www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

dva OS na enem računalniku
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
danijel
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Apr 2008 10:46
Aktiv.: 0.37
Kraj: Velenje 3320

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 02, 2009 12:07 pm    Naslov sporočila:  dva OS na enem računalniku Odgovori s citatom

Ali je možno imeti dva OS na enem računalniku? Torej: WIN98 in WINXP na mojem računalniku? SPECIFIKACIJE:

Sam sem že probal to izvest pa ni šlo, postopek:

-naredil sem backup fileov
-formatiral sem disk
-ustvaril sem 1.particijo za WIN98 z FAT32 (C:/)
-ustvaril sem 2.particijo za WINXP z NTFS (D:/)
-ustvaril sem 3.particijo za downloadat z NTFS (E:/)

Začel sem z inštalacijo WIN98 in po mojem na koncu postopka, ko bi se moral sistem zagnati...se je zadeva ugasnila pred tem je pa pisalo, da naj pritisnem katerokoli tipko...in to se je zopet ponovilo pri ponovnem zagonu računalnika.

Če že obstaja podobna tema se opravičujem, drugače pa help...aja WIN98 bi pa imel zaradi nostalgije, ker imam stare igrce in stari skener...

lp Daniel

2.7.jpg
 Opis:
To je moj računalnik.
 Velikost datoteke:  19.01 KB
 Pogledana:  2 krat

2.7.jpg

Benjamin
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Jul 2007 11:23
Aktiv.: 0.53
Kraj: Trebnje, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 02, 2009 3:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo!

Moje mnenje je, da je Win 98 že prestar sistem za nove računalnike, ter da nima vseh potrebnih driverjev, tako da ga ne moreš inštalirati do konca.

Poskusi tudi z VirtualBox-om oz. katerokoli drugo virtualizacijsko rešitev. Imaš inštaliran XP, na njem pa VirtualBox, pod katerim lahko zaganjaš bilokateri operacijski sistem.

LP

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
danijel
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 02, 2009 3:15 pm    Naslov sporočila:  re Odgovori s citatom

To sem že nekje videl na YouTube...
Pa kako se to izvede?
Mislim, v realnosti kako to izgleda, t.j. korak po korak?
Vem, da imaš na računalniku tale WIN XP, pa dobro, in kako naprej?
Ustvariš virtualni...kaj?
Pa potem tam notri naložiš OS. Ampak kako točno?

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 02, 2009 3:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odvisno od programa, ampak v splosnem imajo vsi "carovnika" za pripravo navideznega racunalnika, kjer dolocis racunalnikove parametre, med ostalim tudi katere elemente tvojega racunalnika naj uporablja tudi navidezni stroj (recimo CD). Potem ga zazenes in instaliras kot bi na pravi racunalnik.

M$ov VirtualPC je zastonj in za tvoj namen cisto OK.

Vse skupaj je tako preprosto, da bos zagotovo razumel takoj, ko vidis uporabniski vmesnik ... no, skoraj vse, razen ene stvari: do funkcije tipke Alt glavnega racunalnika prides z uporabo AltGr (npr. AltGr + Enter spremeni okno navideznega racunalnika iz fullscreen v windowed nacin, kjer imas tudi vse potrebne menije za upravljanje z navideznim strojem). Meni je pobralo precej casa, preden sem to nasel v navodilih.

bero
Član
Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24
Aktiv.: 1.31
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 02, 2009 4:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš vsaj povprečno zmogljiv rač., bi ti tudi jaz svetoval virtualizacijo.

Osebno uporabljam vmware workstation. Največ se boš naučil iz lastne prakse, tako da začni klikati po tem programu, pa ti bo v enem popoldnevu jasnih večina stvari.

Naredi tako, da boš imel najprej naložene XP-je, skratka delujoč sistem z vsemi gonilniki. Potem na te XP-je inštaliraj vmware workstation. Potem v vmware-u naredi virtualno mašino, v tvojem primeru Win98.
Cel postopek začneš z: File - New - Virtual Machine
Lahko uporabiš kar čarovnika za nadaljevanje. V DVD enoto daj Win98 inštalacijski cd in wizard bo prepozal kateri OS želiš inštalirati, predlagal velikost diska, velikost pomnilnika....
Če izbereš advanced imaš še dodatne možnosti konfiguracije.

Na spletni strani vmware-a je ogromno dokumentacije.

Dva pojma, ki ju moraš obvladati:
HOST = fizična mašina + OS na katerem teče vmware (v tvojem primeru tvoja kišta+winXP)
GUEST = virtualna mašina, ki jo ustvari vmware in na kateri teče GUEST OS (v tvojem primeru bo to Win98)

Virtualno mašino si predstavljaj kot fizično; ima svoj(e) disk(e), BIOS, RAM, mrežno(e) kartico(e), USB, serijske in paralelne porte.... DVD enoto si deli z fizično mašino ali pa uporablja .iso file.

Še en generalen nasvet, ki verjetno velja za kateri koli program za virtualizacijo, ki so/bodo omenjeni: Zelo priporočjivo je imeti za virtualno mašino ločen disk.

@ Sokrat
A VirtualPC tudi snapshote dela kot vmware? Kaj pa linked clone? Sem namreč začel na vmwareu, ker je bil prvi, potem sem ene 2x poizkusil M$ izdelek, pa me takrat (leto in več nazaj) ni prepričal. Mogoče mu delam krivico ampak navada je železna srajca.

lp, Gašper

Edit: Sem opazil, da imaš računalo, ki bo dovolj zmogljivo za XP-je + 2x virtualne XP-je Wink

Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 02, 2009 4:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne dela (vsaj ne verzija, ki jo imam jaz). Meni zadosca moznost (ne)shranjevanja stanja na disku, snapshot je pa kar copy slike (navidezni racunalnik lahko zamrznes) na novo lokacijo, ce ze slucajno kaj takega rabim - do zdaj sem samo enkrat. Ne pogresam nobene funkcionalnosti, tako da sem ostal pri njem.
danijel
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 02, 2009 4:37 pm    Naslov sporočila:  re Odgovori s citatom

V redu hvala vam za ta hitre in prave odgovore...
Bom probal zrealizirat tole reč pa se bom še itak tu gor oglasu, ko bo zadeva done...
Če bodo problemi pa se še bom itak oglasu kako in kaj...

Hvala in

lp Daniel

mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.43
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 02, 2009 6:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VirtualPC in Vmware Server sta brezplačna. Workstation pa je plačljiv.
Nazaj na vrh
bolha95
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33
Aktiv.: 1.38
Kraj: Križe / Tržič

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 03, 2009 8:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred dnevi sem preizkusil www.virtualbox.org in je prav spodobna zadevica. Pa še brezplačna in enostavna za uporabo. Zadnja verzija je na voljo od 30. junija.
Nazaj na vrh
danijel
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 08, 2009 9:24 pm    Naslov sporočila:  re Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

do sedaj sem probal virtualbox in ne nerazumem se najbolje...
Zadeva se zažene potem pa ni nikjer nobenega vodiča in tako tudi ne možnosti za naložitev OS WIN 98 SE. Toliko. Bom še verjetno probal no mogoče tistega plačljivega pa bomo videli kako in kaj...

lp Danijel

Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 08, 2009 9:41 pm    Naslov sporočila:  Re: re Odgovori s citatom

danijel je napisal/a:
do sedaj sem probal virtualbox in ne nerazumem se najbolje...
Zadeva se zažene potem pa ni nikjer nobenega vodiča in tako tudi ne možnosti za naložitev OS WIN 98 SE. Toliko. Bom še verjetno probal no mogoče tistega plačljivega pa bomo videli kako in kaj...

Vodic Whistle

Za VirtualPC (je tudi zastonj) ti lahko jaz pomagam, ce se kaj zatakne, Virtualboxa pa ne poznam. Ne predstavljam si sicer kje bi lahko bi lproblem, ker so vse te zadeve zelo preproste za uporabo.

danijel
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 08, 2009 10:18 pm    Naslov sporočila:  re Odgovori s citatom

Hem, probal sem danes na netu kompatibilnost CPE-a z tem programom virtual PC, pa mi ni uspelo...piše da ni kompatibilen sistem za tale program. No lahko bi pa vseeno probal downloadat tale program in začel delat, čeprav mi piše, da ne, če ni sistem prešel te teste uspešno???

lp danijel

Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 08, 2009 11:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj ? Eh?

Tukaj imas VirtualPC 2007 (gumbka za download sta na dnu strani). DL to, instaliraj in uporabi. Ce naletis na tezavo, se spet oglasi tukaj.

danijel
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 09, 2009 9:07 am    Naslov sporočila:  re Odgovori s citatom

Pozdravljen,
Sokrat,

takole, zadevo inštaliram in je na las podobna virtualbox-u...
En problem imam in sicer, ko me vpraša, če hočem uporabiti:
An existing virtual hard disk ali
A new virtual hard disk
?????????
Kaj naj izberem?

lp Danijel

mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.43
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 09, 2009 9:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš že narejen kakšen virtualni disk, potem izbereš obstoječaga, drugače pa narediš nov disk.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 1 od 6

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni