|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2013 11:01 am Naslov sporočila: Winwos XP in Windows 7 izbris enega |
|
|
Torej na istem disku in dveh različnih particijah imam naložena omenjena sistema. Ker potrebujem več prostora in XP-ja več ne potrebujem bi ga rad izbirsal, nedodeljen prostor pa pridružil Windows 7 particiji.
Težava pa je, da ne vem kako naj formatiram Windows XP particijo. Namreč če jo dekativiram se mi hkrati uniči boot menu in ne morem dostopati do nobenega sistema.
Združevanje ni problem zanima me le kako praticijo izbrisati?
Vnaprej hvala. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.67 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2013 12:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za urejanje, popravljanje in ustvarjaje boot tabele obstaja nek program, mislim da bcdedit. Lahko poskusiš z njim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2013 2:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem naložil, pa kokor gledam ni nič drugače kakor pri FreeBCD. Če prav razumem je težava v tem, ker je ta tabela shranjena na XP particiji in gre z formatiranjem ali deaktivacijo vse v... Ali ne vidim ali pa ne najdem opcije spremembe mesta shranjevanja te tabele. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2013 2:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uh...težko ti tu pomagam. Nisem kaj dosti delal s tem orodjem. Sam bi se tega namreč lotil drugače: naredil bi kopijo cele sedmice, pobrisal celoten disk, namestil nanj sedmico in potem obnovil prej narejeno sedmico (brez MBR tabele). Vse skupaj največ dve uri dela. Za kopijo sedmice lahko uporabiš acronis (plačljiv), jaz zadnje čase uporabljam Macrium, ki je free. Edina omejitev je da ne moreš dati ukaz za restore iz programa v windowsih, ampak moraš bootati s CDja, ki ga narediš v ta namen. Nič kaj hudega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kastaneda Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 11:18 Prispevkov: 459 Aktiv.: 2.40
|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2013 3:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče bi s TEM šlo. _________________ LP
Srečko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mrsmok Član

Pridružen-a: Tor 15 Sep 2009 10:50 Prispevkov: 60 Aktiv.: 0.31 Kraj: Gorenja vas
|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2013 3:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pojdi v Windows 7 in izbriši Windows XP particijo. Resize particije pa potem lahko narediš tudi kar iz Windows 7. To opcijo ima že vgrajeno.
Ponovno zaženi računalnik z namestitvenega cdja za Windows 7 in daj repair. S tem se ti bo popravil MBR. Nisem nikoli probal, vendar mislim, da mora delovati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.70 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2013 6:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem imel inštalirana dva XPja. Z delujočim sem vstopil, v zaženi sem vpisal msconfig ter pogledal na zavihek kako ima boot sekvenco. Nato sem izbrisal WINDOWS okvarjeno mapo ter popravil tabelo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2013 8:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
mrsmok je napisal/a: |
Pojdi v Windows 7 in izbriši Windows XP particijo. Resize particije pa potem lahko narediš tudi kar iz Windows 7. To opcijo ima že vgrajeno.
Ponovno zaženi računalnik z namestitvenega cdja za Windows 7 in daj repair. S tem se ti bo popravil MBR. Nisem nikoli probal, vendar mislim, da mora delovati. |
Takole sem naredil, ampak sem le deaktiviral particijo, da bi jo lahko formatiral, pa potem ni šlo več v noben sistem. Če prav razumem pa je vzrok tak. Boot tabela je bila na neaktivni XP particiji, posledično ni zaznalo nobenega sistema pri zagonu niti ni ob vstavitvi DVD-ja z Windows 7 ponudilo opcije repair, ker ni zaznalo nobenega naloženega sistema. Potem sem preko DVD-ja in CMD-ja spet aktiviral XP particijo in zadeva deluje kot prej. Če prav razumem bi moral boot nekako premaknit, samo kako ne vem.
Sicer ne gori voda in bom počakal še kake predloge. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.70 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2013 9:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si probal zgoraj napisano? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Maj 20, 2013 1:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
kobranka je napisal/a: |
Si probal zgoraj napisano? |
Težava je v tem, da v trenutku ko dam jaz XP pariticjo v neaktivno, da jo lahko pobrišem ne morem več priti v sistem, ker če prav razumem, je boot na XP paritciji in ga moram nekako premaknit na 7, formatirat XP ter združit. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Maj 20, 2013 10:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stvar se čedalje bolj nagiba k ponovni inštalaciji, saj tudi z sliko C particije zaradi boot tabele na D ne rešim ničesar.
Sem pa danes našel rešitev, pri kateri se je seveda zopet moralo zataknit in izpjunit eror v stilu ne morem pognati BCDBoot.exe. Temu je sledila rešitev rešitve, ki pa je izpljunila, češ da za moj sistem ni primerna in sem spet tam... _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32 Prispevkov: 1526 Aktiv.: 7.69 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Maj 20, 2013 10:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
A, super najlepša hvala mi bo olajšalo delo. Sicer bom še malce pobrskal in če ne uspem grem res ponovno nalagat. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32 Prispevkov: 1526 Aktiv.: 7.69 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Maj 20, 2013 10:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ta zadeva deluje bolje kot si lahko misliš
V dveh urah imaš vse narejeno.
LP _________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Maj 21, 2013 10:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Saj sem ti že jaz par dni nazaj predlagal zelo podoben postopek, pa ti takrat očitno ni preveč dišalo...
protoncek je napisal/a: |
Sam bi se tega namreč lotil drugače: naredil bi kopijo cele sedmice, pobrisal celoten disk, namestil nanj sedmico in potem obnovil prej narejeno sedmico (brez MBR tabele). Vse skupaj največ dve uri dela. Za kopijo sedmice lahko uporabiš acronis (plačljiv), jaz zadnje čase uporabljam Macrium, ki je free. Edina omejitev je da ne moreš dati ukaz za restore iz programa v windowsih, ampak moraš bootati s CDja, ki ga narediš v ta namen. Nič kaj hudega. |
Namreč, če boš sedmico nalagal na novo, ti bo naredila 100M skrito particijo, kjer bodo BOOT podatki. Potem ni več težav. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni