www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

LCD -> mikrokontroler debata
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 20, 2009 9:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z elektroniko vžiga sem prišel malo naprej. Trenutno prav kaže temp. in med programi gre izbirat. Prikaz je pravilen, se pa zatika pri prikazovanju obratov:

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.93
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 20, 2009 11:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ro-bi je napisal/a:
Z elektroniko vžiga sem prišel malo naprej. Trenutno prav kaže temp. in med programi gre izbirat. Prikaz je pravilen, se pa zatika pri prikazovanju obratov:

LCD-ji z kontrolerji (HD44780 ali podobnimi) niso preveč primerni za prikaz hitro spreminjajočih veličin kajti nekatere instrukcije (kot so premiki kazalčaka, brisanje displeja...) trajejo precej dolgo. Če je po vrhu komunikacija še 4 bitna, to traje še dlje.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.06
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 12:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
LCD-ji z kontrolerji (HD44780 ali podobnimi) niso preveč primerni za prikaz hitro spreminjajočih veličin kajti nekatere instrukcije (kot so premiki kazalčaka, brisanje displeja...) trajejo precej dolgo. Če je po vrhu komunikacija še 4 bitna, to traje še dlje.

Silvo, ni take sile, jaz sem naredil VU meter s tem LCD-je. Pravzaprav ne s tem, temveč z enovrstičnim, pa VU meter je stereo. Malo razmisli, boš videl koliko premetavanja po LCD-ju je to.

Slemi
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2004 13:29
Aktiv.: 1.63
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 3:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Silvo je napisal/a:

Silvo, ni take sile, jaz sem naredil VU meter s tem LCD-je. Pravzaprav ne s tem, temveč z enovrstičnim, pa VU meter je stereo. Malo razmisli, boš videl koliko premetavanja po LCD-ju je to.

Možno je krepko prek sto osvežitev na sekundo. Vendar je potrebno program napisati tako, da bere nazaj, kdaj je LCD zaseden in ne uporabiti "delay". Vendar je potem problem osveževanje samega displeja. Na zadnjih dveh mestih se ne vidi nič.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo AIM - AOL Instant - naslov MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 10:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slemi je napisal/a:
VolkD je napisal/a:
Silvo je napisal/a:

Možno je krepko prek sto osvežitev na sekundo. Vendar je potrebno program napisati tako, da bere nazaj, kdaj je LCD zaseden in ne uporabiti "delay". Vendar je potem problem osveževanje samega displeja. Na zadnjih dveh mestih se ne vidi nič.

Robi je omenil težave, zato sem ga opozoril na morebitne pasti..
"Kracanja" na displej se je treba lotiti pametno. Izogibati se dolgo trajajočih instrukcij. (nap. brisanje displeja ter pisanje vsega na novo) ampak na displej pisati le tisto kar se spreminja..
Seveda, a mikrokontroler ne skrbi le za osvežitev displeja ampak počne še marsikaj drugega. Treba je upoštevati tudi ta čas.
Zaradi takih zadev po prikaz, kot so obrati takoj zaostajal za prikazom v realnem času kar pa je takoj vidno. Pa tudi meritev samih obratov je poglavje zase...

Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.32

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 1:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da je semi hotel povedati nekaj drugega: čeprav je aplikacija zelo dobro napisana in je pisanje/branje v kontroler LCDja ultra hitro, še ne pomeni, da bo LCD (matrika) sposobna prikazati tako hitre spremembe. Tipičen response time je 150 ms za TN matriko (ravnokar sem pogledal v datasheet). Samo rise oz. samo fall time. Kar pomeni, da pisati hitreje kot je ta čas nima smisla. Aja, ti časi so odvisni od proizvajalca in matrike (TN, STN, ...)
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.04
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 2:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz na LCD 2x16 en znak napišem v 1ms in ga po potrebi osvežim na 32ms. LCD dela brez težav.

Imam zanič LCD? Smile
Nazaj na vrh
Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.32

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 2:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne, zakaj?

Sem napisal tipicno od nekega proizvajalca in da je odvisno od razlicnih dejavnikov. Moj 32bitni mikrokrmilnik dela na 50% visji frekvenci kot je max. deklaracija v datasheetu. Imam zanic mikrokrmilnik? Confused

sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 4:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za prikaz vrtljajev motorja na LCD, imaš osveževanje na pol sekunde čisto dovolj. Govorim o številčnem prikazu, če pa imaš še "bargraf" pa je dobro tudi na vsake četrt sekunde.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 4:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sebaveh je napisal/a:
Za prikaz vrtljajev motorja na LCD, imaš osveževanje na pol sekunde čisto dovolj. Govorim o številčnem prikazu, če pa imaš še "bargraf" pa je dobro tudi na vsake četrt sekunde.

V čem pa je potem sploh smiselnost take numerične meritve? V pol sekunde se lahko obrati zmanšajo za 50%. Pri navijanju in spuščanju gasa bo instrument prikazoval nerealne podatke. Moje osebno mnenje je, da da za prikaz obratov pride v poštev edino bargraf.

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 4:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Umnik je napisal/a:
Jaz na LCD 2x16 en znak napišem v 1ms in ga po potrebi osvežim na 32ms. LCD dela brez težav.

Imam zanič LCD? Smile

Tole razumem kot Valjda ne ne uporabljaš mikrokontroler le za pisanje na LCD ali pač? Če ne potem mi pa recimo prikaži tvojo rutino, kjer boš recimo meril temperaturo z DS1820 ter pisal čez cel displej ter ga osveževal na 32mS, ter meril še čas v mS ter ga prikazoval ob vsaki osvežitvi. Me zanima, kaj se bo videlo. Vezje sem pripravlen za test tudi sestaviti, če mi posreduješ program.

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 4:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glitch je napisal/a:
Mislim, da je semi hotel povedati nekaj drugega: čeprav je aplikacija zelo dobro napisana in je pisanje/branje v kontroler LCDja ultra hitro, še ne pomeni, da bo LCD (matrika) sposobna prikazati tako hitre spremembe. Tipičen response time je 150 ms za TN matriko (ravnokar sem pogledal v datasheet). Samo rise oz. samo fall time. Kar pomeni, da pisati hitreje kot je ta čas nima smisla. Aja, ti časi so odvisni od proizvajalca in matrike (TN, STN, ...)

Tako je. S tem se popolnoma strinjam. Pisanje na displej v intervalih krajših od 1 sec. skoraj nima smisla. Pred časom sem delal smučarsko štoparico. Kot kontrolni displej sem uporabil LCD. Prikaz se osvežuje vsakih 100mS, a desetinka se ne vidi več. Ko sem displej brisal preden sem pisal na njega je celo prihajalo do neprijetnega utripanja le tega. Ravno zaradi tega se mi tak displej ne zdi ravno primeren za prikaz numeričnih hitro se spreminjajočih vrednosti kot so obrati motorja z notranjim izgorevanjem. Ne vem kaj se bo videlo ob naglem osveževanju oz. kako realni bodo podatki ob daljših intervalih osvežitev.

Umnik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 5:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:

Tole razumem kot Valjda ne ne uporabljaš mikrokontroler le za pisanje na LCD ali pač? Če ne potem mi pa recimo prikaži tvojo rutino, kjer boš recimo meril temperaturo z DS1820 ter pisal čez cel displej ter ga osveževal na 32mS, ter meril še čas v mS ter ga prikazoval ob vsaki osvežitvi. Me zanima, kaj se bo videlo. Vezje sem pripravlen za test tudi sestaviti, če mi posreduješ program.

Imaš namen reči, da se ne bo nič videlo, ali da LCD ne zmore?
Prvo drži, seveda, LCD pa to zmore. Le brati ne sme človek...
Nazaj na vrh
gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.72
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 5:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Umnik je napisal/a:
Silvo je napisal/a:

Imaš namen reči, da se ne bo nič videlo, ali da LCD ne zmore?
Prvo drži, seveda, LCD pa to zmore. Le brati ne sme človek...

Ni res, LCD kristali tega ne zmorejo. Kot je rekel Glitch, traja precejšen čas (po 150 ms), da se točka na zaslonu pobarva/razbarva. Če jo preklapljaš prehitro se preprosto ne vklopi/izklopi ampak je le sivkasta.

Umnik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 5:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm. Torej grem ponovno gledat software, da vidim kakšen biser sem spet pripeljal.

PS: Bomo rezali temo?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni