|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mhelbl Neznanec

Pridružen-a: Pon 25 Jan 2010 17:11 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.03 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Jan 28, 2010 12:17 pm Naslov sporočila: Mikroprocesorji v šolah |
|
|
Lepo bi vas prosil, če bi mi povedali s katerimi mikroprocesorji delate v šolah. Potreboval bi ime šole ter model mikroprocesorja. Hvala. Če pa še kdo ve kje bi našel kaj se uporablja v drugih državah, naj prosim pove.
Prosim za odgovore |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13 Prispevkov: 1250 Aktiv.: 5.42 Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada
|
Objavljeno: Čet Jan 28, 2010 12:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na šolskem centru Velenje vem da uporabljajo AVR-je. Največkrat smo uporabljali Attiny-je2313. Poleg tega se malenkost programira tudi alfa in PLC krmilnike. _________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
.:alex:. Član

Pridružen-a: Sre 05 Mar 2008 11:51 Prispevkov: 24 Aktiv.: 0.11 Kraj: Domžale-Kamnik
|
Objavljeno: Čet Jan 28, 2010 12:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
FE v Ljubljani se dela na slavnem ŠARMu z procesorjem LPC2138  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17 Prispevkov: 918 Aktiv.: 4.35 Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese
|
Objavljeno: Čet Jan 28, 2010 1:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Šolski center Ravne - Srednja šola Ravne, Atmel 89C2051, drugače pa s katerim koli želiš, npr. jaz sem s PIC-em 16F628 _________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
klemen88 Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37 Prispevkov: 747 Aktiv.: 3.51 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Čet Jan 28, 2010 1:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
trobida je napisal/a: |
Na šolskem centru Velenje vem da uporabljajo AVR-je. Največkrat smo uporabljali Attiny-je2313. Poleg tega se malenkost programira tudi alfa in PLC krmilnike. |
Da da mene so milorečeno prisilili, da sem kupil tisti njihov krmilnik za AVR-je. Čeprav sem hotel na protoboardu delat
Drugače pa smo tudi Siemensove PLC-je ter Easy-a |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerny Član

Pridružen-a: Čet 17 Apr 2008 11:27 Prispevkov: 414 Aktiv.: 1.98 Kraj: Dravograd
|
Objavljeno: Čet Jan 28, 2010 2:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
drVrh je napisal/a: |
Šolski center Ravne - Srednja šola Ravne, Atmel 89C2051, drugače pa s katerim koli želiš, npr. jaz sem s PIC-em 16F628 |
Po novem delajo tudi z AVR-ji mislim da z AT mega. Vsekakor se splača začeti z Atmeli in sicer z serijo AVR. _________________ Če smrdi je kemija, če kadi pa elektronika! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xsyt Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19 Prispevkov: 1346 Aktiv.: 6.48 Kraj: Slov.Bistrica
|
Objavljeno: Čet Jan 28, 2010 4:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
FERI MB; MSP430 - sicer samo osnove, drugače pa AVR, ATMEGA32. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19 Prispevkov: 1184 Aktiv.: 5.65 Kraj: Koroška-Mežica
|
Objavljeno: Čet Jan 28, 2010 5:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Šolski center Ravne - Srednja šola Ravne, Atmel 89C2051, drugače pa s katerim koli želiš, npr. jaz sem s PIC-em 16F628 |
Ne napihuj preveč, ti si delal za tekmovanje, med poukom pa smo toliko, da smo povohali mikrokrmilnik. 3/4 razreda sploh loči ne med mikrokrmilnikom in mikroprocesorjem..
Resnično si želim, da bi biv iz enega večjih mest (denimo Ljubljana, Maribor, Velenje, Novo mesto itd.), tam imajo vsaj urejeno šolstvo in ne more vsak kuhar narediti elektro šole tako, da malo mrdne in ga spustijo, posledično pa trpi tista manjšina, ki bi kaj želeli znati in zaradi njih ne morejo, ker nič ne gre naprej in se vse zabušava. Pri nas je tako, da če hočeš kaj znat in te dejansko zanima področje, za katerega si se vpisal v srednjo šolo, moraš to pač sam raziskovat, med poukom in na šoli sami ne boš dobil ustreznega cilja oz. usmeritve.
Pa brez zamere, prvič sem se razpisal na račun šolstva v Sloveniji (Koroškem), ker me resnično žre in sam nič ne morem, ker tudi če bi dobil kakšnega dijaka s podobnim mnenjem bi bil v manjšini proti ostali populaciji na šoli, ki jih zanimajo samo "fraj" ure in konec tedna. Žal sem se rodil na napačnem koncu, morda bo v prihodnosti bolje _________________ return;
brake; |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko Član

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 15:14 Prispevkov: 755 Aktiv.: 3.19
|
Objavljeno: Čet Jan 28, 2010 6:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
ljudsko je napisal/a: |
Ne napihuj preveč, ti si delal za tekmovanje, med poukom pa smo toliko, da smo povohali mikrokrmilnik. 3/4 razreda sploh loči ne med mikrokrmilnikom in mikroprocesorjem..
Resnično si želim, da bi biv iz enega večjih mest (denimo Ljubljana, Maribor, Velenje, Novo mesto itd.), tam imajo vsaj urejeno šolstvo in ne more vsak kuhar narediti elektro šole tako, da malo mrdne in ga spustijo, posledično pa trpi tista manjšina, ki bi kaj želeli znati in zaradi njih ne morejo, ker nič ne gre naprej in se vse zabušava. Pri nas je tako, da če hočeš kaj znat in te dejansko zanima področje, za katerega si se vpisal v srednjo šolo, moraš to pač sam raziskovat, med poukom in na šoli sami ne boš dobil ustreznega cilja oz. usmeritve.
Pa brez zamere, prvič sem se razpisal na račun šolstva v Sloveniji (Koroškem), ker me resnično žre in sam nič ne morem, ker tudi če bi dobil kakšnega dijaka s podobnim mnenjem bi bil v manjšini proti ostali populaciji na šoli, ki jih zanimajo samo "fraj" ure in konec tedna. Žal sem se rodil na napačnem koncu, morda bo v prihodnosti bolje |
To, da se zgovarjas na solstvo mislim, da ni prav. Pri vsaki stvari je tako, da če hočeš nekej znat, se moraš poglobit. V vsakem razredu (neglede na to ali je to v mestu ali ne) je pri nekem predmetu tretjina slabih, tretjina povprecnih in tretjina dobrih. Normalno je, da se ne da ful neke detajle predavat (kako bi se tebi zdelo, ko bi vi pri zgodovini ali filozofiji sli v nevem kaksne detajle??) - tista tretjina, ki se zeli pri predmetu izboljsati, pa mora pac prevzet iniciativo in zadevo studirati po pouku in tudi ne verjamem, da je kje na tem svetu profesor, ki ne bi bil pripravljen pomagat ali dodatno malo razlozit (ce je pac seveda kos problemu, oz. lahko vsaj da neka osnovna vodila in reference, pa se potem dijaki / studenti / kdorkoli ze pac, temu posvetijo).
lp mare |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GregorN Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48 Prispevkov: 1162 Aktiv.: 5.43 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Jan 28, 2010 6:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa brez zamere, prvič sem se razpisal na račun šolstva v Sloveniji (Koroškem), ker me resnično žre in sam nič ne morem, ker tudi če bi dobil kakšnega dijaka s podobnim mnenjem bi bil v manjšini proti ostali populaciji na šoli, ki jih zanimajo samo "fraj" ure in konec tedna. Žal sem se rodil na napačnem koncu, morda bo v prihodnosti bolje |
No no, ne preveč posploševati, dodaj še redke izjeme. Sam sem na SERŠ MB, morem reči, da tako kakih mikrokontrolerjev ne delamo (predelujemo pa na primer programski jezik C/C++ (ne nisem smer računalničarja)), da pa te zanimajo pa ti širše znanje ni omejeno, karkoli te zanima če boš želel se boš lahko naučil, tako kot se tudi sam. Glede "fraj" ur in nekaterih se popolnoma strinjam. O kuharju, pa je na žalost določeno šolstvo prisiljeno to delati, da se MOZ-i iz nule spuščajo pod nulo, si predstavljaš, da se sedaj na vseh srednjih šolah kapaciteta dijakov in s tem posledično profesorjev zmanjša za 50%? ... uboga borza, socialna, posledično s tem pa tisti kateri so te pomoči resnično potrebni. S tem bo očitno potrebno živeti...
mhelbl - kraj si prosim izpolni od kod prihajaš. _________________ LP! Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19 Prispevkov: 1184 Aktiv.: 5.65 Kraj: Koroška-Mežica
|
Objavljeno: Čet Jan 28, 2010 9:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Očitno lahko sam verjamem le sebi. Teh stvari se preko foruma ne moreš meniti. Vsekakor je pa zanimivo, če te zadeve, ki se jih učimo zanimajo in veš o čem se gre, da si potem piflar oz. nekaj nenavadnega, nenormalnega, nisi tak kot ostali. Včasih se je pravilo, če se ne boš učil, boš pač delal. Danes je pri nas tako: Ne ljubi se mi učiti, grem na srednjo šolo zato ker pač moram nekam iti. Bom pa šel na "texas" (tako rečemo naši šoli). Če te kdo pri nas vpraša, katero srednjo šolo obiskuješ...texas..aha..od tam si..se ti vidi..in podobne fore. Tukaj so večinoma noliferji in lenobe..folk pri 17-ih ne ve, da se uči ("") zase in da profesorji niso sitni za to, ker nimajo kaj početi pač njih zafrkavajo..dejansko je na žalost tako. Žal mi je zelo, da živim v teh letih. Upam si trditi, da so srednje šole v 70-ih in 80-ih bile veliko veliko bolj kvalitetne kot danes...vsi, ki ste se takrat šolali v smeri elektrotehnika ali računalništvo ste verjetno več odnesli..veliko več. Bodite veseli, da vam je bilo usojeno živeti v tistih dobrih časih... _________________ return;
brake; |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.80 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Čet Jan 28, 2010 9:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mi izgleda da smo najbolj bogu na tšc...
Neke motorole imamo stare 100 let. _________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jurem Član

Pridružen-a: Tor 02 Dec 2003 15:53 Prispevkov: 408 Aktiv.: 1.72 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jan 28, 2010 9:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bodite veseli, da vam je bilo usojeno živeti v tistih dobrih časih... |
Tale je pa huda veš... v tistih časih, ko sem jaz hodil na gimnazijo, je bil pouk fizike najbolj blizu elektronike - in še to je bilo zgolj na teoretični ravni. Takrat tudi ni bilo interneta z vso to množico informacij, ki so danes na voljo. Res smo bolj obiskovali knjižnice, kjer si mogoče dobil kakšno modernejšo revijo ali knjigo, v kolikor je ni vzel že kdo pred tabo. Niti slučajno ni bilo kakšnih malo modernejših učil, kot jih imate danes v šolah.
Sploh pa - ali ti kdo v šoli brani, da ne smeš pogledati "čez planke"? Ali prepovedujejo samoiniciativo v tem smislu, da si na internetu (če že nočeš iti v knjižnico) poiščeš več informacij, ki te zanimajo?
Je pa res, da je tudi takrat bilo enako v šoli, kot je danes: da so bili "piflarji in carji"... če si vedel, kaj si hotel, si se že umestil na pravo mesto...
Lp
Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sortaj Član

Pridružen-a: Sre 23 Jul 2008 21:51 Prispevkov: 812 Aktiv.: 3.95 Kraj: Med Vipavo in Štanjelom
|
Objavljeno: Čet Jan 28, 2010 10:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jule je napisal/a: |
Mi izgleda da smo najbolj bogu na tšc...
Neke motorole imamo stare 100 let. |
Še CISC tehnologija, a!
So pa prav v redu za spoznavanje zbirnika!
Sicer pa imaš tudi PIC-e (elektrotehniki) s flowcodom, vendar je meni ta flowcode malo tako... kot se je VolkD izrazil na pikniku: "Za penzioniste..."
Dokler je bil prof. Bucik pa se je programiralo PIC-e v C-ju (verjetno poznate njegove članke v SE: izdelava mobilnega robota z razvojnim sistemom RoboPIC)
lp, Jernej _________________ Svet je bil analogen, dokler ni Planck vsega zafrknil... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

|
Objavljeno: Čet Jan 28, 2010 10:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
jurem je napisal/a: |
Bodite veseli, da vam je bilo usojeno živeti v tistih dobrih časih... |
Tale je pa huda veš... v tistih časih, ko sem jaz hodil na gimnazijo, je bil pouk fizike najbolj blizu elektronike - in še to je bilo zgolj na teoretični ravni. Takrat tudi ni bilo interneta z vso to množico informacij, ki so danes na voljo. Res smo bolj obiskovali knjižnice, kjer si mogoče dobil kakšno modernejšo revijo ali knjigo, v kolikor je ni vzel že kdo pred tabo. Niti slučajno ni bilo kakšnih malo modernejših učil, kot jih imate danes v šolah.
Sploh pa - ali ti kdo v šoli brani, da ne smeš pogledati "čez planke"? Ali prepovedujejo samoiniciativo v tem smislu, da si na internetu (če že nočeš iti v knjižnico) poiščeš več informacij, ki te zanimajo?
Je pa res, da je tudi takrat bilo enako v šoli, kot je danes: da so bili "piflarji in carji"... če si vedel, kaj si hotel, si se že umestil na pravo mesto...
Lp
Jure |
Očitno me nihče ne razume. Kot sem že napisal, na forumu se teh stvari ne moreš pogovarjati. To debato je potrebno opraviti v živo. _________________ return;
brake; |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni