www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Regulacija temperature in posledičen vklop mešala
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtomatizacija v industriji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Mihc
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Jan 2009 1:57
Aktiv.: 0.09
Kraj: Ilirska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 12, 2010 12:30 am    Naslov sporočila:  Regulacija temperature in posledičen vklop mešala Odgovori s citatom

En lep pozdrav vsem skupaj. Verjamem, da mi boste znali pomagati. Problem je sledeč, in sicer: gre za regulacijo temperature, katera mora biti stalna v neki tekočini. Sedaj je montirana obstoječa elektronika, ampak zaradi vlage, vode, vse počasi crkuje; od relejev, do potenciomatrov, pa še zadihtano ni ne vem kaj. Zadeva takole izgleda; imamo 300 litrsko posodo. Skozi pokrov je na elektromotor pritrjeno mešalo, ki ima v svoji osovini tipalo. Na čelni plošči pokrova imamo potenciometer, na kateremu se nastavi temperatura (od 2 do 12 stopinj celizija). Glede na vremenske razmere (zunanja temperatura), se vklopi mešalo, ki tekočino ohladi na nastavljeno temperaturo. Diferenca temperature med nastavljeno in tipalom v osovini mešala je 2 stopinji celzija. To je trenutno zanemarljivo. Ker bi rad zamenjal krmilno elektroniko, se obračam na vas. Če se zmontira druga elektronika, bi bilo zaželjeno, da prej omenjene diference temperature ne bi bilo več. Območje nastavljive temperature bi bilo od 2 pa do 12 stopinj, lahko je tudi večje, ampak začetna temperatura bi morala biti 2 stopinji celzija.

Vsake informacije bom zelo vesel.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.10
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 12, 2010 12:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole me spominja na hladilnik za mleko. Na leto popravim kakšne tri take krmilnike temperature.
Bi rad sam izdelal kakšno tako elektroniko ali samo iščeš že izdelano ?

LP

Mihc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 12, 2010 1:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ha ha dbest Mr. Green Ja, je hladilnik za mleko. Te elektonike imam zadosti in
interveniranja do žlahte. Bila varianta, da bi jo izdelal, ampak problem je tesnenje, ker pri pranju mora biti vse 100% čisto, tako, da ne verjamem, da mi bo v celoti uspelo. Raje bi videl, da bi novo samo zmontiral in rešeno. Zadeva je sledeča, da bom verjetno dal tudi drugi elektomotor in mešalo in ju uporabil samostojno kot drugo mešalo. Glede samih informacij, lahko povem, da ima kotel cca 650 litrov, hlajenje pa je plinsko.
Nazaj na vrh
Mihc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 13, 2010 12:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ekola, počasi se prebijamo naprej; en mojster je bil prijazen, pa mi je svetoval take regulatorje:

ET1411-NTC-230

ETC-100 1 KANAL

Mislim, da bom kar enega takega nabavil.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 13, 2010 1:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobro je, da potem ko je temperatura dosežena, ter kompresor izklopi mešalo še kakih 15min obratuje. Sicer začne mleko zmrzovati na steni hladilnika.
Mihc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 13, 2010 10:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Silvo; hvala za uporabno informacijo. Zadevo bom najverjetno rešil s časovnim relejem. Muči me le to, kako ga zvezati z regulatorjem in elektromotorjem. Moje predvidevanje; povratek iz regulatorja na motor, stalna faza na rele, povratek iz releja na motor. V tem primeru, ker bo brikano, bo regulator na izhod dobil 230V (ne bo dobro). Ker nisem še izbral releja, se mogoče dobi tak, da bi nanj vezal direktno fazo in povratek iz regulatorja, rele pa potem sam preklopi iz povratka faze regulatorja na povratek iz releja na motor in tako regulator ne bi dobil povratne faze.

Kot zanimivost naj dodam še to, da sem pisal vodilni firmi na našem področju te opreme, in sicer sem se zanimal za njihovo kompletno elektroniko z mešalom in elektromotorjem vred, pa mi niso niti sposobni odpisati. Katastrofa.... Sploh se ne bom več ukvarjal z njimi.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 13, 2010 10:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko poveš ime firme - lahko tudi pod zasebno. Za eno tako firmo sem nekoč razvil upravljalno elektroniko (PIC16F628 + DS1820 tem. tipalo)
Mihc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 13, 2010 10:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Silvo;
gre za firmo PLEVNIK d.o.o. verjetno se jim zdi smešno ukvarjati z nekom, ki ne bi kupil celotnega kotla za slabih 15000€, ampak le dele.

glede zmrzovanja pa je sledeče. Mleko pomrzne, če ga je cca 20 litrov. Mogoče je krivo to, da tipalo ni postavljeno na pravem mestu. Kotla še nisem odprl, saj ni bilo težav, sedaj pa kot sem omenil; voda pri pranju zaliva releje, problem je dobiti rezervne dele, itd... ker je elektronika zelo stara.

če bi potem podaljšal čas mešanja, bi temp padla, pa bi se spet hladilni sistem zagnal, pa tako dalje, ali pač?

guglal sem tudi pod ključno besedo URAVNALNIK TEMPERATURE in mi je dalo kar nekaj predlogov. Uporabljajo se sicer za ogrevanje notranjih prostorov, ampak so cene zelo nizke v primerjavi z zgoraj omenjenimi, vendar ni vodotesnosti in zadovoljivega temperaturnega območja.

Uravnalnik temperature

Nazadnje urejal/a Mihc Tor Apr 13, 2010 11:15 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 13, 2010 11:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne žal ni to - jaz sem delal za Nieros
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.88
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 14, 2010 12:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri teh hladilnikih mešalo vedno obratuje v intervalih 2-5min in 10-15min pavze, drugače se vseeno nabira zamrznjeno mleko na stenah.
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 14, 2010 12:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ElGrigon je napisal/a:
Pri teh hladilnikih mešalo vedno obratuje v intervalih 2-5min in 10-15min pavze, drugače se vseeno nabira zamrznjeno mleko na stenah.

Resnici na ljubo, praktičnih izkušenj nimam- program sem delal po naročilu. Ker se elektronika vgrajuje na različne hladilnike omogoča nastavitev nekaj servisnih parametrov. Morda je na hladilniku bila elektronika zamenjana in ni prav skofigurirana oz. ni kaj prav nastavljeno. Tele elektronike so v funkciji kakih pet let. Do sedaj ni bilo kakih želj po kakih spremembah.

Mihc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 14, 2010 4:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri meni gre za starejšo elektroniko, cca 15 let. glede samega mleka ni problemov, ker je vse 100%, kar norme zahtevajo, še to zelo zelo nad povprečjem glede neoporečnosti, itd...

Mleko edino zmrzne, če ga je zelo malo. Problem elektronike je ta, kot sem omenil da "deluje" na diferenci 2 stopinj celzija in ima potenciometer za nastavitev željene temperature, kar posledično tudi vpliva na diferenco. Z novim regulatorjem bi diference in servise, ki zahtevajo malenkosti odpravil. Mogoče pa ima kak tak regulator tudi možnost nastavitve zakasnjenega izklopa.

Menim, da ta ima to možnost, tako sem si približno prevedel, ampak je moja nemščina katastrofa, edino translate.google, mi kaj pove.

ETC200
Nazaj na vrh
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.28
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 14, 2010 7:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mihc je napisal/a:

Mleko pomrzne, če ga je cca 20 litrov. Mogoče je krivo to, da tipalo ni postavljeno na pravem mestu. Kotla še nisem odprl, saj ni bilo težav, sedaj pa kot sem omenil; voda pri pranju zaliva releje, problem je dobiti rezervne dele, itd... ker je elektronika zelo stara.

Mihc je napisal/a:
Mleko edino zmrzne, če ga je zelo malo.

Tako malo mleka ti zamrzne zaradi tega ker vetrnica, ki meša mleko ni čisto do dna, da ne drgne po njem in ker ti ga ne meša je razumljivo, da ti zamrzne in ni krivo nič drugega. Pray

Lp Srečko

Mihc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 16, 2010 2:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav majstri Smile

končno po dooolgem času sem dobil tole napravico (ker url ne dela, sem prilepil slikico. Če koga zanima ima kat. št. 198558):

Zadeva deluje super. Test je bil narejen s kalibriranim termometrom za tekočine. Odstopanja je za cca 2-3 desetnike pri temperaturah od 15-50˙C. Pri stopinjah okoli ničle mi kaže regulator malo več kot pol stopinje napačno. To ni pomembno, saj se mu nastavi željeno temperaturo s pomočjo razlik temperature, ki jo odčita regulator in pa med temperaturo, izmerjeno s kalibriranim termometrom v mleku. Tako dobimo mleko ohlajeno na željeno temperaturo.

V nadaljevanju se je pojavil problem. Ta regulator ima 2 izhoda, oz 3, kakor si interpretiramo. Dva kontakta sta vklopna, en je izklopni. Muči me sledeče. Zadevo sem priklopil tako, da sem za regulacijo upor. kontakt št. 10, katerega fazo sem priklopil na kontaktor, s katerim vklopim motor in hlajenje. Sponko št. 8 bom uporabil samo za zakasnjen izklop motorja, vendar brez hlajenja. Za lažjo predstavo prilagam shemo vezave:

Da se vrnemo k prejšnji misli, in sicer kontakt št. 8 bo namenjen samo priklopu motorja na zakasnilni rele, brez hladilnika!. Vendar če motor priklopim, kot sem si zamislil, imam avtomatsko mostiček (fazo) na komandi za hlajenje. Ta vezava predstavlja 1. problem.

Naslednji problem pa je ta, da želim imeti možnost tudi ročnega krmilja. Tu je zajeto samo mešanje. Poleg tega, da sem uporabil 2-položajno stikalo (1 0 2), ob preklopu na ročno delovanje, kot sem si ga zamisli, ponovno dobim fazo za komando hlajenja in to ni to. Nikakor ne morem zadeve relizirati. Poskušal sem z 3 kontaktorji, paralelne oz serijske vezave med njimi. Kot v pomoč k moji rešitvi problema prilagam vezavo (je risana v slikarju, ker mi register dela probleme in lahko samo tu narišem). Vezava je brez ničel in ozemljitve. Zaenkrat sem z tem regulatorjem zelo zadovoljen, tipalo ima zelo hiter odzivni čas. Poleg tega, da ima 3A izhod, nisem hotel tvegati, zato sem raje uporabil kontaktor zaradi zagonskega toka motorja.

vezava:

Prosil bi za pomoč glede vezave, saj zna bit zelo enostavno, ampak ne morem priti do realizacije. Lahko mi kdo samo predstavi, mi tako na hitro zriše kaj in kako.

Ker sem dobil butast nadomesti mobitel, bom slikico drugič prilepil. Sem kar zadovoljen z današnjim projektom, rad bi ga le še dodelal. Ne bi pa rad preveč čaral, ker ne bi rad, da regulator spusti dim, saj sem na paket čakal skoraj 3 tedne.

En lep pozdrav,
Miha.
Nazaj na vrh
Mihc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 17, 2010 12:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav; doživel sem razsvetljenje. Tu prilagam vezavo, ki reši oba problema Smile
Mogoče sem v prejšnji objavi štorasto opisal namen, pa me ni nihče razumel. Ko boste videli to vezavo, vam bo vse jasno Smile

Delovanje:

1) avtomatika; zajema hlajenje in mešanje. Temp. regulator nam glede na njegov izbrani izhod da fazo, ki jo uporabimo na kontaktorju, saj se zna zgoditi, da ga skurimo zaradi zagonskega toka motorja (mešala). Kontaktor 1 prižge hladilnik in posledično tudi rele na kotaktorju 2, ki da fazo mešalu. Ko ohladimo mleko na želeno temperaturo, se hladilnik in mešalo ugasneta.

2) ročno; Preko kontaktorja št 2 (pripeljemo fazo iz stikala) vklopimo mešalo. Hlajenja tu ni.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtomatizacija v industriji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni