www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kako sprogramirati pic16c57
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zcetrt
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Dec 2005 11:29
Aktiv.: 1.16
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 29, 2005 3:10 pm    Naslov sporočila:  Kako sprogramirati pic16c57 Odgovori s citatom

Lep pozdrav.

Pred časom sta mi z neba padla kakšna 2.5 metra Pic16c57-HS/p -jev. Dobil sem si še enega 16f57 in zadevo odložil, saj sem delal z 16f876.

A nekako sem si zaželel porabiti vsaj nekaj cm 16c57. Pogledal sem datasheet in orosile so se mi oči: nobenih interruptov, nič A/D, en sam timer, piškava količna rama in oh joj.

Pa sem vseeno spisal retardirano aplikacijo, ki ji ta mikrokontroler pač zadostuje (da ne bom žaljiv, retardirana je aplikacija, ne mikrokontroler, kajti zavedam se, da bi v assemblerju, če bi se mi še dalo, spisal lahko mnogo več, kot v C'ju) in ki bo celo koristna, a sedaj ne zmorem sprogramirati 16c57.

Uporabljam doma sestavljen programator DiyK150, ki mi služi dobro, podpira pa le 16F57 serijo, ki jo tudi uspešno sprogramira. 16c57 pa ni na spisku, medtem ko množica ostalih picov za enkratno programiranje (1xCxxx) je.

Kaj mi je storiti oz. ali kdo potrebuje 16C57 mikrokontrolerje?

NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.62
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 29, 2005 3:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si že poskusil kakšnega sprogramirat? Če jih imaš toliko, ti enega ne bo žal (lahko pa jaz poskusim .... Smile.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 29, 2005 4:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PIC16C57 je "legenda" med pic-i. Žal se ta ne programira serijsko ampak paralelno. To omogoča bore malo programatorjev. Sad Eden iz med njih je PICALL - (pozor to ni P16pro ampak oni drugi na keterem je mirkokontroler) Sicer je 16C57 izredno preprost pic praktično brez kake vgrajene preriferije. Nima niti prekinitev. Z njim sem recimo naredil eno iz med prvih svojih resnih aplikacij industrijski - "krmilnik". Stroj z njim še vedno obratuje.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 29, 2005 4:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še tole sem pozabil. Če omenjen pic nima okna (16C57) potem je OTP - enkatno programljiv.
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.62
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 29, 2005 4:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako se pa 16F57 programira? Tudi paralelno?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 29, 2005 4:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravno "vlečem" datasheet. Koliko sem ugotovil pa se ta že programira serijsko saj je omenjena možnost ICSP programiranja.

Sicer je po register filetu enak "prazen" kot 16C57

zcetrt
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 29, 2005 8:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pic16f57 sem brez težav sprogramiral preko ICSP-ja, zataknilo se je pri 16c57, ki sem seveda ga sprva vtaknil v pripravljen ICSP razdelek protoboarda, kjer se je prepisljiv kolega dobro počutil, 16c57 pa ni mrdal. Zdaj pač vem zakaj.

Silvo, če te prav razumem, sem oplel s svojim programatorjem. Sam sem pregledal datasheet 16c57 in ni na nobenem pinu naveden podatek za programiranje (razen na 28, ki je MCLR in napajanje za namen programiranja),

16f57 pa sem pač vezal tako, kot piše (clock, data, vdd, vss in mclr) in gre brez problema, čeprav traja sumljivo dolgo časa in javi napako o ID-ju, ki pa se mi zdi, da ni podprta funkcija pri tem kontrolerju.

Moje 57-ke nimajo okenčka, niso UV zbrisljivi. Za enkraten zapis so, ravno zato sem si priskrbel enega F.

Hvala za odgovore, tiste, ki so že bili in še tiste, ki sledijo...

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 29, 2005 8:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot sem omenil programira se paralelno (podobno kot navaden eprom serije 27Cxxx) ne serijsko. Zato potrebuješ programator, ki podpira tovrstno programiranje. Če se ne motim, se v ta namen koristi cel portb.
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 30, 2005 1:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Cisto iz prakticnega vidika (kljub temu, da doticnega mikrokontrolerja ne poznam): ce najdes algoritem za programiranje (ponavadi je to objavljeno v datahseetih, vsaj za mikrokontrolerje, ki jih sam uporabljam), je paralelni programator delo za eno popoldne, material (v bistvu samo octal latchi oz. d-flipflopi in nekaj za napajanje, ce tudi tega ne ukrades iz LPT porta) pa stane manj kot nekaj piv. Program (za DOS), ki bi tak programator uporabljal in zapisal tvojo kodo, bos spackal skupaj v istem popoldnevu.

Tako da ... ne se sekirati, ce tvoj programator tega ne podpira - ce cipe ze imas, ugotovi kako se jih programira in si naeredi svoj programatorcek.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 30, 2005 10:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:

Tako da ... ne se sekirati, ce tvoj programator tega ne podpira - ce cipe ze imas, ugotovi kako se jih programira in si naeredi svoj programatorcek.

Sokrat Think preden bo zadevo spravil skupaj bo "pokuril" vse OTP-je, pa še šlo bo ogromno časa. Bolje naročit za 20€ že sprogramiran čip ter tiskanino za 100% delujoči programator, ki podpira praktično vso PIC čipovje. Programator je domačega avtorja. Picallw Tam lahko free snameš tudi software.

zcetrt
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 30, 2005 11:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo, najlepša hvala za ta link.

Programator je res zelo univerzalen in pripraven, cena pa je tudi presenetljivo ugodna. Pa še četrt protoboarda bom sprostil, ko bom populil ven svoj zdajšni programator Wink

Najbolj pa mi je všeč LPT, ker ga imam na prenosniku...

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 30, 2005 11:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Avtor je sicer z Maribora. Sam imam eno iz med prvih variant njegovega programatorja. Takrat sem ga kontaktiral po telefonu. Žal njegove telefonske nimam več. Poskusi v telefonskem imeniku poiskati Bojan Dobaj. Če boš kaj zvedel sporoči, kajti za nakup se zanima tudi en moj kolega.
zcetrt
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 30, 2005 9:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poslal sem email poizvedbo o PICALL programatorju. Email naslov se dobi na strani PICALLW, kot odgovor pa sem prejel podatek, da se plača po povzetju in sicer 5400 SIT za, če prav razumem, pica s firmwarejem in tiskanino. Vprašal sem še za možnost dobave z ostalimi elementi, pa bomo videli.

Na strani in v PDF-ju nisem zasledil podatka o tem, kaj sploh dobiš, če naročiš programator, se mi je pa že glede na ceno zif socketa zdelo, da ne moreš dobiti kompletnega programatorja, ki bi ga le spajkal skupaj.

Kakorkoli, cena je še vedno sprejemljiva.

Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.20

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 30, 2005 9:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še vedno na prodaj programator, ki mu ta PIC, in še kakšen, ni tuj Rolling Eyes Rolling Eyes
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=3094

Dokaz na sliki Wink
Lahko se dogovorimu tudi za kakšen "novoletni" popust

PICPGM.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  32.42 KB
 Pogledana:  22 krat

PICPGM.JPG

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zcetrt
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 31, 2005 11:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

5400 sit s poštnino, le ploščica in firmware.

Bom ostal pri diyK150.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni