www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Bascom AVR - nadaljevalni tečaj
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 20, 2009 2:51 pm    Naslov sporočila: icon_warning Bascom AVR - nadaljevalni tečaj Odgovori s citatom

Po dobrem letu, ki je preteklo od zadnjega Bascom seminarja, sledi že takrat obljubljeni nadaljevalni seminar.

Le-ta bo potekal v soboto, 21.3.2009 v Škofji Loki (točna navodila glede navigacije sledijo ...) in sicer od 9:00 do 16:00.
Zbirati se začnemo že pol ure prej, da lahko ob dani uri resnično začnemo z delom!

Teme bodo sledeče:
- uporaba SD/MMC kartice
- LAN komunikacija (preko MO XA modulov)
- Grafični LCD & touchscreen
- GSM modem (Falcon) & SMS komunikacija
- Komunikacija preko 433 MHz modulov RFM12B
- Konfiguriranje I/O portov in fuse/lock biti
- Nekaj HW in SW trikov, ki pridejo prav, uporaba polj (array)

Od tečajnikov se pričakuje, da poznajo osnove programskega jezika Bascom (torej so že uspešno naprogramirali kakšen kontroler) ter imajo voljo za učenje novih stvari!

Od opreme je potrebno s seboj imeti računalnik in GSM telefon (pravzaprav SIM kartico), drugo opremo pa se dobi na tečaju (MiniPin, SD adapter, GLCD, ...). Če imate kakšno staro SD kartico manjše kapacitete, jo tudi prinesite s seboj!
Na prejšnjem tečaju smo po nepotrebnem izgubili veliko časa s tem, da smo poenotili glede opreme, zato je tokrat padla odločitev, da se dela na enotni strojni opremi (torej razvojne plošče ne potrebujete).

Zaradi precej potrebne (ne najcenejše) opreme, se bo v nekaterih primerih delalo v trojkah. Na računalnikih naj bo naložena najnovejša verzija programa Bascom - www.mcselec.com in AVR Studia - www.atmel.com.

Prijave (samo) na gregor.macekAFNAgmailPIKAcom (detajle glede prijave dobite potem na mail, prosim pripišite še vaš GSM in vzdevek na forumu!). Število tečajnikov je omejeno na 30. Prijave potekajo po principu »kdor prej pride, prej melje« - torej, ko so prosta mesta zapolnjena je to to.
Seminar organiziramo prostovoljno, vendar je z njim vseeno nekaj stroškov (oprema, kosilo ...) , ki jih je potrebno pokriti, zato se bo na licu mesta pobiralo po 20 EUR.

-----------------------------------------------------------------------------------
Lep pozdrav!

Kot sem obljubil, pošiljam par informacij o samem tečaju!

LOKACIJA IN ZBIRANJE

V priponki vas čaka par zemljevidov, ki vam nas bodo pomagali najti! Za tiste, ki ste se lani udeležili prvega tečaja ni problemov – bomo v popolnoma isti stavbi. Za nove pa par napotkov:
- Če pridete iz Ljubljanske smeri, se držite tabel za Škofjo Loko. Na semaforiziranem križišču na Starem dvoru zavijete levo (smer Škofja Loka) – naravnost bi se peljali iz Kranja.
- Peljete se po prednostni cesti mimo OMVja (na desni), Petrola (na levi) in mimo dveh semaforjev. Za drugim (malo prej na levo glavna avtobusna postaja) sledite glavni cesti desno, nato pa se »na vrhu hribčka« (cca. 100m) držite naravnost (prednostna cesta v levo). Nato se peljete naravnost (no in malo levo – desno ... ) po glavni cesti, dokler na desni nad sabo ne zapazite rumene cerkve (in ob cesti zid).
- Takoj za tem zidom lahko zavijete desno v klanec ter takoj nato levo na parkirišče, kjer pustite vašo kočijo.
- Od parkirišča se po klančku povzpnete do vrha, kjer je župnijski dom, v katerem bomo imeli tečaj (rumena stavba desno od ceste). Na levo prenavljajo en objekt, ne se ustrašiti .
- (V kolikor bodo parkirna mesta zasedena, improvizirajte po spodnji »glavni« cesti  - prosim pa, da ne hodite parkirat na »vrh«, ker se dela)

- Zbirati se začnemo ob 8:30, program se začne ob 9:00, vendar se moramo do takrat pripraviti!

S SEBOJ IMETI

- Prenosni računalnik z zadnjo verzijo Bascoma ter AVR Studia (glej objavo na elektronik.si), zaželjen tudi RS232 port (ni pa nujno)
- GSM (sim kartico )
- Če imate, prinesite s seboj še SD kartico (jih ne bomo imeli dovolj, čitalcev pa bo dovolj!) s kakšnega fotoaparata.
- 20 EUR
- Električni podaljšek / razdelilec
- »Listek za na mizo« z imenom ter vzdevkom na www.elektronik.si forumu (če ste gor ... )

ŠE PRED TEČAJEM

- Sprogramirajte še kakšno majhen projektek, če že dolgo časa niste programirali, da se malo spomnite kako in kaj ...
- Spremljajte objave na forumu (link v spodnjem odstavku) - če bo še kakšna sprememba, jo vpišem v prvi post.
- Pripravite 1 bitno BMP slikico ali dve v velikosti 128x64 (le črna in bela barva, najlažje to naredite v Slikarju) , ki ju boste prikazali na GLCD.

Nekateri so izrazili željo, da bi se domenili za skupne prevoze iz oddaljenejših krajev – prosim vse, ki ste zainteresirani, da to napišete v http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=14799 in se tako »zoptimizirate« .

Če ima kdo za čas tečaja možnost posoditi wireless router, naj me prosim kontaktira!
V primeru kakršnihkoli vprašanj me lahko dobite na mail oz 040 656 231.

Lep pozdrav, pa se vidimo!
Gregor (mucek)

p.s. Je še par prostih mest, če veste še za koga, ki koleba ali bi se prijavil, mu povejte, da gredo prosta mesta k koncu ...

Loka1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  410 KB
 Pogledana:  26 krat

Loka1.jpg

Loka2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  299.88 KB
 Pogledana:  10 krat

Loka2.jpg

Loka3of.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  266.25 KB
 Pogledana:  17 krat

Loka3of.jpg

Nazadnje urejal/a mucek Pon Mar 16, 2009 5:06 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 20, 2009 3:56 pm    Naslov sporočila:  Morda Odgovori s citatom

Morda bi kdo od tečajnikov hotel odkupiti opremo ali del opreme, ki jo bomo uporabljali na seminarju. (Tako sem jaz pred leti, ko sem bil na začetnem tečaju rekel predavatelju, da mu opreme ne vrnem in jo nesem domov. No, saj je tako in tako naprodaj.)

In zato bi morda bilo dobro, da se tečajnike obvesti za vsak kos opreme, ki bo na tečaju, cena, da se ljudje potem lahko odločijo, kako in kaj.

Pozdrav
vs

bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart
Nazaj na vrh
promehanik
Član
Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41
Aktiv.: 2.58

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 20, 2009 6:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se strinjam glede odkupa opreme.

lp, prom
Nazaj na vrh
digital
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Jun 2008 23:11
Aktiv.: 1.22
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 22, 2009 11:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali ste za nadaljevalni tečaj pripravili tudi skripto, tako kot na prvem tečaju. Sicer na prvem tečaju nisem bil, sem si pa s skripto ogromno pomagal - je zares dobro pripravljena kakor seveda tudi program tečaja. Tudi program nadaljevalnega je po mojem mnenju optimalen. Sem se že prijavil.

lp
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 22, 2009 4:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je tako. Skripta je sicer še v delu in bo nadaljevanje skritpe iz začetniškega tečaja. Po tečaju bo na voljo tudi za download kot PDF na forumu.

LP, Grega

p.s. Malo za slinit se ... Do seminarja ...
http://www.svet-el.si/phpBB2/viewtopic.php?p=11122#11122
http://www.svet-el.si/phpBB2/viewtopic.php?p=11124#11124
Nazaj na vrh
Litko
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 02 Feb 2008 17:48
Aktiv.: 0.01
Kraj: Ljublana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 24, 2009 9:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Neki me zanima, a se bo dalo to tudi sposodit te zadeve, ker jaz imam staro testno ploščo?

Drugač bi pa tudi jaz odkupu zadevo.

LP
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 11:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Litko, še enkrat preberi ...

"Od opreme je potrebno s seboj imeti računalnik in GSM telefon (pravzaprav SIM kartico), drugo opremo pa se dobi na tečaju (MiniPin, SD adapter, GLCD, ...). Če imate kakšno staro SD kartico manjše kapacitete, jo tudi prinesite s seboj!
Na prejšnjem tečaju smo po nepotrebnem izgubili veliko časa s tem, da smo poenotili glede opreme, zato je tokrat padla odločitev, da se dela na enotni strojni opremi (torej razvojne plošče ne potrebujete)."
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 3:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LP!

Če ima kdo malo več izkušenj z Wordom 2007, naj me prosim kontaktira na ZS - nekaj me heca kazalo v publikaciji, pa da ne bi tople vode izumljal ...

LP, Grega
Nazaj na vrh
jurem
Član
Član

Pridružen-a: Tor 02 Dec 2003 15:53
Aktiv.: 1.72
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 7:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče posebej poudarim:

opremo, na kateri bo potekal tečaj (MiniPin, Proggy, adapterji za: SD kartice, grafični LCD, RFM12B, GSM) bo organizirala skupina organizatorjev.

Se pravi, ni vam treba prinesti zraven nič drugega, razen navedenega v prvotnem sporočilu.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 9:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je tako!
Problem z urejanjem dokumenta sem pa medtem tudi že uredil ... Smile

LP, Grega
Nazaj na vrh
jurem
Član
Član

Pridružen-a: Tor 02 Dec 2003 15:53
Aktiv.: 1.72
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2009 3:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ker bomo na tečaju delali tudi z grafičnim LCD-jem predlagam, da si udeleženci že vnaprej (da ne boste s tem izgubljali časa na tečaju) narišete katero koli sliko dimenzij 128x64 pik. Tako velike črnobele slike bomo potem prikazovali na grafičnem LCD-ju.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Dexboy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 01 Sep 2008 22:46
Aktiv.: 5.46
Kraj: Horjul

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2009 8:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko vprašam, kaj naj bi bilo predznanje BASCOM-a?

V šoli se nekaj "učimo Laughing", za ta tečaj sem pa Zelo zainteresiran!
Programiranje me zelo veseli, žal pa sem do sedaj delal samo z 89C2051 (BZM - kit komplet) ter Attiny2313 (mobilni robotek), kjer sem pa uporabljal funkcije (več ali manj) wait, waitms, set, reset, alias ipd..

V glavnem, kaj preveč resnega ne znam, me pa zelo zanima (za tak tečaj sem pripravljen plačati tudi več kot 20€ Pray )

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.46
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 12, 2009 8:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bo tako kot je bilo na prejšnjem tečaju in bomo po parih te jaz vzamem k sebi v par in ti kakšno malenkost razložim.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 12, 2009 9:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, delalo se bo v parih oz. trojkah (odvisno od projektov).

LP, Grega
Nazaj na vrh
klemen88
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37
Aktiv.: 3.52
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 12, 2009 12:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek4 ali greš na tečaj iz naših koncev? Me pa zanima če maš poscope? Če ga imaš bi ga lahko prinesel zraven, da bi malo videl zadevo ker se odločam za nakup le tega...ter če nimaš para oz. trojke se ponudim za sodelovanje ( bi mi prav prišla kakšna dodatna razlaga k mojemu dosedanjemu znanju ).

Lp
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 1 od 6

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni