|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
betko94 Neznanec

Pridružen-a: Sob 30 Apr 2011 19:20 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.03
|
Objavljeno: Sre Maj 02, 2012 3:15 pm Naslov sporočila: Oscilatorji |
|
|
Pozdravljeni.
Sem v 3. letniku srednje šole in za predmet elektrotehnike imamo nekega profesroja, ki še sam ne ve kaj govori.
Prosil bi, če mi lahko kdo pomaga na kratko in jedernato ter enostavno razloži kaj delajo oscilatorji. Spoznali smo tudi štiri oscilatorje: Colpitsov, Klapov, Meissnerjev, VCO oscilator. Prosil bi za res kratko in enostavno razlago kaj delajo in kje se jih uporablja...
Hvala že vnaprej.
betko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09 Prispevkov: 1660 Aktiv.: 8.72 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Maj 02, 2012 3:22 pm Naslov sporočila: Re: Oscilatorji |
|
|
betko94 je napisal/a: |
Sem v 3. letniku srednje šole in za predmet elektrotehnike imamo nekega profesroja, ki še sam ne ve kaj govori. |
Če je to res, bog vam pomagaj. Čeprav mislim da je resnica "malo" drugačna. Pa profesor/profesorica za slovenski jezik ravno tako nima pojma, kaj dela, a ne
Vir znanja, odlično vse opisano; http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_oscillator _________________ As every cat owner knows, nobody owns a cat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.06 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sre Maj 02, 2012 3:31 pm Naslov sporočila: Re: Oscilatorji |
|
|
.....
za predmet elektrotehnike imamo nekega profesroja, ki še sam ne ve kaj govori.
....... |
Pri takšnem odnosu do profesorjev bi ti jaz na kratko in jedrnato odgovoril: oscilirajo!
Če veš kakšni oscilatorji obstajajo, potem gornji citat ne velja. _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.65 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Maj 02, 2012 6:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
In kateri profesor nič ne ve? _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
David2204 Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01 Prispevkov: 997 Aktiv.: 4.93 Kraj: Ljubljana - Nova Gorica
|
Objavljeno: Sre Maj 02, 2012 7:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Katero šolo obiskuješ in kateri je ta profesor?  _________________ My favorite programming language is ... solder. -Bob Pease |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
betko94 Neznanec

Pridružen-a: Sob 30 Apr 2011 19:20 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.03
|
Objavljeno: Sre Maj 02, 2012 10:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za tisti link.
haha
a vam povem še njegovo telefonsko številko?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.01 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Sre Maj 02, 2012 10:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če opisa na spletni enciklopediji nisi našel sam, ti noben profesor ne more pomagati. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjan 2 Član

Pridružen-a: Pon 05 Dec 2011 19:35 Prispevkov: 121 Aktiv.: 0.73 Kraj: Vače
|
Objavljeno: Sre Maj 02, 2012 10:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole je tipična morala današnje mladine. Prijavljen 30.4, dobil odgovor (ne zna sam v googla vpisat), potem pa haha.. Takim tamalim lahko samo odpišem "slash/ignore". To je posledica "mehkih" vzgojnih prijemov ter tega, da jim ni treba za leto dni v vojsko, kjer so si razmaženi mamini sinkoti utrdili lasten ego.. Res, strah me je da bo ta mladina skrbela za našo penzijo. Hvala bogu da niso vsi taki.. Potem so pa šole krive da jih nič ne naučijo. Pa saj morajo naredit letnik, drugače šola izgubi denar... res šolnikom ni lahka (začne se pa že v vrtcih).. Prosim moderatorja da ga zbriše...
LP Boštjan _________________ Ja še vedno se ne da... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sraka Član

Pridružen-a: Čet 20 Nov 2008 23:52 Prispevkov: 481 Aktiv.: 2.38 Kraj: PMAVs
|
Objavljeno: Sre Maj 02, 2012 11:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
a vam povem še njegovo telefonsko številko?  |
Prosim. Rad bi ga obvestil kako zanič profesor je. _________________ Danes je težko biti budala, konkurenca je velika, pa še dokazovati se moraš večkrat na dan.
Sem ogledalo: Nisem kriv, če v meni vidite nekaj kar vam ni všeč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57bic Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18 Prispevkov: 637 Aktiv.: 2.69 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Čet Maj 03, 2012 7:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede na kraj ni čudno, če učenec in njegov profesor nič ne vesta
Lp, Jože. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lipa Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39 Prispevkov: 734 Aktiv.: 3.84 Kraj: Lipa Beltinci
|
Objavljeno: Čet Maj 03, 2012 10:03 am Naslov sporočila: Re: Oscilatorji |
|
|
Pozdravljeni.
Sem v 3. letniku srednje šole in za predmet elektrotehnike imamo nekega profesroja, ki še sam ne ve kaj govori.
Prosil bi, če mi lahko kdo pomaga na kratko in jedernato ter enostavno razloži kaj delajo oscilatorji. Spoznali smo tudi štiri oscilatorje: Colpitsov, Klapov, Meissnerjev, VCO oscilator. Prosil bi za res kratko in enostavno razlago kaj delajo in kje se jih uporablja...
Hvala že vnaprej.
betko |
Poznam štiri vrste (znamke) avtomobilov. Prosim če mi na kratko kdo razloži kaj avtomobil sploh je in čemu služi  _________________ Lep pozdrav!
Boris Z. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
0joze0 Član

Pridružen-a: Sre 31 Avg 2011 9:22 Prispevkov: 61 Aktiv.: 0.36 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Čet Maj 03, 2012 1:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Oscilator je elektronsko vezje, ki na izhodu generira (proizvaja) izmenični električni signal, npr. sinusni signal.
To vezje zna iz enosmerne napajalne napetosti narediti izmenično napetost.
To lahko dosežemo z različno vezavo elementov ( različni načrti vezji)...Colpitts-ov, Hartley-ev , Meissner-jev oscilator
Če naredimo oscilator ki nam bo dal na izhodu izmenični signal s frekvenco 1 kHz in ga priključimo na zvočnik,tako naredimo sireno.
V radijskem oddajniku potrebujemo oscilator visokih frekvenc ...npr 100 MHz.
PS. Predlagam da se forum zapre, saj obstaja google  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09 Prispevkov: 1660 Aktiv.: 8.72 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Čet Maj 03, 2012 1:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
0joze0 je napisal/a: |
Predlagam da se forum zapre, saj obstaja google  |
Fant je postavil precej čudno vprašanje, glede na to da je v tretjem letniku ustrezne smeri šole, pa še ne pozna razlik med oscilatorji. Ali celo tega, čemu je oscilator namenjen. Nenavadno (da ne rečem neumno) vprašanje ponavadi porodi temu primerne odgovore, tako pač je.
Pa je vseeno dobil link, na katerem vse izve kar se tiče oscilatorjev. To bi seveda lahko našel tudi sam, prvi zadetek na Googlu, ja. Pa če mu angleščina dela težave, ima (spet Google!) možnost uporabe storitve translate.
Forum pa ni namenjen le "pomoči" neveščim ali lenim uporabnikom, ampak tudi debatam in izmenjavi mnenj. Kar tudi z vsemogočnim Googlom nekako ne moreš počet, a ne  _________________ As every cat owner knows, nobody owns a cat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
0joze0 Član

Pridružen-a: Sre 31 Avg 2011 9:22 Prispevkov: 61 Aktiv.: 0.36 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Čet Maj 03, 2012 2:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
žal je sedanji nivo znanja elektrotehnikov precej slab.
Nekaj let nazaj smo dobili v mojo bivšo firmo fanta ki je ravno zaključil srednjo šolo za elektrotehnika v Trbovljah. Zataknilo se je pri vprašanju v čem se podaja vrednost kondenzatorjev. Ni se mogel odločiti ali je to farad ali henry.
Tako da tale dijak se vsaj toliko potrudi in vpraša, in se strinjam da je ni čez razlago po domače in slovensko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.93 Kraj: slo
|
Objavljeno: Čet Maj 03, 2012 6:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Sem v 3. letniku srednje šole in za predmet elektrotehnike imamo nekega profesroja, ki še sam ne ve kaj govori |
- ni napisal, katere/kakšne šole (elektronika, gimnazija, strojna, kje še imajo predmet "elektrotehnika" ?). Mogoče se je napačno izrazil "ne ve kaj govori", ampak "ne zna predavati, razlagati".
Sam sem večkrat naletel na takšne predavatelje, ki so bili sami sebi namen. Takšne so razumeli samo tisti, ki so snov že itak od prej obvladali (iz prakse, hobija, službe ali kakšni ponavljalci) in 10% najbolj inteligentnih "slušateljev", ki jim je itak vedno vse jasno, od violine do matematike, ostalim nam pa ni bilo nič jasno. V takšnih primerih ti res preostane samo to, da poskušaš znanje pridobiti izven šole, ali pa da pri kontrolkah/izpitih maksimalno goljufaš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni