|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sierra5 Član

Pridružen-a: Tor 12 Avg 2014 17:51 Prispevkov: 81 Aktiv.: 0.61 Kraj: Bled - JN76BJ
|
Objavljeno: Pon Jan 19, 2015 3:15 am Naslov sporočila: Detektor |
|
|
Tole 'staro mamo' od diode imam še iz otroških let, ko je bil radijski aparat še privilegij bolj premožnih. Po načrtu iz knjige ''Radijski krožek za pionirje'' avtorja Andree Leopolda iz leta 1949 sem si naredil detektor, pokojni sosed mi je posodil nemške tankovske slušalke, oče mi je iz Železarne Jesenice prinesel tale dva kosa kristala in kakšnih 20 m bakrene pletenice za anteno... pa sem bil glavni na vasi
Ja pa tudi mama je sodelovala, saj mi je vsakič navila ušesa, ker sem z njenimi najboljšimi škarjami čim bolj pod kotom odrezal tanko žičko, ki sem jo zvil v spiralo (vzmet) nahaja se v držalu in s katero sem potem poiskal pravo točko na kristalu, da je detektorski sprejemnik ''zašpilal''.... Žičko sem moral prirezati zato pod kotom, da sem dobil čim ostrejšo konico...
Enkrat v preteklosti sem iz ene epruvete, v kateri so bile tisti čas pakirane tablete, nekako odrezal (vrvico sem namočil v petrolej, jo ovil okrog epruvete, jo zažgal in z mrzlo vodo na hitro ohladil, da je steklo počilo) kos cevčice, ki pa je sedaj zopet razbita... Rad bi jo obnovil. Mogoče kdo ve kje bi dobil stekleno cevko zunanjega premera med 14,7 do 14,9 mm, debelina stekla slab mm, dolžina pa ni važna, odrezal jo bom že sam...
Za vsak namig bom hvaležen..
LP C
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.61 MB |
Pogledana: |
6 krat |

|
|
1.39 MB |
8 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3359 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pon Jan 19, 2015 12:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hej, sierra5!
To je, kot da bi napisal jaz. Tudi mene je kot mulca spravila na elektrotehniko ista kjigica, ki jo omenjaš in tudi moj prvi sprejemnik je imel podobno skrinjico, v kateri sem z žičko na kristalu iskal točko, ki je dala čim boljši sprejem.
Računam, da sva bila istočasno mulca, rojena malo pred vojno ali med vojno.
Mene je potem za Bežigradom v Ljubljani obiskal inšpektor, ki je videl anteno, in je hotel da plačujem naročnino z radio. Ko sem mu zaupal, da imam samo detektor, je odstopil od gnjavaže.
No, potem je prišel radioamaterski krožek pri radioklubu YU3AJK, kjer smo naredili avdion sprejemnik z eno elektronko, kakršno smo pač dobili, no druga je bila usmerniška elektrona dioda mislim AZ4 ali nekaj takega. In smo poslušali radio na zvočnik. A seveda še vedno samo radio Ljubljana, kukavico.
No, ja pa telegrafijo smo se učili in na AJK sem delal prve zveze.. (Takratna JLA je aktivno podpirala krožke ljudske tehnike na različnih področjih, radioamaterskih, letalsko-modelarskih, padalskih in podbno. Ni bilo veliko, a brca naprej in moralno zadoščenje je bilo.)
Potem pa je prišel resen študij, in za pravo amaterstvo ni bilo več dovolj časa.
Bilo je lepo, a je minilo.
Sic transit gloria mundi.
_________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SolarPlazma Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2012 10:47 Prispevkov: 175 Aktiv.: 1.08 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pon Jan 19, 2015 1:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za cevko pokliči v Labteh v Ljubljani (Tomačevo) in ti jo bo naredil njihov steklopihač.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hudamravljica Član

Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22 Prispevkov: 872 Aktiv.: 4.92 Kraj: LUCIJA
|
Objavljeno: Pon Jan 19, 2015 6:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se opravičujem za off topic, kako se reče "kamnu" na zgornji sliki?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.06 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pon Jan 19, 2015 6:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Galenit
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mitchW Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2014 20:58 Prispevkov: 568 Aktiv.: 4.28 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Pon Jan 19, 2015 11:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam podobno stvar še od mojega praočeta, ki je sestavil detektorski sprejemnik na začetku tridesetih let. Tudi sprejemnik še imam, vendar že 50 let ni bil v uporabi, zato ga imam letos namen usposobiti. Načeloma mi manjka le žica za anteno, morda mi lahko kdo svetuje koliko metrov žice naj uporabim? Pred leti sem nekaj poskušal s cca. 6 metrov žice, ampak nisem ulovil ničesar.
Ob priliki ga bom poslikal in predstavil na forumu.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sierra5 Član

Pridružen-a: Tor 12 Avg 2014 17:51 Prispevkov: 81 Aktiv.: 0.61 Kraj: Bled - JN76BJ
|
Objavljeno: Pon Jan 19, 2015 11:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
vilko je napisal/a: |
Hej, sierra5!
To je, kot da bi napisal jaz..... |
Hi, no jaz sem zgleda nekaj mlajši, sem že svobode sin... Ja so bili zanimivi časi, ko smo takole raziskovali in, če se malo zamisliš, skoraj ne moreš verjeti, kakšen razvoj na tem področju je človek dosegel v relativno kratkem času..
Lep večer ti želim..
C
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sierra5 Član

|
Objavljeno: Pon Jan 19, 2015 11:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
SolarPlazma je napisal/a: |
Za cevko pokliči v Labteh v Ljubljani (Tomačevo) in ti jo bo naredil njihov steklopihač. |
Ojla, sokrajan,
hvala za info in lepo se imej..
C
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.06 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pon Jan 19, 2015 11:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
mitchW je napisal/a: |
Imam podobno stvar še od mojega praočeta, ki je sestavil detektorski sprejemnik na začetku tridesetih let. Tudi sprejemnik še imam, vendar že 50 let ni bil v uporabi, zato ga imam letos namen usposobiti. Načeloma mi manjka le žica za anteno, morda mi lahko kdo svetuje koliko metrov žice naj uporabim? ......,. |
Težko bo, saj v bližini Celja ni srednjevalovnega oddajnika. Najbližje je oddajnik v Ljubljani (918 kHz) in v Murski Soboti (648 kHz). Antena naj bo čim daljša in zunaj na prostem. Tistih tvojih 6m je tako kakor da bi pljunil v Savinjo, potem pa čakal da prestopi bregove.
...
Pred leti sem nekaj poskušal s cca. 6 metrov žice, ampak nisem ulovil ničesar.
... |
Pa veš kako se tak kristalni detektor uporablja?
...
Ob priliki ga bom poslikal in predstavil na forumu. |
To bi bilo lepo!
Pozdrav!
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sierra5 Član

|
Objavljeno: Tor Jan 20, 2015 12:01 am Naslov sporočila: |
|
|
hudamravljica je napisal/a: |
Se opravičujem za off topic, kako se reče "kamnu" na zgornji sliki? |
No, me je z odgovorom že Branez prehitel.. zakaj so pa galenit imeli v Železarni Jesenice pa ne vem, verjetno (ugibam) so ga dodajali kakšnemu jeklu....
Lp, C.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sierra5 Član

|
Objavljeno: Tor Jan 20, 2015 12:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala...
Lp C
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
C-64 Član

Pridružen-a: Ned 01 Dec 2013 12:14 Prispevkov: 141 Aktiv.: 1.00 Kraj: Lesce
|
Objavljeno: Tor Jan 20, 2015 12:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo - kot kaže sva "soseda". Tole je moj primerek detektorja za osnove pa mi je bila ista knjižica.
|
637.95 KB |
4 krat |

|
|
861.93 KB |
1 krat |

|
_________________ C64 je zakon. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

|
Objavljeno: Tor Jan 20, 2015 12:34 am Naslov sporočila: |
|
|
sierra5 je napisal/a: |
.. zakaj so pa galenit imeli v Železarni Jesenice pa ne vem, verjetno (ugibam) so ga dodajali kakšnemu jeklu.... |
Se mi zdi da je dodan v atomatno jeklo, "šlosarji" rečejo: svetlo vlečeno jeklo.
Ampak tole z rezervo, kot reče mucek: "...lahko pa se tudi motim ..."
P.S.: No pa sem se le zmotil, avtomatno jeklo sem hotel napisati.
Albert Einstein
Nazadnje urejal/a Branez Tor Jan 20, 2015 9:10 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sierra5 Član

|
Objavljeno: Tor Jan 20, 2015 12:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Imam podobno stvar še od mojega praočeta, ki je sestavil detektorski sprejemnik na začetku tridesetih let. Tudi sprejemnik še imam, vendar že 50 let ni bil v uporabi, zato ga imam letos namen usposobiti. Načeloma mi manjka le žica za anteno, morda mi lahko kdo svetuje koliko metrov žice naj uporabim? Pred leti sem nekaj poskušal s cca. 6 metrov žice, ampak nisem ulovil ničesar.
Ob priliki ga bom poslikal in predstavil na forumu. |
Nekaj ti je že Branez odgovoril.. Tistih 6m žice je bilo seveda premalo, jaz sem imel cca 20m dolgo in napeto visoko med hišnim slemenom in visokim orehom. Ko mi jo je močnejši veter (oreh se je majal sem ter tja) prvič odtrgal, mi je v glavo šinila ideja. Očeta sem naprosil, da mi je med odpadlim železom v Železarni našel en škripec, ki sem ga obesil visoko na oreh, na keramični izolator (jajček) na koncu antene sem pritrdil en kos mehkejše jeklenice, jo speljal čez kolo škripca in nanjo obesil težji kamen. Tako sem imel anteno vedno lepo napeto, v vetru se je pa kamen lepo vozil gor in dol... No, ko boš imel anteno, moraš imeti tudi dobro zemljo, recimo vodovod, tam kjer še ni alkatenskih cevi, ali kaj podobnega. Žičko s katero poiščeš točko na kristalu, moraš večkrat poševno malo prirezati, da ni prisotnega kakšnega oksida, pa tudi košček kristala moraš večkrat na novo odkrhniti, ker sčasoma oksidira, kot vidiš sem imel kar dobro zalogo . No, detektorski sprejemnik sem počasi izboljševal, dodal sem mu sljudni vrtljivi kondenzator, (ga še imam, na njem je vtisnjen kljukasti križ in nemški orel), eksperimentiral sem s tuljavo, itd, tako, da sem poleg Radia Ljubljane poslušal tudi Radio svobodna Evropa in se čudil ( bil sem mulec) zakaj tam o kakšni stvari drugače povedo kot na domačem radiu. No sčasoma sem temu dorasel in mi je bilo jasno... Včasih, verjetno so bili dobri pogoji sem slišal tudi nekaj drugih močnejših evropskih radijskih postaj..
Tako, malo sem se razpisal... če boš rabil kakšno pomoč ali nasvet, pa tudi košček kristala, se kar oglasi....
LP C
Nazadnje urejal/a sierra5 Tor Jan 20, 2015 12:56 am; skupaj popravljeno 3 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sierra5 Član

|
Objavljeno: Tor Jan 20, 2015 12:50 am Naslov sporočila: |
|
|
C-64 je napisal/a: |
Zanimivo - kot kaže sva "soseda". Tole je moj primerek detektorja za osnove pa mi je bila ista knjižica. |
Ja enako knjižico sem imel tudi jaz, no, da se popravim jo imam še, pa še eno tudi izpod peresa prof. Andree Leopolda '' OSNOVE RADIOTEHNIKE - PRIROČNIK ZA RADIOAMATERJE''. Tudi ta je zagledala luč sveta daljnega leta 1949... dal mi jo je pa kakšnih 10 let starejši sosedov fant, preden je pobegnil čez mejo... Je še živ in živi v Avstraliji..
Lepo se imej, mislim pa, da sem ti še nekaj dolžan , saj se tvoje ime začenja na črko P, mar ne?
Lp C
Ne, ne, sem se zmotil, oprosti (dopisal kasneje) Ja, ja sva soseda... no jaz sem večkrat tudi v Lescah - Center in nasproti....
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni