|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
damjango Član

Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56 Prispevkov: 756 Aktiv.: 4.86 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Ned Nov 22, 2015 2:16 pm Naslov sporočila: eno malo čudno vprašanje glede avta (videno v filmih) |
|
|
Zanima me, ker v filmih je dostikrat prikazano, da avto vžge brez ključa s pomočjo kombinacije žic. Vprašanje je sicer bolj namenjeno za oddajo Uničevalca mitov.
Zanima me, če je to možno, oziroma je bilo možno pri starih avtih naprimer pri Jugo-tu... Pri teh novejših, kateri imajo kodirane ključavnice, to sigurno ne gre, ker je verjetno ključavnica vezana na računalnik v avtomobilu.
Vprašanje je pa namenjeno samo iz zanimanja, ne me razumeti s tem vprašanjem, da bi hotel avto ukrasti, oz nimam ključa.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lojz Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31 Prispevkov: 668 Aktiv.: 2.82 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Ned Nov 22, 2015 2:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na Jugu in Z750 (pa še drugih) se je to dalo. Moral si spojiti žici za kontakt, potem pa še žico za vklop štarterja, dokler ni štartal.
Čeprav je bilo enostavno, pa je v filmih še bolj poenostavljeno.
_________________ LP
Lojz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Nov 22, 2015 4:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, v filmih izpod volana potegnejo šop žic in so že kar prve dve prave za verglanje čeprav niti kontakta ne zvežejo ... pa vsaka nesreča povzroči eksplozijo in plamene kot bi razneslo celo bencinsko črpalko ... vozijo se tudi preko robnikov in po stopnicah pa nikoli ne presekajo gume ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.36 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Ned Nov 22, 2015 8:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi pri stoenki sem to nekoč počel, ko je crknilo stikalo na ključavnici. Avto sicer vžge, a moraš nekako odkleniti volan, da se lahko odpelješ.
Pri novejših avtih (<25 let) pa to ne bo šlo, saj je v ključu RFID s kriptirano identifikacijo ključa.
_________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09 Prispevkov: 1660 Aktiv.: 8.71 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Ned Nov 22, 2015 9:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
Ja, v filmih izpod volana potegnejo šop žic in so že kar prve dve prave za verglanje čeprav niti kontakta ne zvežejo ... pa vsaka nesreča povzroči eksplozijo in plamene kot bi razneslo celo bencinsko črpalko ... vozijo se tudi preko robnikov in po stopnicah pa nikoli ne presekajo gume ...
 |
Pozabil si na to da se Mercedesa S-klaso da odpret s polovico teniške žogice na ključavnici, potem pa ko si notri, hopla po dratih in gremo naprej
_________________ As every cat owner knows, nobody owns a cat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.19 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Ned Nov 22, 2015 9:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lojz je napisal/a: |
Na Jugu in Z750 (pa še drugih) se je to dalo. Moral si spojiti žici za kontakt, potem pa še žico za vklop štarterja, dokler ni štartal.
Čeprav je bilo enostavno, pa je v filmih še bolj poenostavljeno.  |
Pred davnimi leti sem imel fičota pri katerem je crknil kontaktni del ključavnice. Ker se mi je škoda zdelo iskat in kupovat nov del in tudi mehanski del ključavnice je že malo nagajal, sem problem rešil po štromarsko in fičota opremil s START gumbom. Seveda to ni bil le gumb, pač pa stikalo za vklop kontakta in seveda hkrati še za izklop motorja, za verglanje pa je bila uporabljena tipka in da ne bi kar kdorkoli brez ključa uspel zagnat motorja, je bilo dodano še eno skrito stikalo Zaklepanja volana nisem potreboval, zato je bilo odstranjeno... na silo seveda.
Iztok je napisal/a: |
 |
In povsod škripajo gume, tudi po travi
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 6.01 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Ned Nov 22, 2015 10:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
... tudi jest sem enkrat na eni Citroen Diane6 lomil ključavnico in vezal žice, potem sem si pa napravil podaljšek za kontakt in zagon ...
Ps.: tudi v vesoljskih SF filmih poka kot za stavo v vesolju ..
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pon Nov 23, 2015 9:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Ps.: tudi v vesoljskih SF filmih poka kot za stavo v vesolju Twisted Evil .. |
to je zato ker imajo mikrofone ob kondenzatorskih bankah laserjev v strojnici ladje
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.37 Kraj: Lovrenc na P.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.68 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Pon Nov 23, 2015 11:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Če je kdo gledal filme "Transporter", mislim da so trije deli. In če me spomin ne vara, je ravno v tretjem delu tistega audija (A8) zapeljal v eno jezero. Ko so avto potegnili ven in malo "poprčkali" po motorju, je avto seveda normalno delal. Kar dobro za tak avto poln elektronike...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Nov 23, 2015 2:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
V filmi so itaq vsi avti IP79 ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko Član

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 15:14 Prispevkov: 755 Aktiv.: 3.19
|
Objavljeno: Pon Nov 23, 2015 8:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
No.. ne pozabit, da se ti brez ključa zaklene tudi volan. Torej, če ga že vžeš.. se ne boš daleč pripeljal
_________________ Mondays aren't so bad, it's your job that sucks |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Pon Nov 23, 2015 9:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem pred leti vozil kolegovega fička, ki je imel navadno stikalo za kontakt, ker je bilo originalno fuč in mu je elektrikar prevezal. Ves zelen in pameten se peljem s punco po lokalni cesti in me prešine ideja, da ta avto dela brez ključa.
Sem ga med vožnjo potegnil ven in res je šlo- do prvega ostrejšega ovinka, ko se je volan zaklenil.
Na srečo, se je zaklenil v položaju, malo bolj odprtem od ovinka in na srečo je bil ob cesti pesek za širino avta. Sem samo ustavil ob cesti in se zahvalil stvarniku, da naju je rešil pred mojo neumnostjo.
_________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rplink3r Član

Pridružen-a: Tor 06 Feb 2007 20:02 Prispevkov: 507 Aktiv.: 2.27 Kraj: Levec
|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2015 1:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Haha, v mojem bivšem Puntu sem lahko izpulil ključ med tem, ko je bil volan odklenjen in avto v obratovanju. Včasih je prišlo pozimi prav, ko je bil hladen sem ga zakurblal, izpulil ključ, zaklenil in pustil, da se malo segreje
_________________ "The statement below is false."
"The statement above is true." |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
darko32a Član

Pridružen-a: Tor 20 Okt 2015 9:34 Prispevkov: 10 Aktiv.: 0.09
|
Objavljeno: Tor Dec 15, 2015 9:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
MarkoM je napisal/a: |
Traktorje smo včasih tudi vžigali s "ključem" ali podobnim prevodnim orodjem. Niti kontakta ne rabiš.
V filmih, ko potegne šop kablov ima že prava dva olupljena, potem se zaiskri, avto vžge, žici pa skupaj zvije, torej je štarter kar naprej vklopljen.  |
Določeni avotmobili imajo preko ključavnice tudi napajanje elektronike in visokonapetostne vezave na svečke( groba razlaga). Zato je takšno eksperimetniranje slabo in nevarno. JE pa res, da ključavnica dostikrat vpliva na slabo delovanje motorja, saj gre napetost tudi skozi ključavnico, ko zaženeš motor in spustiš ključ. ČE je slab kontakt zna zelo nagajti v obliki, da avto ne vžge in je enako, kot da bi bil slab akumulator ali pa motor ne deluje vredu in pri večjem plinu ne dela motor tako, kot bi moral.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni