|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.70 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Čet Feb 09, 2012 12:13 pm Naslov sporočila: DCF77 antena |
|
|
Imam umerjeno DCF77 anteno. Z osciloskopom sem pogledal kaj sprejema, pa sem dobil samo en konstanten signal s frekvenco 77,5 kHZ (cca 10mV p-p). Nikjer pa ni bilo videt amplitudne modulacije. Pričakoval sem da bom kaj videl, glede na to da je impulz/spust dolg 100/200 ms in ima amplitudo samo 25% vrednosti. Sem sploh kaj sprejemal, ali je samo antena nihala z lastno frekvenco (kaj jo je vzbujalo) in je to vse kar sem videl na osciloskopu?
_________________ lp, Klemen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rudiP Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30 Prispevkov: 1235 Aktiv.: 5.66 Kraj: KOPER
|
Objavljeno: Čet Feb 09, 2012 1:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisem razumel ali imaš samo anteno za dcf77 ali kompleten modul. Če imaš samo anteno ne boš videl nič brez namenskega sprejemnika ali ustreznega instrumentarija.
_________________ Lep pozdrav iz Kopra Rudi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S53DZ Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27 Prispevkov: 951 Aktiv.: 5.51 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Feb 09, 2012 1:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
DCF77 signal je AM moduliran z informacijo o času samo na začetku vsake sekunde. Poleg tega je še PSK moduliran v ostalem času.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cerovac_i Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34 Prispevkov: 559 Aktiv.: 3.02 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Čet Feb 09, 2012 2:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če sprejemaš s feritno anteno (palico), potem se mora amplituda signala spreminjati z obračanjem antene. Minimum sprejema je izrazitejši kot maksimum. Če ni razlike, potem meriš samo motnje.
Antena sama lahko niha le če je aktivna, če ima vgrajen ojačevalnik. V takem primeru rabiš tudi napajanje!
Jakost signala se na našem področju bistveno spreminja s časom (fading). Kvalitetni sprejem ni vedno možen.
_________________ Iščem zadovoljne avdiofile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.70 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Čet Feb 09, 2012 3:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Samo antena je, brez modula. Amplituda signala se spreminja z obračanjem antene. In če je DCF77 signal AM moduliran z informacijo o času samo na začetku vsake sekunde, sem pričakoval, da bom to na osciloskopu videl - vsako sekundo za trenutek skok v amplitudi, ampak tega ni.
@rudiP: kakšen je ustrezen instrumentarij za to?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S53DZ Član

|
Objavljeno: Čet Feb 09, 2012 4:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po moje si videl pravi signal (iz Nemčije). Pri nivoju 10mVpp bi moral videti tudi modulacijo (zmanjšanje nivoja vsako sekundo za 100ms ali za 200ms), če bi časovno bazo osciloskopa povečal na npr 5s. Še bolje pa bi videl, če bi signal ojačal in prelet osciloskopa sinhroniziral z 1PPS signalom.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

|
Objavljeno: Čet Feb 09, 2012 4:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Točno to sem pričakoval, ampak tega ni
Tudi ojačat sem poskusil signal. Ampak še vedno isti rezultat. Sicer nisem dobil velikega ojačanja, ker nisem uporabil LC resonančnega vezja (če se temu tako reče), ampak najbrž ne spremeni veliko - dobil sem 50 mV p-p, ampak še vedno samo konstanten signal brez kakršnekoli modulacije.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S53DZ Član

|
Objavljeno: Čet Feb 09, 2012 4:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Signal bi moral biti nekaj takega (najbolje na spominskem osciloskopu):
Koda: |
__________ __________ __________ _____
- - -
- - -
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14677 Aktiv.: 61.79
|
Objavljeno: Čet Feb 09, 2012 5:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kar precej napisanega na temo DCF
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

|
Objavljeno: Čet Feb 09, 2012 6:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem prebral, v prvem postu praviš da z osciloskopom nič nisi videl, pri meni pa zgleda signal na anteni takole (glej spodaj). Tudi s pomočjo spominske funkcije se ne vidi nič, amplituda je ves čas enaka.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
851.69 KB |
Pogledana: |
2 krat |

|
Opis: |
pe še z spominsko funkcijo - na ekranu je ravno ena sekunda |
|
Velikost datoteke: |
823.1 KB |
Pogledana: |
0 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Feb 10, 2012 9:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sprejem (sploh na taki razdalji) je ponavadi v mikrovoltih in ne v milivoltih.
Po mojem imaš nekje v bližini vir RF motenj, antena pa ti predstavlja ozkopasovni filter, iz katerega dobiš samo lep sinus točno določene frekvence.
Poskusi osciloskop in antenco peljat kak kilometer stran, če je možno v kakšno nenaseljeno grapo... Ali pa v kakšen podzemni železobetonski bunker.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.26 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Pet Feb 10, 2012 11:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
@trot: Signal pomeri okoli polnoci saj je takrat elektro smog mnogo mnogo manjsi, anteno pa imej nekje pri oknu. Poglej kako mora biti usmerjena antena proti Frankfurtu da je signal najmocnejsi in bi moral videti nihanje signala
_________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

|
Objavljeno: Sob Feb 11, 2012 10:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Aha, hvala, bom poskusil še ponoči. Sicer sem na vasi, tako da je že skoraj grapa Zakaj pa železobetonski bunker, a ta signal bo pa prišel tja?
Sem ugotavljal iz katere smeri prihaja signal (če prav razumem, mora biti antena obrnjena proti oddajniku tako kot je narisano spodaj) in prihaja iz smeri vzhod/zahod, kar je ravno v smeri lokalnega televizijskega oddajnika. Ampak ta signal, ki ga sedaj sprejemam, bo verjetno tam tudi ponoči, se pravi bom najbrž bolj težko kaj ujel kar bo preglasilo ta signal?
oddajnik
X
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.10 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sob Feb 11, 2012 10:49 am Naslov sporočila: |
|
|
DCF77 oddajnik je v Mainflingnu.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Dcf_weite.jpg
Pred lokalnimi elektrostatskimi motnjami lahko anteno zaščitiš tako, da jo oviješ s staniolom vendar ovoj ne sme biti električno sklenjen.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.26 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Sob Feb 11, 2012 12:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
S53DZ je napisal/a: |
Signal bi moral biti nekaj takega (najbolje na spominskem osciloskopu):
- - -
- - -
|
|
Vceraj sem se spomnil da imam nekako v spominu da se signal zmanjsa za 25% in ne na 25% za vsak bit. A ima kdo link to tega podatka?
_________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni