|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
glavič Član

Pridružen-a: Pon 17 Maj 2004 23:12 Prispevkov: 321 Aktiv.: 1.35 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Ned Jul 16, 2006 11:28 am Naslov sporočila: Nakup klimatske naprave |
|
|
Oj,
zanima me ali obstaja zunanja klima enota, ki ima lahko nase priključeno 3 do 4 notranje enote? Zanima me tudi, ali je možno montirati cevi od zunanje enote do notranjih po zunanji steni, pred fasado? Katero klimo priporočate? Na kaj moram biti pozoren?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.64 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Jul 17, 2006 9:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Obstojajo multi split naprave. Ampak 3-4 notranje enote je le malo preveč. Cevi se lahko napelje kjerkoli. Važno je le, da niso predolge. Na www.najdi.si poišči besedo panasonic. Zdi se mi, da so to najbolj masovno prodajane naprave pri nas. Meni tudi dela dobro.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jul 17, 2006 12:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glavič obstajajo - imenujejo se multisplit. Drugo vprašanje je pa cena, ker morajo biti zunanje enote potem tudi primerno močne. Pri nas v firmi imamo nekje montirano tako enoto in ima priključene 3 notranje od štirih možnih.
Na LINKu imaš pa še en katalog, ki sem ga na hitro našel z brskanjem po net-u....
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ferdo Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10 Prispevkov: 355 Aktiv.: 1.49 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Pon Jul 17, 2006 2:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uporabljamo Airwell sistem z eno zunanjo enoto in dvema notranjima, možnost priklopa do štiri notranje enote. Cena z montažo je bila dobrih 400kSIT. Imajo možnost ogrevanja in hlajenja, finta je v tem, da morajo obe enoti hladiti ali ogrevati, kombinirano ne gre. Zaenkrat b.p. .
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavič Član

Pridružen-a: Pon 17 Maj 2004 23:12 Prispevkov: 321 Aktiv.: 1.35 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pon Jul 17, 2006 8:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej hvala vsem.
Zanima me ali je kakšen drug minus poleg tega, da lahko samo hladiš oz. greješ pri multisplit napravami (kar mi ne predstavlja velik minus)?
Koliko so lahko dolge cevi od zunanje do notranje enote in koliko je teh cevi?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.64 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Jul 18, 2006 11:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Maksimalna dolžina cevi je napisana v podatkih o klima napravi. Cev lahko vzameš tudi daljšo, kot je priporočeno, vendar naprava deluje slabo (prizkušeno). Običajna dolžina je 10 ali 15 m. Cevi sta dve. Z izolacijo vred je ena debela okoli 2 cm, druga pa okoli 3. Do zunanje enote pride 220 V napajalni kabel (trižilni), med zunanjo in notranjo enoto je še krmilni kabel.
Za gretje in hlajenje v eni napravi, mora biti naprava posebej tako narejena. Napisano o podatkih o klima napravi.
Minus split naprav je v tem, da so fiksne. Notranja enota je privita na zid in konec. Hlajenje skozi odprta vrata v drugo sobo je običajno presenetljivo neučinkovito. Mojo klimo sem dal nad vrata. Če usmerim zrak v tla in na pol odprem vrata, hladi naenkrat dva prostora.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ales224 Član

Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 0:59 Prispevkov: 49 Aktiv.: 0.21
|
Objavljeno: Tor Jul 18, 2006 12:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mene pa zanima, kako je z montažami naprav, ker moterji računajo za montažo klime ki stane okol 50ksit tudi do 40k? Ali je napravo možno sam namestit in priključit, ali moraš dopolniti plin,...?
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Tor Jul 18, 2006 12:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Podjetja, ki prodajajo klime, zaračunajo davek 8.5 % (za napravo in za delo) če sami montirajo klimo, sicer je davek 20%.
Osnovna montaža klime je odvisno od firme okoli 40-60 tisoč sit (če so cevi daljše, ali če je naprava na zoprnem mestu je še več). Sam lahko priviješ klimo (zunanjo in notranjo enoto) na zid in zvrtaš luknjo za cevi v zid. Če narediš sam, bo pri delu lahko manj svinjarije (prah, delci betona,...), ceneje pa ne bo nič. Za priključitev cevi na klimo potrebuješ posebna orodja (rezalnik, reamer), vakuumsko črpalko, manometre, dodaten plin. Domača izvedba torej odpade.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.94 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Jul 18, 2006 12:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
glavič je napisal/a: |
Koliko so lahko dolge cevi od zunanje do notranje enote in koliko je teh cevi? |
Cevi so lahko dolge tudi 50m ... ponavadi so debele 8 ali 12mm. Važno je le da višinska razlika med notranjo in zunanjo enoto ni več kot ± 5m.
ales224 je napisal/a: |
Mene pa zanima, kako je z montažami naprav, ker moterji računajo za montažo klime ki stane okol 50ksit tudi do 40k? Ali je napravo možno sam namestit in priključit, ali moraš dopolniti plin,...? |
Večina enojnih split naprav je že napolnjena s plinom in jih lahko sam montiraš. Treba je pazit na čistočo v bakrenih ceveh in tesnost na spojih. Pri spuščanju plina v sistem je dobro z njim malo prepihati cevi pri čemer se ga malenkost izgubi vendar ne vpliva na delovanje če je vse ostalo BP.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Tor Jul 18, 2006 1:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
V navodilu za instalacijo večine klim je predpisano vakuumiranje cevi vsaj 5 minut do določenega podtlaka. Po tem je treba čakati določen predpisan čas, da se vidi če se podtlak zaradi morebitnega puščanja spremeni. Že majhne količine zraka pomešne z freonom poslabšajo delovanje naprave. Zato, ker se zrak utekočini pri bistveno nižji temperaturi, kot freon. Mehurji zraka tako ovirajo pretok hladilnega plina.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.94 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Jul 18, 2006 2:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še v nobenih navodilih za uporabnike nisem zasledil priporočil za vakumiranje. To je stvar ki jo mora vedet serviser-monter in ne uporabnik.
Nekaj minutno vakumiranje se izvaja po potrebi če obstaja sum vode v ceveh - kondenz ... drugače ni nujno ker cevi v kompletu dobimo zaprte iz obeh strani.
Pri nekaj split klimah ranga 70 do 100k sit ki sem jih spustil v pogon sem samo zvezal vse cevi in zategnil spoje razen tistega kjer se plin vrača v zunanjo enoto. Ko sem spustil plin iz kompresorja v sistem je plin izrinil zrak in po nekaj sekundnem malenkostnem pihanju sem samo še zategnil tisti zadnji spoj.
Vse tako montirane klime delujejo BP že nekaj let s polno močjo.
Moja logika ... zakaj bi dajal za montažo več kot polovico vrednosti cele klime če obstaja minimalna možnost napake pri opisanem načinu priklopa.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ales224 Član

Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 0:59 Prispevkov: 49 Aktiv.: 0.21
|
Objavljeno: Tor Jul 18, 2006 2:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok hvala za odgovor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Tor Jul 18, 2006 3:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vakuumiranje ni v navodilu za uporabnike. Je v priročniku za serviserje (priloženo vsem panasonic in toshiba klima napravam, verjetno tudi še kakšnim drugim poleg navedenih). V navodilu za uporabnike piše samo to, da klimo instalira serviser. Sem videl klime, ki jih je instaliral "profesionalni" serviser. Ker navojev ni zategnil z momentnim ključem (torque wrench), kot zahteva navodilo za instalacijo, je plin pobegnil. Drug tip "Ne potrebujem momentnega ključa, ker dovolj zategnem brez njega" je uničil navoje.
Cevi v kompletu klime so zaprte (stisnjene) na koncu, zato, da v njih ne pride prah in druga svinjarija. Notri pa je zrak. Cevi se ne sme žagati (zato da ni opilkov), zato se jih odreže z namenskim krožnim nožem. Po tem je na koncih potrebno (z reamerjem) narediti konus pravilne predpisane oblike. Brez konusa ni pravilnega tesnenja. Ko so cevi priključene, se najprej iz njih izčrpa zrak. Pri tem je potrebno določen čas čakati, da se vidi, ali je priključek tesen. Če so cevi daljše od predpisane maksimalne dolžine, je potrebno dodati določeno količino (grami na meter) plina.
Zrak v hladilnem sistemu klime se obnaša podobno negativno, kot zrak v sistemu centralne kurjave. Pri radiatorjih se ga da odzračiti, pri klimi pa ne...
Sam sem z instalacijskimi navodili kontroliral tipa, ki mi je montiral klimo. Je nekam čudno gledal, ampak si ni upal preskočiti predpisanih korakov, kot je imel namen. V moji klimi je bilo plina preveč, zato ga je bilo potrebno odstraniti.
V priponki je primer navodila za instalacijo.
Jur
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
klima.pdf |
Velikost datoteke: |
839.68 KB |
Downloadano: |
72 krat |
Nazadnje urejal/a jur Tor Jul 18, 2006 3:44 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
panasonic Član

Pridružen-a: Sre 12 Apr 2006 11:13 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.66 Kraj: med Notranjsko in Primorsko
|
Objavljeno: Tor Jul 18, 2006 3:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Koliko časa pa jo serviserji montirajo, da zaslužijo tistih 60 tisoč?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Tor Jul 18, 2006 3:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
panasonic je napisal/a: |
Koliko časa pa jo serviserji montirajo, da zaslužijo tistih 60 tisoč? |
Okoli ure do dveh, če ni potrebno cevi vleči okoli dreves. Pa vsega tega denarja ne dobi serviser... Instalacije je enostavna, če imaš orodje za ta namen.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni