www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Iščem črno barvo za restavriranje ohišij
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sebastiant
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43
Aktiv.: 7.88
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 17, 2015 9:31 pm    Naslov sporočila:  Iščem črno barvo za restavriranje ohišij Odgovori s citatom

Iščem črno barvo za restavriranje ohišij, vendar jo pri nas nikakor ne najdem. Sad
Prosim za pomoč. Pray

BC348 klar webb.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  56.58 KB
 Pogledana:  34 krat

BC348 klar webb.jpg

web.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  475.63 KB
 Pogledana:  40 krat

web.jpg

sebastiant
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 17, 2015 9:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred časom sem sicer gledal to, pa to ni podobno zgornji sliki:
http://www.build-threads.com/general-car-stuff/diyhow-to-wrinkle-texture-paint/

MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 17, 2015 10:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni je pred 10+ leti v podoben efekt poštrihal lokalni avtoličar.
Je bila pa kolikor se spomnim neka bolj debeloslojna barva za pragove, s tem da se je za efekt še malce dodatno potrudil.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PRC515
Član
Član

Pridružen-a: Čet 13 Sep 2012 9:42
Aktiv.: 1.08
Kraj: Žihlava

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 17, 2015 10:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred kratkim sva izmenjala nekaj izkušenj z enim iz ZL. Naredil je repliko enega napajalnika iz WW2. Pobarval ga je tako kot se vidi na sliki. Meni deluje precej dobro. Če te zanima poiščem opis kako je to barval.

BP5 PSU 2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.39 MB
 Pogledana:  35 krat

BP5 PSU 2.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sebastiant
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 17, 2015 10:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PRC515 je napisal/a:
....... Če te zanima poiščem opis kako je to barval.

Ni slabo pobarvano! Se priporočam za navodila!

me2d
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Sep 2009 11:10
Aktiv.: 1.52

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 18, 2015 5:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pokrove motorjev v avtih barvajo s podobnim. Se dobi v spreju in se pri sušenju skrči-tako nastanejo gube in mat videz. Ti popoldne napišem trgovsko ime.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.88
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 18, 2015 6:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče se temu reče pomarančna tehnika barvanja.
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.83
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 18, 2015 7:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ponavadi to narediš tako da ko je že skoraj suha barva ( je trda , vendar če bi pritisnil s nohtom odtis ostane ) , sprejem greš še enkrat na hito čez ( ne sme priti do zlivanja kapljic na površini , ostati morajo ločene kjer potem tvorijo gubast vzorec ampak je relativno gladek )

sicer za starinski videz lahko uporabiš tudi hammerite barvo -hammerschlag imajo jo v bauhausu na rudniku ( mat sijoč , polsijoč )
zgleda kot bi bile luske v barvi ( kovana kovina )

če pa res hočeš grob videz lahko uporabiš rustikalno barvo videza kovine ki jih pa je tam spet cel kup

sebastiant
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 18, 2015 8:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

"Hammerschlag" poznam, to sta dve barvi v posodi, ko to zmešaš se prelivajo in kakor praviš, je na koncu efekt kovane barve.
Saj imajo tudi razne "granit" efekte in črne barve z bleščicami, mora pa biti samo reliefna črna barva, če pogledaš slike.
Za pokrove na avtomobilskih motorjih uporabljajo VHT Wrinkle Plus spreje:
http://www.vhtpaint.com/products/wrinkleplus/
Dobi se rdeča in črna barva, vendar ne vem, če jih imajo tudi pri nas.
Lucca brassi preizkusil bom tvojo metodo dveh barvanj.
Premišljal sem tudi v tej smeri, da bi dal aluminij grobo peskat in kasneje črno galvansko obdelat.

Bi pa moderatorja prosil, da bi tole prestavili v temo "nostalgija", verjetno bi bilo to zanimi še za koga kasneje, seveda, če in ko "odkrijemo" pravi postopek barvanja.
V naprej hvala.

jozzze2000
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Nov 2011 8:36
Aktiv.: 1.01
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 18, 2015 2:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Reliefno črno barvo dobiš v vsaki bolje založeni trgovini z barvami in laki, vsaj v Novem mestu.

Išči pod "bumper paint".
Nazaj na vrh
me2d
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Sep 2009 11:10
Aktiv.: 1.52

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 18, 2015 5:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

me2d je napisal/a:
Pokrove motorjev v avtih barvajo s podobnim. Se dobi v spreju in se pri sušenju skrči-tako nastanejo gube in mat videz. Ti popoldne napišem trgovsko ime.

točno... Wrinkle plus se imenuje. Dobi se v Slo.
Nazaj na vrh
SolarPlazma
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2012 10:47
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 18, 2015 10:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
ponavadi to narediš tako da ko je že skoraj suha barva ( je trda , vendar če bi pritisnil s nohtom odtis ostane ) , sprejem greš še enkrat na hito čez ( ne sme priti do zlivanja kapljic na površini , ostati morajo ločene kjer potem tvorijo gubast vzorec ampak je relativno gladek )

Tako sem jaz prebarval čelno ploščo na sliki, le da sem šel čez sivo osnovno barvo s prozornim akrilnim lakom trikrat z vmesnim sušenjem v peči na 60°. Velikost kapljic reguliraš s nastavljanjem tlaka (ponavadi 1,5 bar) in odprtostjo pištole - če je bolj odprta so kapljice večje, sicer pa majhne. Končni efekt je groba površina, vendar ni kot šmirgel, še vedno je relativno gladka, se ne umaže in se jo da zlahka čistiti.

Peskanje in črno eloksiranje aluminija sem že preizkusil - zgleda zelo lepo, dokler se ne umaže, poznajo se prstni odtisi in prah, če jo brišeš s krpo, ostajajo vlakna in prah, potem jo je zelo težko očistiti.

finiš1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  173.66 KB
 Pogledana:  11 krat

finiš1.jpg

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PRC515
Član
Član

Pridružen-a: Čet 13 Sep 2012 9:42
Kraj: Žihlava

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 18, 2015 10:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Človek, ki mi je poslal sliko replike napajalnika iz WW2 (sliko sem pripel v prejšnjem postu) mi je postopek opisal na sledeč način:

With the wrinkle finish paint, I used VHT Wrinkle Plus which I found for sale in my local Repco car parts shop! It is quite easy to use and has good instructions on the aerosol can. Just spray fairly thickly three coats with 5 minutes between, then leave for 20 minutes. Next I held them over the BBQ so the metal gets hot - 80C is recommended.. An oven is also good, but it is smelly paint and I didn't think my family would like that smell in the house!!! It wrinkles as the heat is applied.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sebastiant
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 19, 2015 9:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SolarPlazma je napisal/a:
Citiram:

Tako sem jaz prebarval čelno ploščo na sliki, le da sem šel čez sivo osnovno barvo s prozornim akrilnim lakom trikrat z vmesnim sušenjem v peči na 60°. Velikost kapljic reguliraš s nastavljanjem tlaka (ponavadi 1,5 bar) in odprtostjo pištole - če je bolj odprta so kapljice večje, sicer pa majhne. Končni efekt je groba površina, vendar ni kot šmirgel, še vedno je relativno gladka, se ne umaže in se jo da zlahka čistiti.

Ta postopek bom preizkusil, vendar bom namesto prozornega laka uporabil črno barvo, se bojim, da bi prozorni lak posivel črno podlago.
Bom pa pogledal v trgovinah tudi za to Wrinkle plus barvo.
Poročam in poslikam rezultate, bom pa prvo preizkusil na kakšni samogradnji.

s57bic
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18
Aktiv.: 2.69
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 19, 2015 10:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A ni škoda originalov uničevati s ''fejk'' barvami.

Za replike je vseeno.

Lp, Jože.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni