www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kako prebrati S7img datoteko
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtomatizacija v industriji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
FireMan
Član
Član

Pridružen-a: Pet 06 Feb 2009 16:59
Aktiv.: 0.28
Kraj: Volavlje

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 28, 2012 5:54 pm    Naslov sporočila:  Kako prebrati S7img datoteko Odgovori s citatom

Resno vprašanje. Nagrada za rešitev. Se grem detektiva.

Imam eno SIEMENS SIMATIC MMC 512KB kartico. Baje je pokvarjena. Podatki na njej pa naj bi bili izgubljeni. Izgubljeni naj bi bili zaradi kratkih stikov na končnih napravah industriskega sklopa krmiljenja. Beri prekinjeni vodniki do motorjev, senzorjev itd. Jaz tega ne verjamem.

Prišel sem do te točke, da sem podatke prebral s programom S7imgRD.exe in shranil datoteko. Ali mi lahko kdo pomaga, da bi prebral to datoteko. Če ne drugega, če bi mi lahko kdo potrdil, sa se s slike S7img da potrditi, da je kartica vredu.

Če to ne gre, na koda se da obrniti, da bi rešil podatke s kartice. Saj se niso mogli kar zgubiti. Sliko .S7img bom dodal kot priponko. Kot rečeno, zadeva je resna. Prava pomoč je lahko tudi nagrajena.

LP

Slika.rar
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Slika.rar
 Velikost datoteke:  127.21 KB
 Downloadano:  31 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
airwolf
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17
Aktiv.: 10.69
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 28, 2012 8:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Datoteko sem odprl z notepad++ in v hex pogledu je videti da so neki parametri za Simatic notri. Vidim neka opozorila (domnevam da za kakšen panel) in konfiguracijo racka. Poskusi poklicati na Siemens Slovenija pa te bodo verjetno znali napotiti na pravi naslov. Sploh če gre za neko krtično aplikacijo se jaz ne bi hecal z čimerkoli ampak bi kontaktiral proizvajalna naprave in naj on pove kaj in kako.
Koda:
Siemens d.o.o.
Bratislavska cesta 5
SI-1000 Ljubljana

Telefon: +386 (1) 47 46 100
Fax: +386 (1) 47 46 135

Vse informacije: info.si@siemens.com
Spletni mojster: webmaster.si@siemens.com

xfce
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Jul 2011 8:06
Aktiv.: 3.08

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 28, 2012 8:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ups. Zmotil sem se.. kartica je berljiva, tako da nekaj je gor.. Oziroma kartica je očitno vredu..

v čem je pa težava? Krmilnik ne zna brati kartice?
Nazaj na vrh
xfce
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 28, 2012 8:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A je možno to, da je neko dal kartico v računalnik in ga je ta vprašal če naj "popravi" kartico in potem ni več delovala?
Nazaj na vrh
FireMan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 29, 2012 11:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

airwolf je napisal/a:
Datoteko sem odprl z notepad++ in v hex pogledu je videti da so neki parametri za Simatic notri. Vidim neka opozorila (domnevam da za kakšen panel) in konfiguracijo racka. Poskusi poklicati na Siemens Slovenija pa te bodo verjetno znali napotiti na pravi naslov. Sploh če gre za neko krtično aplikacijo se jaz ne bi hecal z čimerkoli ampak bi kontaktiral proizvajalna naprave in naj on pove kaj in kako.
Koda:
Siemens d.o.o.
Bratislavska cesta 5
SI-1000 Ljubljana

Telefon: +386 (1) 47 46 100
Fax: +386 (1) 47 46 135

Vse informacije: info.si@siemens.com
Spletni mojster: webmaster.si@siemens.com

Ok. Definitivno se bom obrnil na njih.

xfce je napisal/a:
Ups. Zmotil sem se.. kartica je berljiva, tako da nekaj je gor.. Oziroma kartica je očitno vredu..

v čem je pa težava? Krmilnik ne zna brati kartice?

Dotična oseba, ki je zadolžena za krmilnik s programom na tej kartici, trdi, da je kartica kaput. Da jo krmilnik ne more prebrati. Ker varnostne kopije ne obstajajo, bo potrebno ponovno pisati program. Pač interes nekih pokvarjenih posameznikov.

Kar bi rad je to, da jim dokažem, da je kartica OK. Obstaja možnost, da je bila zamenjana in da zaradi tega na njej ni pravih podatkov.
A se da s HEX-a podatkov dobiti diagrame?

LP
Nazaj na vrh
a.vidmar
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03
Aktiv.: 5.31
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2012 9:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S TEM programom jo lahko prebereš in zapišeš na drugo kartico.

Poizkusi.
Nazaj na vrh
FireMan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2012 9:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

a.vidmar je napisal/a:
S TEM programom jo lahko prebereš in zapišeš na drugo kartico.

Poizkusi.

S tem programom sem jo že prebral. 0 in 1 mi ne pomenijo nič. Rad bi dobil lesvični diagram. Kako?

Mogoče lahko to sliko, ki sem jo prilimal v prvem postu, da nekdo na kartico, vtakne v Siemens CPU in mi pošlje čitljive rezultate. Najbrž zahtevam preveč.

LP
Nazaj na vrh
airwolf
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2012 9:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne moreš narediti tega. Kolikor vem moraš za to imeti tudi izvorno kodo programa. Drugače bi ti to z veseljem poskusil naredil, vendar imam doma samo 32KB kartice.

In ne iz image ki si ga pripel see ne da dobiti podatkov o programu.

FireMan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2012 9:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

airwolf je napisal/a:
Ne moreš narediti tega. Kolikor vem moraš za to imeti tudi izvorno kodo programa. Drugače bi ti to z veseljem poskusil naredil, vendar imam doma samo 32KB kartice.

In ne iz image ki si ga pripel see ne da dobiti podatkov o programu.

Kaj pa, če bi imel 512KB kartico?
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2012 10:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne, ti bi rad tu reverse-engineering delal (de-compile).
Ni to tako, da se kar enostavno da, navadno je operacija le enosmerna ...

LP, g

FireMan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 31, 2012 1:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bil danes na Siemens-u.

Kartica je neberljiva. Podatki niso v pravem datotečnem formatu.

Ne poznam delovanja Simatica, zato sprašujem:
Ali je sploh možno, da je kartica neuporabna zato, ker je prišlo do kratkih stikov na močnostnih izhodih? Ker če bi bila poškodovana hardwear-sko, potem je jaz z osebnim računalnikom in MMC.SD.MS čitalnikom sploh ne bi mogel narediti slike, ki sem jo pripel v prvem postu.

LP
Nazaj na vrh
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.05
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 31, 2012 2:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

FireMan je napisal/a:
Ali je sploh možno, da je kartica neuporabna zato, ker je prišlo do kratkih stikov na močnostnih izhodih? Ker če bi bila poškodovana hardwear-sko, potem je jaz z osebnim računalnikom in MMC.SD.MS čitalnikom sploh ne bi mogel narediti slike, ki sem jo pripel v prvem postu.

Možno je vse.
Lahko, da so podatki okvarjeni, ker je elektronika zaradi kratkih stikov "ponorela".
Lahko je kartica okvarjena, ker ji je potekel rok trajanja.
To, da si s čitalnikom prebral podatke s kartice še ni garancija, da kartica ni pokvarjena.

Nisem strokovnjak za Siemens. Imam pa podobne izkušnje iz drugega področja. Kar sem napisal je pač moje mnenje. Potreboval boš "izvorni" program. Po potrebi ga bo treba na novo napisati.
Nazaj na vrh
FireMan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 31, 2012 2:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še nekaj.

Če dam kartico v mmc bralnik mojega prenosnika in pogledam lastnosti kartice, potem mi tam piše, da je datotečni sistem exFAT. Slika v priponki.

airwolf je napisal/a:
... imam doma samo 32KB kartice.

@airwolf: Ali lahko prosim pogledaš na enak način kot sem jaz, kateri dadotečni sistem ima SIMATIC? Še bolj bi bil vesel podobne slike, kot sem jo jaz pripel. Ali pa če na pamet veš kakšen file system je?

exFAT je dosti nov file system. Kar bi potem lahko bil dokaz, da je kartica bila napačno formatirana.

lp

exfat.jpg
 Opis:
Slika, ki dokazuje, da je exFAT datotečni sistem na kartici.
 Velikost datoteke:  65.75 KB
 Pogledana:  16 krat

exfat.jpg

Nazaj na vrh
airwolf
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 31, 2012 9:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo volkec že dela na polno.

Koda:

\Device\Harddisk3\DP(1)0-0+3c
\\.\PHYSICALDRIVE3
Cylinders = 1
Tracks per cylinder = 255
Sectors per track = 63
Bytes per sector = 512
Disk size = 16450560 (Bytes) = 16065 (Kb)
Media typ is RemovableMedia

Tole dobim ven ko pogledam geometrijo kartice.
Prilagam še zaslonsko sliko kako mi sistem zazna kartico.
Dump pa je na Dropboxu ker je velik kar 16Mb. Kako je to možno me ne spraševat.
Povezava na Dropbox.
Je pa zanimivo jaz imam datotečni sistem RAW, poleg tega pa ima prva vrstica not tole:
Koda:
Original Siemens Equipment. Use only with Siemens SIMATIC. Do not format or partition.

Drugače sem se pa zmotil nimam 32KB kartice ampak 128KB. Takole je ko jo imaš ves čas not in stroj dela BP. d'oh!

kartica_128kb.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  26 KB
 Pogledana:  2 krat

kartica_128kb.JPG

xfce
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 01, 2013 11:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

En je gotovo dal kartico v windowse in je popravil na exfat. Mogoče če bi zamenjal hederje bi delal Smile

Oziroma je kartica očitno "formatirana".. ampak to bi se pomojem dalo rešiti Smile podatki so namreč ostali.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtomatizacija v industriji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni