|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zevnik Član

Pridružen-a: Pet 05 Jul 2013 17:41 Prispevkov: 17 Aktiv.: 0.12 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Tor Sep 17, 2013 11:07 am Naslov sporočila: Začetniško lotanje SMD Atmel AVR ATtiny2313 v lastni režiji |
|
|
Pozdravljeni,
sem popoln začetnik v SMD svetu in bi rad kupil in sestavil kit komplet, ki vsebuje upore 0805 in SMD Attiny2313. Če prav vidim, je 0805 širok 1.25mm, Atmelova nogica pa <0.5mm, z vmesno razdaljo 2mm.
Lotanje klasičnih vezij in komponent mi načeloma ne predstavlja težav. Imam direktni 220V spajkalnik (mislim da 35W). Sem sporadični uporabnik takih kompletov, letno sestavim v povprečju eno vezje:)
Kaj mi priporočate? Je to prevelik podvig za prvi kit komplet, ali je vredno poskusiti. Če je vredno poskusiti, me zanima, kakšen spajkalnik in lupa bi bila sprejemljiva za tako delo (verjetno se pri spajkalniku gleda debelino konice?).
Če je podvig prevelik, bi lahko kupil že sestavljen paket, ki je sicer 2x dražji pa malo manj veselja bi mi prinesel:)
Hvala za nasvet in odgovor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.93 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Sep 17, 2013 11:10 am Naslov sporočila: |
|
|
0805 je "zelo velik" Brez težav ga boš spajkal z običajnim spajkalnikom z ošiljeno konico. Popravi kraj v profilu. Če si doma kje blizu mene, lahko prideš do mene pa probaš kaj zaspajkat. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09 Prispevkov: 1026 Aktiv.: 4.33
|
Objavljeno: Tor Sep 17, 2013 11:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Lupe ne potrebuješ. Potrebuješ pa primerno pinceto, fluks, najbolje spajko s svincem. Najlažje boš ocenil, če si sposoben to sam izvesti, z ogledom kakšnih tutorial filmčkov na youtube. Išči "SMD soldering". Je kar nekaj primerov. _________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Tor Sep 17, 2013 11:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Za spajkanje čipa ti bo prav prišla še pletenica, s katero boš odstranil odvečni cin. Vsaj jaz tako lotam zahtevnejše čipe, da kar potegnem čez cel čip s cinom, nato pa s pletenico le odstranim višek.
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tomazp Član

Pridružen-a: Sob 02 Feb 2008 13:24 Prispevkov: 559 Aktiv.: 2.64 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Sep 17, 2013 12:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam jih spajkam enostavno po naslednji metodi:
- Procesor oz. smd vezje pozicioniram natančno na vezje in ga na končnih pinih pozicioniram.
- temperaturo na spajkalniku zmanjšam na kake 200 st. S kolofonijo in konico spajkalnika na tanko prevlečem nogice čipa.
- Konico obrišem in povečam temp. na cca. 300 st. Na široko konico dodam malo cina (ne pretiravat) in potegnem sem in tja nekajkrat po pinih. Zaradi odbojnosti kolofonije ostane cin samo na pinih.
- z acetonom in čopičem operem kolofonijo iz nogic čipa. Lot je brezhiben brez potrebe po pletenici.
Z malce vaje se doseže zelo lepe rezultate. Pa s količino cina na konici ni za pretiravati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TilenS Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29 Prispevkov: 556 Aktiv.: 2.35
|
Objavljeno: Tor Sep 17, 2013 1:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz spajkam zelo podobno ampak brez druge točke in namesto široke konice uporabljam za SMD skoraj striktno samo špico z šalčko s katero bp reguliram količino spajke na elementu. Flux uporabljam MicroBond od Erse. _________________ LP Tilen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zevnik Član

|
Objavljeno: Tor Sep 17, 2013 1:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fantje, kapo dol: za hitre in prijazne odgovore!
@Silvo: hvala za ponudbo, sem se že razveselil in popravil kraj. Žal nisem nikjer blizu. Že mogoče, da je 0805 velikan, bolj se bojim za Atmela.
@Ostali: filmčke sem si pogledal, tudi idejo s tem da potegnem po vseh nogicah, sem tudi že prebral, najbolj se mi zdi realen tale sistem: https://www.sparkfun.com/tutorials/101
Malo ste me opogumili. Hvala. Sedaj pa k spajkalniku. Sliko svojega priložim popoldne, vendar je direkten 220V, brez regulatorja temperature. Kar bi si še privoščil (ne pozabite, lotam enkrat letno) je tale spajkalnik.
Kaj menite? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.93 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Sep 17, 2013 1:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
zevnik je napisal/a: |
@Silvo: hvala za ponudbo, sem se že razveselil in popravil kraj. Žal nisem nikjer blizu. Že mogoče, da je 0805 velikan, bolj se bojim za Atmela.
|
Brez problema bo šlo. Če je tiv tovarniška še toliko bolje. Na en krajni pad naneseš malo cina. Čip prispajkaš za eno nogico, ter ga lepo centriraj. Potem prispajkaj še nogico diagonalno. Nato sledi spajkanje ostalih nogic. Odvečni cin lahko odstraniš z mehko finožično žico, (v orginalu za to obstaja posebna pletenica) katero položiš med nogico in spajkalno konico. Odvečni cin bo "popila" žica. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.05 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Tor Sep 17, 2013 1:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
zevnik je napisal/a: |
... Sedaj pa k spajkalniku. Sliko svojega priložim popoldne, vendar je direkten 220V, brez regulatorja temperature. Kar bi si še privoščil (ne pozabite, lotam enkrat letno) je tale spajkalnik.
Kaj menite? |
Talšnega uporabljam jaz za SMD elemente, nabavil pa mi ga je Silvo (iz Avstrije) po dosti nižji ceni.  _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Tor Sep 17, 2013 1:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako "velike" čipe se lahko lota tudi pin po pin, vendar je v tem primeru fino imeti vsaj Takole stvar
Je pa to delati pod mikroskopom še veliko lažje. Ampak za enkrat letno...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tomazp Član

Pridružen-a: Sob 02 Feb 2008 13:24 Prispevkov: 559 Aktiv.: 2.64 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Sep 17, 2013 2:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
TilenS je napisal/a: |
Jaz spajkam zelo podobno ampak brez druge točke in namesto široke konice uporabljam za SMD skoraj striktno samo špico z šalčko s katero bp reguliram količino spajke na elementu. Flux uporabljam MicroBond od Erse. |
TilenS, Tale MicroBond deluje predvidevam podobno kot kolofinija, se pravi preprečuje zlivanje cina med pine?
Je potrebno kakšno čiščenje po spajkanju? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Tor Sep 17, 2013 2:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsi. ki se hvalisate s svojim orodjem - mimogrede manjka še polagalni stroj odprite svojo temo. Človek je začetnik in niti slučajno nima česa takega doma, zato sprašuje kako prispajkati oziroma če sploh lahko prispajka to doma z domačim spajkalnikom.
Gre in to zelo enostavno brez mikroskopov ter podobne navlake. Pripravil sem vodič v fotografijah. Namerno sem uporabil spajkalnik z debelo konico. No oči mi že ne nesejo najbolje (EMŠO), zato sem uporabil še naglavno lupo. Na domači tiv sem prispajkal tiny13 smd ter upor 0603
Najprej upor 0603:
Upor sem najprej prispajkal na eni strani:
Pa na drugi:
Pa čio na eni:
Pa na drugi:
Pa cel čip:
Odvečni cin sem odstranil z pletenico. Lahko uporabiš tudi mehko finožično ne predebelo žico:
Sledi čiščenje - alkohol, aceton...
Končano:
Kaj sem uporabil:
Navadni spajkalnik z ošiljeno konico, pinceto, cin, pletenico, čistilo...
Zevnik, brez strahu samo spajkalo v roke  _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zevnik Član

|
Objavljeno: Tor Sep 17, 2013 11:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fantje, opogumili ste me. Bom poskusil.
Imam pa:
-Wellerjev spajkalnik SPI27
,
-spajka je 0,5mm (če prav razumem svinčena S-Sn60 Pb 38Cu2),
-pa Conradovo pletenico.
Grem v nakup kita, potem pa nadgradim opremo, če bom imel kje težave.
@Silvo: hvala za quick tutorial, bom pripel svojo "mojstrovino" in poročilo, kako mi je šlo.
Še enkrat vse pohvale, super forum, predvsem pa eden najbolj strpnih, kar sem jih prebiral. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TilenS Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29 Prispevkov: 556 Aktiv.: 2.35
|
Objavljeno: Sre Sep 18, 2013 12:25 am Naslov sporočila: |
|
|
@Tomazp, če je potrebno ne vem ampak po spajkanju vezje zmeraj očistim še z izopropil alkoholom, če ne drugega vsaj zgleda lepše. Na te fluxe se rada lepi umazanija zato zmeraj očistim to z vezja, da ne bi kdaj v prihodnosti prišlo do kakšnih nevšečnosti med pini zaradi te "umazanije". _________________ LP Tilen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sre Sep 18, 2013 9:23 am Naslov sporočila: |
|
|
TilenS je napisal/a: |
@Tomazp, če je potrebno ne vem ampak po spajkanju vezje zmeraj očistim še z izopropil alkoholom, če ne drugega vsaj zgleda lepše. Na te fluxe se rada lepi umazanija zato zmeraj očistim to z vezja, da ne bi kdaj v prihodnosti prišlo do kakšnih nevšečnosti med pini zaradi te "umazanije". |
Vezje je nujno potrebno očistiti. Fluxi, paste (tudi tisti v samem cinu) so precej agresivni. Vlaga ter šibki enosmerni tokovi kasneje naredijo svoje. Par dni nazaj sem gledal v notranjost enega večjega LCD TV-ja. (škoda, da nisem naredil posnetka) Vezje ni bilo očiščeno. Nogice na enem iz med večjih čipov so se držale dobesedno skupaj. Prekrival jih je debel sloj oksida. Enako je bilo še na enem drugem mestu, kjer je bilo več smd transistorjev. Točnega vzroka ne poznam. TV je bil od "tretje" osebe. Kake sledi, da bi v tv prišla voda ni bilo opazit. Domnevam, da je bil vzok neočiščen tiv ter kondenz. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni