www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

CNC za obdelavo lesa.
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vraneclars
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Nov 2012 17:05
Aktiv.: 0.08

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2012 5:21 pm    Naslov sporočila:  CNC za obdelavo lesa. Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Odločil sem se da bom naredil CNC stroj za obdelavo lesa.Pa imam veliko vprašanj.

Zanima me če lahko namesto dragih linearnih vodil uporabim kar železne palice.Obdelovalna bi bila nekje 120x150. Koliko navora morajo imeti motorji za takšno stvar.Kakšen motor bi uporabil za rezkanje?Ter približno kolikšna je cena elektronike za to stvar.
Upam da nisem preveč tečen.

Lp Razz
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
1OVER0
Član
Član

Pridružen-a: Sob 01 Dec 2007 14:06
Aktiv.: 1.19
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2012 5:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj je zate 120x150 - cm ali mm.
Ker govoriš kot "tišler" bi rekel da govoriš o cm. Stojnik bi to razumel kot mm.
Nazaj na vrh
vraneclars
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2012 6:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja. Mislim cm.
Nazaj na vrh
besoft
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2012 10:22
Aktiv.: 3.62
Kraj: Žižki - Prekmurje

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2012 6:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj nasvet..pri izdelavi CNC ne šparaj na vodilih in materialu, čeprav gre samo za obdelavo lesa..kaj hitro boš želel kaj več, pa ti to ne bo uspelo. Predelava pa bo na koncu dražja kot prva izdelava.
Za kakšen konkreten nasvet pa je premalo podatkov.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
vraneclars
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2012 8:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja kvalitetna izdelava(in seveda veliko dražja Evil or Very Mad ) bi bil problem. Saj veste študent...Stroj bi seveda bil 3 osni.Mimogrede kje se dobijo poceni navojna vretena Very Happy .Zanima me tudi koliko bi stala konstrukcija iz aluminija (120cm x 150cm).
Nazaj na vrh
besoft
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2012 10:22
Aktiv.: 3.62
Kraj: Žižki - Prekmurje

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2012 8:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem sam tudi razmišljal v tej smeri, da bi ga izdelal sam. Pa sem raje odločil za nakup rabljenega. Cene so pa zelo različne.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
toplakd
Član
Član

Pridružen-a: Pon 12 Jul 2010 23:12
Aktiv.: 3.25
Kraj: Benedikt

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2012 10:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da bi avtorju teme zelo prav prišel obisk seminarja na temo CNC.

LP, Dejan

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.90
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2012 11:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

toplakd je napisal/a:
Mislim, da bi avtorju teme zelo prav prišel obisk seminarja na temo CNC.
Saj še lahko pride. 24.11. 2012 bo v Postojni.

vraneclars je napisal/a:
Stroj bi seveda bil 3 osni.Mimogrede kje se dobijo poceni navojna vretena Very Happy .Zanima me tudi koliko bi stala konstrukcija iz aluminija (120cm x 150cm).

Za CNC, ki bo obdeloval les bi priporočil kakšno drugo vrsto pogona. Navojna vretena so namreč občutljiva na prah, ki ga je pri obdelavi lesa kar veliko. Predlagam kar zajlo.

mkezmah
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2009 16:30
Aktiv.: 1.10
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 12, 2012 12:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče bi napisal, koliko bi bila zate sprejemljiva cena, pa bomo lažje svetovali kaj in kako...ponavadi se namreč zatakne prav tukaj.

LP
Marko
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vraneclars
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 12, 2012 7:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšno pa je to vodilo na zajlo?
Lahko kakšno sliko.

Jah v stroj bi vložil za začetek čim manjšo vsoto,saj se bom na tem stroju učil.Potem pa bomo videli če bo mi šlo delo z cnc-jem dobro od rok,pa bom seveda naredil boljši in večji CNC.
Nazaj na vrh
silvo22
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 18:25
Aktiv.: 2.81
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 12, 2012 11:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koliko $$$ je to čimmanjši znesek? Za željeno dimenzijo stroja moraš prišparat najmanj 2-3000 za pocarsko izvedbo. Če misliš da boš kaj naredil z manj kar lepo mirno pozabi.
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.90
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2012 12:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vraneclars, ne vem sicer kako daleč od Postojne živiš, a priporočal bi ti obisk seminarja na temo CNC strojev, ki bo dne 24.11.2012 v Postojni. Klik

Se bo tudi zate še našlo mesto!

vraneclars
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2012 9:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na seminar žal nemorem priti(Problem s prevozom).

Še vedno me pa zanima kakšna je približna cena elektronike. Very Happy
Nazaj na vrh
MarkoZ
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2010 14:33
Aktiv.: 0.41
Kraj: okolica Maribora

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2012 10:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če kupiš kitajsko hobi izvedbo, potem te stane nekje okrog 100€, če pa hočeš kaj bolj konkretnega pa pride tudi preko 300€.
Nazaj na vrh
toplakd
Član
Član

Pridružen-a: Pon 12 Jul 2010 23:12
Aktiv.: 3.25
Kraj: Benedikt

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2012 11:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi s kitajsko hobi izvedbo ne boš skozi prišel za 100€. Vsaj ne z motorji velikosti 23. To je prej 150€. (plačan ddv in Poštno Carinska obdelava)

Kaj konkretnega kitajskega pa tam okrog 270-300€ (plačan ddv in PC)

Kaj srednjega iz EU pa od 500€ naprej.

LP, Dejan

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni