|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.52
|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2006 11:42 am Naslov sporočila: "Ripanje" DVDja |
|
|
Kupil sem en film na DVDju z Amazona in bi ga rad pogledal na racunalniku, ki nima DVDja. Ima kdo morda izkusnje z "ripanjem" (pretvorbo v DivX ali podoben format) DVDja ? Kateri program je najbolsje uporabiti ?
In ja, vem da je dovoljeno narediti kopijo iz varnostnih namenov zase, drugi racunalnik cisto zares nima DVDja, tako da bo varnostna kopija pac v drugem formatu.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter Član

Pridružen-a: Sre 30 Jun 2004 12:55 Prispevkov: 375 Aktiv.: 1.58 Kraj: Pod krvavcem nekje
|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2006 12:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja za ripanje dvd-jev lahko uporabiš Dr. DivX
_________________ Vse se da pokvarit, le če se dovol časa ukvarjaš z njo!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Domenius Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15 Prispevkov: 1188 Aktiv.: 5.00 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2006 1:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po mojem mnenju je najbolj enostavna rešitev tale program . Za bolj zahvetno (custom) kodiranje pa lahko uporabiš tegale . Če prvi program malo zataji (ne naredi dobrega, kvalitetnega ripa), uporabiš drugega. Od začetka je drugi program kar kompliciran za uporabo, ko se ga pa navadiš je pa odličen. Če je DVD zaščiten proti kopiranju, moraš zaščito "zlomiti" pred ripanjem. To narediš s tem programom . Vsi so narejeni za Windowse.
_________________ It's electric! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.60 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2006 1:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
... in kateri je free verzija in dovolj močan in kateri omogoča ripanje na način, da podnapise zripam v sliko, da ne bi imel posebej datoteke za podnapise, ker marsikateri divx player ne podpira podnapisov, sploh pa ne slovenskih s šumniki, veliko playerjev pa ima majhne in premajhne podnapise, čudnih barv brez obrobe.
Kdor kaj ve o tem, naj napiše, da ne bomo sami iskali.
Za ripanje DVD na način da ostane v DVD formatu se mi zdi najboljši kar DVD shrink, s katerim oklestimo DVD menijev, ekstras in podobne navlake, prav tako pa skrči dvoplasten DVD v enoplasten 4,7GB velikost DVD. Mimogrede odstrani vse zaščite, tako kodiranje kot regijsko zaščito, je pa free.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Domenius Član

|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2006 1:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsi programi so free verzije (Auto Gordian Knot, Gordian Knot in kot si napisal DVD Shrink). Gordian Knot je dovolj močan, saj lahko nastaviš vse (FPS, audio in video kodeke, končno velikost datoteke, color space, hitrost vzorčenja, format videa...). Nisem pa prepričan, če lahko podnapise zripa v sliko.
Prilagam en kratek tutorial za Gordian Knot:
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
GK Guide.zip |
Velikost datoteke: |
597.24 KB |
Downloadano: |
23 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2006 2:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se bom takoj lotil, hvala za mnozico predlogov, upam, da bom potuhtal kako stvar deluje Podnapisi in podobna navlaka mene sicer ne ganejo, ker je DVD angleski in s tem nimam tezav, rad bi le imel film v DivX obliki, kot nekaksen ekvivalent VHS kasete (linearen posnetek brez smeti).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.60 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2006 2:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uf, hvala, bom predelal tutorial. Do sedaj še nisem ripal DVD v divx pa bi poskusil, saj gre potem več kradiva na DVD , kar pomeni cenejši arhiv, oziroma bolj zanesljiv če dam na CD.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2006 2:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Eno zacetnisko vprasanje (utoGK mi je zelo vsec, zato bom najbrz ostal kar pri njem - ravnokar berem prilozen tutorial pa mi ena stvar ni cisto jasna):
Kako vem kateri od .IFOjev je pravi, ce jih ne morem prikazati ? Imam namrec VTS_01_0.IFO do VTS_05_0.IFO (pa se VIDEOTS.IFO, ki ga noce prebrati, ampak primeri v tutorialu so itak s tistimi stevilkami, tako da ta najbrz ni pravi). Ker so prikazane dolzine teh .IFOjev razlicne (po vrsti 2:10:20:22, 0:00:14:04, 0:00:11:00, 0:02:40:15 in 0:03:05:10), dva pa sta absolutno prekratka za cel film (ki ga je dobri dve uri), mi ni cisto jasno cemu sluzita dva 2+ in en 3+ urni del Vsi ze ne morejo biti pravi, najbrz ni fila za osem ur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Domenius Član

|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2006 3:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Priložen tutorial je za GK (tisti, ki sem ga upload-al), ne za AutoGK - to sta različna programa. AutoGK je "Auto" zato, ker ti skoraj vse nastavi sam. Izbrati je potrebno samo vhodno datoteko, po želji tudi kodek (Advanced Settings) in nastaviti velikost izhodne datoteke in njeno ime. "Auto" pa v 5-10% ni dober, ker ne naredi kvalitetnega ripa - ne nastavi optimalnih nastavitev. Drugače pa je zadeva uredu.
Najprej je potrebno "najti" film. Po navadi so to 3-4 datoteke, ki so velike 1GB + kakšna manjša datoteka (glej sliko). Da si siguren, zaženeš prvo datoteko filma (v mojem primeru VTS_01_1.VOB). Če je datoteka prava, je pravi tisti .IFO, ki ima podobno ime (v mojem primeru VTS_01_0.IFO). Če se tukaj kje zmotiš je možnost, da si zripaš kakšen meni ali pa predfilm. Če boš imel težave z branjem DVDja uporabi DVD Shrink, ker je DVD zaščiten proti kopiranju.
Naj še napišem, da ripanje traja okvirno 3 ure (AMD AthlonXP 2400).
|
29.56 KB |
Pogledana: |
28 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2006 3:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ravno ta del se mi zdi nenavaden - na DVDju je 8 .VOBov, velikih cca. 1 GB, vsi z imenom VTS_01_*.VOB, kjer je * stevilka od 0 do 7. Sklepal sem torej, da je film VTS_01_0.IFO. Ni mi jasno, zakaj je potem VTS_04_0.IFO se daljsi, VTS_05_0.IFO pa se bistveno dlajsi, ce noben od teh nima vec tako velikih .VOBov zraven. Gre morda tukaj za "sestevek" prejsnjih in se dodatnih ? AutoGK na zalost ocitno nikjer ne pokaze kateri .VOBi po njegovem spadajo v dolocen .IFO, tako da ne morem vedeti kaj sploh pocne
Sicer imam pa (za ripanje) muzejski P4M 1.7 GHz in dovolj prostora samo na mreznem disku (hitrost prenosa katerega ocitno ni omejujoci dejavnik, saj se DGindex davi z podatki ze pol ure, pa je prenesel komaj slabih 10 MB) ... to bo se veselo Po ekstrapolaciji iz tutoriala in tvoje ocene bi moral do vecera (~6 ur) ze nekaj videti
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Domenius Član

|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2006 3:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je 8 .VOB-ov po 1GB potem je DVD dvoplasten. To pa v približno 80% pomeni, da je zaščiten proti kopiranju (če je originalen) - seveda pa to ni pravilo. @Sokrat, mislim da bo najlaže, če pripneš takšno sliko kot sem jo jaz. Zaslon zajameš s tipkama AltGr+PrintScreen, odpreš Slikarja in prilepiš. Ne podcenjujem tvojega znanja, ampak pri branju drugih postov sem dobil občutek, da si bolj "Linux majster" .
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2006 6:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, dvoplasten je zagotovo. Nikjer na skatli ne najdem datuma izdaje DVDja, film je sicer muzejski (1956). Sem dodal sliko v vecji locljivosti, da pridejo vse stvari hkrati na ekran (pri 800x600 ne pride cisto vse).
Za DVDje sem res totalen idiot, se nobenega nisem pripravil k delovanju
Aha, pa se status: DGindex je do zdaj namlel slabih 30 MB velik .d2v file iz prvega VOBa in se kar nekaj cara (nikjer ni nobenih indikatorjev poteka, tako da ne znam oceniti kako dalec je ze). Ce bo tole dokoncano do vecera sem jaz Jaka Racman
CPU pri tem ni nikoli obremenjen preko 50%, tudi kaksni podatki se ne prenasajo prav pretirano intenzivno ... nisem cisto preprican, da stvar sploh deluje tako, kot bi morala.
|
98.25 KB |
Pogledana: |
20 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Domenius Član

|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2006 7:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
To je pa čudno... in zelo počasno. Poizkusi na kakšnem drugem računalniku, ki ima "lasten" disk. Procesor bi moral biti vedno 90-100% obremenjen. Kot vhodno datoteko pa nastavi VTS_01_0.IFO - mislim, da je ta prava.
Drugače pa je tu lahko še en problem - zaščita proti kopiranju. To najlažje preveriš tako, da celotno vsebino DVDja skopiraš na disk. Če ti jo skopira, zaščite ni, in lahko ripaš kar iz diska, namesto iz DVDja. V drugem primeru pa boš moral uporabiti DVD Shrink oz. ekvavilent. Program ti bo najhitreje "odklenil" DVD, če ga zraven ne bo stiskal (program lahko stisne DL DVD na SL - seveda pa to traja). Potem DVD Shrink shrani kopijo DVDja nekam (kamor si izbereš) na disk. Od tu naprej pa je postopek enak kot če bi ripal iz nezaščitenega DVDja oz. kopije podatkov na disku.
Pozkusi še pognati VTS_01_1.VOB da vidiš, če je res film - mislim, da bi ga moral predvalati tudi Windows Media Player.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Domenius Član

|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2006 7:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še nekaj sem se spomnil - ali imaš inštalirane kodeke za DivX - XviD?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.99 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pon Feb 06, 2006 7:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
DVD filmi so sestavljeni iz več kosov. -> več poglavij. Zato imaš več datotek.
Zvok je zopet posnet posebej. Različni tipi: stereo 5.1 , .... potem imaš lahko še sinhroniziran svok recimo ruščina, ...
Nadalje imaš eno množico datotek z podnapisi, ter datoteke ki sestavljajo menije, izbira scen ..... odvisno od DVD-ja.
Sam bi se verjetno tega lotil z DVD shrink programom. Z njim bi oklestil film vse nesnage, ki je ne potrebujem. In naredil En kompakten DVD. Tega bi potem šele spreminjal v DIVx ali kakršenkoli format že misliš uporabiti. Bi trajalo nekaj več časa samo naj računalnik malo računa
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 4 dni