www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Spajkanje "jeklenih" vodnikov
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.65
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 13, 2015 5:55 pm    Naslov sporočila:  Spajkanje "jeklenih" vodnikov Odgovori s citatom

Živ!

Imam nekaj težav pri spajkanju vodnikov. Bakreni vodniki mi sicer ne predstavljajo problemov, večkrat pa opažam, da se tu in tam pojavi kakšen vodnik, ki ni bakren. V bistvu gre za razcepljen oz. mehak vodnik (angleško stranded), ki pa je iz neke srebrno-svetleče kovine kot nekakšen inox materijal ali kakšna druga nikljeva zlitina.

Trenutno sem nanj naletel v računalniških napajalnih kablih, kjer bi nekaj želel spajkati skupaj, pa mi nikakor ne gre od rok. Spajka se tega materiala sploh ne prime in enostavno spolzi dol. Poskusil sem že s kolofonijo, stearinovo kislino, pa tudi flux pasto in se nič ne odnese. Vodnik spajko enostavno odbija.

Zanima me kako naj takšen vodnik sploh spajkam, ker želim nekaj popraviti. Uporabljam navadno osvinčeno spajko pri 350°C.

lp

jure94
Član
Član

Pridružen-a: Sre 05 Maj 2010 17:11
Aktiv.: 2.34
Kraj: Jesenice / Lj

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 13, 2015 6:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vrjetno ni dovolj segret kabel. Sem imel tudi jaz podobne probleme, pa je še vedno šlo, če sem najprej grel s spajkalnikom.
Res je, da se izolacija stopi ali vsaj deformira (odvisno od materiala).
Poskusi nekaj časa s spajkalnikom najprej greti kabel, pa po možnosti na takem, da je vseeno če se poškoduje izolacija Smile.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Aktiv.: 5.78
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 13, 2015 7:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Krimpanje ali kako se že temu reče. Mr. Green
Na kabel stisni tulec in potem tega prispajkaj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 5.98
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 14, 2015 10:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si morda žrtvoval košček vodnika iz tiste "srebrno-svetleče kovine" oz. si ga prerezal in pogledal rez? Če je žica bakrena, imaš težave (samo) s površinskim slojem. Včasih pomaga mehanska obdelava površine - fin vodobrusni papir ali kaj podobnega. Resda se vsake žičke posebej ne da popolnoma obrusiti, a poskusiš lahko, če spajka potem kaj bolje "prime". Ja, in pod "brušenje" ni mišljeno odstranjevanje nanešenega sloja do bakra.
Si poskusil z razvpito spajkalno pasto (famozni "Cinol")? Mr. Green
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 14, 2015 1:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz inox lotam tako, da ga pomočim v gašeno žveplovo kislino. Potem se lepo prime cin.
Ti pa malo po konici gre, a to delam z starim in večjim spajkalnikom, tako da mi je vseeno.

Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.65
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 14, 2015 10:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem pogledal pod povečevalnim steklom in žica zgleda, da je v celoti iz inoxa. Spajkanje sem ponovil pri višji temperaturi in žal ne deluje - kovina še vedno odbija spajko. Poskusil sem tudi s cinol pasto, pa ravno tako nima učinka. Bom jutri preizkusil še H₂SO₄ oz. brušenje. Če pa ne bo delovalo, pa so votlice edina rešitev, ki mi pade na pamet (hvala za idejo, stane).
Energetik-m
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Aktiv.: 7.34
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 15, 2015 2:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poskusi z mešanico HCl in ZnCl. Kupiš solno kislino (HCl), jo 2 deci naliješ v litersko steklenico in vržeš notri nekaj cinka (Zn). Čez natakneš balon. Ko se za napolni, ga zavežeš, privežeš na nit in daš otrokom za igrat. Ostanek v steklenici, ko se cink ne raztaplja več, preliješ v čisto steklenico in dodaš malo HCl. S tem namažeš tisto, kar bi rad cinil in hitro zaciniš z dovolj vročim spajkalnikom.
Z golimi rokami ne bezaj po solni kislini oziroma jih takoj po tem operi z vodo.

Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.19
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 15, 2015 2:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmm, otroci se s tistim balonom ne bodo igrali prav dolgo pa še možnost, da ga raznese obstaja. Jaz tega ne bi dajal otrokom.

In kaj se mu bo zgodilo, če bo s prsti šaril po solni? Se mu bo posušila roka mrbit?

Energetik-m
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Aktiv.: 7.34
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 15, 2015 3:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Navadno so bili otroci zelo navdušeni nad takim balonom, res pa je, da se z njim niso igrali prav dolgo. Ali jim je ušel pod nebo ali pa je vodik ušel ven, saj ima zelo majhne molekule, tako da je zanje stena porozna.
Za kožo so nevarne predvsem kisline s kisikom (H2SO4, HNO3), manj pa tiste brez, npr HCl, tako da se mu ne bo nič zgodilo če bo prst vtaknil noter in ga hitro opral.

bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 18, 2015 3:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nebakrene materiale se lažje spajka s pomočjo ultrazvoka.
S pravim postopkom lahko prispajkaš npr. žico na steklo.
Kar se tiče spajkanje finožičnih vodnikov na ta način pa nimam izkušenj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.77
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 19, 2015 1:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Energetik-m je napisal/a:
Za kožo so nevarne predvsem kisline s kisikom (H2SO4, HNO3), manj pa tiste brez, npr HCl, tako da se mu ne bo nič zgodilo če bo prst vtaknil noter in ga hitro opral.

Zdaj ne vem če se za=bavaš- ti bi kar otrokom dal solno kislino pa da naj vtakne prst vanjo?
Polij malo "samo" 30% solne kisline na beton pa boš videl kaj bo iz njega.
Sicer pa zakaj ti ne daš prsta v solno kislino- tako za poskušnjo?

laura
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 19, 2015 1:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdaj ne vem če se za=bavaš- ti bi kar otrokom dal solno kislino pa da naj vtakne prst vanjo?

laura
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 19, 2015 1:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

laura
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 19, 2015 1:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bostjang je napisal/a:
S pravim postopkom lahko prispajkaš npr. žico na steklo.

Kaj ti bo pa žica na steklu?

MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.97

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 19, 2015 6:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pusti ti beton.
V solni (+peroksid) brez vode sem velikokrat in ne na kratko namakal prste kot še ne 10-letnik, pa jim nič ne manjka.
Po drugi strani pa natrijev hidroksid betonu ne škodi, prste ti pa zgrize do kosti. Kaj pa zdaj?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni