|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
matteo16 Član

Pridružen-a: Tor 03 Mar 2009 15:49 Prispevkov: 52 Aktiv.: 0.26 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Tor Apr 14, 2009 7:49 pm Naslov sporočila: navijanje procesorja v biosu |
|
|
Živjo
Jaz bi rad pri PC-ju navil procesor, ram in grafično kartico. Sam sem računalnik navijal samo enkrat in še to je bil zelo star računalnik. Bil je 60mhz in ni imel na procesorju ventilatorja. In sem ga preveč navil in sem ga skuril.
Samo zdaj ni to problem, da bi skuril procesor, ker vem kako se navija po kakšnih postopkih se veča megaherce. Problem je samo v tem, da ne vem kje naj to v biosu naredim, ker povsod, ko sem bral opisujejo samo po kakšnih postopkih se zvišuje megaherce, nikjer pa ne piše kje se to naredi in mene to zanima.
Imam računalnik, ki je star približno 5 let in ima procesor intel pentium 4 (2.4 ghz),
če vam to kaj pomaga, ker se biosi razlikujejo.
Lp
Nazadnje urejal/a matteo16 Tor Apr 14, 2009 8:52 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.50
|
Objavljeno: Tor Apr 14, 2009 7:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nic ne pomaga ravno zato, ker se BIOSi razlikujejo.
Ce te nastavitve ne najdes, potem je tako ali tako boljse, da se tega ne lotevas niti po navodilih drugih, saj si ocitno nepismen in bi tudi z navodili uspicil kaksno neumnost. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
A.B. Član

Pridružen-a: Sob 24 Jan 2009 14:50 Prispevkov: 91 Aktiv.: 0.45
|
Objavljeno: Tor Apr 14, 2009 8:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam, če ne veš zakaj se gre tega raje ne lotevaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matteo16 Član

|
Objavljeno: Tor Apr 14, 2009 8:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
mene samo zanima če kdo ve kako se to nastavi pa bo tudi, če bom uničil bom pa uničil vsaj probal bom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljazsukljan Član

Pridružen-a: Sre 04 Feb 2009 13:54 Prispevkov: 177 Aktiv.: 0.89 Kraj: Koper - Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Apr 14, 2009 8:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ponavadi imaš v biosih funkcijo Overclock, pri AMD ima npr overclock 10% ali pa po Mhz. Ampak če pretiravaš se ti ugasne ekran in se računalnik ne obnaša več normalno..
V tistem primeru moraš popolnoma izključit napajanje in baterijo za 5 min in nato bo Pc spet delal brez straha...Ampak moj nasvet je da se čim manj s tem ukvarjaš in kupiš boljši procesor, ker to je podobno kot pri motorjih, bolj ko se navija manjše motorje manj zdržijo..
Lp _________________ carpe diem! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matteo16 Član

|
Objavljeno: Tor Apr 14, 2009 9:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
jaz sem šel tja v bios in tam se da nastaviti samo do 200mhz, ker moj procesor pa je intel pentium (4) in 2.4 ghz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sraka Član

Pridružen-a: Čet 20 Nov 2008 23:52 Prispevkov: 481 Aktiv.: 2.38 Kraj: PMAVs
|
Objavljeno: Tor Apr 14, 2009 9:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odpreš škatlo in pogledaš če je noter kaka vzmet. Tako kot jo imajo ure, No ko najdeš vzmet, potem navijanje ni več problem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MAAG Član

Pridružen-a: Čet 26 Jun 2008 14:18 Prispevkov: 178 Aktiv.: 0.86 Kraj: SG-MB
|
Objavljeno: Tor Apr 14, 2009 9:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
To je verjetno pri tebi frekvenca FSB-ja! Vendar mi nekaj ne "stima", saj bi ze morala biti 533Mhz!
Potegni si dol programcek CPU-Z, pa bos z njim zvedel vse o svojem procesorju. _________________ Samo da se kadi  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Apr 14, 2009 9:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prevč ¨naviješ¨ in previješ. A ni bolje malo več odšteti za boljši procesor ali pa ¨navijanje¨prepustiti ljudem, ki to znajo??!! _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Olaf Član

Pridružen-a: Tor 14 Nov 2006 20:09 Prispevkov: 127 Aktiv.: 0.56 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Apr 15, 2009 11:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa tudi tisti, ki znajo so se morali enkrat naučiti, ne? Zakaj pa ne bi smel preizkusiti kaj in kako? Saj ne da bo zaradi tega kdo poškodovan. To da lahko uniči računalnik se zaveda, je tudi sam povedal da mu je za to vseeno. Torej zakaj taki negativni komentarji? Ne razumem.
Sam nimam izkušenj s tem in ti na žalost ne morem pomagat. Prepričan pa sem, da je google poln informacij. _________________ To mi deli! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Sre Apr 15, 2009 2:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Olaf je napisal/a: |
Torej zakaj taki negativni komentarji? Ne razumem.
Sam nimam izkušenj s tem in ti na žalost ne morem pomagat. Prepričan pa sem, da je google poln informacij. |
Ravno zato:
Ce si nepismen, ti naslednji komplet navodil (ze kdo ve kateri) ne bo nic pomagal.
Ce nisi, potem ne rabis dodatnih navodil, ker so tista, ki so objavljena, vrh glave dovolj.
Tukaj je ocitno, v cem je tezava  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40 Prispevkov: 1477 Aktiv.: 6.30
|
Objavljeno: Sre Apr 15, 2009 2:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
Prevč ¨naviješ¨ in previješ. A ni bolje malo več odšteti za boljši procesor ali pa ¨navijanje¨prepustiti ljudem, ki to znajo??!! |
Ne, ker je tisti več kar naenkrat še enkrat več.
Definitivno napačen forum, definitivno z glavo skozi zid.
Najprej google, nekaj v stilu osnove overklokanja nato slo-tech.com _________________ Answers: $1, Short: $5, Correct: $25, dumb looks are still free. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljazsukljan Član

Pridružen-a: Sre 04 Feb 2009 13:54 Prispevkov: 177 Aktiv.: 0.89 Kraj: Koper - Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Apr 15, 2009 2:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako nekako ja..Ampak useeno bi mu lahko kdo odgovoril že če praša, očitno noben ne zna če se vsi pritožujete nad temo..Tudi mene je to včasih zanimalo ampak kasneje sem ugotovil, da se to ne splača..
Lep pozdrav _________________ carpe diem! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Sre Apr 15, 2009 3:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
aljazsukljan je napisal/a: |
Tako nekako ja..Ampak useeno bi mu lahko kdo odgovoril že če praša, očitno noben ne zna če se vsi pritožujete nad temo..Tudi mene je to včasih zanimalo ampak kasneje sem ugotovil, da se to ne splača.. |
Fino bi bilo, ce bi prej dejansko prisel dlje od zanimanja in bi sele potem solil pamet tistim, ki so do zdaj odgovorili v tej temi.
Mnogo MB (sploh Intelove) niti nima opcije za OC. Nekatere imajo izbire za OC skrite in je potreben pritisk kombinacije tipk, da prides do njih (ta pa je lahko za vsak MB drugacen), nekatere pa imajo vse nastavitve na voljo brez posebnega kompliciranja.
Bebcek ni niti uspel ugotoviti kateri MB sploh premore, da bi lahko kdo od nas namesto njega pogledal, ali je sploh mogoce OC procesor na doticni platformi, je pa napisal da v normalnem nacinu delovanja nima moznosti za nastavljanje nicesar razen FSB in potem se vedno rine v OC, ceprav je menda ze prisel cez mejo, ki jo omogoca CPU pri trenutnih parametrih delovanja
Ce nimas moznosti nastavljanja nicesar oz. ce si preneumen, da bi uspel ugotoviti ali je potrebno storiti se kaj, da prides do sirsega nabora nastavitev (pri moji plosci je to recimo pritisk kombinacije dveh tipk medtem, ko si ze v BIOS setupu), potem noben nasvet nic ne pomaga, ampak to te ni ustavilo, da bi napisal svoje mnenje ...
Za overclockanje CPUja je potrebnih samo nekaj stvari:
- pismenost
- navodila za MB
- nekaj zdrave pameti
Bucman, ki je zacel to temo, ne premore prvega in tretjega, morda pa niti ne drugega (a tudi ce bi imel drugo, mu ni bi nic pomagalo, ker je preneumen, da bi navodila razumel). Tvoja pripomba o tem, da "ocitno noben ne zna" je od nekoga, ki ni s tem nikoli imel opravka (po lastnih besedah ), je torej povsem neumestna. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.04
|
Objavljeno: Sre Apr 15, 2009 5:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Sokrat, si se pa razjezil, odgovor je pa čisto pravilen, za čisto desetko.  _________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni