www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Sprememba na 12V vtičnici oziroma vžigalniku za cigarete
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Buick
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Nov 2012 12:50
Aktiv.: 1.17
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2013 12:08 pm    Naslov sporočila:  Sprememba na 12V vtičnici oziroma vžigalniku za cigarete Odgovori s citatom

Pozdravljeni !

Mogoče veste, kako bi spremenil omenjeno nastavitev, saj ima večina novejših vozil delovanje vezano le na kontakt ; pri izklopljenjemu avtu tako nemoreš recimo napolniti mobitela ipd...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2013 12:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Večina avtov ima vtičnico zadaj v prtljažniku vezano na stalnih 12 V, tiste spredaj pa res na vklop. Najlažje je verjetno potegniti dodatni kabel - pa ne pozabiti na ustrezno varovalko ...

LP, g

Buick
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2013 12:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj avto nima omenjene vtičnice v prtljažniku.
Misliš, da bi bilo najbolje, da bi potegnil kable od prednje vtičnice in jasno dodal varovalko ?
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2013 3:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno res - to bo povedal kdo, ki je bolj v avtoelektro vodah kot jaz ...
Imaš pa stalnih 12 V sigurno tudi na plošči z varovalkami.

LP, g

Waldo
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2007 10:50
Aktiv.: 1.47
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2013 7:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko sem potreboval hitro rešitev za vtičnico s stalno napetostjo, sem jo priklopil kar na stalni kontakt na avtoradiju. Ne morem je močno obremeniti, za telefonske polnilce in gps pa je čisto ok. Za inverter za omrežno napetost pa bi seveda potreboval debele kable direktno iz akumulatorja.
Nazaj na vrh
Buick
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 18, 2013 12:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Waldo je napisal/a:
Ko sem potreboval hitro rešitev za vtičnico s stalno napetostjo, sem jo priklopil kar na stalni kontakt na avtoradiju. Ne morem je močno obremeniti, za telefonske polnilce in gps pa je čisto ok. Za inverter za omrežno napetost pa bi seveda potreboval debele kable direktno iz akumulatorja.

Si potegnil dve žički in ju z čeveljki priklopil na hrbtno stran radia ?
Nazaj na vrh
Waldo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 18, 2013 4:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Buick je napisal/a:
Waldo je napisal/a:

Si potegnil dve žički in ju z čeveljki priklopil na hrbtno stran radia ?

Minus sem potegnil od originalne vtičnice za vžigalnik, ker je debel kabel, plus pa sem vzel kar z "raubarjem" na stalnem 12V, ki je na priključku avtoradia.
Polnilec za mobi, GPS navigacija in podobno dela brez problema, za inverter pa je premalo. Sploh se noče zagnati in samo piska. Na original vtičnici dela brez težav (tanki kabli press).
Nazaj na vrh
Buick
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 21, 2013 12:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za info

Drugače pa je to pri današnjih vozilih smotano narejeno, da je možno uporabiti omenjeno vtičnico samo ob kontaktu in ko je vozilo v pogonu.
Nazaj na vrh
Bozo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21
Aktiv.: 2.79
Kraj: Lendava, Trimlini

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 21, 2013 1:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm, bi rekel glih nasprotno. V zadnjih petnajstih letih pri meni vsi delujejo brez kontakta.

Božo
Nazaj na vrh
Buick
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 22, 2013 10:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bozo je napisal/a:
Hm, bi rekel glih nasprotno. V zadnjih petnajstih letih pri meni vsi delujejo brez kontakta.

Aja?
kako si to zvezal in kateri avto imaš?
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 22, 2013 11:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Buick je napisal/a:

kako si to zvezal in kateri avto imaš?

Različne znamke - različna vezava. Hyundai ima vtičnico vezano na kontakt, BMW ima stalno ...

Jaz rabim oba načina. Zato sem si poleg stalno napajanega originala dodal še eno vtičnico vezano na kontakt (priklopil sem kar na žico pri ključavnici), da se mi navigacija in on-board kamera ugasneta skupaj z motorjem.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bozo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21
Aktiv.: 2.79
Kraj: Lendava, Trimlini

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 23, 2013 9:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Astra (glej sliko v avatarju), nič nisem predelal je original tako. Je pa od znamke do znamke različno, kot je že Iztok omenil.

Božo
Nazaj na vrh
danilo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 20 Avg 2003 14:57
Aktiv.: 0.62
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 23, 2013 10:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni odvisno samo od znamke, temveč tudi od modela in mogoče tudi od letnika.
WW Golf IV, letnik 2000 ima direktni priklop (preko varovalke seveda), Golf V, letnik 2007 pa preko kontakta in to v kabini in v prtlažniku.

lp Danilo
Nazaj na vrh
Waldo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 24, 2013 11:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bozo je napisal/a:
Astra (glej sliko v avatarju), nič nisem predelal je original tako.

Zanimivo. V moji Astri (model G, l. 2003) je original vtičnica na kontakt.
Nazaj na vrh
SamoR
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Jan 2010 3:58
Aktiv.: 2.10
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 24, 2013 12:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Fantje, a še niste pogruntali, da je vse odvisno za katero tržišče je avto delan?
Isti model ima za različna tržišča, pri enaki ceni, različno opremo. Naše tržišče je tako majhno, da je stvar uvoznika ali zastopnika kaj in od kje bo uvažal. Pa tudi ali bo pobral ostanke za različna tržišča. Od tod razlike pri tako banalni stvari kot je vtičnica za cigaretni vžigalnik.

Boljše je sovražnik dobrega!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni