www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Iščem usmernik z visoko amperažo
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.66
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 25, 2010 5:04 pm    Naslov sporočila:  Iščem usmernik z visoko amperažo Odgovori s citatom

Potreboval bi usmernik z možnostjo reguliranja izhodne enosmerne napetosti od 0V do 12V. Malo sem gledal, pa jih vidim tam okoli 25A, 30A in 40A. Rabim takega z čim višjo amperažo - torej vsaj 30A, lahko tudi več. Čim več tem bolje. Rabil bi ga za elektrolizo. Če hočem takega z regulacijo napetosti, bo verjetno treba vzeti laboratorijskega, ali pač?

Kateri model priporočate?

lp
Saran
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.01

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 25, 2010 7:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno z elektrolizo nimaš kaj početi z 12A in 30A saj to znese okroglih 360W, kar brez hlajenja vodi v vretje elektrolita pri manjših posodah in količinah elektrolita..
Računaj na nekje 10W/L.

Elektroliza ponavadi poteka tam pri 2-4V in nekaj A, raje 100 ali še več.

Višek voltov izključno greje elektrolit. Količina produktov elektrolize pa je odvisna izključno od toka.

Za napajalnik pa si nabavi PC varianto in z malce predelav lahko spreminjaš napetost in konec koncev tudi tok.
Nazaj na vrh
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 25, 2010 8:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glej, saj ne, da bi želel sitnariti, ampak prepusti zasnovo elektrolitske celice meni, ker se na to prav dobro spoznam. V tej temi sprašujem za usmernik, ne pa za osnove elektrolize, ki so mi že znane kot abeceda. Rekel sem, da bi rad usmernik z regulacijo napetosti do 12V kar pa še ne pomeni, da bom zadevo izvajal pri 12V. Napetost tu ni tako pomembna, važno je, da le da vrednost doseže t.i. izločilno napetost, preostalo gre pa tja, kamor si rekel... v toploto. Nekoliko je napetost odvisna še od oblike elektrod, razdalje med njima in pa koncentracije elektrolita, pa pustimo zdaj to.

Če bi hotel računalniški napajalnik, bi ga že vzel. Zadeve se lotevam resno, zato rabim malo boljši usmernik. Vsaj 40A, če pa poznaš kakega na 100A pa še toliko bolje.
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70815.23

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 25, 2010 9:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.46
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 25, 2010 9:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam doma nekaj podobnega. 0-20V 0-60A. Za test lahko prideš k meni.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 26, 2010 10:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za elektrolizo se izdelujejo specialni napajalniki (300 A in več). Pojdi h komu pogledat, ki se ukvarja z galvanizacijo.
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 26, 2010 12:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za nasvete.

MarE69: Zanimivi modeli so tole, koliko pa kaj stanejo? Sem malo gledal specifikacije in glede na to, da so tole že profesionalne zadeve, bi cena znala biti kar visoka. Vidim, da imajo tudi kup enih funkciji (npr. programiranje), ki pa jih ravno ne potrebujem. Iščem nekaj bolj preprostega, vseeno pa hvala za informacijo. Cool

aly: Zaenkrat sprašujem samo informativno. S profesionalno galvanizacijo se ne bom ukvarjal, zato ne potrebujem nevem kako močne in specialne/profesionalne zadeve. Tudi električne napelnave v hiši nimamo nevem kako kvalitetne, da bi zdržale kakšne višje obremenitve. Gre se mi bolj za redno domačo rabo, ukvarjal bi se pa z manjšimi količinami. Za moje potrebe bi bile zadeve od 600 do 1200W čisto vredu, sicer sem pa odprt tudi za ostale možnosti. Glede galvanizacije se bom pa pozanimal, hvala.

V bistvu za elektrolizo dane množine snovi potrebuješ določen naboj, kar nam podaja Faradayeva enačba (I*t = nFz). Potrebno količino naboja lahko dosežeš hitro, če imaš visok tok oz. če imaš nižji tok, pa elektroliza traja temu primerno dlje. Torej če imam npr. 100A usmernik namesto 300A, bom pač malo dlje čakal, a ne? Whistle

lp
Saran
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 26, 2010 1:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno za galvanizacijo ne potrebuješ stabiliziranega napajalnika, verjetno bo dovolj, če bu napetost usmerjena z diodami, pa regulacijo dodaš na primarni strani, lahko tudi z odcepi na transformatorju.
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70815.23

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 26, 2010 10:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
igor07
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Jan 2008 17:53
Aktiv.: 0.44
Kraj: slovenija

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 26, 2010 10:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Morda bi v usmerniškem mostu uporabil dva tiristorja?
Če hočeš imeti napetost zglajeno bo pa potreben LC filter.
1000eu pa raje investiraj v ženske. Laughing

M.Pecar
Član
Član

Pridružen-a: Tor 30 Jan 2007 18:56
Aktiv.: 0.63
Kraj: Lj.Crnuce

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 27, 2010 9:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi vzel varijak+trafo in enostaven usmernik, izhodno napetost in tok pa meriš.
Nazaj na vrh
upor_nik
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Jan 2009 13:00
Aktiv.: 2.25
Kraj: vipavska dolina

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 27, 2010 4:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav, ...

Saran, a iščeš nekaj podobnega kot na sliki?

1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  138.28 KB
 Pogledana:  11 krat

1.jpg

2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  108.85 KB
 Pogledana:  3 krat

2.jpg

Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 27, 2010 10:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

igor07: Ja, 1000€ res ne mislim zapravljati za usmernik. Smile

upor_nik: Zanimiva naprava. Nekaj takega imam v mislih, ja. Mi lahko daš malo več informaciji?

Za elektrolizo po moje ni potrebno imeti nevem kako natančno zglajene enosmerne napetosti, dobro bi pa bilo, da bi bila napetost skozi čas približno konstantna. Glede na to, da imamo pri elektrolizi visoke tokove, je pomembno, da se usmernik ne pregreva in da je sposoben teči več dni zapored.

lp,
Saran

EDIT: Tule je en preprost model 50A.
Nazaj na vrh
upor_nik
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Jan 2009 13:00
Aktiv.: 2.25
Kraj: vipavska dolina

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 29, 2010 10:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav, ...

Sem malce pogledal tole stvar. Drugo ( črno ) stikalo ima 10 pozicij, s katerim preklapljaš napetost na izhodu. Na poz. 1 je bil izhod ( neobremenjen ) 7V, 2=10V, 3=13V, 4=16V, ...10=39V.
Pod A-metrom pa je časovnik, s katerim nastaviš čas delovanja.
Upam, da je dovolj podatkov.

Lp, 5er

sllez
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 12 Mar 2011 13:51
Aktiv.: 0.03

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 19, 2011 5:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najlažje bi bilo predelati transformator od mikrovalovke.
Transformator je kar močan od 800 do 1200w.
Predelaš ga tako da odstraniš sekundarja in namesto njega naviješ par ovojev zelo debele žice. Ven bi moral dobiti 400-600A in 2-3v napetosti.

Sicer pa pobrskaj po joutubu : high current transformer
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni