|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
glavič Član

Pridružen-a: Pon 17 Maj 2004 23:12 Prispevkov: 321 Aktiv.: 1.35 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pet Jan 23, 2009 12:36 am Naslov sporočila: Postavitev UMTS interneta |
|
|
Ker v mojem kraju ni možnega "fizičnega" priključka za internet sem prisiljen iskati drugo rešitev. Z mobitelovim USB Novatell 950D priključkom se mi uspe v enem kotu na okenski polici priključiti na omrežje UMTS z 1 črtico, kar zadošča za 150 do 230 kB/s prenosa. V Ljubljani se mi poveže z 3 do 4 črtice, kar je cca. 470kB/s. Na spletu sem iskal rešitev in sem prišel do dveh idej:
1.) kupiti umts repetitor, http://cenzurirano/sl/gsm_repetitorji/, na spletni strani ga ni, vendar so mi po e-mailu povedali da je 850€, kar se mi zdi malo predrago.
2.) kupiti modem, ki podpira zunanjo anteno? Na mobitelu ga nimajo za PC izvedbo.
Gledal sem Conradovo anteno (artikel no. 768094). Ali bi potreboval še kakšen ojačevalnik signala od antene do modema?
Ima mogoče kdo še kakšno idejo? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bozo Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21 Prispevkov: 660 Aktiv.: 2.78 Kraj: Lendava, Trimlini
|
Objavljeno: Pet Jan 23, 2009 12:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Rešitev poišči tukaj http://shop.wlan-sat.com/?p=gsm_pig poišči še zunanjo anteno na isti strani vse skupaj te bo koštalo okoli 100 evčkov in to je to.
LP
Božo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.61 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Jan 23, 2009 3:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
glavič, lahko bi vsaj povedal, kakšno anteno si videl, da je ne išče vsak posebej...
klik
Če si z navadnim modemom z omni anteno uspel vzpostaviti zvezo, potem bo šlo s to anteno še mnogo bolje.
Jaz bi kar raztavil modem in prilotal novo anteno namesto stare. Kot se je včasih to delalo pri wlan pcmcia karticah.
Pa modem kupiš en rabljen. Dobiš ga ceneje, pa ravno tako je brez garancije kot če bi novega kupil in odprl. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding 
Nazadnje urejal/a aly Pet Jan 23, 2009 5:46 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavič Član

|
Objavljeno: Pet Jan 23, 2009 3:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly: nisem linkal na conradovo stran, ker sem nekje prebral da se dnevno spreminjano linki, zato sem podal številko artikla.
Potem bi načeloma moralo delovati brez ojačevalca med anteno in modemom?
Koliko je lahko dolg kabel od antene do modema? Je to 75ohmski ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Pet Jan 23, 2009 5:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
glavič, lahko bi vsaj povedal, kakšno anteno si videl, da je ne išče vsak posebej...
klik *(stara povezava)* |
Tvoj link ne deluje, ker Conrad naredi tiste linke za vsak session loceno. Ko ti gres stran (ugasnes browser), ne deluje niti zate vec, za koga drugega pa ze v startu ne. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.61 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Jan 23, 2009 5:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo, link je popravljen na http://www.conrad.de/goto.php?artikel=768094 Ta je fiksen.
Glede antene - sama antena že ojača za 12dB, če jo pravilno usmeriš proti bazni postaji.
Če to ne bo dovolj, potem bi šele iskal ojačevalnik.
Kabel naj bo (kot vedno) čim krajši, ker so v njem izgube.
Glede impedance - za 27MHz je dober RG58, 50 ohm. Za višje frekvence pa rabiš drugega. Sicer pa ga zraven antene že dobiš: Kabellänge: 10 m, Anschluss: FME (f). _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavič Član

|
Objavljeno: Sre Jul 29, 2009 8:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Po dolgem času sem končno kupil anteno, sedaj imam pa drug manjši problemček: anteno prilotati direkt na usb modem.
Mislim da je tisti plastični del na koncu interna antenca, vendar je prilotana samo na en del vezja (zemlja v zraku?).
Ima kdo kakšen predlog kam prilotat zunanjo anteno ?
Modem je Novatel Ovation MC950D.
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Sre Jul 29, 2009 9:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi sredino coax kabla prilotal na kontakt, kjer je bila prej interna antena (slika 4 - kontakt levo zgoraj).
Oklop coaxa pa kar na kovinsko ohišje (shield) ali na maso vezja (slika 7 - zlat rob okrog).
Sicer je verjetno tisti zlat okrogel konektor namenjen priklopu zunanje antene... Ne vem pa kako je s prilagoditvami (tista pasiva okrog). Bo kakšen RF majster svetoval. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavič Član

|
Objavljeno: Sre Jul 29, 2009 9:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj sem z multimetrom preveril katere zadeve so na istem kontaktu, pa sem ugotovil, da tam kjer je bila prej prilotana zunanja antena je na isti točki k vsi ti večji sivi bloki in zunanji del teh notranjih zlatih priključkov, tako da mislim da je to masa; samo potem me zanima kako je sploh interna antena delovala, če je bila priklopljena samo na eno točko, pa še ta je bila masa? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Sre Jul 29, 2009 10:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Z multimetrom ne boš kaj dosti ugotovil
Če je tuljavca med anteno in maso, ti bo multimeter kazal stik, RF signal pa ne bo šel skozi.
Daj naredi eno dobro makro fotografijo tistega dela pri anteni in konektorčku na sliki 4. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavič Član

|
Objavljeno: Sre Jul 29, 2009 10:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Bom dodal fotografijo zvečer, sem trenutno v službi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.97 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavič Član

|
Objavljeno: Sre Jul 29, 2009 10:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Poznam to zadevo, vendar je zadeva tukaj dokaj draga (cca. 50€), res pa je da tujine nisem gledal.
Doma imam 2 ista MC950D modema. Eden kot vidiš po slikah je že odprt, tako da bi vseeno raje prvo preizkusil na tak način; za katerega smatram da bo boljši signal kot pa tisti adapterček. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavič Član

|
Objavljeno: Sre Jul 29, 2009 4:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Daj naredi eno dobro makro fotografijo tistega dela pri anteni in konektorčku na sliki 4. |
Izvoli:
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.97 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Sre Jul 29, 2009 11:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je tista velika kvadratna površina naslon za obstoječo anteno, bi jaz zalotal takole:
Klik!
Original antene pa potem ne pritakneš zraven. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni