|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
yacksy Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27 Prispevkov: 499 Aktiv.: 2.63 Kraj: Okolica Šmarjeških toplic
|
Objavljeno: Čet Mar 15, 2012 12:36 pm Naslov sporočila: Menjava slabih kondenzatorjev v starem rač. napjalniku |
|
|
Glede na to, da imam sam (in še marsikakšen kolega, ki mu občasno popravim računalnik) precej PC-jev, ki so stari 6 let in več, velikokrat opažam težave s kondenzatorji v računalniških napajalnikih. V veliko primerih napajalniki zadovoljivo delujejo, imajo pa vsaj par napihnjenih kondenzatorjev. Še posebno radi gredo 2200 uF, 10V ali 16V kondiji.
Vprašanje, ki se mi poraja je, če je smiselno te kondenzatorje menjati. Napajalniki načeloma delajo, vprašanje pa je koliko časa še bodo in kakšno obliko napetosti dajejo ven. Običajno so napetosti v mejah toleranc (merjeno z V-metrom), oblike napetosti pa ne morem preveriti, ker nimam osciloskopa.
Kaj pravite - se splača periodično preverjati starejše napajalnike in sproti menjati kondenzatorje, ali se bolj splača nabavljati nove napajalnike (cenejše namreč dobiš v rangu 30 EUR)? _________________ [slovenščina je zame španska vas] happens. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.00
|
Objavljeno: Čet Mar 15, 2012 2:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Popravljaj staro dokler je preprosto popravilo in menjaj le minimalno.
Samo pogostoma se ne splača.
Jaz sem tako v več napajalnikov vložil za okoli 80€ truda in časa. Nato pa ali stojijo neuporabljeni ali pa je crknilo še kaj drugega (npr. v enem je skurilo trafo in podobne hece)
Najpogosteje gredo kondiji na 5V liniji (vsaj po mojih izkušnjah) - ko tam do kraja odpovedo so naslednji polprevodniki.
S tem da sem že videl prebito schottky diodo zaradi katere je kurilo primar in napihovalo sekundar.
Najcenejši 'fix' ki sem ga naredil pri enem je bil ta da sem v molex konektor napajalca zataknil ustrezni kondenzator
Pa je delal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.65 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Mar 15, 2012 2:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam s Pyr0Beast.
Dodal bi, da elkote preveriš, ko se začne računalnik čudno obnašati, npr. se sesuvati. Vsakič, ko odpreš računalnik, npr. za čiščenje, pa vržeš pogled vsaj na elkote na osnovni plošči. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
yacksy Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27 Prispevkov: 499 Aktiv.: 2.63 Kraj: Okolica Šmarjeških toplic
|
Objavljeno: Čet Mar 15, 2012 3:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Skoraj vsak star napajalnik je tak, da ima zanič elkote na 5V liniji (v večini primerov 2200 uF), tako da se bom poigral in jih pozkusil zamenjati. Poročam tudi, če mi bo uspelo kakšen napajalnik obuditi nazaj k življenju. Trenutno imam namreč doma enega, ki daje 4,7V na 5V linij in 3,1 na 3,3V liniji. Toliko je že, da se windowsi ne bootajo in pri inštalaciji vržejo ven BSOD. Upam, da bo menjava elektrolitov pomagala  _________________ [slovenščina je zame španska vas] happens. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Čet Mar 15, 2012 6:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš čas in voljo, menjaj kondenzatorje, kaj več pa nikakor ni smiselno. Za tistih nekaj kondenzatorjev, običajno gre za 2 ali 3 kondenzatorje, se splača vložit 10 minut časa, kolikor ga potrebuješ za tak poseg, mimogrede pa odprt napajalnik še spihaš s kompresorjem, predlagam pa, da opraviš remontni poseg še na ventilatorju, mazanje osi vetrnice.
Današnji napajalci so pogosto z ventilatorjem 140x140 in so na spodnji strani napajalnika, jaz vedno odstranim mrežico, saj ni potrebna, ventilatorju pa odstranim plastični "zegerjev" obroček zadaj na osi, da lahko tudi kdaj drugič vetrnico odstranim brez razdiranja ohišja napajalnika. Računalnik je pametno vsaj 2x letno pregledati in spihati prah, mimogrede pa namažem os ventilatoja z eno malo pikico strojne masti... Marsikomu se bo zdelo butasto, ampak če računalnik dela 24/7 je po 2 ali 3 letih začel škripat še vsak ventilator v napajalniku, tako da se z mastjo običajno utiša tudi škripajoč ventilator in lahko deluje še nadaljnih nekaj let niso samo kondenzatorji tisti škratje, ki se tako radi napihujejo. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1671 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Čet Mar 15, 2012 7:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bi bilo recimo smiselno na čelno stran vgraditi kakšne voltmetre za vsako napajalno linijo, ali pa kakšno programsko opremo, ki bi spremljala napajalne napetosti in nihanja? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

|
Objavljeno: Čet Mar 15, 2012 9:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne, ni vredno, se ne splača.
+ Voltmeter ne pokaže kar je dejansko narobe |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.65 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pet Mar 16, 2012 10:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Veliko osnovnih plošč lahko spremlja napajalne napetosti. Prikažejo pa jih specializirani programi, npr. Speedfan.
Zopet se strinjam s Pyr0Beast, da ni pretiranega smisla. Če napetosti dovolj odstopajo se bo tudi napajalnik sam izklopil. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.79 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Mar 16, 2012 10:18 am Naslov sporočila: |
|
|
poleg tega taki programi te vrednosti kažejo bolj tako-tako... npr. 5V linijo kaže 5.01--5.02---5.01--5.02---5.0---2.25----5.01.......včasih poskoči (kar realno ni res), kar seveda sproži nepotreben alarm. In po nekaj alarmih, ki se bodo sprožili v pol ure ponavadi vsak program izklopi... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pet Mar 16, 2012 10:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri računalnikih starih 5 in več let so skoraj sigurno napihnjeni tudi kondenzatorji na matični plošči. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
yacksy Član

|
Objavljeno: Pet Mar 16, 2012 10:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor opažam, so sezorji za merjenje napetosti na matičnih ploščah bolj tako tako. Na primer, dobra Asus-ova plata je v BIOS-u kazala napetost na 5V liniji 4,4V, z V metrom pa sem izmeril 4,7V. Jaz tistim senzorjem ne zaupam, vedno pomerim s svojim V metrom.
Jaz se definitivno strinjam z Rebrom - 1x ali 2x letno izpihati računalnik ter podmazati ventilatorje. Presenečeni boste, kaj naredi kapljica olja pri ventilatorju, ki že spušča dušo ...
Kondenzatorji na matičnih ploščah so spet druga zgodba. Videl sem že 10 let stare plate, ki so imele kondenzatorje še čisto OK. So pa bile plate bolj kvalitetnih proizvajalcev. _________________ [slovenščina je zame španska vas] happens. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.79 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Mar 16, 2012 10:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja, kolikor denarja, toliko muzike...na poceni platah se dogaja omenjeno. Če je plata draga, ponavadi (seveda obstajajo izjeme) ni problemov tudi po daljšem času. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tretjic Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19 Prispevkov: 437 Aktiv.: 2.28 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pet Mar 16, 2012 5:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko smo že pri napajalnikih in kondenzatorjih...koliko jim škodi povišana temperatura?
Prišel sem namreč do bistroumnega izuma , da zaradi hrupa preklopim ventilator v napajalniku iz 12 na 5V vejo (napajalnik je 550W, na vhodu pa sem izmeril ~150W). To sem naredil na svojem bivšem računalniku, ki so ga pred leti podedovali starši. Računalo ima sedaj 6 let in v škatli je slišati šumenje. So to napihnjeni kondenzatorji? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

|
Objavljeno: Pet Mar 16, 2012 7:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
>Ko smo že pri napajalnikih in kondenzatorjih...koliko jim škodi povišana temperatura?
Če so kvalitetni - skoraj nič
Iz 12V na 5V se da BP, če napajalnik ni hudo obremenjen - šumenje je lahko posledica slabih kondijev.
Če imaš srečo najdeš vent ki dela tudi pri 3.3V
Sam sem en napajalnik svoje čase lavfal celo brez venta - minimalna poraba
Je pa rabil večje hladilnike
Sem ravno danes stestiral en 'boljši' napajalnik - popravljen tako da dobro dela.
Ne rabi nobene obremenitve na 5V liniji da iz 12V linije spravi 10A |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
IXA Član

Pridružen-a: Tor 15 Dec 2009 22:20 Prispevkov: 91 Aktiv.: 0.48 Kraj: Bizeljsko
|
Objavljeno: Pet Mar 16, 2012 8:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pyr0Beast je napisal/a: |
>Ko smo že pri napajalnikih in kondenzatorjih...koliko jim škodi povišana temperatura?
Če so kvalitetni - skoraj nič
Iz 12V na 5V se da BP, če napajalnik ni hudo obremenjen - šumenje je lahko posledica slabih kondijev.
Če imaš srečo najdeš vent ki dela tudi pri 3.3V
Sam sem en napajalnik svoje čase lavfal celo brez venta - minimalna poraba
Je pa rabil večje hladilnike
Sem ravno danes stestiral en 'boljši' napajalnik - popravljen tako da dobro dela.
Ne rabi nobene obremenitve na 5V liniji da iz 12V linije spravi 10A |
Tvoj citat:
Kitajski switcher ? Fuj - če hočeš da se ti bajta vžge pa kar
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni