Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.27 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jan 19, 2009 4:30 pm Naslov sporočila: Bascom IR detektor |
|
|
Zanima me kako izpeljati program v Bascomu AVR za zaznavanje predmetov v okolici. Zamislil sem si neko IR ledico ki oddaja impulze in pa nek fototranzistor ki bi sprejemal odboje svetlobe (od predmetov, stene...). Stvar je izvedljiva ne vem pa kako bi napisal program ki bi dekodiral "IR signal". Razmišljal sem da bi na vhod ADCja priklopil fototranzistor na izhod uC pa LEDico in ko bi se svetloba odbila od stene v fototranzistor bi se na ADC pojavljala različna vrednost (odvisno od odbite svetlobe) neodvisno od svetlobe v okolici.
Ali kdo ve kako bi to izpeljal? _________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1714 Aktiv.: 7.24 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Pon Jan 19, 2009 5:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj pa ne uporabiš kak pyro senzor. V ta namen lahko kupiš tudi nizkocenovni reflektor, odstraniš senzor predelaš, reflektor pa porabiš za kaj drugega. _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.27 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jan 19, 2009 5:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
PIR senzor ni ugoden v primerjavi z fototranzistorjem in LED je cena 100x višja. Pa še ne vem če ima pir analogen izhod. _________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Pon Jan 19, 2009 5:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
http://www.conrad.de/goto.php?artikel=190952 ?
Ali pa z analognim izhodom http://www.conrad.de/goto.php?artikel=172500 ?
Res je cena višja od fototranzistorja in LED, a že PIR zna ne-delat po pričakovanjih...
Ako ti uspe low-cost izvedba za 2EUR (samo 10x ceneje) prosim poročaj o uspehu.
Seveda ne pričakujem prekinjanja svetlobnega snopa, če prav razumem tvoje zahteve, ampak detekcijo gibanja v prostoru. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35 Prispevkov: 563 Aktiv.: 2.38 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1714 Aktiv.: 7.24 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Pon Jan 19, 2009 8:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, tale z MCS je dobra, v kolikor uporabiš AVR s PWM, lahko 28kHz generiraš s PWM, tako lahko glavni del programa enostavno nameniš detekciji. Pa še kaj lahko vmes počneš, časa je dovolj  _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

|
Objavljeno: Tor Jan 20, 2009 11:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Kako pa imajo to izvedeno v pisoarjih (za vodo), v nekaterih kuhalnih ploščah na dotik in pa nekateri enostavni roboti? _________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Tor Jan 20, 2009 2:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tukaj je že vprašanje, če bi predmet rad zaznal na recimo 2m ali 10cm. Pri 10cm že verjetno lahko zaznaš odboj svetlobe od predmeta, pri 2m pa kar gotovo ne. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

|
Objavljeno: Tor Jan 20, 2009 2:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne jaz rabim za majhne razdalje in tudi ne rabim velike točnosti samo kot detektor in ne merilec razdalj (na mm). Se je kdo že ukvarjal s tem da bi oddal nek signal (svetlobni) in potem štel čas odboja? Pri ultrazvoku je to enostavno saj je zvok veliko počasnejši od svetlobe. _________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.51 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Tor Jan 20, 2009 2:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
LEDuser je napisal/a: |
Ne jaz rabim za majhne razdalje in tudi ne rabim velike točnosti samo kot detektor in ne merilec razdalj (na mm). Se je kdo že ukvarjal s tem da bi oddal nek signal (svetlobni) in potem štel čas odboja? Pri ultrazvoku je to enostavno saj je zvok veliko počasnejši od svetlobe. |
A se spomneš kako smo naredili senzor z uporabo šarma pri rač2? Tisti senzor je točno od pisuarja,se pravi točno to kar ti iščeš. Če dobiš senzor,potem ne bo problem. Uporabiš samo en AVR,ki ima AD. _________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

|
Objavljeno: Tor Jan 20, 2009 3:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
To bi bilo vredu samo jaz hočem uporabiti veliko cenejše z LED in fototranzistorjem ker potrebujem veliko teh senzorčkov. _________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Tor Jan 20, 2009 3:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potem pa poizkusi! Ledico in fototranzistor imaš enega ob drugem (pa pazi, da nimata direktnega medsebojnega vpliva).
Potem pa meri, kaj se ti na fototranzistorju dogaja, če približuješ predmete. Koristno pa bi bilo, če daš pred fototranzistor IR filter, da ne vpliva tudi vidna svetloba.
Še bolje pa je, če ledico napajaš s signalom nekaj kHz, tako boš na tranzistorju vedel, da je sprejeti signal res tvoj.
V tem času od prvega posta do sedaj bi najenostavnejši poizkus že lahko izvedel...
Edit: če potrebuješ samo zaznavo bližine predmeta, tudi AVRja z ADCjem mogoče ne potrebuješ.
Če pa želiš uporabiti AVR, pa z njim vklopi ledico, preveri fototranzistor (rezultat odvisen od bližine predmeta), izklopi ledico in preveri fototranzistor- signala ne sme biti- drugače so motnje.
Razdalje na tak način seveda ne boš vedel, ker je odboj močno odvisen od predmeta pred senzorjem- To je pač velika razlika v primerjavi z ultrazvokom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35 Prispevkov: 563 Aktiv.: 2.38 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jan 20, 2009 6:12 pm Naslov sporočila: Bascom IR detektor |
|
|
Citiram: |
Citiram: |
Se je kdo že ukvarjal s tem da bi oddal nek signal (svetlobni) in potem štel čas odboja? |
Lepo te prosim če lahko zračunaš čas odboja od predmeta ki je oddaljen recimo 10 cm, (pri tem ta čas množi z 2 ker šteješ čas do predmeta in nazaj).
Zdaj pa si vzemi kak procesor in poglej koliko časa rabi za en strojni cikel.
To kaj bi ti rad je izvedljivo samo na način da ugotoviš ali se na neki določeni ali manjši razdalji nahaja nek predmet, oz. ali je odboj prisoten ali ne. Pri tem pa je potrebno omeniti da je odboj odvisen od fizične velikosti predmeta od katerega se žarek odbija. Naredi oscilator (ali uporabi PWM), pred sprejemno diodo daj filter, in sprejemno diodo prek kakšnega ojačevalca priklopi na AD vhod uPC. Z malo vaje boš lahko ugotovil ali se pred tvojo napravo nahaja kak predmet.
Jaz sem ti posredoval primer ki ni drag, z že napisanim programom katerega zelo lahko prilagodiš (ali izboljšaš) na AVR-u.
Vlado |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

|
Objavljeno: Tor Jan 20, 2009 6:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vem da je zelo težko to izvesti ampak tukaj sem postavil vprašanje zato ker me tudi zanima kako je izpeljano to v robotiki. Videl sem že veliko robotkov ki so uporabljali samo LED in fototranzistor za zaznavo "stene" vendar pa nikoli nisem razmišljal kako je to izvedeno zato pa sedaj to sprašujem na tem forumu ker je tukaj veliko ljudi ki se s tem ukvarja.
Tudi jaz sem razmišljal o nekem filtru na katerega bi priklopil ADC ampak sem mislil da je to lahko tudi softwersko rešljivo.
No naj omenim da se sedaj malo hecam z sestavo takega senzorja samo z eno LEDico, ki svojo kapacitivnost uporablja kot senzor, ampak za enkrat še ni vidnih rezultatov. _________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Tor Jan 20, 2009 7:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odvisno od željene natančnosti zadeve.
LED mora vsekakor biti modulirana in povratno informacijo moraš primerno obdelat, da zmanjšaš/izločiš vpliv zunanje svetlobe. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|