|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
besoft Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2012 10:22 Prispevkov: 585 Aktiv.: 3.64 Kraj: Žižki - Prekmurje
|
Objavljeno: Ned Okt 14, 2012 10:32 am Naslov sporočila: 3D printer |
|
|
Je kdo že razmišljal v smeri, da bi svoj CNC nadgradil ali dogradil v 3D printer, glede na to, da se dobijo kar že kit kompeti extruderjev ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KMX Član

Pridružen-a: Sre 28 Jan 2009 16:49 Prispevkov: 308 Aktiv.: 1.54 Kraj: NOVA CERKEV
|
Objavljeno: Ned Okt 14, 2012 10:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem si te dni naredil extruder. V kratkem ga bom testiral in javim rezultate.
Lp, Denis
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
besoft Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2012 10:22 Prispevkov: 585 Aktiv.: 3.64 Kraj: Žižki - Prekmurje
|
Objavljeno: Ned Okt 14, 2012 11:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Ima že kdo 3D printer in je pripravljen naprintati eno ohišje ?..seveda proti plačilu
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pobesneli Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24 Prispevkov: 1070 Aktiv.: 5.04 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Tor Okt 16, 2012 10:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali je kdo že naredil 3d printer? Zanima me ali ste grelno šobo naredili sami ali kupili? Po katerih načrtih ste delali printer?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tkamni Član

Pridružen-a: Sob 31 Jul 2010 22:28 Prispevkov: 24 Aktiv.: 0.13 Kraj: lj
|
Objavljeno: Sre Okt 17, 2012 10:40 am Naslov sporočila: 3d printer |
|
|
trenutno delam tretji printer. Prvi je bil lesen in zelo počasen. Na njemu sem si natisnil nosilne dele za uradno različico RepRap Mendela. Ta printer je delujoč že skoraj dve leti. Trenutno pa deloma po svojih izkušnjah in zamisli delam prenosnega z delovnim območjem 140x140mm.
Vse šobe sem naredil sam na namizni stružnici. Imel sem veliko problemov, po veliko poizkusih(recimo, da imam 10 različnih dizajnov) sem končno naredil eno izmed boljših. Predvsem je pomembna notranja oblika za doseganje hitrosti extrudiranja in, da se material ne zatakne...
Če koga več zanima, se lahko razpišem Sicer pa interesente vabim tudi na ogled.
Aja, lahko se zmenimo tudi za kakšno ohišje ali rojstnodnevno darilo. Imam že kar nekaj projektov narejenih. Če bo zanimanje, tudi objavim slike.
LP, Tadej
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.07 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Okt 17, 2012 10:42 am Naslov sporočila: Re: 3d printer |
|
|
tkamni je napisal/a: |
trenutno delam tretji printer. Prvi je bil lesen in zelo počasen. Na njemu sem si natisnil nosilne dele za uradno različico RepRap Mendela. Ta printer je delujoč že skoraj dve leti. Trenutno pa deloma po svojih izkušnjah in zamisli delam prenosnega z delovnim območjem 140x140mm.
Vse šobe sem naredil sam na namizni stružnici. Imel sem veliko problemov, po veliko poizkusih(recimo, da imam 10 različnih dizajnov) sem končno naredil eno izmed boljših. Predvsem je pomembna notranja oblika za doseganje hitrosti extrudiranja in, da se material ne zatakne...
Aja, lahko se zmenimo tudi za kakšno ohišje ali rojstnodnevno darilo. Imam že kar nekaj projektov narejenih. Če bo zanimanje, tudi objavim slike.
LP, Tadej |
Seveda nas vse zanima. ti kar piši, pa tudi slike objavi. Mogoče bi pa kaj napisal za v našo revijo ?
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.77 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sre Okt 17, 2012 12:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Če koga več zanima, se lahko razpišem |
Mene specifično zanima izgradnja komplet extruderja, elektronike in kakšna programska oprema se uporablja(katere CAM aplikacije)?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
anatom Član

Pridružen-a: Čet 22 Jun 2006 19:16 Prispevkov: 115 Aktiv.: 0.50 Kraj: PO
|
Objavljeno: Sre Okt 17, 2012 12:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Če koga več zanima, se lahko razpišem Sicer pa interesente vabim tudi na ogled. |
Jaz bi si tole z veseljem ogledal. Kje se da to videt?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5529 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sre Okt 17, 2012 3:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
V zadnji reviji ŽIT je objavljen 3D printer za 400 EUR ... Bi bilo vredno malo pogledati performanse ...
LP, g
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pobesneli Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24 Prispevkov: 1070 Aktiv.: 5.04 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Sre Okt 17, 2012 8:44 pm Naslov sporočila: Re: 3d printer |
|
|
tkamni je napisal/a: |
LP, Tadej |
Slike bi bile super, opisi in razlage pa še boljše. Ko bom imel čas pridem na obisk, res me zanima kakšni izdelki pridejo iz teh tiskalnikov
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sibica Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24 Prispevkov: 1097 Aktiv.: 5.59 Kraj: Vremska Dolina
|
Objavljeno: Sre Okt 17, 2012 9:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Objemke za karbonsko cev pri quadcopterju sem dal izdelati na 3D printer kolegu iz modelarskega foruma.
Printer je Reprap in pride cenovno nekje 400€. ---> http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?t=71308
Še slika objemke na quad-u (med karbonskima plošcicama, črna plastika ki objema karbonsko cev) --> http://www.elektronik.si/phpBB2/download.php?id=41077
Žal nimam nobene slike same objemke, lahko pa poslikam ko pridem domov.
_________________ Slabih pilotov ni. So dobri ali pokojni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Čet Okt 18, 2012 9:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Koliko ti pa racuna za print?
Jaz bi imel nekaj manjsih stvari za naprintat
_________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tkamni Član

|
Objavljeno: Čet Okt 18, 2012 10:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Ta kolega iz modelarskega foruma je moj dobri znanec. Nosilne dele za njegov printer sem mu natisnil jaz. Tudi nekaj pomoči pri elektroniki in dobava plastike
Res, pride okoli 400-500€. Odvisno koliko si pripravljen sam naredit in koliko kupit. Seveda v tej ceni ni nobene delovne ure, katerih porabiš ogromno
Vsi interesenti za ogled, najbolje PM in se dogovorimo...
Trenutno uporabljam Wade design "cold end" extruder. "cold end" je del extruderja, kateri skrbi za podajanje plastike in ni ogrevan. Najbolje se vidi na linku:
http://reprap.org/wiki/Wade%27s_Geared_Extruder
Za "hot end", to se pravi del ki je ogrevan ali zgoraj omenjena šoba pa imam neko svojo verzijo, kjer sem kombiniral obstoječe dizajne iz spodnjega linka in moje izkušnje. Bom v bližnji prihodnosti poslikal vse šobe, jih prlepil in na hitro opisal. Pa še link:
http://reprap.org/wiki/Geared_extruder_nozzle
Elektroniko uporabljam RAMPS(Reprap Arduino Mega Pololu Shield). Sem si pa naredil tudi svojo elektroniko z Pololu driverji koračnih motorjev in Atmega mikrokrmilnikom. Trenutno je še v fazi testiranja oz. beri pomanjkanja časa za testiranje Tukaj je pa še list elektronike, ki se pri Reprapu največ uporablja:
http://reprap.org/wiki/%22Official%22_Electronics
Programska oprema:
http://reprap.org/wiki/CAM_Toolchains
Tukaj je podanih več različic. Meni se najbolj obnese: Solidworks(modelirnik) -> Skeinforge(G-code slicer) -> Pronterface(printer interface) -> Sprinter(firmware).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tkamni Član

|
Objavljeno: Pon Nov 05, 2012 12:17 pm Naslov sporočila: Slike |
|
|
Še nekaj slik izdelkov:
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.7 MB |
Pogledana: |
43 krat |

|
|
1.52 MB |
18 krat |

|
|
1.29 MB |
12 krat |

|
|
1.25 MB |
21 krat |

|
|
1.25 MB |
20 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tkamni Član

|
Objavljeno: Pon Nov 05, 2012 12:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nadaljevanje...
|
91.13 KB |
24 krat |

|
|
742.64 KB |
10 krat |

|
|
647.36 KB |
7 krat |

|
|
688.48 KB |
10 krat |

|
|
489.7 KB |
12 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni