|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Riven Član

Pridružen-a: Ned 16 Dec 2012 18:33 Prispevkov: 194 Aktiv.: 1.28 Kraj: Vojnik
|
Objavljeno: Čet Feb 05, 2015 12:13 pm Naslov sporočila: Kateri PLC izbrati |
|
|
Zdravo!
Imam problem pri enem projektu, kjer z PLC-jem merim višino orodja za progresivno izsekovanje. Varovanje orodja torej. Če je vmes kakšen odpad, naj bi to zaznal in ustavil stiskalnico.
Zaenkrat sem vse uspel rešiti z Unitronicom z osnovnimi modeli, taboljši model pa se je izkazal za popolno katastrofo. Ima touch screen in velik ekran za katerega porabi ogromno časa in procesorske moči in je sistem zato zelo nenatančen.
Trenutno imam
-inkrementalni dajalnik priklopljen na hitri vhod (iz tega dobim pozicijo same preše)
- dva induktivna senzorja za merjenje višine 0.5mm - 2mm
- ostali balast, izpihovanje, senzorji za pomik, prisotnost traku...
Problem pri krmilniku je obhodni čas krmilnika, ki je pri mojem programu okoli 2.2mS. Imam sicer prekinitev, ki jo kličem lahko na vsake 1.25mS, ampak prav veliko ne pomaga.
Logika PLC-ja je pač takšna, da prido do par stopinj razlike in posledično krmilnik ne prebere in linearizira vrednosti pravi trenutek.
PRIMER: želim meriti višino orodja pri kotu od 90° - 180°. Seveda bom meril samo en trenutek (na pozirivni fronti). No krmilnik zaradi vsega balasta osveževanje zaslona in spremenljiv, ne bere pri 90° ampak v različnih momentih. zaradi česar moram povečati toleranco in s tem nisem potem storil ničesar.
Vprašanje je: Kakšen PLC krmilnik uporabiti. Videl sem Keyenc krmilnike, ki imajo obhodni čas 140uS (min.) inin 10uS interrupt. Tole je povsem preveč pa vseeno. Kaj predlagate? Točen tip in znamka PLC-ja. Pa da vidimo kaj imam sploh na razpolago.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
surla Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22 Prispevkov: 722 Aktiv.: 3.05 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Feb 05, 2015 2:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če sem prav razumel morda ni problem v obhodnem času ampak v hitrosti osveževanja vhodov.
Vsi vhodi razen vhodov za enkoder so hardwersko dušeni za 10ms zaradi debounce efekta.
Če torej uporabljaš en iniciator za detekcijo roba orodja ali nečesa in potem prebereš vrednost enkoderja se bo ta lahko zgodila nekje v oknu 10ms a vedno različno.
Mislim , da obstaja ena funkcija da s tvojim interuptom na 2,5ms skeniraš vhode brez debounce filtra, a še zmeraj imaš okno 2,5ms.Tudi krmilnik , ki si ga omenil ima filtre na vhodih in čeprav ima hiter obhodni čas bodo problemi enaki , morda malo manjši zaradi krajšega obhodnega časa.
Ti problemi se rešijo z uporabo interuptnih vhodov , kjer krmilnik reagira na spremembo na definiranem vhodu in brez časovnega filtra skoči na interupt rutino.
Za še hitrejše dogodke v zvezi z enkoderji in podobnim pa se uporabi namenska vhodna kartica , v kateri teče en programček prav zanjo in seveda komunicira z PLCjem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Riven Član

|
Objavljeno: Čet Feb 05, 2015 2:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vse lepo in prav. Na žalsot trenutno nimam možnosti izbirati zunanjih interruptov ali notranjih interruptov (izjema je časovni interrupt 2.5mS).
Če prav razumem, bi potreboval hiter PLC in/ali poseben modul, ki bi preračunaval trenutno pozicijo inkrementalnega dajalnika? Ko pa pride na določen kot, pa se izvede željena rutina?
Imam sicer interrupt nastavljen tudi na hitrem vhodu, ko pride na 359° se v naslednjem ciklu oz. pulzu postavi na 0°. Imel sem velike probleme, ker sem med obratovanjem počasi izgubljal pulze (stopinje) dokler nisem pogruntal tega.
Zdaj če bi bil obhodni čas PLC-ja res zelo zelo mali, potem verjetno teh težav nebi bilo. Trenutno namreč med obratovanjem vrednosti zelo nihajo, ker predvidevam PLC prebere vrednosti v različnih pozicijah. Enkrat prebere pravo vrednost, drugič pa veliko kasneje.
Če naprimer ročno zaženem stroj in naredim samo en obrat z določeno hitrostjo in se ustavim v izhodišču je meritev OK. Ko pa se stvar meri neprekinjeno vsak obrat pa nastopijo težave.
Lahko kaj priporočiš?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Feb 05, 2015 5:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
V podjetju na liniji, kjer se proizvaja "neskončna" plošča imamo dve žagi, ki lahko delata v tandemu. Hitrost je variabilna in kar visoka do 40m/m. Preračunana natančnost je 0.1mm v prakski 1mm. Meritev dolžine izvaja enkoder z zelo veliko resolucijo. (na pamet ne vem lahko pogledam v ponedeljek) Vse upravlja Allen-Bradley. Točnega modela ne vem na pamet. Tudi to lahko pogledam v ponedeljek. Žal sem pri omenjenem krmilniku na majavih tleh. Z njim praktično nisem delal. Je pa pri pogovoru s Finci, ki so montirali linijo nanesla debata zakaj ni uporabljena sedmica, kajti celo linijo vozijo štirje S7-400. Razlaga je bila, da sedmica tega enostavno ne bi zmogla.
Tole bi po moje zmogel tudi omronov krmilnik, ki je bil razstavljen na IFAM sejmu. (robot, ki je zlagal kekse) Šlo je za približno nekaj takega. Za več informacij kontaktiraj Klemna88 , ki je zaposlen pri zastopniku.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerjur Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 22:09 Prispevkov: 459 Aktiv.: 2.50 Kraj: Žiri
|
Objavljeno: Čet Feb 05, 2015 10:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Naredil bi z INVT IVC1 Namenjen je poganjanju servotov in pozicioniranju.
scan ima lahko pod 1ms, dovolj hitrih vhodov in izhodov. Lahko narediš najprej samo funkcijo varovanja.
V delavnici imam nekaj primerkov, program je brezplačen. Naučiš se ga v dveh urah. Če rabiš se oglasi na ZS.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
INVT IVC1.pdf |
Velikost datoteke: |
1.82 MB |
Downloadano: |
11 krat |
_________________ Avtomatika je zakon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter Član

Pridružen-a: Sre 30 Jun 2004 12:55 Prispevkov: 375 Aktiv.: 1.58 Kraj: Pod krvavcem nekje
|
Objavljeno: Čet Feb 05, 2015 10:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen
Berem tole temo vendar nikjer ne zasledim kateri od krmilnikov je vgrajen. Tip krmilnika je vsekakor lahko v pomoč pri svetovanju kako neko zadevo rešiti.
LP
_________________ Vse se da pokvarit, le če se dovol časa ukvarjaš z njo!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
surla Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22 Prispevkov: 722 Aktiv.: 3.05 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Feb 06, 2015 12:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Saj piše , v prvem sporočilu.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Riven Član

|
Objavljeno: Pet Feb 06, 2015 10:02 am Naslov sporočila: |
|
|
jerjur je napisal/a: |
Naredil bi z INVT IVC1 Namenjen je poganjanju servotov in pozicioniranju.
scan ima lahko pod 1ms, dovolj hitrih vhodov in izhodov. Lahko narediš najprej samo funkcijo varovanja.
V delavnici imam nekaj primerkov, program je brezplačen. Naučiš se ga v dveh urah. Če rabiš se oglasi na ZS. |
EEee potreboval bi nekaj takšnega. ukaz je cca 0.3uS kar je precej dobro. Glede na to da bi z modulom samo nadzoroval višino orodja bi bilo super. Priklopil bi samo enkoder in dva analogna senzorja za merjenje višine.
Moti pa me AD pretvorba, ki za dokupljene module potrebuje 15mS? Tole se mi zdi pa malo prepočasi? Če potrebujem natančnost za vsako stopinjo pri recimo 400obratih/min , se mi zdi da bom na podobnem kot sem sedaj. Unitronics namreč izmenično pretvarja analogne vrednosti. Tako je za dva anlogna vhoda potreben dvojni obhodni čas ( v enem pretvori en senzor, v drugem obhodu pa drugega). Trenutno je torej obhodni čas za pretvorbo obeh senzorjev cca. 5.5mS. In že to se pozna.
Kje bi lahko dobil module in kakšna je cena?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerjur Član

|
Objavljeno: Pet Feb 06, 2015 10:34 am Naslov sporočila: |
|
|
imaš dve možnosti.
Ena je uporaba modula IVC1-1416MAT1, ki ima dva analogna vhoda on board.
Kakšne so performanse teh dveh vhodov pa trenutno ne vem. lahko vprašam proizvajalca.
Druga možnost pa je uporaba fotocelic. in narediš ravno obratni vrstni red.
se pravi ko FC zazna predmet na fizični interupt vhod pogledaš števec in če ni prav ustaviš.
Analogne zadeve se za takšne primere niso nikdar najbolje odrezale.
Za testiranje lahko dobiš pri meni, nisem pa prepričan če imam IVC1-1416MAT1 na zalogi. Cene ti pošljem na ZS
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Riven Član

|
Objavljeno: Pet Feb 06, 2015 11:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Šlo bi tudi z dodatnim modulom 4input/1output (analog). Tega, ki ga ti omenjaš na ceniku sploh ne najdem.
Te stvari so se še povsod v avtomobilski industriji reševale z analognimi senzorji. Trenutno imamo dva na vsaki stranu orodja, ki merita višino v določenem kotu (ko je orodje skoraj popolnoma zaprto).
Max. frekvenca senzorja je 1kHz, tako da se računica izide. Pri 200RPM ne potrebujem tako hitre meritve, da bi potreboval meritev 1000x na sekundo pa vseeno želimo povečati hitrost v proizvodnji in je dobro malo rezerve. Senzor ima merilno območje 0.5-2mm. Tako da lahko zelo zelo natančno merimo višino.
Problem nastane pri "kdaj prebrati" oz. ujeti trenutek, ker je pač moj PLC in/ali analogni vhodi prepočasni.
Kar se tiče fotocelice; mislim, da vem katere senzorje misliš ampak bi bilo potrebno strojno prekonstruirat orodja. prav tako pa so tisti senzorji za merjenje velikih (?) razdalj pa še sorazmerno večjo ohišje imajo. Lahko pa pošlješ primer senzorja, da vidim, če sem sploh prav razmišlal.
p.s. mogoče bi lahko storil tako: potreboval bi PLC, na keterem bi lahko prekinitev naredil ko z kotom pridem na določen položaj. Takrat se preberejo vrednosti senzorjev in se primerjajo če so znotraj tolerance. Poleg tega potrebujem še drugo prekinitev za reset števca vsakih 359° (da ga postavim vsak krog na 0).
Tole bi mogoče šlo, na žalost pa imam na razpolago samo časovni interrupt in eden interrupt za hitre števce (ki je porabljen da resetira števec na 0). Še kakšna druga ideja?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerjur Član

|
Objavljeno: Pet Feb 06, 2015 12:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Riven je napisal/a: |
Te stvari so se še povsod v avtomobilski industriji reševale z analognimi senzorji. |
Do pred sedmimi leti, ko sem bil veliko prisoten v tlačnem livarstvu za avtomobilsko industrijo, smo to reševali z fotocelicami. Če je bila pot čez gravuro prosta je robot lahko odal. in to ni delalo nobenih težav. Se je pa v tem času verjetno veliko spremenilo.
Problem nastane pri "kdaj prebrati" oz. ujeti trenutek, ker je pač moj PLC in/ali analogni vhodi prepočasni. |
Analogni signali niso primerni za lovljenje na interapt. Interapt narediš na števcu in potem gledaš analogno vrednost.
Kar se tiče fotocelice; mislim, da vem katere senzorje misliš ampak bi bilo potrebno strojno prekonstruirat orodja. prav tako pa so tisti senzorji za merjenje velikih (?) razdalj pa še sorazmerno večjo ohišje imajo. Lahko pa pošlješ primer senzorja, da vidim, če sem sploh prav razmišlal. |
Fotocelice dobiš raznih oblik tako, da bi gotovo dobil takšno, ki ti paše na orodje.
p.s. mogoče bi lahko storil tako: potreboval bi PLC, na keterem bi lahko prekinitev naredil ko z kotom pridem na določen položaj. Takrat se preberejo vrednosti senzorjev in se primerjajo če so znotraj tolerance. Poleg tega potrebujem še drugo prekinitev za reset števca vsakih 359° (da ga postavim vsak krog na 0). |
Tako je. In za reset števca je najbolje uporabiti RI enkoderja, samo se mi zdi da Unitronics tega ne zmore.
l.p.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Riven Član

|
Objavljeno: Pet Feb 06, 2015 1:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imamo Henglstlerjev encoder 360PPR je pa "hollow shaft", kar je pa irelevantno. je pa RI encoder.
Tako da Unitronics očitno zmore.
Sem pogledal specifikacije Unitronic-a:
Hitri vhod je definiran do 10Khz max. Trenutno smo pri 1.2kHz (ob prepostavki 200RPM in 360PPR). Maneverskega prostora je do max. dovoljene hitrosti encoderja, ki pa je nisem našel.
Še ena zanimivost. Krmilnik ima 3 10bit vhode in 2 14 ali 12 bit vhoda. Za prve tri je čas pretvorbe odvisen od časa skeniranja programa.
za 14 in 12 bit. vhode pa se lahko nastavi "filtriranje" in glede na to je pretvorba 100mS (za 14bit) in 30mS za 12bit vhod. S tem da je za tole možnost potem še znotraj PLC-ja mogoče ločeno filtriranje.
Sem enkrat probal priklopiti na tale 14bit vhode senzorja in je bilo katastrofa, meritve so bile popolnoma napačne, seveda, če pa je toliko časa trajalo za eno pretvorbo.
Če moja matematika še drži, potrebujem za stopinsko natančnost manj kot 1mS časa za pretvorbo.
200RPM (naša najmanjša hitrost) = 3.3 Hz
1/3.3 = 0,30s za en obrat
0.30s/360° = 0.84 mS/°
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerjur Član

|
Objavljeno: Pet Feb 06, 2015 2:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da bi se z IVC1 lahko preizkusilo. Kako hitri so kaj Siemens? Mitsubishi ? Schneider Electronic? Bi znal kdo ki uporablja Siemens povedati, kako bi se obnesel? |
Za te, ki jih naštevaš ne vem sem pveliko delal s Hitachi PLCji in imajo scan fiksiran an min 10ms
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.01
|
Objavljeno: Pet Feb 06, 2015 2:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Šlo bi tudi z dodatnim modulom 4input/1output (analog). Tega, ki ga ti omenjaš na ceniku sploh ne najdem.
Te stvari so se še povsod v avtomobilski industriji reševale z analognimi senzorji. Trenutno imamo dva na vsaki stranu orodja, ki merita višino v določenem kotu (ko je orodje skoraj popolnoma zaprto).
Max. frekvenca senzorja je 1kHz, tako da se računica izide. Pri 200RPM ne potrebujem tako hitre meritve, da bi potreboval meritev 1000x na sekundo pa vseeno želimo povečati hitrost v proizvodnji in je dobro malo rezerve. Senzor ima merilno območje 0.5-2mm. Tako da lahko zelo zelo natančno merimo višino.
Problem nastane pri "kdaj prebrati" oz. ujeti trenutek, ker je pač moj PLC in/ali analogni vhodi prepočasni. |
Nikakor ne morem izluščiti trenutne kombinacije.
Ali ima senzor analogni izhod (npr. 5-20mA za 0,5-2mm razdalje) in ga ti pelješ na 250 ohmski upor ter od tam na prepočasen analogni PLC vhod ?
Če je to, potem predlagam povsem drugačen pristop.
Potrebuješ nastavljiv (2 potenciometra) primerjalnik z izhodom "znotraj dovoljene tolerance" in po potrebi še "preveč" in "premalo". Senzor ves čas daje napetost, izhodi primerjalnika se ves čas spreminjajo, PLC pa ob zahtevanem trenutku samo preveri, ali so pravi vhodi (ne)aktivni ter ustrezno ukrepa.
Če moraš poznati tudi dejansko analogno vrednost, daš na ADC vhod en kondenzator in na ukaz prekineš povezavo med senzorjem in vhodom, da se ohrani takratna napetost.
To je sicer rešitev s samogradnjo, a če se tolerančno območje ne spreminja, ga nastaviš z dvema trimerjema in pustiš.
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Riven Član

|
Objavljeno: Pet Feb 06, 2015 4:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Probal sem z napetostnimi in tokovnimi senzorji.
Senzor meri od 0.5 mm - 2 mm, izhod pa je trenutno 0-10V (direktno iz senzorja). Izhod gre direktno na vhod PLC-ja, kjer je AD pretvorba in ostale potrebne stvari.
Zaradi motenj smo kasneje dokupili senzor z 1-4 mm in 4-20mA izhodom. Ampak je stvar delovala podobno oz. kar enako. z napetostnimi izhodi in ker je senzor hitrejši dobimo tudi boljše rezultate.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni