|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Mihec Član

Pridružen-a: Pet 24 Mar 2006 20:10 Prispevkov: 415 Aktiv.: 1.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Ned Okt 03, 2010 11:13 pm Naslov sporočila: Funkcijski generator z AD9833 |
|
|
Pozdravljeni!
Lotil sem se izdelave funkcijskega generatorja, sedaj sem v stanju nabiranja informacij. Otepam se možnosti "poišči delujočo shemo na internetu, zlotaj in priklopi", zato bi rad uporabil svoje znanje in čimbolj samostojno izdelal funkcijski generator treh običajnih oblik, tja do 20Mhz.
Veliko je govora o MAXu-038, vendar sem med brskanjem zasledil cenovno dostopnejši AD9833. Samo krmiljenje naj bi bilo izvedeno z uP, kar predstavlja še dodatni izziv.
Zanima me, če je že kdo naredil generator s tem čipom? So kje kakšne luknje, ali zanke pri izdelavi na katere moram še posebaj paziti? Ali se sploh splača izdelati generator s tem čipom, ali naj ostanem pri starem MAX038?
V primeru uspešne izdelave generatorja s tem čipom, bom potek izdelave objavil kar v to temo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.97 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Ned Okt 03, 2010 11:26 pm Naslov sporočila: Re: Funkcijski generator z AD9833 |
|
|
Mihec je napisal/a: |
.......
Otepam se možnosti "poišči delujočo shemo na internetu, zlotaj in priklopi", zato bi rad uporabil svoje znanje in čimbolj samostojno izdelal funkcijski generator treh običajnih oblik, tja do 20Mhz.
.......
|
Zakaj potem tukaj vprašanja? Pljuni v roke!
.......
V primeru uspešne izdelave generatorja s tem čipom, bom potek izdelave objavil kar v to temo. |
Čakam na rezultate.
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.40 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Okt 04, 2010 10:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Tule sem se lani lotil generatorja s tem AD: http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?p=185027&highlight=ad9833#185027
Končalo se je kot večina mojih projektov - na protoboardu je deloval, zdaj pa v neki škatli čaka na boljše čase. Sam čip ni problematičen; odpeš datasheet in se začneš pogovarjati
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mihec Član

|
Objavljeno: Čet Jun 30, 2011 3:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot sem napisal pred...hja skoraj letom, sem pričel z izdelavo funkcijskega generatorja na osnovi uCja in AD9833. Stvari se končno premikajo.
Narejen je uporabniški vmesnih ter krmiljenje generatorja AD9833. Na izhodu se izdelujejo željene oblike ter velikosti signalov (postneti signali s PoScopom so v priponki - frekvenca 1kHz). Trenutno pa me muči izhodni del, zato bi bil vesel vsakršnega predloga ter komentarja.
a) Kot sem izmeril z osciloskopom, ima izhodni signal nek "offset" (88mV). Na kakšen način bi se ga najeleganteje odpravilo?
b) Amplituda izhodnega signala AD9833 je premajhna (~600mV), zato bi rad izdelal ojačevalnik signala. Ker izdelujem dve verziji generatorja, namizno ter prenosno, sem postavil zahteve velikosti amplitud za namiznega ~10Vpp, za prenosnega pa ~5Vpp.
Ogledana ima ta dva ojačevalnika:
http://focus.ti.com/docs/prod/folders/print/opa836.html
http://focus.ti.com/docs/prod/folders/print/ths4221.html
Katere alternative bi bile še priporočljive za dane zahteve: 15MHz, enojno napajanje 5V in 10V, čimanjša poraba...
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
424.41 KB |
Pogledana: |
22 krat |

|
|
429.28 KB |
14 krat |

|
|
361.11 KB |
38 krat |

|
|
4.55 MB |
66 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tozir Član

Pridružen-a: Pon 17 Mar 2008 19:10 Prispevkov: 187 Aktiv.: 0.89 Kraj: Celje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xsyt Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19 Prispevkov: 1346 Aktiv.: 6.46 Kraj: Slov.Bistrica
|
Objavljeno: Čet Jun 30, 2011 6:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mihec; takšen projekt je navdse zanimiv, in se ga vsekakor splača sam iz nič naredit. Sicer je s tem ADjem stvar zelo preprosta. Sam tudi nameravam narediti enega s ATMego16U2, ter čim bolj portable končni izdelek. Pa veliko uspeha pri dokončevanju tega DDSja!
edit: mogoče komu leži doma tale AD pa ga ne potrebuje?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.10 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Čet Jun 30, 2011 8:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
"offseta" se lahko znebiš s veznim kondenzatorjem na izhodu ali pa s dvojnim napajanjem izhodnega ojačevalca. Lahko narediš tudi nastavljiv "offset", kar je pravzaprav nastavljiva enosmerna komponenta izhodnega signala. Tak signal je za primer potreben, ko želiš krmiliti digitalne vhode.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mihec Član

|
Objavljeno: Sre Jul 20, 2011 1:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stvari se še vedno premikajo. Hvala za nasvete glede odpravitev offseta, vendar zaenkrat še ni zahtevanega rezultata.
Naj bolj podrobno razložim primer. Čip AD9833 daje na izhodu 3 oblike signala.
a) Sinus z amplitudo 300mV ter offsetom ~100mv
b) Trikot z amplitudo 300mV ter offsetom ~100mv
c) Pravokotnik z amplitudo 3,5V ter offsetom 0v.
Vsi izhodi so iz enega pina AD9833, kar pomeni da gredo vsi izhodi čez en vezni kondenzator. Glede na razpon možne izhodne frekvence 0 - 1Mhz, z enim veznim kondenzatorjem nebi mogle rešiti problema offseta zaradi spodnjih mejnih frekvenc.
Na kakšen način bi najbolj elegantno rešil problem offseta? Ali z izgradnjo kondenzatorskega preklopnika glede na izbrano izhodno frekvenco? Je možno rešiti z kakšno vezavo operacijskega ojačevalnika?
Naj povem tudi to, da sem se odločil za izbiro operacijskega ojačevalnika z +- polariteto napajanja, saj bom generatorju vseeno dodal možnost nastavitve "Offseta".
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tozir Član

Pridružen-a: Pon 17 Mar 2008 19:10 Prispevkov: 187 Aktiv.: 0.89 Kraj: Celje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pirpy Član

Pridružen-a: Ned 30 Maj 2004 21:57 Prispevkov: 774 Aktiv.: 3.26 Kraj: Topolšica
|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2011 3:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
LP
Kako napreduje signal generator?
Borut
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mihec Član

|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2011 10:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Končujem izhodni del (AC - couple, krmiljenje amplitude in offseta z digitalnim potenciometrom), potem bo HW elektronike končan. Obenem končujem tudi ohišje (rezkanje, grafika)...resnično upam da bo v naslednjih tednih projekt končan
Te kaj konkretnega zanima?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pirpy Član

Pridružen-a: Ned 30 Maj 2004 21:57 Prispevkov: 774 Aktiv.: 3.26 Kraj: Topolšica
|
Objavljeno: Pon Okt 31, 2011 8:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Ali boš objavil shemo,pcb in doftware .
Tudi jaz bi si ga naredil.
B
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mihec Član

|
Objavljeno: Pon Okt 31, 2011 10:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Funkcijski generator bo moja diplomska naloga. Ampak mislim da ne bo problema da bi objavil vse za izdelavo. Mogoče tudi za revijo Elektronik.si, če bi uredniki želeli
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.91 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Okt 31, 2011 11:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Funkcijski generator bo moja diplomska naloga. Ampak mislim da ne bo problema da bi objavil vse za izdelavo. Mogoče tudi za revijo Elektronik.si, če bi uredniki želeli  |
Dobrodošel !
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mihec Član

|
Objavljeno: Ned Dec 04, 2011 2:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Funkcijski generator je v fazi končanja. Narejena so vsa tiskana vezja, ohišje, ter firmwere v beta verziji. Kot sem dejal bodo lastnosti funkcijskega generatorja generiranje trikotnega, pravokotnega ter sinusnega signala. Možnost digitalnega nastavljanja amplitude od ~150mV - 5V, ter offseta 0 - +-5V. Izhodna frekvenca signalov gre od 0 - 1Mhz. Generator ima tudi možnost spominskih mest za nastavljene izhodne sheme. V delu pa je tudi "sweep" način.
Stvar deluje, vendar kot sem omenil to ni končna verzija. V naslednjih dneh se bo pilil softwere, nato pa sledi optimizacija izhodnega dela funkcijskega generatorja. Tukaj vas prosim za komentarje in pomoč. V priponki prilagam trenutno shemo izhodnega dela. Naj opomnim, vezje je sestavljeno iz treh delov (glavna plošča z uP, ter I/O priključki; napajalna plošča; izhodna/končna plošča(AD9833, ojačevalnika za amplitudo in offset)). Sinus dela relativno prfektno v celotnem razponu 0 - 1Mhz, problem imam le pri pravokotu, malenkost pri trikotu. Največji problem mi daje pravokotni signal in sicer pri nizkih frekvnecah(f < 30hz), saj pride do popačenja. Če povečam AC sklopni kondenzator (že sedaj je okoli 300uF) bi problem sicer rešeli, vendar je odziv DC nivoja signala počasnejši. Naslednji problem je pravokot pri višjih frekvencah (f > 200Khz), saj se mi signal popači. Kot sem pomeril signale, problem povzroča digitalni potenciometer, saj očitno preveč popači signal. Na mizi imam skico drugačne sheme nastavitev ojačanja izhodnega signala, katero mislim v prihodnosti stestirati. Vseeno bi bil vsesel vaših predlogov, komentarjev...kako izboljšati izhodno vezje.
Še opis izhodnega vezja: Sredina ter levo spodaj je AD9833 DDS čip s oscilatorjem, desno zgoraj je vezje za omejitev amplitude pravokotnega signala(namreč čip AD9833 daje iz sebe sinus ter trikot amplitude 600mV ter kvadrat amplitude 3.3V), desno spodaj je digitalno nastavlji potenciometer za nastavljanje offseta in amplitude(trenutno najšibkejši člen, saj po 500khz grdo slabi signal), veriga kondenzatorjev za AC sklop, desno skrajno spodaj je operacijski ojačevalnik za nastavitev offseta, desno na sredini pa je končni operacijski ojačevalnik.
Na samem izhodu pride še 50Ohm upor, preden sam signal pošljem na BNC konektor.
Shema izhodnega dela funkcijskega generatorja. |
|
42.39 KB |
77 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni