www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Referenca PWM izhoda
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 6:43 pm    Naslov sporočila:  Referenca PWM izhoda Odgovori s citatom

Še vedno se ukvarjam z mojim usmernikom. Deluje, toda malenkosti...kot npr.
1. variranje napetosti PWM izhoda ob različnih obremenitvah napajanja 5V. S tem se mi (seveda) spreminja izhodna napetost. Zanima me, kaj je referenca za PWM izhod - ali avcc, Aref ali +5V ? Sedaj imam avcc vezan skupaj na +Vcc preko L-C filtra, iz aref pa 1 mikro na maso. Na eno od teh bi moral dati kakšen precizen regulator ali pa referenco. Če je rabim točno napajanje, bi prosil za kakšno oznako preciznega regulatorja, če pa rabim samo referenco, pa kakšen referenčni čip (REF02 ?) .

2. še vedno mi ni čisto jasno okoli definicij prostora v RAM-u pri BASCOM-u. swstack, hwstack in framesize. vem, da je en za klicanje subrutin, drugi za začasne spremenljivke v njem...kar pa nikjer ne zasledim je - ali so spremenljivke, ki sem jih JAZ definiral v programu zapisane v tem prostoru ali posebej - torej - ali moram povečati kaj od teh treh če dodajam spremenljivke (DIM a as.... itd)? Namreč včasih se mi zgodi da se zadeva resetira - vedno v istem meniju, kar kaže na problem v teh definicijah...imam pa mego16 ter nastavljeno hw=128, sw=128 ter fs=256. Uporabljam pa samo en nivo subrutine, enostaven Call xxx in return, brez deklariranja ali prenosa spremenljivk.

Hvala!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 7:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PWM in precizna analogna napetost sta dve popolnoma različni stvari.

PWM je digitalen, prisotni so strmi preklopi, kar pomeni konkretne motnje na celotnem frekvenčnem pasu. Ni uporabno za precizne (natančne) reči.

Če rabiš točno napetost, in to nastavljivo, vzemi (serijski) zunanji DAC in njegov referenčni priključek napajaj iz referenčnega čipa (REF02 in podobni). Celotno analogno vezje moraš dobro filtrirat in zaščitit pred indukcijo in presluhi. Tudi povezava mase je pomembna.

Analogni napajalni in referenčni pin na uC je samo za ADC. Ali pa tudi za DAC, če ga slučajno ima. PWM pa vsekakor nima kaj iskat tu zraven. RTFM oz. preberi datasheet od procesorja.

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 7:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, se mi je zdelo tako. Vem, da PWM v AVR-ju ni bogvekaj, ampak za usmernik bi moral biti dober, saj ne zahtevam astronomske natančnosti, ampak ko mi vklopi rele in ventilator, napajanje pade za decimalko, dve, to pa se na usmerniku pozna za pol volta, volt...
Torej namesto 7805 vzamem kakšen precizni regulator ter ločim napajanje AVR-ja od relejev, ventilatorjev...pa bi moralo zadostovati.
Mogoče veš na pamet za kakšen precizni 5 V regulator - tam do pol ampera, lahko tudi manj, bom pa osvetlitev dal drugam.

Hvala!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 10:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

napetost na uC-ju ne bo nikoli stabilna.
Če že hočeš nekaj s PWMjem (jaz bi vseeno raje vzel DAC), potem pwm signal iz mikrota pelji recimo na logična vrata (74xx, lahko schmitt-triger inverterje, vezane vzporedno) in ta logični čip napajaš iz reference. Pa en dober filter čez napajanje.

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 11:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm...ni slaba ideja. Hvala.
Glede zunanjega DAC-ja - nisem še toliko daleč. V prihodnosti se gotovo lotim tudi teh stvari. Škoda, ker AVR-ji nimajo DAC-jev notri...
Kot si gotovo opazil sem v svetu AVRjev začetnik Sick . No, ena izmed variant bi bila tudi povratna vezava nazaj v AVR in korekcija izhoda s strani AVR-ja...
za začetek upam ,da bo dosti bolje če samo ločim napajanje in postavim 7805 zraven AVR-ja, da tudi izločim padce na žicah (napajalnik je sedaj na drugi plati kot AVR vezje.

Drugače me malce mikajo Xmege, ampak nisem še dosti študiral... imajo pa 12 bitne ADC in DAC, kar je zelo uporabno. ampak kot prvo jih bascom gotovo ne podpira, strojnega programiranja pa ne obvladam...
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 25, 2010 3:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Veseli bascom sigurno podpira SPI ali I2C hardver. Tu gor lahko obesiš DAC Smile
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 25, 2010 8:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, se mi zdi da sem v eni temi celo že bral o tem. Samo naštudirati bo treba, pa bo. Upam da takrat, ko bom to delal, ne bom preveč težil z vprašanji po forumu... Eh?
Nazaj na vrh
red_mamba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Aktiv.: 6.27
Kraj: Yogyakarta

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 25, 2010 9:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pomagalo bi če bi prilepil shemo vezja
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 25, 2010 9:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, ni blema...
sicer je razdeljeno na tri dele: krmilnik, napajalnik in usmernik. Na ULN2803 imam priključene vse releje - dodatno ni narisan še rele za izklop izhoda.
AJA...releji so vsi 5 voltni.

Usmernik.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Usmernik.zip
 Velikost datoteke:  290.71 KB
 Downloadano:  30 krat

Nazaj na vrh
red_mamba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Aktiv.: 6.27
Kraj: Yogyakarta

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 25, 2010 10:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

keri zakompleksan usmernik Mr. Green

in kje imaš izhod PWM na uC-ju?
kaj ti krmili?

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 25, 2010 10:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam usmernik je vzet iz prastare revije ELA...krmilnik sem pa sam razvijal (kar se pozna...).
Napajalnik je tak, ker imam fiksno napajanje 43V za operacijski, potem 5V simetrično za TL081 za merjenje toka...pa rele za preklop sekundarja 23 ali 45 V, pa rele za vklop ventilatorja (dva releja sta ker bosta dva usmernika, galvansko ločena, samo hladilo in ventilator je en), pa (spet dvojni)rele za soft-start toroida...

PWM izhod je na Con1 sponka 1 - tam, kjer piše AVR, gre pa na sponko Uavr na usmerniku.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.93
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 25, 2010 12:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kje pa je močnostni del? Tole je res kar precej zakomplicirano. Sam ravnokar renoviram en moj star dvojni usmernik. Razlog pred vsem potenciometri s katerimi imam obilne probleme. Močnostni del je kopja darkotovega lab usmernika. Krmilni del je malekkostno spremenjen. Uporabljeni so led prikazovalniki - pred vsem zaradi lukenj v škatli ter morda malo boljše vidljivosti. DA pretvornik je 10 biten R2R. DA popravlja izhodno napetost do prednastavljene tokovne omejitve, tako da ni nobenega odstopanja glede na obremenitev. "Cukrček" je digitalna prednastavljena tokovna omejitev, katere nimam na nobenem usmerniku do sedaj. (imam zgolj analogno s potenciometrom) Vidim, da si uporabil tipkovnico. Po mojih izkušnjah se na usmeriku ne obnese najbolje. (imam enega takega - objavljen je nekje na forumu pred leti) Tisto nastavljanje vzame veliko preveč časa, prostor na čelni plošči, pine na mikrokontrolerju. Toplo priporočam uporabo rotacijskega enkodra. (takega s tipko) Vzame tri pine na mikrokontrolerju. Z njim se lahko elegantno šetaš po menujih. Z njim je vsako uporabljanje hitrejše. Sam jih sedaj prakticiram praktično pri vsaki aplikaciji, kjer so kake nastavitve s tipkami. Na tiskanini je Mega16 (tiv narejen za dil ohišje). Ko spravim dokumentacijo skupaj ga bom objavil v naši reviji.

Takole izgleda moj hardware.

P1250293.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  412.09 KB
 Pogledana:  11 krat

P1250293.JPG

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 25, 2010 1:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tranzistorja ni na shemi ker je pač vezan na hladilu, je pa 2n3054 ter 2n3772 v darlingtonu...načrt je bolj za silo, ko bo zadeva stekla ga bom lepše narisal. Ni toliko kompliciran kolikor izgleda ker je narisano čudno. Nastavitev napetosti izvedem enostavno...lojtra, številke, lojtra. Naveličal sem se loviti točno napetost gor in dol. Kar se tiče pinov je bil problem pri megi168, zdaj jih je na odmet...
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 25, 2010 6:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Vidim, da si uporabil tipkovnico. Po mojih izkušnjah se na usmeriku ne obnese najbolje.

Moje izkušnje...
Odkar imam usmernik s tipkovnico, se enkoderja sploh ne dotaknem več.
5x pritisk na tipke, pa je nova vrednost nastavljena. Mnogo hitreje kot vrtenje enkoderja, gledanje na prikazovalnik in popravljanje vrednosti.

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 25, 2010 6:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Točno tako. Vsaj prve izkušnje ob testiranju so boljše, kot sem si zamišljal. Jaz sem si celo omislil tri spominske lokacije, tako da tri najpogosteje uporabljane napetosti shranim v spomin, potem pa jih prikličem z eno tipko.
Drugače, kot rečeno, celoten sistem ne bo dosti drugačen od standardnega, potem ko ga "kulturno" narišem. Malo več je materiala zato, ker sem obdržal analogni del za regulacijo, omejitev toka...mogoče kasneje kdaj celo dodam digitalno regulacijo toka, nikoli se ne ve...
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni