www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Utripanje LED-ic ob glasbi
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
roby13
Član
Član

Pridružen-a: Tor 19 Okt 2010 19:23
Aktiv.: 0.31
Kraj: Ve

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 11, 2010 2:11 pm    Naslov sporočila:  Utripanje LED-ic ob glasbi Odgovori s citatom

Najprej vsem skupaj lep pozdrav,

glede na to da je bilo rečenega o utripajočih se LED-icah še kar veliko, me zanima naslednja stvar. Predhodno sem pobrskal malo po internetu o tem in onem načinu izvedbe vezja. Nekateri pravijo, da je boljše kupiti ali narediti Audio VU-meter, spet drugi da je boljše narediti vezje z tranzistorji potenciometri in ne vem s čim še. Jaz osebno sem se osredotočil na utripanje LED-ic ob bassu, zato Vas sprašujem kaj predlagate. Za primer sem priložil tudi link v katerem je res odlično narejena stvar.

Link:
http://www.travelsignposts-video.com/river-cruises-videos/watch-video/TjdnkH9V44Y/xklemenb/miganje-ledic-po-bassih-:.html

P.S. : V tej sem še kar svež, zato bi prosil za strpnost.

Hvala za odgovor Smile

Nazadnje urejal/a roby13 Sob Dec 11, 2010 8:03 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.68
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 11, 2010 3:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Velleman ima nekaj kar bi ti mogoce odgovarjalo...
To je mikrofonska zadeva, kateri nastavis obcutljivost. To nebo utripalo tocno ob nizkih tonih, poglej pa bos videl ce ti odgovarja.
Prilagam shemo.

LED music.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  131.36 KB
 Pogledana:  23 krat

LED music.jpg

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
roby13
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 11, 2010 3:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se ti zahvaljujem za shemo.
Samo še to me zanima, je delovanje podobno tistemu kot na linku katerega sem priložil in pa ali je omejeno število diod na tole eno vezje. Sicer nimam še vozniškega ampak kasneje za v avto bi si to montiral in me zanima kako je potem s samim priklopom in z številom diod v vezju.

Hvala. Smile
Nazaj na vrh
start
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 11, 2010 3:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No glede samega stevila LED diod je tako, v vezju se uporablja PNP tranzistor, ta deklarira stevilo LED diod na vezju. Saj skozi njega tece dolocen tok (poglej specifikacije tega tranzistorja), kateri kasneje gre tudi skozi LED diode. Torej ce zelis imeti vec LEDic, ti svetujem da namesto BC557B tranzistorja uporabis kaksnega mocnejsega (takega, skozi katerega lahko tece vecji tok).

Pazi se pri tem, vezje se napaja na 9V, v avtu je 12-13,8V. Kako bos izvedel napajanje?

Poleg tega, vecje stevilo LEDic bos imel, hitreje se bo akumulatorcek izpraznil, zato bi bilo dobro ce bi zadevo napajal s kaksnega "adapterja"...

Tisti link ne deluje... Think

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
roby13
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 11, 2010 5:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja se opravičujem tale link, ki sem ga prilepil pri prvem postu res ne deluje.

Tukaj je novi:

http://www.travelsignposts-video.com/river-cruises-videos/watch-video/TjdnkH9V44Y/xklemenb/miganje-ledic-po-bassih-:.html

Aja pa glede tranzistorjev, na sliki se meni zdi so tudi NPN tranzistorji, je pa tudi eden v zgronjem desnem kotu PNP. Kako je sedaj s tem? Ali so tranzistorji mogoče tam še zaradi česa drugega kot zaradi ojačitve toka.?

Prosim sporoči, če bo link delal.

LP
Nazaj na vrh
start
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 11, 2010 6:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Link deluje.

Aha, sedaj ko sem gledal tale posnetek sem se spomnil se nekaj.
Nas forumas ima spletno stran, na kateri je objavil projekt LIGHT SHOW z LED diodami, ter napajanjem z baterijo...
Pripenjam link: http://users.triera.net/zupanbra/3_Kanalni_LED_Lightshow.htm

Torej, ce bos pogledal shemo bos videl da jo sestavljajo 3 enaki sklopi, visoki, srednji nizki del. Ce zelis imeti samo nizki del, naredi tiskanino samo z njim. Ostala dva lahko izpustis. Prednost tega vezja je ta, ker imas vhod direkten iz multimedijske naprave. Poleg tega imas, niskoprepustni filter, kateri loci nizke tone, ce se ne motim je TRIM pot. tam zaradi regulacije obcutljivosti.

Na tisti shemi ki sem jo jaz pripel, bi bilo potrebno menjati samo PNP tranzistor, saj samo skozi njega tece tok, kateri gre kasneje skozi LEDice.

Torej, obe shemi uporabljata enako mocne tranzistorje, tako da bos tudi na tej moral narediti isto, mocnejsi tranzistor.

Aljaž T.
Nazaj na vrh
roby13
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 11, 2010 7:04 pm    Naslov sporočila:  Utripanje LED-ic ob glasbi Odgovori s citatom

Hvala lepa za link.Verjetno bom še zastavil en kup vprašanj tukaj an forumu v zvezi s samim projektom, vsekakor pa si bom tudi sam prebral kakšno gradivo in povprašal strica "Googla" o samih komponentah. Za enkrat se ti najlepše zahvaljujem za podane odgovore.

LP Very Happy
Nazaj na vrh
start
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 11, 2010 7:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni problema, kar prasaj...
Se mi zdi zanimiv projekt in ga bom tudi sam naredil in sicer tistega, ki sem nazadnje pripel. Bom pa kar komplet light show naredil. Namesto ene LEDice na kanal, jih bo prislo po 6, torej skupno 18LED, za kar pa je tisti 9V blokec premalo, torej napajanje preko usmernika.

Aljaž T.
Nazaj na vrh
roby13
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 11, 2010 8:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aja pa prosil bi te, da me obveščaš kako napreduje tvoj projekt in pa imam še par vprašanj:

1. Ali je možna izvedba tega 3 kanalnega light showa v avtu. Ozr. jaz bi potreboval samo za bass torej samo 1 kanal(na shemi zgornji, če se ne motim) .

2. Koliko diod lahko porabim na izhodu?

3. Kaj pomeni +Ub in -Ub na vezju. Ali mogoče tam vežem diode, je za to potreben predupor?

4. ter kakšna je zadeva z mikofonom, nekje sem zasledil ampak se ne morem spomniti, takšni okrogli majčkeni z dvema nogicama?

Hvala za odg., LP
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.97
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 11, 2010 9:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si kliknil na shemo? Tukaj je vezava mikrofona. Upam da se bo javil program_er, zanj je bilo to narejeno. On vama bo vse lepo razložil. Wink

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
start
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 12, 2010 12:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

roby13 je napisal/a:
Aja pa prosil bi te, da me obveščaš kako napreduje tvoj projekt in pa imam še par vprašanj:

1. Ali je možna izvedba tega 3 kanalnega light showa v avtu. Ozr. jaz bi potreboval samo za bass torej samo 1 kanal(na shemi zgornji, če se ne motim) .

2. Koliko diod lahko porabim na izhodu?

3. Kaj pomeni +Ub in -Ub na vezju. Ali mogoče tam vežem diode, je za to potreben predupor?

4. ter kakšna je zadeva z mikofonom, nekje sem zasledil ampak se ne morem spomniti, takšni okrogli majčkeni z dvema nogicama?

Hvala za odg., LP

1. Seveda, le napajnje prilagodi na 9V... Bolje preberi kar sem ti napisal. Ce zelis narediti samo za nizke tone, uporabi le zgornji del sheme (se oproscam, prejle sem rekel da moras uporabitis podnji del... ).

2. Tok ki lahko gre skozi NPN tranzistor je 100mA. Torej ce bodo tvoje diode potrebovale vecji tok, uporabi tranzistor skozi katerega lahko stece vecji tok.

3. +-Ub sta napajalni napetosti, +9V.

4. Ce zelis imeti zadevo s mikrofonom klikni na samo shemo, na tistem linku, se bo odprla nova shema, kjer bos videl da se lahko uporabi mikrofon.
Sicer pa sem ti ze v prvem postu pripel shemo, kjer je mikrofon.

Aljaž T.
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 20:12
Aktiv.: 5.61

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 08, 2011 5:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ma jaz bom sedaj naredil za informativca visokonapetnosti light-show (u=220V), z izhodom za 3 reflektorje,vsakemu pa lahko znaša moč 200W. Ima mikrofonski vhod. Sicer bom verjetno naredil kit komplet, potem si bom pa po vellmanovi shemi naredil sam popolnoma svojega.

Tisti z 9V napajanjem od starta mi je pa tudi všeč, lahko v šoli med odmorom mamo svoj disko Mr. Green. Bom moral narediti še en preprost predojačevalec (oz. ojačevalec) z 10W pa en zvočnik + tale lightshow. Zna bit kar zanimivo Wink
Nazaj na vrh
HeBird
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Avg 2009 16:36
Aktiv.: 0.41
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 21, 2013 12:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prosim za pomoč. Izdelan imam 3-kanalni led light show, ki je nalepljen zgoraj. Rad pa bi naredil 2 modifikaciji:

1. Napajanje bi rad spremenil na 12V (na avtomobilski akumulator);
Če prav razumem, moram upore 220k, 10k in 470R povečati tako, da tokovi ostanejo isti. Ali imam prav?

2. Rad bi imel tudi vezanih več ledic (9 ali 12) na posamezen kanal namesto 1. Najbolj enostavno se mi zdi, da jih vse vežem vzporedno, kar pa mi ni preveč všeč, saj pride poraba precej večja. Problem je tudi BC550C, ki več od 100mA ne prenese.

2.a. Če bi naredil vezavo vseh vzporedno - kateri tranzistor priporočate? Ne poznam jih, ampak google mi je vrgel ven npr: MJE800/801/802/803 ali 2SC3807 (ojačevalnik). V tem primeru se mi sanja ne, kakšen upor bi moral vezati namesto trenutnih 10K. Kaka ideja?
Uln2803A ne deluje pravilno, sveti ves čas.

2.b. Če bi naredil vezavo vzporedno 3x po 3 (ali celo 4) zaporedno vezane led diode, bi verjetno moralo delovati na 12V? V tem primeru moram samo spremeniti upor 470R?

PS.: Start, si si ti naredil light show?

tilz0R
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Maj 2012 15:39
Aktiv.: 5.63
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 23, 2013 6:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

HeBird je napisal/a:
Prosim za pomoč. Izdelan imam 3-kanalni led light show, ki je nalepljen zgoraj. Rad pa bi naredil 2 modifikaciji:

1. Napajanje bi rad spremenil na 12V (na avtomobilski akumulator);
Če prav razumem, moram upore 220k, 10k in 470R povečati tako, da tokovi ostanejo isti. Ali imam prav?

2. Rad bi imel tudi vezanih več ledic (9 ali 12) na posamezen kanal namesto 1. Najbolj enostavno se mi zdi, da jih vse vežem vzporedno, kar pa mi ni preveč všeč, saj pride poraba precej večja. Problem je tudi BC550C, ki več od 100mA ne prenese.

2.a. Če bi naredil vezavo vseh vzporedno - kateri tranzistor priporočate? Ne poznam jih, ampak google mi je vrgel ven npr: MJE800/801/802/803 ali 2SC3807 (ojačevalnik). V tem primeru se mi sanja ne, kakšen upor bi moral vezati namesto trenutnih 10K. Kaka ideja?
Uln2803A ne deluje pravilno, sveti ves čas.

2.b. Če bi naredil vezavo vzporedno 3x po 3 (ali celo 4) zaporedno vezane led diode, bi verjetno moralo delovati na 12V? V tem primeru moram samo spremeniti upor 470R?

PS.: Start, si si ti naredil light show?

1. Mislim da bo dovolj, če spremeniš samo upore, ki so za diodo potrebni.

2. Glede na to, da je 12V napajanje in da ena ledica porabi recimo 3V, jih lahko komot vežeš 3 zaporedno v vsaki veji s preduporom, ki ga izračunaš po enačbi
R = (Ubat - Uled) / Iled
pri čemer:
Ubat = 12V v tvojem primeru
Uled = napetost vseh ledic skupaj v veji, če maš 3 led je to 9V, pa še nekej tranzistor pobere, recimo 9.7V upoštevaš
Iled = tok skozi ledice. Načeloma je to 20mA

Zdej tranzistor če ti 100mA ni dovolj (5vej po 3 ledice zaporedno s uporom = 100mA) lahko načeloma uporabiš katerikoli NPN tranzistor, recimo 2N2222, ki prenese 0.8A.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kablek
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 07 Apr 2013 18:55
Aktiv.: 0.03

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 24, 2013 3:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če želiš malo bol zanimiv lightshow priporočam uporabo LM3916. Gre za namenski čip (VU meter). Čip zna kontrolirat sam po sebi 10led diod, možno pa je vezati več čipov skupaj za več ledic. V datasheetu imaš kar nekaj uporabnih vezav tega čipa.
http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm3914.pdf

Predlagal ti bi, da uporabiš preprost peak detector in nizko propustni filter, tako boš po mojem imel najlepši lightshow.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni