede RC5 protokola. Je že precej star a ne vem, če je ravno zastarel. Razvil ga je Philips. Je precej razširjen pri evorpskih proizvajalcih naprav. Manj pa pri japonskih. Imam eno novo napravo - ki dela po RC5.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pet Dec 26, 2008 12:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Srečko,
V arhivu je mapa s projektom. Prekopiraj jo nekam na disk. Potem program odpreš iz AVR studia Project -> Open Project
|
 Download |
Ime datoteke: |
rc5.zip |
9.53 KB |
Downloadano: |
16 krat |
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stursc Član

|
Objavljeno: Pet Dec 26, 2008 6:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Silvo za razlago.
Kolikor si razložil sem vse naredil !
In sedaj ? Ne znam narediti .hex-a, kako asemblirat?
Mogoče bom do odgovora uspel, ampak dvomim.
In še vprašanje - imaš disambler in bi se dalo .hex popravit, da bi naredil oziroma dodal eno pavzo ?
LP, stursc
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.51 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Pet Dec 26, 2008 6:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hex imaš v zgornji priponki
_________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pet Dec 26, 2008 6:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tale gumb naredi vse...Gumb desno je simulator. Gumbi levo so za programiranje ter branje. Predhodno moraš imeti povezan programator. Darkotov programator lepo uboga.
|
204.24 KB |
32 krat |

|
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stursc Član

|
Objavljeno: Pet Dec 26, 2008 8:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo,vse sem preiskal in nimam ukaza in ne ikone za asembler.
Za disambler obstaja.
Nevem, nekaj mi manjka v AVR studiu. Imam 4.13 in drugi update.
Iz priloge lahko vidiš, da tudi pod Tools/option ne najde te ikone.
|
59.18 KB |
24 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pet Dec 26, 2008 8:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam enako verzijo. Je menu "Build" prazen?
|
49.95 KB |
4 krat |

|
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stursc Član

|
Objavljeno: Pet Dec 26, 2008 8:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem bil prehiter !
Pogruntal, le rezultata ne razumem
poskušal za mega162 in mega8
Priloga
|
50.68 KB |
17 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pet Dec 26, 2008 8:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Očitno programa pisanega za tiny-a ne bo šlo direktno uporabit za "mego". Jutri sem namenjen v Ravne. Bom probal en kos tiny2313 spravit do Lojza (če je doma?) - da boš zadelo lahko testiral.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sob Dec 27, 2008 7:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Srečko,
Mikrokontroler sem dal Lojzu. Je tisti z moje testne plošče z delujočo vsebino, tako da lahko probaš, če imaš kakega daljinca, ki ti dela po RC5 (poskusi, če gre "učenje")
Na vrečko sem napisal kalibrirno vrednost oscilatra, ki malenkostno odstopa od tiste tovarniško zapečene. Določil sem jo s testiranjem.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stursc Član

|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2008 8:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sporočilo velja za Silvota in za vse, ki boste poskušali izdelati IR sprejemnik z ATtinijem. Sprejemnik deluje odlično, vendar le z zunanjim oscilatorjem, kristalom 4MHz.
Dodal bi predlog, da bi Silvo dopisal vrstico, ki bi omogočala utripanje kontrolne ledice ko bi bil prisoten IR signal. Stem lažje ugotoviš delovanje sprejemnika.
Ostalih želja trenutno nimam (razen to isto napisati v Bascomu), kot so bila omenjena zgoraj (pulzno, flip-flop in še kakšna želja ?)
LP, stursc
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni