www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pic zablokira v kratkem stiku
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zcetrt
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Dec 2005 11:29
Aktiv.: 1.16
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 04, 2006 8:44 am    Naslov sporočila:  Pic zablokira v kratkem stiku Odgovori s citatom

Pozdravljeni.

Več kot je projektov, več je mistike. A ker je mistika posledica neznanja, se obračam na vas.

Pred pol leta in več sem v assemblerju spisal program za termostat centralne kurjave, ki sem ga nato testiral na protoboardu kakšen mesec, nato pa izdelal vezje, ohišje, pritrdil na steno in vezal na črpalko centralne kurjave.

Termostat je deloval in dobro služil svojemu namenu do 31.12., torej dobršen del kurine sezone, vklapljal, izklapljal...

Omenjenega dne pa je na LCD-ju izginilo sporočilo. Ob odvzemu napajanja in priključitvi nazaj, se je termostat znova zagnal in deloval normalno.

Napaka se je ponovila naslednji dan, a sem se odločil, da mu pustim nekaj časa, ako je to le trenutek slabosti in se bo postavil nazaj. Po nekaj urah pa sem pristopil in ugotovil, da je celotno ohišje prijetno toplo. Greje pa se PIC.

Uporabljam PIC16f876, DS18b20 termometer, 5V rele (ki ga vklopim preko tranzistorja) in nekaj ledic, tipk ter 2x20 LCD. Napajam z 12V 300mA, na vezju pa je še napetostni regulator 5V, tik ob picu je keramični kondenzator, dodan pa je še elektrolitski kondenzator (100uF) med + in -.

Napaka se pojavi ob vklopu ali izklopu bodisi stikala ali releja (stikalo je dodano zaradi ročne ustavitve črpalke), a ne vedno. Črpalka dela na 220V.

Kaj mi je storiti oz. zakaj PIC zablokira v kratkem stiku?

robika
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 20:55
Aktiv.: 1.19
Kraj: ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 04, 2006 9:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce uporabljas za vklapljanje crpalk releje, morajo biti na navitja vzporedno vezane diode v reverzni smeri. Ce diod nisi imel na navitjih, potem se kaj hitro zgodi, da je se kaksen polprevodnik sel rakom zvizgat.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.62
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 04, 2006 9:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zcetrt ni povedal, da ko je odstranil rele, tranzistor, kontakte releja za 220V premostil na vezju, se napaka še vedno pojavlja ob preklapljanju porabnika!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 04, 2006 11:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da boš moral za kakšno resnejšo analizo prilepiti še shemo in fotografijo vezja.
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 04, 2006 11:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbolj čudno pri celi zadevi je to, da se pic GREJE ? Očitno je prešel v en zelo čuden način delovanja, če prav me to zelo čudi. (obstaja vrjetnost, da je prišlo zaradi motnje do preskoka programa)
Nisi navedel, če si uporabil v programu uporabil WDT? V pomoč pri iskanju vzroka bi bila tudi električna shema. Čudi me tudi to, ker si omenil, da je na LCD-ju izginil napis? Če bi pic zablokiral takrat, ko ni pisal na LCD bi napis moral ostati, razen, če se napetost ni toliko sesedla, da je izklopil. Torej obstaja velika vrjetnost za nastalo težavo sam LCD.

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 04, 2006 11:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NeoTO je napisal/a:
zcetrt ni povedal, da ko je odstranil rele, tranzistor, kontakte releja za 220V premostil na vezju, se napaka še vedno pojavlja ob preklapljanju porabnika!

se pravi, da tudi ko je izhodni pin pic-a zraku, se zadeva obesi.... sumum, da je bilo nekje preveč statične elektrike in je prebilo zaščitno diodo - tako da ima ves čas stik. PIC potem pride v latch-up (potegne velik tok in se greje).

SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 04, 2006 11:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot je ze napisal Silvo
OBVEZNO je treba uporabiti watchdoga pri taksnih zadevah. Sam prakticiram tudi nacelo, da VSE parametre delovanja (ko naprimer vklopim crpalko si shranim en bit v eeprom itd..) si sproti shranjujem v eeprom. Se pravi, cetudi se mi sistem sesuje, se ob ponovnem zagonu postavi tocno v stanje, preden se je sesul.
Seveda, pa je treba tu se marsikaj pogledati na ploscici. Imas blokirne kondenzatorje?, kje imas povezave. To so malenkosti, ki znajo zagreniti zivljenje Evil or Very Mad

zcetrt
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Dec 2005 11:29
Aktiv.: 1.16
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 04, 2006 9:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar se tiče varovalk zaradi sesutja, imam tako napisan software, da ni kritično ob kakršnikoli napaki, rasetiranju ali izpadu električnega toka. Sem pa vse skupaj pisal pred več kot pol leta, ko sem imel celo še manj pojma, kot ga imam sedaj. To je bila moja prva "resna" aplikacija.

Vezje in shemo prilagam. Dandanes ne delam tako oglatih povezav.

Kot je ze Neoto pripomnil, sem ven vzel rele in prevezal 220V z žico (torej teče tam, kjer so zeloo debele povezave 220 po vezju) in plava izhod pica, ki gre sicer na rele, v zraku. Znova se ob ročnem vklapljanju in izklapljanju bremena vse skupaj obesi in PIC se začne greti. MCLR reset ne naredi nič. Ob izklopu 12V napajanja in ponovnem vklopu pa se postavi normalno.

Še enkrat... Zadeva je pol leta delovala brezhibno. Dotični pic ni krivec, saj sem namestil popolnoma novega in se dogaja isto.

Hvala za vašo voljo in nasvete!

The Extension 'bmp' was deactivated by an board admin, therefore this Attachment is not displayed.

The Extension 'bmp' was deactivated by an board admin, therefore this Attachment is not displayed.

PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.89
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 04, 2006 10:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ime za tvoje probleme ("zmrzovanje" programa in segrevanje procesorja) je latchup (slovenski prevod je ... Question ). Ko se bo naslednjič to zgodilo pomeri napajalno napetost, ki naj bi v tem primeru padla zaradi preobremenitve.
Rešitev je dobro filtriranje napajalne linije, skupaj s kratkimi povezavami do procesorja. Svetujem tudi uporabo reset vezja (MAX809, ...)

LP, Peter
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 04, 2006 10:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Edina stvar, ki bi lahko povzročila obremenitev je po shemi sodeč lahko LCD pa tudi senzor. Sam sem imel zelo podobno težavo. Pri neki motji, ki je prišla po vodniku senzorja se je zgodilo, da je senzor zablokiral - posledično se je začel greti. Program sem imel seveda pisan tako, da je pic pin nadol potegnil izhod, navzgor pa pullup upor. (pin pri logični "1" preklop na vhod, tako da ga navzgor potegne pullup)
Če ti mogoče za oba stanja uporabljaš pin definiran kot izhod, se prav lahko zgodi, da v primeru zablokiranega senzorja pride do preobremenitve.
Sam sem stvar rešil z 100n SMD kondezatorjem prilotanim direkt na pine senzorja.

robika
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 20:55
Aktiv.: 1.19
Kraj: ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 05, 2006 9:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zamenjaj diodo na releju z 1N4148. Tvoja ima odzivni cas <200 ns/50V/1A, 1N4148 pa ima odzivni cas <4ns/100V/0,2A. Vprasanje je ce 1N4933 se opravlja svojo funkcijo, ker so napetostne spice na navitju pri izklopu precej visoke, tokovno pa sibke. Na navitja se obicajno doda hitre ne pa usmerniske diode. Pa diodo prav obrni in tudi tranzistor. Najbolje je, da tranzistor zamenjas s PNP tipom (potrebno bo popravit program), za diodo pa se vedno velja, da jo pravilno obrnes. Ce nameravas uporabiti NPN tranzistor, potem mora biti relejsko navitje blizje pozitivnemu polu, tranzistor pa blizje negativnemu.

Lp

Nazadnje urejal/a robika Čet Jan 05, 2006 11:04 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.27
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 05, 2006 10:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pogrešam keramične kondenzatorje pri regulatorju, pa tudi masa ni dobro speljana.
Nazaj na vrh
LoLek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 1.45

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 05, 2006 11:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj keramničnih kondenzatorjev bi tudi jaz priporočal. Ravno zdaj delam eno aplikacijo, jo imam na protoboardu in sem pozabil na keramične kondenzatorje. Sistemu se je začelo mešati, LCD se je ugašal in prižigal pa še neke naključne znake je izpisoval. Po namestitvi par keramičnih kondenzatorjev se je zadeva umirila in normalno deluje.
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.62
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 05, 2006 2:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšen pa je lahko razlog, da je tole vezje pol leta delalo brez vsakršnih problemov?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.27
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 05, 2006 3:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dovolj je, da elko pri regulatorju spremeni karakteristike in težave so že tukaj. Jaz sem se naučil, da je pri mikokontrolerjih zelo pomemna masa in napajanje. Masa naj se združuje v eni točki, ne pa recimo tako, kot je na vezju zgoraj, ko je tranzistor za vklop releja vezan na sredino mase, ki gre na procesor. Včasih je prav neverjetno, kakšne motnje nastanejo na kratki razdalji. Napajanje pa zdaj vedno delam preko dušilke, ki je čim bližje procesorju.
V glavnem sama konstrukcija ploščice je izredno pomembna za zanesljivo delovanje.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni